Η Σελίδα των Λιβανατών

You can see the same page in English

Οι Λιβανάτες (άλλη ονομασία: Λιβανάτα) είναι μια σχετικά μικρή κωμόπολη του νομού Φθιώτιδας. Ανήκουν στην επαρχία Λοκρίδας και είναι πολύ κοντά στην Αταλάντη. Βρίσκονται ανάμεσα σε Λαμία και Αθήνα, απέχοντας περίπου 45 λεπτά απο τη Λαμία και 1,5 ώρα από την Αθήνα. Εχουν σχεδόν 3500 μόνιμους κατοίκους.

Οι Λιβανάτες δεν είναι πολύ γνωστές στους Έλληνες, όμως εχούν αρκετά μεγάλη ιστορία. Στο βοριοδυτικό μέρος των Λιβανατών υπάρχουν τα ερείπια της πόλης Κύνος, μίας σημαντικής πολης της αρχαίας Ελλάδας.

Συμφωνα με τον μύθο η ιστορία των Λοκρών αλλά και όλων των Ελλήνων ξεκινάει απο εδώ: Ο Δίας έκανε έναν κατακλυσμό το 1796 π.Χ. ή τον 15ο π.Χ. αιώνα. Οι μόνοι άνθρωποι που σώθηκαν τότε ήταν ο Βασιλιάς της Φθίας Δευκαλίωνας και η γυναίκα του Πύρρα επιπλέοντας πάνω σε κιβωτό. Ο Δευκαλίωνας ήταν γιός του Προμηθέα και η Πύρρα κόρη του Επιμηθέα και της Πανδώρας. Αυτοί ζούσαν στην αρχαία πολη Κύνος η οποία ήταν το λιμάνι του Οπούντα, της Μητρόπολης των Οπουντίων Λοκρών. Οταν, μετά απο 9 μέρες, τελείωσε ο κατακλυσμός, ο Δίας εστείλε τον Ερμή στον Δευκαλίωνα και την Πύρρα και τους ρώτησε τι ήθελαν. Αυτοι ζήτησαν να ξαναγίνουν οι άνθρωποι. Ετσι σύμφωνα με συμβουλή του Δία ο Δευκαλίωνας και η γυναίκα του πήραν πέτρες και τις πετούσαν πίσω τους. Οσες έριχνε ο Δευκαλίωνας γίνονταν άνδρες ενώ αυτές που έριχνε η Πύρρα γίνονταν γυναίκες.

Ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα έκαναν 3 παιδία: Τον Ελληνα(από όπου ονομάστηκαν οι Ελληνες), τον Α μφικτύωνα και την Πρωτογένεια. Ο Στράβων λέει οτι υπήρχε ο τάφος τις Πύρρας στον Κύνο. Ο Ελλην παντρεύτηκε την Ορσηίδα και έκαναν 3 παιδιά, τον Δώρο, τον Ξούθο και τον Αίολο και μοίρασε την Ελλάδα στα 3 παιδιά του. Ο Δώρος πήρε την περιοχή πάνω από την Πελλοπόνησο για αυτό και οι κάτοικοι αυτής της περιοχής ονομάστηκαν Δωριείς. Ο Ξούθος πήρε την Πελλοπόνησο και εκάνε 2 γιούς με την Κρέουσα. Οι γιοί του ήταν ο Αχαιός και ο Ιωνας από οπου ονομάστηκαν οι Αχαιοί και οι Ιωνες. Ο Αίολος πήρε την Θεσσαλία και οι κάτοικοι αυτής της περιοχής ονομάστηκαν απο αυτόν Αιολείς. Παντρεύτηκε με την Εναρέτη και έκανε 7 αγόρια και 5 κορίτσια.

Απο τον Αμφικτίωνα, τον άλλο γιό του Δευκαλίωνα και την Χθονοπάτρα γεννήθηκε ο Φύσκος που έγινε βασιλίας των Οπουντίων. Μάλιστα ο γιός του Φύσκου, Λοκρός, πρώτα, και ο γιός του Λοκρού, Οπούς, μετα, βασίλεψαν ύστερα απο τον Φύσκο. Γίος του Οπούντος ήταν ο Κύνος και γιοί αυτού ο Οδοίδοκος, ο Καλλίαρος και η Λάρυμνα. Γίος του Οδοίδοκου και της Λαονόμης ήταν ο Οϊλέας και γιοί αυτού ο Αίας απο την Εριωπίδα και ένας νόθος, Μέδων.

Η Πρωτογένεια τώρα γεννησέ με τον Δία έναν γίο, τον Οπούντα και όταν έγινε βασιλιάς των Ηλείων, έκανε κόρη με το όνομα Πρωτογένεια. Αυτήν την άρπαξε ο Δίας και αφού την πήγε στο βουνό Μέναλο της Αρκαδίας και συνελαβέ γιο, την έδωσε σύζυγο στο Λοκρό και με αυτόν η Πρωτογένεια έκανε ένα γίο που ονομάστηκε Οπούς απο τον παππού του. Οπως διηγείται ο Αππολόδωρος ο γίος του Δία και της Πρωτογένειας ήταν ο Αέθλιος ο πρώτος Βασιλιάς της Ήλιδας

Οι πρώτοι που ονομάστηκαν Ελληνες ήταν οι Λοκροί, απο τον Ελληνα, τον γιό του Δευκαλίωνα και της Πύρρας. Αλλά και ο Ομηρος Ελληνες λέει τους Λοκρούς και Φθιωτείς που πολέμησαν μαζί με τον Αχχιλέα στην Τροία. Ο Θουκυδίδης πιστευεί το ίδιο και αυτός. Η αρχαία πολη Κύνος πράγματι υπάρχει και τώρα, ενάμιση χιλιόμετρο από την παραλία των Λιβανατών οπου γινονται αρχαιολογικές έρευνες. Υπήρχε μια φήμη σχετικα με ένα μουσείο στις Λιβανάτες το οποιο θα στεγάζε τα αρχαιολογικά ευρήματα του Κύνου, αλλα δεν υπάρχουν νεώτερα.

Η ιστορία του τόπου δεν σταματάει εδω: Η καταγωγή του πατέρα του ήρωα της ελληνικής επανάστασης, Οδυσσέα Ανδρούτσου, Ανδρέας Ανδρίτσος ή Βερούτης ήταν απο τις Λιβανάτες - υπάρχει ενα μνημείο για τον Ανδρέα Ανδρίτσο στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ηταν οπλαρχηγός των Ελλήνων και σύμμαχος του Λάμπρου Κατσώνη. Ο Κατσώνης με τον μικρό του στόλο και ο Ανδρίτσος με 500 παλικάρια του έφεραν μεγάλη αναστάτωση στους Τούρκους κατα την αποτυχημένη επιχείρηση του Κατσώνη εναντίων των Τουρκών, στο τέλος του 18 αιώνα.

Για τον Οδυσσέα Ανδρούτσο δε χρειάζεται να αναφερθούν πολλά πράγματα, οι μεγάλες του νίκες απέναντι στους Τούρκους, με σημαντικότερη αυτή στο χάνι της Γραβιάς είναι γνωστές. Υπάρχει αγαλμά του στην πλατεία Αγίου Χαραλάμπους των Λιβανατών. Σημειώνεται ότι η σύλληψη του του Οδυσσέα Ανδρούτσου εγινέ στις Λιβανάτες: Όταν ο Ανδρούτσος είχε διαφωνήσει με την κυβέρνηση, ήλθε με τους άνδρες του στις Λιβανάτες. Τα στελέχη της κυβέρνησης, με αρχηγό τον Γκούρα - παλιό πρωτοπαλίκαρο του Ανδρούτσου - τον ακολούθησαν τον περικύκλωσαν στο υπάρχον ακόμα μοναστήρι της Αγίας-Σωτήρος της Βολιβούς και τον συνέλαβαν. Στη συνέχεια τον φυλάκισαν στην Ακρόπολη των Αθηνών, απο όπου και τον δολοφόνησαν, ρίχνοντας τον στο γκρεμό.

Οι Λιβανάτες έχουν τρείς παραλίες, την Κυανή Ακτη, η οποία βρίσκεται στην παραλια των Λιβανατών (γύρω στα 1-1,5 χιλιόμετρα απο τιν πλατεία του χωριου) και τις παραλίες Σχοινιάς και Αϊ-Γιάννης, η οποίες βρίσκονται καπως πιο μακρυά απο το χωριο - κοντά στην αρχαία πόλη του Κύνου. Και οι τρεις αυτες παραλίες εχουν τιμηθέι με την Γαλάζια Σημαία, απο το υπουργείο περιβάλλοντος, δηλαδη είναι ελεγμένες και κατάλληλες για κολύμβηση. Εκτός απο αυτές τις 3 οργανωμένες παραλίες, υπάρχουν και πολλές άλλες μη οργανωμένες γύρω απο τις Λιβανάτες.

Οι Λιβανάτες είναι κυρίως ένα αγροτικό χωριό. Εχουν πολλά ελαιόδεντρα και παράγουν καλό λαδί, καθώς και τις γνωστές πατάτες Λιβανατών. Επίσης παράγονται φασολάκια, βαμβάκι, ντομάτες, φυστίκια κ.α. Στην παραλία υπάρχει και ένα μικρό λιμάνι με αρκετές ψαρόβαρκες και διάφορα αλλα πλεούμενα.

Πρόσφατα, σύμφωνα με το νομο Καποδίστρια, οι Λιβανάτες ενώθηκαν με άλλα δυο γειτονικά χωριά και εγιναν δήμος με όνομα Δήμος Δαφνουσίων. Πρωτεύουσα του δήμου είναι οι Λιβανάτες και περιλαμβάνονται τα γειτονικά χωριά Αρκίτσα - είναι αρκετά γνωστή λόγω του φέρυ-μποτ που υπάρχει εκεί προς τα Λουτρά Αιδηψού και Γουλέμι, ένα ορεινό αγροτικο χωριό. Σημειώνεται ότι η Αρκίτσα περιέχει και αυτή 3 παραλίες τιμημένες με τη γαλάζια σημαία, οπότε ο δήμος Δαφνουσίων έχει συνολικά 6 παραλίες με γαλάζια σημαία και είναι ένας απο τους δήμους με τις περισσότερες καθαρές παραλίες πανελλαδικώς.

Παρακάτω περιλαμβάνονται μερικές ακόμα σελίδες σχετικές με τις Λιβανάτες:

 • Λίγα πράγματα για τις Λιβανάτες απο τη σελίδα για την Ελλάδα που έχει κατασκευάσει το ΤΕΙ Πειραιά: http://hellas.teipir.gr/prefectures/greek/Fthiotidas/Libanates.htm
 • Στη σελίδα αυτή αναφέρονται οι παραλίες της Ελλάδας με γαλάζια σημαία: http://www.eepf.gr/BlueFlags_02_2003.htm
 • Σχετικά με τους A. Ανδρίτσο και Λ. Κατσώνη: http://www.mani.org.gr/istor/kats_andr/katsonis_androutsos.htm
 • Για τη μάχη στο χάνι της Γραβιάς: http://dim-gravias.fok.sch.gr/H%20maxi%20sto%20xani.htm
 • Μερικά από τα ξενοδοχεία των Λιβανατών: http://www.travelling.gr/hotels/central/Livanates/
 • Μερικά από τα ξενοδοχεία της Αρκίτσας: http://www.travelling.gr/hotels/central/Arkitsa/
 • Δρομολόγια φέρυ-μποτ απο Αρκίτσα για Λουτρά Αιδηψού: http://www.capri-sa.gr/gr/ark_times.php
 • O φάρος της Αρκίτσας: http://www.qsl.net/sv2ael/sv2ael.files/faroi/details/arkitsa.htm
 • Η προσωπική σελίδα του Νίκου Λάμπρου, ενός συγχωριανού:
 • http://users.otenet.gr/~nlam/

  Παπαστέφανος Σεραφείμ

  Πίσω στην αρχική σελίδα μου

  (Τελευταία ανανέωση 18/7/2004)