1. Επίσκεψη στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Κλειτορίας


Μια ομάδα είκοσι μαθητών συνοδευόμενων από τέσσερις καθηγητές επισκέφτηκαν το ΚΠΕ Κλειτορίας, στα βουνά της κεντρικής Πελοποννήσου. Έμειναν εκεί τέσσερις ημέρες, 19-22 τον Ιανουαρίου του 1998 με στοχο να μελετησουν το φυσικό νερό με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αυτή η επίσκεψη οργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος "το νερό".

2. Εκπαιδευτικό σεμινάριο του Διευθυντή στην Αγγλία


Τον Αύγουστο του 1999, ο Διευθυντής του σχολείου Δρ Γ. Αντωνόπουλος πήγε στην Αγγλία στη πόλη Reading,  συμμετέχων ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για τα PV (PhotoVoltaics). Αυτή η σειρά μαθημάτων οργανώθηκε από την ΤΠ Power Ltd . Ήταν μια πραγματικά καρποφόρος εμπειρία. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του δικτύου ηλιακών ελληνικών σχολείων.

3. Επίσκεψη των ιταλών και πορτογάλων καθηγητών στο σχολείο μας


Στο τέλος Σεπτεμβρίου, του 1998, η κ Teresa Danielli από την Ιταλία,, Υποδιευθύντρια του Scuola  Media Statale "Vittorino Da Feltre", καιη κ Μαργαρίτα Salgueiro με την Paula Mauricio από την Πορτογαλία,  καθηγητές του Escola Secundaria "Jose Loureiro Botas", ήρθαν στη Ζάκυνθο για  μια επίσκεψη στο σχολείο μας. Συνεργάστηκαν με τους μαθητές που εμπλέκονται στο πρόγραμμα ύδατος. Συζητησαν πολλές λεπτομέρειες για την κοινή εργασία που τα τρία σχολεία πρέπει να φέρουν εις πέρας. Δεν ξέχασαν να μας δώσουν μερικά χαρακτηριστικά σημεία των εκπαιδευτικών συστημάτων χωρών και αντάλλαξαν ιδέες  για το μέλλον της ΕΕ.

4. Επίσκεψη των γερμανών δασκάλων στο σχολείο μας


Ο κ. Adolf Weiss και Josef Hartung, καθηγητές του συντονιστικού σχολείου , Staatliche Realschule Burglengenfeld, επισκέφτηκε το σχολείο μας, την 5η Οκτωβρίου του 1999.Ήλθαν από τη Γερμανία να συνομιλήσουν με τους μαθητές, οι οποίοι εμπλέκονται στο πρόγραμμα  "Διαφορές και ομοιότητες των Χριστιανικών Δογμάτων. Συζήτησαν πολλές λεπτομέρειες για την κοινή εργασία που τα τέσσερα σχολεία πρέπει να κάνουν. 

5. Εκπαιδευτικό σεμινάριο του Διευθυντή στην Πράγα


Το Μάιο του 2000, ο Διευθυντής του σχολείου Δρ Γ. Αντωνόπουλος πήγε στη Πράγα, για μια εκπαιδευτική επίσκεψη στα πλαίσια του προγράμματος Socrates-Arion της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Η εκπαιδευτική επίσκεψη που οργανώθηκε από το γυμνάσιο Christiana Dopplera και είχε τον τίτλο "προβλήματα στη διδασκαλία της φυσικής". Προσέλκυσε συμμετοχές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες,  συγκεκριμένα 3 από τη Μεγάλη Βρετανία, 3 από τη Γερμανία, 2 από την Ελλάδα, 2 από την Ισπανία, 1 από το Βέλγιο, 1 από τη Ρουμανία, 1 από τη Σλοβενία και 1 από την Ιταλία.

6. Αποχαιρετισμός του σχολικού έτους 2000

Η τελευταία ημέρα του σχολικού έτους 2000, μαθητές του σχολείου οργάνωσαν ένα εορταστικό πάρτι. Η σχολική ορχήστρα έπαιξε τα αγαπημένα τραγούδια τους και τα παιδιά χόρεψαν κάτω από τους σύγχρονους μουσικούς ρυθμούς. Ήταν ένα πραγματικά εκπληκτικό γεγονός. Ελπίζουμε να συνεχιστούν τέτοιου είδους χαρούμενα ξεσπάσματα.

.

7. Καρναβάλι 2003

Η ημέρα άρχισε με ένα σχολικό πάρτι.  Mαθητές και οι καθηγητές χόρεψαν με πολύ κέφι.

Το σχολείο μας συμμετέχει στις εκδηλώσεις καρναβαλιού με ένα παραδοσιακό φολκλορικό θεατρικό έργο, αποκαλούμενο "Ομιλία". Σε αυτό το είδος θεατρικών μεσαιωνικών έργων, παίζουν μόνο άνδρες. Οκτώ αγόρια, όλοι  μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ζακύνθου συμμετείχαν και δημιούργησαν μια μεγάλη επιτυχία που έτυχε  θερμής υποδοχής,  από το κοινό που συγκεντρώθηκε στη κεντρική πλατεία του νησιού.

Μετά το τέλος της παράστασης τα παιδιά χόρεψαν ένα παραδοσιακό τοπικό χορό, το γαϊτανάκι.

.

8. Ο Κώστας Φύκας στο 1ο Γυμνάσιο

Στις 8-4-03 επισκέφτηκε το σχολείο μας ο χρυσός Παραολυμπιονίκης της
κολύμβησης Κωνσταντίνος-Μάρις Φύκας, στα πλαίσια του προγράμματος της Ολυμπιακής
Παιδείας και έκανε διάλογο με τα παιδιά, απαντώντας σε ερωτήσεις-απορίες
τους και τους μίλησε για τους στόχους του το 2004, για την πορεία του μέχρι
τα χρυσά μετάλλια και το παγκόσμιο ρεκόρ, για τη δραστηριότητά του σαν
φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κλπ.
Η γνωριμία του Κωνσταντίνου Φύκα αποτέλεσε σημαντική εμπειρία γι΄ αυτά καθώς
διαπίστωσαν από κοντά τη δύναμη της ψυχής που διαθέτουν αυτοί οι αθλητές
μέσα από ένα αγώνα θέλησης για δημιουργική ζωή.
Τα παιδιά υποδέχτηκαν τον Κωνσταντίνο με μηνύματα  ζωγραφισμένα σε πανό και τον
αποχαιρέτησαν με τραγούδια που έγραψαν και μελοποίησαν τα ίδια με θέμα τους
Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και δώσαμε όλοι μαζί μια
υπόσχεση... "θα είμαστε κι εμείς εκεί!!!"
 

9. Μουσική βραδιά

Στις 11-05-2003, η χορωδία του 1ου Γυμνασίου σε συνεργασία με τη μαθητική μαντολινάτα Ζακύνθου, παρουσίασαν ένα πλούσιο ρεπερτόριο παραδοσιακών Ζακυνθινών  τραγουδιών  διανθισμένο με συνθέσεις και άλλων καταξιωμένων συνθετών. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, η οποία ήταν κατάμεστη από κόσμο, και έλαβε θετικότατα σχόλια από το κοινό που την παρακολούθησε.

Κύριοι συντελεστές της βραδιάς, οι καθηγητές μουσικής: Μεϊντάνης Κώστας και Ξανθάκη Αγγελική

 

10. Λειψυδρία, το πρόβλημα της εποχής. Διαχείριση υδατικών πόρων

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2003 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Γυμνασίου Ζακύνθου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση των μαθητών του σχολείου, που συμμετείχαν σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπ/σης του Πανεπιστημίου Αιγαίου ( http://www.aegean.gr/sppe/ ) (ΕΠΕΑΕΚ) με θέμα: Λειψυδρία, το πρόβλημα της εποχής. Διαχείριση υδάτινων πόρων.

  Στην εκδήλωση οι μαθητές  παρουσίασαν την εργασία τους, εκθέσανε τα πορίσματα της εργασίας τους και έκαναν τις προτάσεις τους στο πρόβλημα ενώ ακούστηκαν μουσικά κομμάτια και έγινε προβολή  διαφανειών. Παραβρέθηκαν Διευθυντές σχολείων, ο Προϊστάμενος  Β/θμιας Εκπ/σης, εκπρόσωπος της ΔΕΥΑΖ  και του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

  

11. Άναμα του Χριστουγεννιάτικου δένδρου

Στις 11 Δεκεμβρίου 2003, η χορωδία του σχολείου πήρε μέρος με χριστουγεννιάτικα τραγούδια, στις εορταστικές εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Δήμος Ζακυνθίων για το άναμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου σε μια από τις κεντρικές πλατείες της πόλης.

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12. Χριστουγεννιάτικη γιορτή

Στις 20 Δεκεμβρίου 2003 η χορωδία του σχολείου πήρε μέρος σε μια γιορτή που οργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ζακύνθου αφιερωμένη στα παιδιά. Η χορωδία συνόδεψε την Μαθητική Μαντολινάτα σε τρία τραγούδια υπό τη διεύθυνση του κ. Κώστα Μεϊντάνη και έκλεισε τη βραδιά με ένα τραγούδι υπό τη διεύθυνση της κ. Αγγελικής Ξανθάκη.


13. Καρναβάλι 2004

Το σχολείο μας συμμετείχε στις εκδηλώσεις καρναβαλιού με ένα παραδοσιακό φολκλορικό θεατρικό έργο, αποκαλούμενο "Ομιλία". Εννιά αγόρια, όλοι  μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ζακύνθου συμμετείχαν και δημιούργησαν μια μεγάλη επιτυχία που έτυχε  θερμής υποδοχής,  από το κοινό που συγκεντρώθηκε στη κεντρική πλατεία του νησιού. Το έργο έχει επίσης ενταχθεί στα προγράμματα πολιτιστικών θεμάτων 2003-2004.

.