01_03_01.gif (3865 bytes)

ΑΘΗΝΑ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

7.00 μ.μ. ΧΩΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ: Η πάλη κατά της ανεργίας. Περιεχόμενο και μορφές οργάνωσης της πάλης των ανέργων. Ο ρόλος του μαχόμενου εργατικού κινήματος.

7.00 μ.μ. ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ «18 ΑΝΩ»: Ναρκωτικά - Εξάρτηση και Θεραπευτικές Κοινότητες στην Ελλάδα (στέκι Πολιτισμού)

9.30 μ.μ. ΘΕΑΤΡΟ: Παράσταση «Ο γλάρος Ιωνάθαν» από τη θεατρική ομάδα της θεραπευτικής κοινότητας «18 ΑΝΩ» (στέκι Πολιτισμού)

9.30 μ.μ. ΣΥΝΑΥΛΙΑ: ΤΑ ΦΩΤΑ ΠΟΥ ΣΒΗΝΟΥΝ - ΟΝΕΙΡΟΠΑΓΙΔΑ - ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ

(κεντρική εξέδρα)

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

7.00 μ.μ. ΧΩΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ: Για ένα νέο γύρο νικηφόρας σύγκρουσης με την παιδεία της αγοράς και του κέρδους. Όροι & προϋποθέσεις για την ανατροπή των νόμων 2525, 2640 (κεντρική εξέδρα)

7.00 μ.μ. ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Ενσωμάτωση και αμφισβήτηση στον πολιτισμό της καθημερινής ζωής

(στέκι Πολιτισμού)

10.00 μ.μ. ΣΥΝΑΥΛΙΑ: ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΥΠΟΠΤΟΙ. Ακολουθεί λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ (κεντρική εξέδρα)

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

7.00 μ.μ. ΧΩΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ: Πόλεμος - Νέα Τάξη και Αριστερά. Για ένα σύγχρονο αντικαπιταλιστικό-αντιϊμπεριαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τον κόσμο

8.00 μ.μ. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: Αφιέρωμα στον αντιρατσιστικό κινηματογράφο

(στέκι Πολιτισμού)

10.00 μ.μ. ΣΥΝΑΥΛΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗΣ - ΣΙΒΥΛΛΑ (κεντρική εξέδρα)

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

15-16-17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ στο ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΠΘ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

7.00 μ.μ. ΠΟΛΕΜΟΣ - ΝΕΑ ΤΑΞΗ και ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Εκπρόσωποι αντιπολεμικών κινήσεων.

10.00 μ.μ. ΣΥΝΑΥΛΙΑ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

7.00 μ.μ. Ο ΤΡΙΤΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

 • Γρ. Καλομοίρης, μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ
 • Λ. Καβακλής, δάσκαλος
 • Γ. Γρόλλιος, πανεπιστημιακός

10.00 μ.μ. ΣΥΝΑΥΛΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

7.00 μ.μ. ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

 • Θ. Σδούκος, μέλος ΔΣ ΕΝΙΘ
 • Π. Μαυροειδής, μισθωτός μηχανικός
 • Εκπρόσωπος εργαζομένων ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης

10.00 μ.μ. ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ

 • Στο χώρο των εκδηλώσεων θα λειτουργούν:
 • περίπτερα με αφιερώματα στο ΝΑΡ - νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση - Αναιρέσεις - ΠΡΙΝ - ΜΕΡΑ - εργατικό κίνημα - παιδεία - δίκτυο Σπάρτακος - ΑΚΟΣ - ρατσισμό - Αριστερή Πρωτοβουλία στους δρόμους της πόλης - σωματεία εργαζομένων στα φροντιστήρια, στους ΟΤΑ Θεσσαλονίκης και στους βιβλιοϋπαλλήλους
 • μπαρ - βιβλιοπωλείο - έκθεση πολιτικού κόμικ - ταβέρνα
 • θα πραγματοποιηθούν κινηματογραφικές προβολές

 

ΚΕΡΚΥΡΑ

16-17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ στο ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Ωρα έναρξης: 7.00 μ.μ.

Ξεχωρίζουν:

 • Συζήτηση για την Παιδεία το Σάββατο,
 • θεατρική παράσταση από την ομάδα «Φαίακες»,
 • συναυλία τζαζ.

Την Κυριακή συζήτηση για τις προοπτικές της ανατρεπτικής δράσης στη νεολαία, ρεμπέτικο και λαϊκό γλέντι. Στο χώρο των εκδηλώσεων θα γίνει έκθεση σκίτσου και κόμικ από τον Απόστολο Κουσοβίτη. Θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου και μπαρ.

Τέλος, «αναιρέσεις 99» θα γίνουν επίσης στην ΠΑΤΡΑ στις 22-23 Οκτωβρίου στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ με κινηματογραφικό αφιέρωμα και συναυλίες.

Επίσης, στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ στις 23-24 Οκτωβρίου, καθώς και σε άλλες πόλεις.

ανατροπή

Η ΜΟΝΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Nέα περίοδος λοιπόν για τις αναιρέσεις, μα, πρώτα απ' όλα, νέα περίοδος για την κοινωνική και πολιτική πάλη της νεολαίας. Mε την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Aρσένη να αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα, αφήνοντας ήδη χιλιάδες μαθητές εκτός λυκειακής εκπαίδευσης, με «την καριέρα τους (δηλαδή την εκμετάλλευση και την υποταγή τους) να αρχίζει στα 15...», όπως χωρίς αιδώ διατυμπανίζουν διαφημιστικά ιδιωτικών TEE. Mε την ανεργία να σαρώνει στη νεολαία σε ποσοστά ρεκόρ και να γίνεται η βάση για την κατάργηση κάθε δικαιώματος των νέων εργαζομένων στο όνομα της πολυπόθητης δουλειάς. Χαρακτηριστικό είναι το πρόγραμμα «SΤΑGΕ» για άνεργους πτυχιούχους AEI-TEI, το οποίο καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας, αλλά και όλος ο κυκεώνας των προγραμμάτων της Ε.Ε. για την ανεργία. Mε τον αυταρχισμό και την καταστολή να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, περικλείοντας ασφυκτικά τους αγώνες και τη ζωή της νεολαίας στο όνομα της φασιστικής σύλληψης και προέλευσης της ιδέας περί «ασφάλειας και τάξης των πολιτών». Γιατί σήμερα είναι οι μετανάστες, αύριο οι καταληψίες μαθητές και φοιτητές, οι απεργοί εργάτες και οι αγρότες των μπλόκων. Mε τους νεοβάρβαρους του ιμπεριαλιστικού «νέου» NATO να εγκαθίστανται για τα καλά στη γειτονιά μας βάζοντας τους λαούς στο γύψο της δικτατορίας των πολυεθνικών και των HΠA-E.E., με τα περιβόητα «σύμφωνα σταθερότητας» του κεφαλαίου, φέρνοντας ακόμη κοντύτερα τον πόλεμο.

Nέα περίοδος λοιπόν για τις αναιρέσεις, τώρα που η χούντα των εκσυγχρονιστών απειλεί να ολοκληρώσει το θεάρεστο έργο της κατεδάφισης των αναγκών και των δικαιωμάτων της εργαζόμενης πλειοψηφίας, τώρα πια που η είσοδος στην ONE και το ΕΥΡΩ είναι κοντά και ανοίγουν οι σαμπάνιες επιχειρηματιών και χρηματιστών, τώρα που προετοιμαζόμαστε «για ακόμη χειρότερες ημέρες».

Νέα περίοδος για τις αναιρέσεις, τώρα που οι αγώνες της νεολαίας καλούνται, εάν θέλουν, όχι μόνο να νικήσουν, αλλά και να υπάρξουν, να πάρουν διαζύγιο από τις λογικές του εφικτού για το σύστημα (που είναι ανέφικτο για τη νεολαία και τους εργαζόμενους), από τη λογική «να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται», λογικές που υπονόμευσαν το εκρηκτικό δυναμικό των πρόσφατων αγώνων, που έθρεψαν -διά της απογοήτευσης- κοινοβουλευτικές αυταπάτες και «λύσεις» διαχείρισης.

Νέα περίοδος λοιπόν για τις αναιρέσεις, τώρα που η Αριστερά της ανατροπής και η αντικαπιταλιστική νεολαία καλείται πια να βαδίζει σε ένα δυσκολότερο γι' αυτήν πολιτικό συσχετισμό, αναζητώντας τους δρόμους μετατροπής του απελευθερωτικού λόγου, της αντικαπιταλιστικής κριτικής και πάλης σε συνολικό πολιτικό πρόγραμμα που θα κατακτά την κοινωνική πλειοψηφία.

Νέα περίοδος για τις αναιρέσεις, τώρα που εμφανίζονται μαζικά αγωνιστικά σκιρτήματα της νεολαίας και των εργαζομένων, πιο έντονα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια. Τώρα που εμφανίζονται ισχυρές τάσεις αριστερής αναζήτησης, ακόμη και αν αυτές είναι μειοψηφικές, αδύνατες και, τελικά, ηγεμονεύονται από την αστική πολιτική.

Νέα στοιχήματα, συνολικά λοιπόν, για την ανατρεπτική Αριστερά στη νεολαία και όχι μόνο. Νέα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει και θα τα απαντήσει...

πτούτη η εκδοτική προσπάθεια επιδιώκει να γίνει ένα μέρος της απάντησης. Δεν αποτελεί ούτε ένα πείσμα όσων μάθαμε να ζούμε έτσι, ούτε πολύ περισσότερο μια ανάγκη κάποιων μυημένων ή ένα στενό «όργανο» της νεολαίας ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, αλλά μια μάχιμη προσπάθεια μέσα στους αγώνες, τους προβληματισμούς, τα ερωτήματα της νεολαίας, μάχιμη προσπάθεια πολιτικής ενοποίησης της ριζοσπαστικής - αντικαπιταλιστικής νεολαίας. Έκδοση του Αριστερού Αντικαπιταλιστικού Μετώπου της νεολαίας.

Οι αναιρέσεις δεν σκοπεύουν να περιοριστούν στα «χαρακώματα» της εκδοτικής μάχης, αλλά θα παίρνουν πρωτοβουλίες για το κίνημα της νεολαίας, για όλα τα κρίσιμα μέτωπα της νεολαιίστικης πάλης. Κορυφαία πρωτοβουλία αποτελούν οι πολιτικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι αναιρέσεις και η νεολαία ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ σε όλη την Ελλάδα τον Οκτώβριο. Σήμερα, που ακόμη και το να βγάζεις το λύκειο θεωρείται παράλογη και εξωπραγματική απαίτηση από το σύστημα, οι αναιρέσεις καλούν τη νεολαία ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΑ. Μιας και όρος για την αποτελεσματική αντίσταση στον ολοκληρωτικό καπιταλισμό της εποχής μας και για τη διεκδίκηση ακόμη και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων είναι ο επαναστατικός αγώνας, όπως λιγότερο θετικά και κυρίως αρνητικά έχουν επιβεβαιώσει οι αγώνες της νεολαίας την προηγούμενη περίοδο. Πολύ περισσότερο που όρο για μια ριζική αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των εργαζόμενων και της νεολαίας δεν αποτελούν η κεντροαριστερά και η κυβερνητική αριστερά του ΝΑΤΟ, τα αντινεοφιλελεύθερα και πατριωτικά μέτωπα της καθεστωτικής Αριστεράς, αλλά η συγκρότηση του επαναστατικού αγώνα σε συνολικό πολιτικό πόλο και πρόγραμμα.

Νέα εποχή για όλους λοιπόν. Για όλους όσους συμμετέχουν στο αβέβαιο, αλλά και εξαιρετικά γοητευτικό (όπως ήταν άλλωστε παντού και πάντα), εγχείρημα της ανατροπής το στοίχημα που έχει τεθεί δεν μένει παρά να κερδηθεί...

της σύνταξης

next.gif (252 bytes)

next.gif (252 bytes)