Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης

"ΦΥΣΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΟΥ ΕΜΠΩΝΑΣ"

Στο Βορειανατολικό τμήμα της νήσου Ρόδου, κοντά στο χωριό Έμπωνα του Δήμου Ατταβύρου και συγκεκριμένα στη θέση "Κατάρτι" στον Νομό Δωδεκανήσου, υπάρχει ένα φυσικό δάσος με κυπαρίσσια που με την με αριθμό 105497/6459/1986 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας χαρακτηρίστηκε σαν Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης
Το δάσος κρίνεται ως σημαντικό βιογενετικό καταφύγιο, με ιδιαίτερη επιστημονική αξία.

Το δάσος καταλαμβάνει έκταση 1.350 στρεμμάτων περίπου και εκτείνεται και από τις δύο πλευρές του επαρχιακού δρόμου Έμπωνας - Σιαννών, σε μια απόκρημνη, βραχώδη και δύσβατη πλαγιά του όρους Ατταβύρου, που είναι το μεγαλύτερο και ψηλότερο, με υψόμετρο 1.216 μέτρα, βουνό της Ρόδου

Η θέα από τα ψηλότερα σημεία του μνημείου
 είναι μαγευτική

Σε πολύ μικρό μέρος της έκτασης εμφανίζεται  φλύσχης ενώ στο μεγαλύτερο ασβεστολιθικές μάζες, και ασβεστόλιθοι μεσοζωνικοί. Ασβεστολιθογενής ρεντζινές και ορφνά μεσογειακά εδάφη, ασυνεχή και αβαθή κατά το μεγαλύτερο μέρος σκελετικοί σχηματισμοί.

Σκελετικοί σχηματισμοί των ασβεστολιθικών μαζών

Ο ανώροφος του δάσους απαρτίζεται από αιωνόβια δέντρα μεσογειακού κυπαρισσιού (Cupressus sempervirens var. horizontalis), σε ποσοστό 90-95%, ενώ ένα μικρό ποσοστό καταλαμβάνει η τραχεία πεύκη ( Pinus halepensis ssp. brutia).

 

Αιωνόβια άτομα κυπαρίσσου

Η βλάστηση του υπορόφου αποτελείται από τα τυπικά είδη της ζώνης των αείφυλλων πλατύφυλλων και κυρίως από σχίνα, πουρνάρι, λιόπρινο, λίγο σπάρτο, λαδανιές, αλισφακιά, αφάνα, κ. λ. π.
Πολλά είδη ποωδών φυτών και λουλουδιών όπως κίτρινες βιολέτες, είδη του γένους Orhrys και Orchis, ανεμώνες, κυκλάμινα και πολλά  άλλα φυτρώνουν κατά θέσεις κυρίως σε ξέφωτα του δάσους και στις σχισμές των βράχων και ανθίζουν από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι αργά την άνοιξη.

Τα κυπαρίσσια σκαρφαλωμένα στην γυμνή και 
απόκρημνη πλαγιά 
κατάφεραν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν

Εμφανείς είναι οι ανθρωπογενείς  επεμβάσεις στα 
περισσότερα άτομα των αιωνόβιων δέντρων

Οι κορμοί των δέντρων "κορφάδια" είχαν χρησιμοποιηθεί 
από τους ντόπιους κατοίκους κυρίως για την στήριξη
 της στέγης των σπιτιών 

Τα δέντρα είναι σκαρφαλωμένα ακόμη
 και στις κατακόρυφες πλαγιές

Η βλάστηση ξεπηδάει από τις σχισμές 
των ασβεστολιθικών μαζών

Η ξεκούραση στη σκιά είναι απαραίτητη
 κατά την ανάβαση

Οι βράχοι αναγκάζονται να ανοίξουν
 κάτω από την μεγάλη πίεση
 των ριζών και του κορμού των δέντρων 


Ακόμη (More)

Copyrights 2000 © Θεοδωρίδης Νίκος (Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος)