ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΣ ΛΕΧΟΒΟΥ

FM 97.1

ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΛΕΧΟΒΟ

-Το ΛΕΧΟΒΟ αποτελεί ένα όμορφο αλπικό οροπέδιο που περιβάλλεται από πυκνά δάση βελανιδιάς και οξυάς. Είναι κτισμένο στους Ν.Α.. πρόποδες του όρους Βέρνου (Βιτσίου) σε υψόμετρο 1000μ. στο μεταίχμιο των Νομών Φλώρινας-Καστοριάς-Κοζάνης.

-Η περιοχή είναι ορεινή και στα διοικητικά όριά της ανήκει τμήμα ενός πανέμορφου βιότοπου έλους- Λίμνης Χειμαδίτιδας. Είναι κατάφυτη με δάση οξιάς,βελανιδιάς και εδώ ευδοκιμεί "γκύ" σε δενδρώδη μορφή.

-Η φυσική ομορφιά προβάλλει σε κάθε σημείο της περιοχής. Το καλντερίμι κυριαρχεί σ΄όλους τούς δρόμους και η πλατεία με τους δυο αιωνόβιους πλατάνους και τις παραδοσιακές βρύσες είναι χώρος συγκέντρωσης στην κάψα του καλοκαιριού. Οι δασικοί δρόμοι και τα μονοπάτια βοηθούν τον επισκέπτη να απολαύσει τις χάρες του δάσους. Χώρους αναψυχής με γάργαρα νερά θα συναντήσουμε στο λόφο του Προφήτη Ηλία, στο ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα, σε πολλά άλλα σημεία και στην παραλίμνια περιοχή του έλους - λίμνης Χειμαδίτιδας, για την οποία καταβάλλεται, μέσω προγραμμάτων, προσπάθεια τουριστικής αξιοποίησης μια και είναι θαυμάσιος βιότοπος σε συνδυασμό με τον οικισμό νεολιθικής εποχής που πρόσφατα ανακαλύφτηκε .

-Η χλωρίδα, εκτός από τα δάση οξιάς, βαλανιδιάς, "γκύ" και τα τεχνικά δάση μέλανης πεύκης, αποτελείται απ΄όλα τα αγριολούλουδα, βότανα, βάτα, κρανιές, ορχιδέες κ.λ.π. της ορεινής ηπειρωτικής βλάστησης. Επίσης πολλά είδη υδροχαρών φυτών (ιτιά, λεύκη, καλαμιά, ψάθα) θα συναντήσουμε στο έλος- λίμνη Χειμαδίτιδα.

-Η πανίδα αποτελείται από αρκούδες, λύκους, ασβούς, αλεπούδες, ζαρκάδια και πολλά είδη ενδημικών και αποδημητικών πτηνών (αηδόνια, κοτσύφια, πέρδικες, κ.λ.π.) επίσης στο έλος- λίμνη έχουν μετρηθεί 152 είδη υδροβίων πτηνών και αμφιβίων.

-Το Λέχοβο φημίζεται για τη φασολάδα. Ξακουστοί είναι οι λεχοβίτικοι " γίγαντες ", που καλλιεργούνται στα κηπάρια του. Ακόμη οι παραδοσιακές σπιτικές πίτες γίνονται ανάρπαστες σε κάθε πολιτιστική εκδήλωση των φορέων.

-Μέχρι σήμερα η κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι η οικοδομή, με εξειδίκευση στο κτίσιμο της πέτρας, στο χώρο της Δ. Μακεδονίας. Εδώ εδρεύει ένα από τα δέκα πρώτα στο Πανελλήνιο συνδικαλιστικά όργανα με την επωνυμία ΕΘΝΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ και ΛΟΙΠΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΕΧΟΒΟΥ " Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ " με έτος ίδρυσης το 1914.

-Στο Λέχοβο δρα από το 1921 ο πολιτιστικός σύλλογος με την επωνυμία ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΧΟΒΙΤΩΝ " Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ", ο οποίος με τη συνεργασία όλων των φορέων λειτουργεί όλα τα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού και τα οποία αναφέρονται στους παρακάτω τομείς:

-Λαογραφικό Μουσείο με πλούσιο υλικό, Βιβλιοθήκη με 6000 τόμους, Χορευτικά με τρία τμήματα, Χορωδία με γυναικείο τμήμα, Τράπεζα αίματος, και τοπική εφημερίδα. Επίσης κάθε καλοκαίρι στην εορτή του προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου στον ομόνυμο λόφο πραγματοποιούνται πολυήμερες πολιτιστικές έκδηλώσεις με την συμμετοχή φολκλορικών συγκροτημάτων απ΄ όλη την ευρώπη, καθώς επίσης και μεγάλων ονομάτων του ελληνικού τραγουδιού.

-Λίγα ιστορικά στοιχεία

-Το Λέχοβο ιδρύεται τις πρώτες δεκαετίες του 1600 απο κατατρεγμένους επαναστάτες ύστερα απο την αποτυχία της στάσης του Διονυσίου Σκυλόσοφου της Τρίκκης. Ο πληθυσμός αυξάνει και δημιουργείται δυναμική κοινότητα στα χρόνια του Αλή πασά στα 1770-1810 απο κατατρεγμένους Έλληνες της Ηπείρου (Σούλι, Λέλοβα, Λάκκα Σουλίου). .

-Κατά το Μακεδονικό Αγώνα γίνεται προπύργιο του Έθνους. Απο το Λέχοβο διήλθαν, διέμειναν και έδρασαν οι περισσότεροι οπλαρχηγοί του Μ.Α. με πρώτο τον Εθνομάρτυρα Παύλο Μελά. Στα ενθυμήματα τους όλοι αναφέρονται με σεβασμό και κολακευτικά λόγια..Στην Εθνική Αντίσταση παίρνει ενεργό μέρος με αποτέλεσμα, για αντίποινα, οι κατακτητές να το πυρπολήσουν στις 23-07-1943 εξολοκλήρου .

-.Η Πολιτεία, τιμώντας τις θυσίες και την προσφορά, με το αριθμ. 157/1955 Β.Δ. (ΦΕΚ Α΄) μετονόμασε απο Λέχοβο σε Ηρωικό. Οι Λεχοβίτες, όμως, δεν το δέχτηκαν και με το νέο Β.Δ. 125/1956 (ΦΕΚ Α΄) επανήλθε η σημερινή ονομασία. Τέλος με το αριθμ. 399/1998 Π.Δ. (ΦΕΚ Α΄) το ΛΕΧΟΒΟ χαρακτηρίστηκε σαν μια από τις λίγες στην Ελλάδα μ α ρ τ υ ρ ι κ έ ς κοινότητες.