Λεία Βιτάλη E-mail
Αρχική Η συγγραφέας Βιβλία Θεατρικά Σενάρια Κριτικές
Η συγγραφέας
H Λεία Bιτάλη γεννήθηκε στην Aθήνα και κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά, Ψυχολογία, Δημοσιογραφία και παρακολούθησε σεμινάρια Σκηνοθεσίας και Θεατρικής Γραφής.
Έχει γράψει μέχρι στιγμής 10 θεατρικά έργα, μερικά από αυτά έχουν βραβευτεί με Κρατικά Βραβεία και έχουν ανέβει στην Αθήνα, Κύπρο και Λονδίνο, ενώ έχουν εκδοθεί και 6 βιβλία με μυθιστορήματα και διηγήματα.

ΘΕΑΤΡΙΚΑ:
Η Μετακόμιση (Μονόλογος 1975), Η Συνομιλία (Μονόλογος, 1976), Ευάννα (1990), Τζιν Φιζ (Βραβείο ΠΕΛ 1991), Ροστμπίφ (Κρατικό Βραβείο 1993, Διεθνής Τιμητική Διάκριση 1994, Πρώτη Παράσταση στο Λονδίνο στο Riverside Studios το 2004 από τον θίασο Trojan Horse, σε σκηνοθεσία Άλκη Κρητικού), Θηρία στην Αποθήκη (1996), Το Γεύμα (Κρατικό Βραβείο 1998, Πρώτη Παράσταση από τη Θεατρική Σκηνή 2000-20001, σε σκηνοθεσία Άντώνη Αντωνίου και Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας 2003, σε σκηνοθεσία Άλκη Κρητικού), Το Μεγάλο Παιχνίδι (Πρώτη Παράσταση από τη Θεατρική Σκηνή 2001-2002, σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνίου), Αγάπα με! (2003), Addio del passato (Πρώτη Παράσταση από το Θέατρο Εμπρός 2005-2006 σε σκηνοθεσία Τάσου Μπαντή).
Έχει διδάξει και καθοδηγήσει τη συγγραφή του έργου Ρωμαίος και Ιουλιέτα στο μπαρ των αγγέλων, το οποίο έχει σκηνοθετήσει για το Θέατρο Ραφήνας (2000). Έχει διασκευάσει και σκηνοθετήσει για το Θέατρο της Ραφήνας τον μονόλογο του Γιάννη Ρίτσου Η Σονάτα του Σεληνόφωτος (2003) και την Κυρία του Πάθους (διασκευή από το Γλυκό πουλί της Νιότης του Τενεσί Ουίλιαμς).

ΒΙΒΛΙΑ:
ΑΝΝΑ Χ. (μυθιστόρημα, εκδόσεις Οδυσσέας, 1986), Η Κοιλιά της Μεταφράστριας (Μυθιστόρημα, εκδόσεις Εξάντας, 1988), Η Τρομοκρατία της Μνήμης (Μυθιστόρημα, εκδόσεις Εξάντας, 1993), Η Μυρωδιά του Μαύρου (Διηγήματα, εκδόσεις Εξάντας, 1995), Εκείνος που τον έλεγαν Μείνε (Παραμύθι, Αθήνα 1998), Το Παραμύθι του Μεγάλου Φόβου (Ιστορικό μυθιστόρημα για το Βυζάντιο, εκδόσεις Καστανιώτη, 1999), που τιμήθηκε με το "Μέγα Βραβείο Μυθιστορήματος Τρανούλη" ενώ ήταν υποψήφιο και για το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω, Σκοτεινές Μητέρες (Διηγήματα, εκδόσεις Πατάκη, 2006), Ιερή Παγίδα (Ιστορικό Μυθιστόρημα, εκδόσεις Πατάκης, υπό έκδοση). Διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και σε ανθολογία διηγημάτων.

Έχει εργασθεί σαν δημοσιογράφος σε περιοδικά και σαν κειμενογράφος σε διαφημιστικές εταιρίας (Βραβείο της Ένωσης Διαφημιστών Ελλάδος, Πανευρωπαϊκό Βραβείο Rizzoli). Συνσεναριογράφος στην κινηματογραφική ταινία Ελεύθερη Κατάδυση του Γ. Πανουσόπουλου (Κρατικό Βραβείο Ταινίας). Έχει γράψει 75 σενάρια για την τηλεόραση καθώς και σενάρια για ραδιοφωνικές σειρές. Έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει από το κρατικό ραδιόφωνο την εκπομπή Ανοιχτό Ταχυδρομείο με θέματα κοινωνικού περιεχομένου.
Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής Ραφήνας.
Έχει διατελέσει μέλος της κριτικής επιτροπής για τα τηλεοπτικά βραβεία, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Κέντρου Κινηματογράφου. Είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων.
Έχει λάβει μέρος σαν ομιλήτρια σε δύο Διεθνή Θεατρικά Συνέδρια με θέμα τον Αρχαίο Μύθο στο Σύγχρονο Θέατρο και τη Βία στο Σύγχρονο Θέατρο.