Σπουδάστε Αργυροχρυσοχόοι με «ονομασία προέλευσης» στο...

Τ.Ε.Ε. ΣΤΕΜΝΙΤΣΑΣ

Παραδοσιακή Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας


Σας παρέχει δωρεάν:

- Επιδότηση ενοικίου
- Σίτιση μεσημέρι και βράδυ
- Μετακίνηση από και προς την μόνιμη κατοικία σας
- Εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές
- Συμμετοχή σε εκθέσεις
- Δωρεάν εγγραφή, φοίτηση, βιβλία κτλ.
- Αναβολή στράτευσης

Σας εφοδιάζει για το μέλλον:

- Να φτιάξετε δικό σας εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας, ή να προσληφθείτε σε επιχειρήσεις του κλάδου
- Να συμμετέχετε στις εξετάσεις εισαγωγής των ΤΕΙ και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ή σε διαγωνισμούς του δημοσίου
- Να διοριστείτε ως προσωρινοί ή μόνιμοι εκπαιδευτικοί της Τεχνικής Εκπαίδευσης

Παράδοση

Η τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στην νεώτερη Ελλάδα και ορισμένες περιοχές απέκτησαν μεγάλη φήμη για τα εργαστήρια των αργυροχρυσοχόων τους. Στην Στεμνίτσα της Αρκαδίας μαθητές φημισμένων μαστόρων (των αείμνηστων Μπαρμπα-Λάμπη Κατσούλη και Αριστείδη Βλαχογιάννη), στελέχη σήμερα της δημόσιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, διδάσκουν στο σχολείο μας, που λειτουργεί από τα χρόνια του ΄70 (από το Κέντρο Χειροτεχνίας - ΕΟΜΜΕΧ τότε), γνωστό και ως Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας. Σήμερα, δημόσιο Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο (Τ.Ε.Ε.), προσφέρει στον ελλαδικό χώρο άριστους τεχνίτες, συνεχιστές της μεγάλης τοπικής παράδοσης.
Το σχολείο στεγάζεται σε διώροφο παραδοσιακό κτίριο, το οποίο ανακαινίστηκε τα τελευταία χρόνια από τον Δήμο Τρικολώνων, με πλήρη υλικοτεχνική υποδομή.

Πλεονεκτήματα

Στους μαθητές παρέχεται δωρεάν μετακίνηση κάθε εβδομάδα από και προς την μόνιμη διαμονή τους, σίτιση μεσημέρι και βράδυ σε εστιατόρια του χωριού, επιδότηση του ενοικίου τους. Και φυσικά, δωρεάν φοίτηση και βιβλία, ενώ χορηγείται αναβολή στράτευσης κτλ.
Παράλληλα, οργανώνονται δωρεάν εκπαιδευτικές/ψυχαγωγικές εκδρομές και επισκέψεις σε εκθέσεις, μουσεία κτλ. Κάθε χρόνο οι μαθητές συμμετέχουν με έργα τους σε εκθέσεις του αντικειμένου (Ελληνικού Κέντρου Αργυροχρυσοχοΐας, Μουσείου Λαλαούνη κτλ.), ενώ στο σχολείο λειτουργεί διαρκής έκθεση με έργα των φοιτώντων και αποφοιτησάντων μαθητών.

Εγγραφές - Φοίτηση

Οι εγγραφές γίνονται με το τέλος του σχολικού έτους, έως τις 30 Ιουνίου, και υπό προϋποθέσεις έως τον Σεπτέμβριο. Η φοίτηση στο 1ο Τ.Ε.Ε. Στεμνίτσας, όπως είναι το "υπηρεσιακό" του όνομα, περιλαμβάνει δύο Κύκλους Σπουδών (Κύκλος Α΄, Τάξη Α΄ και Β΄: 2 χρόνια - Κύκλος Β΄: 1 χρόνος).
Mπορούν να εγγραφούν (στην Α΄ή Β΄ Τάξη) μαθητές κάθε ηλικίας, τουλάχιστον με Απολυτήριο Γυμνασίου. Οι απόφοιτοι του Α΄ Κύκλου, εφ' όσον το επιθυμούν, εγγράφονται κατ' ευθείαν στον Β΄ Κύκλο. Υπό προϋποθέσεις γίνονται εγγραφές και στον Β΄ Κύκλο Σπουδών (απόφοιτοι των πρώην Τ.Ε.Σ. Αργυροχρυσοχοΐας κτλ.).
Το σχολείο λειτουργεί το πρωί, εκτός της Δευτέρας, που λειτουργεί απόγευμα, για να μπορούν οι μαθητές να επιστρέφουν με άνεση από τα σπίτια τους μετά το Σαββατοκύριακο.

Δικαιολογητικά εγγραφής

Απολυτήριο Γυμνασίου ή Λυκείου / Πιστοποιητικό Σπουδών (Α΄ ή Β΄ Λυκείου), φωτοτυπία δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, τέσσερις φωτογραφίες, με την σχετική αίτηση.
Οι μαθητές που φοιτούν στο Τ.Ε.Ε. Στεμνίτσας σπουδάζουν την Αργυροχρυσοχοΐα σε τρία πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και δύο σχεδιαστήρια. Έχουν ακόμα στην διάθεσή τους ένα εργαστήριο Πληροφορικής με 15 σταθμούς σύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών, συνδεδεμένους σε τοπικό δίκτυο και στο διαδίκτυο.

Προοπτικές: Ένας κόσμος με μέλλον!

Μετά το πέρας των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι του σχολείου μας αποκτούν το δικαίωμα και τα εφόδια:
- Να ιδρύσουν δικό τους εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας, με επιδότηση από κοινοτικά ή άλλα αναπτυξιακά προγράμματα.
- Να προσληφθούν από μια επιχείρηση αργυροχρυσοχοΐας (ή τουριστική), με την γνώση και εμπειρία της τέχνης που απέκτησαν σ’ ένα παραδοσιακό περιβάλλον με «ονομασία προέλευσης».
- Να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στα ΤΕΙ ή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ή σε διαγωνισμούς προσλήψεων του δημοσίου, αφού το πτυχίο του Β΄ Κύκλου είναι ισότιμο του λυκειακού.
- Να διοριστούν ως προσωρινοί εκπαιδευτικοί της Τεχνικής Εκπαίδευσης ή και μόνιμοι, αφού φοιτήσουν στην ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ).

Ευρωμεσογειακό σχολείο

Το Τ.Ε.Ε. Στεμνίτσας συμμετέχει στο Ευρωμεσογειακό Δίκτυο «Καινοτόμοι κλάδοι, τοπική τεχνογνωσία και ευρωμεσογειακή συνεργασία», την ευθύνη του οποίου έχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Με την συνεργασία του ΕΜΠ, του Δήμου Τρικολώνων και του σχολείου μας οργανώθηκε στην Στεμνίτσα στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2003 το πρώτο Ευρωμεσογειακό Συνέδριο για την Αργυροχρυσχοΐα και την Μεταλλοπλαστική, με την συμμετοχή εκπαιδευτικών και αργυροχρυσοχόων από επτά χώρες της Μεσογείου.

Πληροφορίες - Επικοινωνία

Ταχ. διεύθυνση: Τ.Ε.Ε. Στεμνίτσας, 22 024 Στεμνίτσα
Τηλέφωνα: 2795081227, 2795081203 (Φάξ), 6974337726, 6972252492
E-mail: mail@1tee-stemn.ark.sch.gr και tee_stem@otenet.gr
Site: http://users.otenet.gr/~tee_stem/