ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  1. Αναβίωση των ακτίων.
  2. Λίγα λόγια για την ιστορία του θεσμού.
  3. ΑKTIA 19-07-1999.
  4. ΑKTIA 2000 14 έως 16 07-2000.


Αναβίωση των Ακτίων

Το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ανακτορίου δραστηριοποιείται στη κατεύθυνση της αναβίωσης των ΑΚΤΙΩΝ και οργανώνει μικρό μαραθώνιο (21 Km) με αφετηρία την προβλήτα του Ακτίου και τερματισμό στη παραλία της Βόνιτσας. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί τρεις διοργανώσεις, το 1986 με νικητή τον μαραθωνοδρόμο από τη Πάτρα Νίκο Αργυρόπουλο με χρόνο 1 ώρα 19' και 20", το 1987 με νικητή το Σταύρακα Βασίλειο από τη Λευκάδα και χρόνο 1' ώρα 33' και 26" και το 1999 με νικητή το Πολιά Νίκο του Ολυμιακού και χρόνο 1 ώρα 6' και 16".

Λίγα λόγια για την ιστορία του θεσμού.

Τα ΑΚΤΙΑ ήταν αγώνες αθλητικοί, μουσικοί, ναυτικοί, ιππικοί κ.λ.π. του Κοινού των Ακαρνανών που διεξαγόταν στο αρχαίο Ανακτόριο προς τιμή του Ακτίου Απόλλωνα. Μετά την περίφημη ναυμαχία του Ακτίου στα 31 π.Χ. μεταφέρθηκαν προς τιμή του Οκταβιανού στην αρχαία Νικόπολη και από κει στη Ρώμη και σε άλλες πόλεις της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας. Στη Ρώμη γνώρισαν έτσι για πρώτη φορά τα Ελληνικά Αθλητικά αγωνίσματα.

ΑΚΤΙΑ 19-07-1999.

Με πλήρη επιτυχία και τη συμμετοχή διεθνών μαραθωνοδρόμων πραγματοποιήθηκε στη Βόνιτσα ο 3ος ΑΚΤΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 21χιλ. (μικρός μαραθώνιος) που διοργάνωσε το πολιτιστικό κέντρο Ανακτορίου σε μια προσπάθειά του να αναβιώσει τα ΑΚΤΙΑ. Ελαβαν μέρος μεγάλα ονόματα μαραθωνοδρόμων και αθλητών απ' όλη σχεδόν την Ελλάδα, όπως Γιάννης Κούρος, Νίκος Αργυρόπουλος, Πολιάς Νίκος, Αθανασίου Χρυσοβαλάντης, Γεωργίτσας Γρηγόρης, Κόκκοτος Γεράσιμος, Νικολακοπούλου Παναγιώτα κ.λ.π. Πρώτος Ακτιονίκης αναδείχτηκε ο Πολιάς Νικόλαος του Ολυμιακού με χρόνο 1 ώρα 6' και 16" καταρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε ο Νίκος Αργυρόπουλος με 1 ώρα 19' και 20". Δεύτερος Ακτιονίκης αναδείχτηκε ο Αθανασίου Χρυσοβαλάντης του Παναθηναικού με χρόνο 1 ώρα 8' και 19" και τρίτος ο Γεωργίτσας Γρηγόρης του Γ.Σ. Αμαρουσίου με χρόνο 1 ώρα 9' και 23". Από τις γυναίκες πρώτη η Νικολακοπούλου Παναγιώτα του Πέλοπα Πάτρας με χρόνο 1 ώρα 29' και 6", δεύτερη η Νικολακοπούλου Αριστέα του Πέλοπα Πάτρας επίσης και τρίτη η Αρματά Σοφία από τη Πρέβεζα.ΑΚΤΙΑ 2000. 14 έως 16 Ιουλίου 2000

Με πλήρη επιτυχία και τη συμμετοχή διεθνών μαραθωνοδρόμων πραγματοποιήθηκε ο 4ος 'Ακτιος δρόμος 21 km που διοργάνωσε το πολιτιστικό κέντρο Ανακτορίου σε μια προσπάθειά του να αναβιώσει τα Ακτια. 'Ελαβαν μέρος μαραθωνοδρόμοι και αθλητές από όλη σχεδόν την Ελλάδα, όπως ο Νίκος Πολιάς, Παναγιώτης Χαραμής, Ζάχος Θεόδωρος, η Σπυριδούλα Σούμα και η Παναγιώτα Νικολοπούλου.
Πρώτος Ακτιονίκης αναδείχθηκε ο Νίκος Πολιάς του Ολυμπιακού με χρόνο 1 ώρα 05' και 03'' καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε ο ίδιος με 1 ώρα 6' και 16''. Δεύτερος Ακτιονίκης αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Χαραμής με χρόνο 1 ώρα 06' και 04'' τρίτος Ακτιονίκης ο Θεόδωρος Ζάχος με χρόνο 1 ώρα 06' και 20'', τέταρτος ο Χρήστος Ζαρκάδας με 1 ώρα 15' και 06'' και πέμτος ο 'Αγγελος Παπαγεωργίου με χρόνο 1 ώρα 15' και 22''.


Από τις γυναίκες πρώτη η πρωταθλήτρια του Πανελληνίου Σπυριδούλα Σούμα με χρόνο 1 ώρα 16' και 11'' (9η στη γενική κατάταξη), δεύτερη η Αμπατζίδου Γεωργία με χρόνο 1 ώρα 18' και 15'' (10η στη γενική κατάταξη) και τρίτη η Παναγιώτα Νικολοπούλου με χρόνο 1 ώρα 29' και 47'' (14η στη γενική κατάταξη). Στην κατηγορία των βετεράνων από 40 έως 50 ετών πρώτος αναδείχθηκε ο Ιωάννης Γέρος από τη Πρέβεζα με χρόνο 1 ώρα 31' και 59'' (16ος στη γενική κατάταξη), δεύτερος ο Νίκος Ξένος από το Πύργο Ηλείας (19ος στη γενική κατάταξη) και τρίτος ο Κων/νος Σιάρας από το Βόλο (20ος στη γενική κατάταξη). Τέλος στην κατηγορία των βετεράνων από 50 ετών και άνω πρώτος αναδείχθηκε ο λων/νος Πεντεσπίτης από το Πειραιά με χρόνο 1 ώρα 30' και 58'' (15ος στη γενική κατάταξη), δεύτερος ο Ξάνθης Δημήτριος από το Αγρίνιο (22ος στη γενική κατάταξη) και τρίτος ο Κριεζής Παναγιώτης από την Αθήνα (30ος στη γενική κατάταξη).
Από το Δήμο Ανακτορίου πρώτος ο Σπύρος Χαιδάκης με χρόνο 1 ώρα 32' και 38'' (17ος στη γενική κατάταξη), δεύτερος ο Νικόλαος Φέσσας και τρίτος ο Φερεντίνος Ηλίας. Συμπαραστάτες της όλης οργάνωσης η Ελληνική Αστυνομία, το Κέντρο υγείας Βόνιτσας, η Ελληνική Αεροπορία, ο Δ/της πολιτισμού - αθλητισμού - νεότητας κ. Δ. Μαντζουράτος και ο παλιός μαραθωνοδρόμος Γιώργος Τάνταρος.
Ειδική τιμητική απονομή έγινε στο μαραθωνοδρόμο Νίκο Αργυρόπουλο, τον πρώτο Ακτιονίκη.
Επίσημος χορηγός της εκδήλωσης ήταν το ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ ΚΟΡΠΗ.

Η απονομή των επάθλων στους πρωταθλητές.

Η απονομή των επάθλων στις πρωταθλήτριες.

Αφετηρία του γύρου της Βόνιτσας

Η βράβευση των παιδιών από το Δήμαρχο Ανακτορίου
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων Ακτια 2000 πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου, για πρώτη φορά, ο γύρος της Βόνιτσας από παιδιά ηλικίας 8 έως 14 ετών. Το μήκος της διαδρομής ήταν περίπου 5 χιλιόμετρα. Με τον τρόπο αυτό δόθηκε η ευκαιρία στους μικρούς αθλητές να έρθουν σε επαφή με τους αγώνες των Ακτίων, να γνωρίσουν την ιστορία, το νόημα των αγώνων και τους διεθνείς μαραθωνοδρόμους που λαμβάνουν μέρος σε αυτούς.
Την όλη εκδήλωση πλαισίωσε επίδειξη πολεμικών τεχνών, η φιλαρμονική της Ι.Π. Μεσολογγίου και η ορχήστρα του Χρ. Βλαχογιάννη που άφησαν άριστες εντυπώσεις.