αναιρέσεις


01_02_01.gif (5221 bytes)


ΕΝΤΥΠΟ της
νεολαίας ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ


Β' ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 1 (22)  ΟΚΤΩΒΡΗΣ 1999

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ:
Πατησίων 63Β, 104 33 Αθήνα
τηλ.: 82 27 949, 88 39 520
fax: 82 27 030
ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:
Ολύμπου 136, τηλ.: (031) 218326

Το περιοδικό διευθύνεται από συντακτική ομάδα
Διόρθωση:Μίνα Αμοργιανίτη
Στοιχειοθεσία, σελιδοποίηση: Φωτεινή Βλασιώτου
Καλλιτεχνική Επιμέλεια, dtp: Mαρία Ζαχαριουδάκη
Φιλμ, μοντάζ, εκτύπωση: Γ. Παπανικολάου ΑΒΕΕ

Ηλεκτρονική διεύθυνση: anaireseis@hotmail.com

Τραπεζικός λογαριασμός: 122/62841245 ΕΘΝΙΚΗ

01_02_02_01.gif (4826 bytes)Παράξενος χειμώνας μπαίνει, που λέει και το τραγούδι. Σεισμοί στην Τουρκία, σεισμοί στην Ελλάδα. Σπίτια και εργοστάσια πέφτουν, ο δείκτης ανεβαίνει, οι άνθρωποι προσπαθούν να ξανασυναρμολογήσουν τα κομμάτια της ζωής τους (σελ. 16). Βρήκε ευκαιρία και ο Αρσένης και01_02_02_02.gif (5423 bytes) παρέτεινε την έναρξη του σχολικού έτους, χαλάρωσε τις προαγωγικές -εκλογές έρχονται- αλλά η «μεταρρύθμιση» έφαγε την πρώτη γερή σφαλιάρα στο Πολυτεχνείο Κρήτης (σελ. 8-9). Στα ΑΕΙ και ΤΕΙ γενικότερα διαπιστώνουν «καθυστερήσεις». Ο «πήχυς» φέτος ανεβαίνει, το «τρίτο κύμα» για την ανατροπή της μεταρρύθμισης είναι μπροστά μας (σελ. 4). Οι μαθητές έχουν και αυτοί άγριες διαθέσεις (σελ. 7). Ευτυχώς δηλαδή που τα φροντιστήρια δεν αυξήθηκαν... Ιδιωτικά ΤΕΕ και φροντιστήρια, κι όποιος αντέξει...
01_02_02_03.gif (5083 bytes)Αλλά ο σεισμός της Τουρκίας έδωσε την ευκαιρία και για «άλλο κλίμα» στις διμερείς σχέσεις (σελ. 5). Έρχεται και ο Κλίντον στις 22 του Νοέμβρη, ας του ετοιμάσουμε μια... λαμπρή υποδοχή, όπως ακριβώς του αξίζει.
Στο μεταξύ, βγήκαν τα στοιχεία για την ανεργία, ποσοστά ρεκόρ, ολόκληρες περιοχές βυθισμένες στην απόγνωση (σελ. 4, 10). Εκπαιδεύσιμος, απασχολήσιμος, στρατεύσιμος (σελ. 6) ο «άνθρωπος του εκσυγχρονισμού». 01_02_02_04.gif (6241 bytes)
Παράξενος χειμώνας μπαίνει και το έντυπό μας περνά σε νέα φάση. Έκδοση σε πιο τακτική βάση, πιο προσιτό, ένα στοίχημα για μας να ανταποκριθούμε σε μια περίοδο πιο δύσκολη, αλλά και πιο προκλητική. Στο γύρισμα του αιώνα, στο «παγκόσμιο χωριό» οι «εστίες» διαδέχονται η μία την άλλη. Χθες στα Βαλκάνια, σήμερα στο Ανατολικό Τιμόρ και τη Λατινική Αμερική (σελ. 15). Τα «έξυπνα όπλα» και η υψηλή τεχνολογία δεν έκαναν τη σφαγή λιγότερο απάνθρωπη (σελ. 14). Και 01_02_02_05.gif (4791 bytes)αν ο Μεσαίωνας φαντάζει μακρινός, κι έχουν περάσει σχεδόν 400 χρόνια από τη θανάτωση στην πυρά του Τζορντάνο Μπρούνο, ίσως τα διλήμματα και η «ατμόσφαιρα» να μην είναι τόσο μακρινά (σελ. 12-13).
Με αυτές τις σκέψεις κουβεντιάσαμε με ένα φίλο. Για να ξαναπιάσουμε το «κομμένο νήμα». Όχι μόνο στη θεωρία, αλλά και μέσα από τη δύναμη της βιωμένης πράξης. Εξάλλου, «ακόμα και για τις παραμικρές μεταρρυθμίσεις, η επαναστατική αποφασιστικότητα είναι το πρωταρχικό» (Στέργιος Κατσαρός, σελ. 11)...

ενεός


 

ΟΥΙΛΙΑΜ ΚΟΕΝ (Υπουργός ’μυνας των ΗΠΑ - ΤΟ ΒΗΜΑ)

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να θεωρούνται ο αστυνόμος του κόσμου. Μπορεί να βομβαρδίσαμε στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να βομβαρδίσουμε και το Ντίλι».
Το δολοφονικό καθεστώς της Ινδονησίας, που τώρα πνίγει στο αίμα το λαό του Ανατολικού Τιμόρ, ανέκαθεν υπήρξε από τους πλέον αξιόπιστους τοπικούς χωροφύλακες και τους πλέον πειθαρχημένους στο διεθνή αρχιφύλακα. Εξάλλου, ακόμα και οι ΗΠΑ δύο χεράκια έχουν, πώς να τα προλάβουν όλα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ (ΤΑ ΝΕΑ)

«Το Πανεπιστήμιο δεν είναι κράτος εν κράτει. Επιτελεί πολιτειακό λειτούργημα και οφείλει να σέβεται τον τρόπο λειτουργίας του πολιτεύματος. Η έρευνα (στο Πολυτεχνείο Κρήτης) πρέπει να αρχίσει αμέσως και οι κυρώσεις πρέπει να είναι παραδειγματικές, ασχέτως προς όσα νομικά προβλήματα τυχόν παρουσιάζουν τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής».
Αγανάκτησε ο αγαπητός κύριος καθηγητής, επειδή ο νόμος Αρσένη άρχισε να ξηλώνεται στην Κρήτη. Έτσι ο ίδιος, και διάφοροι άλλοι Σημιτάνθρωποι, απειλεί με κυρώσεις τη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου, επειδή τόλμησε να βάλει χέρι στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, καταργώντας τα Π.Σ.Ε. Ουδείς βέβαια επέδειξε παρόμοια ευαισθησία, όταν οι τραμπουκισμοί της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, οι δολοφονικές επιθέσεις μπράβων ενάντια σε φοιτητές-πρωταγωνιστές του κινήματος και τα απίθανα σκάνδαλα της αγαπημένης του Υπουργείου πρυτανικής τριανδρίας, έφερναν το ίδρυμα στα πρόθυρα της διάλυσης. ’ξιος λειτουργός του δεύτερου αρχαιότερου επαγγέλματος στον κόσμο ο αξιότιμος καθηγητής, όπως δηλώνει και το επώνυμό του.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (ΤΑ ΝΕΑ)

«Οι μόνοι που κατατρύχονται με απόλαυση από το ψυχολογικό πλέγμα της "αντιευρωπαϊκής" συμπεριφοράς των ελληνικών κυβερνήσεων είναι οι μοντέρνοι Γραικύλοι των Αθηνών».
Δωρεάν μαθήματα πατριωτισμού, «αντιευρωπαϊσμού» και εθνικής πολιτικής από το γνωστό σε όλους μας Μεγάλο Τραγουδιστή. Ο Πάγκαλος προσπαθεί να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο και οι Γραικύλοι τρέμουν.

Μητροπολίτης Πειραιώς ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ (εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου)

«Μη λησμονείτε ότι η Κωνσταντινούπολη δεν αλώθηκε το 1453, αλλά το 1204 από τους σταυροφόρους. Η μετάνοια δεν επεδείχθη».
Κατευθείαν βγαλμένη από το 1204 η αντίδραση των συμπαθέστατων Μητροπολιτών, στην επίσκεψη του εξίσου αντιδραστικού (και κομμουνιστοφάγου) Πάπα. Ευτυχώς, ούτε κουνούπι αλλόδοξο δεν πρόκειται να περάσει στην ελληνική επικράτεια, χάρη στην εγρήγορση των ορθόδοξων αγιατολάχ.

ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ (ΕΘΝΟΣ)

«Δεν πιστεύω σε μια Αριστερά που σνομπάρει τη διαχείριση για να μη λερώσει τα χέρια της».
Όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοτικών εκλογών, τη διαχείριση πολλοί αγάπησαν... τον επίδοξο διαχειριστή ουδείς.

αδιάφθορος

next.gif (252 bytes)

next.gif (252 bytes)