:: Προσοτσάνη Δράμας ::

Η Προσοτσάνη σήμερα,με φόντο το Φαλακρό όρος.

Το κείμενο που ακολουθεί,υπογράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος.

 Ο Δήμος Προσοτσάνης του νομού Δράμας, με έδρα την Προσοτσάνη, αποτελεί μια γεωφυσική ενότητα από την οροσειρά του Φαλακρού και του Μενοικίου όρους και περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα Προσοτσάνης, Πύργων, Πετρούσας, Κοκκινογείων, Γραμμένης, Πανοράματος, Μικρόπολης, Χαριτωμένης, Καλής Βρύσης, Ανθοχωρίου και Καλλιθέας. 

 Ο διευρυμένος Δήμος Προσοτσάνης καταλαμβάνει συνολικά έκταση 418.956 στρεμμάτων περίπου, το 12% της οποίας  είναι πεδινό και βάση αυτού  χαρακτηρίζεται ημιορεινός. Ο πληθυσμός του Δήμου ανέρχεται σε 10.228 κατοίκους.

 Η κωμόπολη  Προσοτσάνη απέχει 15χλμ. περίπου  δυτικά  από την πόλη της Δράμας. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε  3683 κατοίκους. Η ιστορία της ξεκινάει στα μέσα του 15ου αιώνα όταν στον σημερινό χώρο άρχισαν να δημιουργούνται τα πρώτα χειμαδιά από μικρούς κτηνοτρόφους, Έλληνες χριστιανούς, οι οποίοι κατέβαιναν από ορεινές περιοχές για να ξεχειμωνιάσουν. Δεν είναι γνωστή η ακριβής προέλευση της ονομασίας της, υπάρχουν πολλές εικασίες χωρίς όμως να επικρατεί κάποια από αυτές. Το όνομα της πάντως είναι καθαρά ελληνικό και δεν έχει στοιχεία από άλλες γλώσσες γι΄ αυτό και δεν άλλαξε μετά την απελευθέρωση της όταν τα περισσότερα γειτονικά χωριά που είχαν τουρκικά ή βουλγαρικά τοπωνύμια τα άλλαξαν. 

 Ο τόπος γνώρισε μεγάλη άνθηση από τις αρχές του 18ου αιώνα όταν και άρχισε η συστηματική καλλιέργεια του καπνού. Είναι παγκοσμίως γνωστή η ποικιλία καπνού «Προσωτσάνης Μπασή Μπαγλή». Μέχρι και πριν λίγα χρόνια η καλλιέργεια του καπνού αποτελούσε την κυριότερη αγροτική ασχολία των κατοίκων της Προσοτσάνης.    

 Η Προσοτσάνη απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό την 1 Ιουλίου 1913 αφού πρώτα γνώρισε μια οκτάμηνη κατοχή από τους Βουλγάρους. Οι Βούλγαροι θα την καταλάβουν άλλες δυο φορές τον Αύγουστο του 1916 μέχρι τον Οκτώβριο 1918 και από τον Απρίλιο του 1941 έως τον Οκτώβριο του 1944. Από τις 30 – 9 –1941 μέχρι 3 – 10 – 1941 η Προσοτσάνη θα γνωρίσει την κτηνωδία των φασιστικών στρατευμάτων κατοχής. Στο διάστημα αυτό  θα χάσουν την ζωή τους σε μαζική  εκτέλεση στην γέφυρα της Αλιστράτης,  όπου τους μετέφεραν,  128 συγχωριανοί μας.  

 Μέχρι τον Απρίλιο του 1922 η Προσοτσάνη ήταν χαρακτηρισμένη ως Δήμος, όμως επειδή ο πληθυσμός της ανέρχονταν τους 2500 μόνο υποβιβάσθηκε σε κοινότητα. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών όμως που ολοκληρώθηκε περίπου το 1924 εγκαταστάθηκαν στην Προσοτσάνη πρόσφυγες από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και κυρίως από την Ανατολική Θράκη. Ο συνολικός τους αριθμός ανερχόταν  τους 3300 περίπου. Παρόλα αυτά η Προσοτσάνη θα παραμείνει κοινότητα μέχρι τον Ιανουάριο του 1946 οπότε θα ανακηρυχθεί και πάλι Δήμος ως σήμερα.  

     Η Προσοτσάνη του χθες.Παλιά πλατεία.

 Από το 1950 περίπου άρχισε η μαζική μετανάστευση των κατοίκων της προς τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας, κυρίως λόγο των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων, και αργότερα προς το εξωτερικό κυρίως προς την Γερμανία, Αυστραλία κτλ. Σήμερα ζουν στις διάφορες χώρες περί τους 2500 Προσοτσανιώτες. Έτσι ενώ το 1941 ήταν η μεγαλύτερη κοινότητα της Ελλάδας με  7500 κατοίκους σήμερα αριθμεί  μόνο 3683 άτομα.  

 Σήμερα ο Δήμος Προσοτσάνης αποτελεί έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο Δήμο και μια μικρογραφία σύγχρονης πόλης με καλαίσθητα κτίρια και πολλά εμπορικά καταστήματα που καλύπτουν όλες τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Το Δημαρχείο όπως και το Αστυνομικό Τμήμα αποτελούν πιστά αντίγραφα Μακεδονικών σπιτιών. Στην κωμόπολη μας λειτουργούν υποκαταστήματα της Αγροτική και της Εθνικής Τράπεζας καθώς και υπηρεσίες του ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, Ειρηνοδικείο  ένα σύγχρονο Κέντρο Υγείας και ΚΑΠΗ. Ακόμα ο Δήμος διαθέτει βιοτεχνικό πάρκο.

Λειτουργούν δύο Βρεφονηπιακοί σταθμοί, δυο Νηπιαγωγεία, δύο Δημοτικά σχολεία, ένα Γυμνάσιο, ένα Ενιαίο και ένα Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο.  

Κώστας Παπαδόπουλος 

.Ταχυδρομικός Κωδικός: 66200

(Χρήσιμα τηλέφωναΚ

)Κωδικός περιοχής: 0522

GΔημαρχείο: Δήμαρχος: 22170

                      #Γραμματεία: 22207

HΚΑΠΗ: 22038

pΑστυνομικό Τμήμα: 22100

hΚέντρο Υγείας:  22222

KΤΑΞΙ: 22102

vΣταθμαρχείο ΚΤΕΛ: 22248                                  

*Ταχυδρομείο: 22242

'ΟΤΕ: Προϊστάμενος: 22199

              @Τεχνική Υπηρεσία: 22399

SΕθνικό Στάδιο Προσοτσάνης: 22554