>Πρόγραμμα Grundtvig

  Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Grundtvig

« story savers….tell your story make history”
H Ιστορική – Λαογραφική Εταιρεία Αιγιάλειας συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Story savers….tell your story,make history”.Oι εταίροι του Προγράμματος είναι από τις ακόλουθες χώρες: Αγγλία,Νορβηγία,Γαλλία, Τσεχία, Πολωνία και Ιρλανδία.
Στόχος του Προγράμματος είναι να ανακαλύψουμε τις ιστορίες που έχουν σχέση με την τοπική ιστορία και τις παραδόσεις το τόπου μας.Κάθε εταίρος θα προσδιορίσει την τοπική ιστορία του, για να καταγραφεί, μέσω internet και μέσω των κοινωνικών δικτύων.Σε κλάθε συνάντηση για το σχέδιο, θα οργανωθούν τοπικές εκθέσεις story savers, οι οποίες θα πληροφορήσουν το κοινό, για το θέμα του προγράμματος, ενώ στη συνέχεια θα καταγράψουμε ιστορίες, μύθους και μνήμες, πριν χαθούν μέσα στο χρόνο.Σκοπεύουμε, οι ιστορίες μας, να καταγραφούν σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο.Και ελπίζουμε,με το πρόγραμμα αυτό να συμβάλουμε στη διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

  Οι σκοποί του προγράμματος είναι:

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα γνωρίσουμε πτυχές μιας άλλης ζωής και εποχής των ανθρώπων και των έργων τους, θα ξαναβρούμε τις «ρίζες» μας, θα γεμίσουμε με εντυπώσεις και εικόνες.Θα «πατήσουμε» στο παρελθόν, για να κατανοήσουμε το παρόν.Τα λόγια της jesamie West: «Η αφοσίωση στο παρελθόν,μπορεί να είναι ένα είδος θανάτου πανω στο χώμα. Το να γράφεις για το παρελθόν όμως, είναι μια ανάσταση.Το παρελθόν τότε ζει μέσα στις λέξεις και εικόνες σου και εσύ είσαι ελεύθερος».
Εμείς,στην ΙΛΕΑ , με τη συμμετοχή μας στο Grundtvig,στοχεύουμε να αναπτύξουμε συνεργασία, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αναδεικνύοντας τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά μας.Επιθυμούμε επίσης, να προσελκύσουμε και να προτρέψουμε ενήλικες, να «χτίσουν γέφυρες» επικοινωνίας, με άλλους πολιτισμούς,μεταφέροντας ιστορική και πολιτισμική γνώση ,να αποκτήσουν γνωριμίες και επαφές με Ευρωπαίους πολίτες.
Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, θα βοηθήσει τους ενήλικες να εκφραστούν,, να γνωριστούν μεταξύ τους, να αφηγηθούν ιστορίες , καθώς η αφήγηση είναι «εργαλείο» για ενδυνάμωση των πολιτών, ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό. Το θέμα δε, αυτού του σεμιναρίου –Grundtvig-άπτεται των ενδιαφερόντων της εταιρείας μας,καθότι συνάδει με τους σκοπούς και τις δταστηριότητές μας.
Το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου, θα έχει θέμα : « Μύθοι και Παραδόσεις» (Μyths & Legends).

Σύνδεσμοι:
http://www.newsnowgr.com/