ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ-ΤΙΜΟΡ

Υπερωρίες του παγκόσμιου χωροφύλακα

Δεν έχουν περάσει παρά τέσσερις μήνες από την επιβολή της ΝΑΤΟϊκής ειρήνης στο Κόσοβο και τα γεράκια του πολέμου ήδη σκέφτονται πού αλλού μπορούν να προσφέρουν την ανθρωπιστική τους βοήθεια (!).

Πρώτος υποψήφιος το Ανατολικό Τιμόρ, το οποίο το 1975 καταλήφθηκε από την Ινδονησία του στρατηγού Σουχάρτο. Σήμερα, μετά την πτώση του Σουχάρτο από την περσινή εξέγερση και το δημοψήφισμα που ακολούθησε, το οποίο αποφάσισε υπέρ της ανεξαρτησίας με το συντριπτικό 78,5%, ένας νέος γύρος γενοκτονίας άρχισε με θήτες τους παραστρατιωτικούς ενωτικούς και δεκάδες χιλιάδες θύματα. ΝΑΤΟ και ΟΗΕ δήλωσαν ότι απαιτείται συμφωνία της Ινδονησιακής κυβέρνησης για να παρέμβουν! Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Χαμπίμπι, αγαπητό τέκνο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έδωσε τελικά την άδεια, αλλά προς μεγάλη του θλίψη, οι ΗΠΑ δήλωσαν απρόθυμες να στείλουν χερσαίες δυνάμεις και επικεφαλής τέθηκε η γειτονική Αυστραλία (η μόνη χώρα που είχε αναγνωρίσει την Ινδονησιακή κατοχή) σε μια «στροφή» της πολιτικής της. Όλα αυτά βέβαια, δεν πρέπει να παραξενεύουν κανένα, αφού η πλούσια σε χρυσό και πετρέλαιο Ινδονησία ήταν πάντα το αγαπημένο παιδί των ΗΠΑ, ενώ το Τιμόρ, με το αριστερό αντάρτικο, έπρεπε πρώτα να καταστραφεί, ώστε κατά την επικείμενη ανεξαρτησία του να εξαρτάται πλήρως από το ΔΝΤ.

Υποψήφια δεύτερη, η Κολομβία. Η κυβέρνηση της Μποκοτά δέχεται τεράστια στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ, με πρόσχημα την μάχη κατά των ναρκωτικών, επειδή στο νότο της χώρας η κόκα είναι παραδοσιακή καλλιέργεια, ενώ είναι γνωστό ότι στην επεξεργασία και εμπορία της κοκαύνης πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η ίδια η κολομβιανή κυβέρνηση. Από την αρχή του χρόνου πάντως, διεξάγονται συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, στις οποίες το FΑRC έχει την ισχυρή, από στρατιωτική άποψη, θέση. Η σημαντικότατη γεωστρατηγική θέση της Κολομβίας, στα σύνορα με τον Παναμά, από την διώρυγα του οποίου θα πρέπει να αποχωρίσουν οι Αμερικανοί μέχρι το τέλος του χρόνου (διατηρώντας το δικαίωμα να την ξανακαταλάβουν αν «παρεμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση»), έχει κάνει τους επιτελείς του Πενταγώνου να θεωρούν, αν το FΑRC δεν ηττηθεί στις συνομιλίες, επιτακτική τη στρατιωτική επέμβαση, που όμως στη ζούγκλα της Κολομβίας μπορεί να εξελιχθεί σε ένα νέο Βιετνάμ.

01_15_01.gif (4853 bytes)Υποψήφια τρίτη, η Βενεζουέλα, δεύτερος προμηθευτής των ΗΠΑ σε πετρέλαιο, στα ανατολικά της Κολομβίας. Στις τελευταίες λοιπόν εκλογές, τα δύο παραδοσιακά κόμματα καταποντίστηκαν μένοντας εκτός βουλής, ενώ αναδείχτηκε θριαμβευτής ο στρατηγός Ηugo Chavez, αριστερός εθνικιστής που συνεργάστηκε με το Κ.Κ. Βενεζουέλας, και ο οποίος κατάργησε τη γερουσία για να προβεί σε συνταγματική μεταρρύθμιση, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Πάραλληλα, η επιθυμία του να συναντηθεί με τον Φιντέλ Κάστρο, οι δηλώσεις του υπέρ του FΑRC, η απαγόρευση χρήσης του εναέριου χώρου της Βενεζουέλας για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στην Κολομβία και πάνω απ' όλα η πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευτεί την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου, έχουν κάνει τους Αμερικανούς να μιλούν για νέο δικτάτορα και να φλερτάρουν, ενδόμυχα ακόμη, μία ακόμα εισβολή.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές οι επεμβάσεις δεν έχουν γίνει και στην Ουάσινγκτον σκέφτονται πολύ σοβαρά τι να πράξουν. Ο ρόλος του ΝΑΤΟ ως διεθνούς χωροφύλακα του κεφαλαίου, και των ΗΠΑ ως εγγυητή της Νέας Τάξης Πραγμάτων πρέπει να προφυλακτούν από περαιτέρω φθορά, ειδικά τώρα που η συνεχιζόμενη εθνοκάθαρση στο Κόσοβο έχει αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις κυρίως στην Ευρώπη. Το κεφάλαιο ξέρει ότι οι υπερωρίες είναι ανθυγιεινές...

Μ. Δελαγραμμάτικας

ΤΑIΒΑΝ

Αρσενη...κή μεταρρύθμιση

Μετά από τρία χρόνια διαρκή αναζήτηση, βρήκαμε μία χώρα στον κόσμο στην οποία ο Γ. Αρσένης θα έβρισκε μεγάλη αποδοχή στις ιδέες του από την πλευρά του μαθητικού πληθυσμού. Πρόκειται για την Ταϊβάν. Η αναλόγου φιλοσοφίας εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες στη χώρα αυτή, έχει κερδίσει πραγματικά τις καρδιές της πλειοψηφίας των μαθητών. Τα παρακάτω νομίζω ότι θα σας πείσουν για την αλήθεια των λόγων μας.

01_15_02.gif (4616 bytes)Μετά την απόκτηση του απολυτηρίου από το λύκειο, κλείνονται επί ένα μήνα στα Στρατόπεδα του Σατανά (έτσι αποκαλούνται τα φροντιστήρια στη γλώσσα των εκεί μαθητών), προκειμένου να φρεσκάρουν τις γνώσεις που αποκόμισαν στο λύκειο και να ετοιμαστούν για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο. Το πρόγραμμα των εν λόγω φροντιστηρίων κάθε άλλο παρά... αμαρτωλό είναι. Παραδόσεις και μελέτη, για 14 ώρες την ημέρα επί έξι ημέρες την εβδομάδα. Τσιγάρα, ποτά, κουβεντούλες, καφέδες και φαγώσιμα μέσα στην αίθουσα, κομμένα. Οι περισσότεροι από τους ταϊβανούς μαθητές εγκαταλείπουν ακόμα και την οικογένειά τους, προκειμένου να αφιερωθούν απερίσπαστοι στη μελέτη τους.

Αυτό όμως που θα ενθουσιάσει τον Μάκη είναι, ότι όλα τα παραπάνω τα κάνουν αγόγγυστα. Διαμαρτυρίες ή έστω λεκτικοί διαξιφισμοί είναι άγνωστα πράγματα για τους μικρούς Ταϊβανέζους. Μάλιστα, φροντίζουν να επιδεικνύουν την αποφασιστικότητά τους φορώντας κορδέλες στο μέτωπο με εμψυχωτικά μηνύματα. Το αγαπημένο των περισσοτέρων είναι το «Θα Νικήσω».

Όπως καταλαβαίνετε, μετά την απέχθεια και την αχαριστία που έδειξαν οι έλληνες μαθητές στο πρόσωπο του υπουργού Παιδείας, η Ταϊβάν θα μοιάζει με μικρό παράδεισο. Από την πλευρά μας του ευχόμαστε, καλό ταξίδι και... στον αγύριστο.

Σ.Β.Λ

 

01_15_03.gif (2105 bytes)ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΙΝΤΕRΝΕΤ

«ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ FΑRC-ΕΡ»

 

«Οι σελίδες του FΑRC-ΕΡ έχουν σβηστεί σε πολλούς άλλους servers, έτσι σε ενίσχυση της ελευθερίας του λόγου στο Ιnternet, αυτή είναι ένα από τα πολλά αντίγραφα της ιστοσελίδας του FΑRC που έχουν τοποθετηθεί σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανά τον κόσμο σε αναμονή μιας μόνιμης διεύθυνσης».1

Ένας πόλεμος μαίνεται στο Ιnternet. Ιστοσελίδες αντάρτικων κινημάτων και επαναστατικών οργανώσεων δέχονται επιθέσεις και σβήνονται από διάφορους εμπορικούς providers, ενώ το δίκτυο είναι γεμάτο από σελίδες που περιγράφουν τα εγκλήματα των τρομοκρατικών αυτών οργανώσεων, απέναντι στις νόμιμες κυβερνήσεις τους. Οι Αναιρέσεις από αυτή εδώ τη σελίδα θα προσπαθήσουν να βρίσκουν και να παρουσιάζουν σελίδες ξένων οργανώσεων και εντύπων, για μια πιο εύκολη επαφή με τα πρωτότυπα ντοκουμέντα των επαναστατικών δυνάμεων από όλο τον κόσμο.

Το FΑRC είναι ένα από τα κινήματα, που ακριβώς λόγω του μεγέθους του, δέχεται πολλές επιθέσεις. Έτσι, στις περισσότερες μηχανές αναζήτησης (search engines) δύσκολα βρίσκει κανείς σελίδα του FΑRC στα αγγλικά με ημερομηνία μετά το 1997 και μόνο με τη χρήση μίας meta-search engine, που ψάχνει σε πολλές μηχανές ταυτόχρονα, μπορείς να βρεις την πρόσφατη επίσημη σελίδα του FΑRC2, για την οποία αξίζει να σημειωθεί ότι δεν βρίσκεται σε εμπορικό server αλλά στο πανεπιστήμιο του San Diego της Καλιφόρνιας.

Η σελίδα είναι στα ισπανικά και περιλαμβάνει την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Resistencia, ντοκουμέντα, άρθρα, την ιστορία του κινήματος, σελίδα διαλόγου και φωτογραφικό αρχείο. Υπάρχουν όμως links στα αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά, γερμανικά και ιταλικά. Στην αγγλική σελίδα περιλαμβάνονται δελτία τύπου και τα πρόσφατα τεύχη της Resistencia. Στο τελευταίο μάλιστα τεύχος γίνεται εκτενής αναφορά στις συνομιλίες μεταξύ FΑRC και κολομβιανής κυβέρνησης, που άρχισαν στις 7 Ιανουαρίου, και στο πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται.

Σημειώσεις:

1. Απόσπασμα από ιστοσελίδα του FΑRC του 1997: (http://members.tripod.com/~farc/)

2. Η επίσημη σελίδα του FΑRC βρίσκεται στη διεύθυνση: (http://burn.ucsd.edu/~farc-ep)

Μ.ΔΕΛ.

 

next.gif (252 bytes)

next.gif (252 bytes)