>Εκδόσεις

  To εκδοτικό έργο της ΙΛΕΑ

την εικοσαετή ζωή και δράση της ΙΛΕΑ, επιτελείται ένα πολύ σημαντικό εκδοτικό έργο, ενταγμένο κι αυτό στους αρχικούς της στόχους, που ήταν κυρίως η έκδοση ενός περιοδικού εντύπου, όπου θα βρίσκουν εστία αναφοράς , ιστοριοδίφες (επιστήμονες και μη), λαογράφοι, άνθρωποι που ασχολούνται με τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, το περιβάλλον, και γιατί όχι και ερευνητές της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας. Η έκδοση ενός εντύπου που θ’ αναδεικνύει την ιστορία και τις χάρες κάθε χωριού της περιφέρειας της Αιγιάλειας, χωριστά, με ειδικά αφιερώματα. Κι αυτό έγινε πραγματικότητα με την έκδοση του περιοδικού “ΡΙΖΕΣ” (μια ονομασία καθοριστική του χαρακτήρα του περιοδικού, που δηλώνει, τι άλλο, τις “ρίζες μας” ως λαού και ως έθνους τελικά). Μέχρι τώρα έχουμε εκδώσει 10 τεύχη των “ΡΙΖΩΝ” (αρχίσαμε το 1998) τα εξής κατά σειρά:
1) 1ο τεύχος: Αφιερωμένο στο ΔΙΛΜΑ (Φεβρ. 1999), παρουσιάστηκε στο “Πολυτεχνείο” στις 17-2-1999, από τον καθηγητή Νεοελληνικής του Παν/μίου Πάτρας κ. Σωκράτη Σκαρτσή.
2) 2ο τεύχος: Αφιερωμένο στον αείμνηστο Ανδρέα Μαγκλάρα, που πέθανε στις 6-6-1999.
3) 3ο τεύχος: Κυκλοφορεί τον Ιούνιο του 2001, με εκτενές αφιέρωμα στον αείμνηστο ιστορικό και δήμαρχο Αιγίου, Γεώργιο Παναγόπουλο, αλλά και στις Γερμανικές Αποζημιώσεις, στα θύματα της Κατοχής του ‘40-’ 44.
4) 4ο τεύχος: Παρουσιάστηκε στη Φτέρη στις 17-8-2002, από τον ιατρό- καθηγητή Παν/μίου Αθήνας κ. Κων/νο Πουρναρόπουλο, καθώς ήταν αφιερωμένο στη μαγευτική Φτέρη.
5) 5ο τεύχος: 18-10-2003, στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου, σε μια μεγαλειώδη εκδήλωση για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες του Αιγίου, παρουσιάσαμε το 5ο τεύχος του περιοδικού “ΡΙΖΕΣ”, αφιερωμένο σ’ αυτούς. Το περιοδικό παρουσίασε η ποιήτρια κ. Λέτα Κουτσοχέρα. 10
6) 6ο τεύχος: 27-8-2004: Αφεριωμένο στην Τράπεζα, το τεύχος αυτό, παρουσιάστηκε εκεί από τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου, στα πλαίσια μεγάλης εκδήλωσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Τράπεζας. Την επιμέλεια της όλης οργάνωσης είχε ο κ. Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος, μέλος του Συλλόγου και της ΙΛΕΑ.
7) 7ο τεύχος: 17-9-2005: Το 7ο τεύχος του “ΡΙΖΕΣ” ήταν αφιερωμένο στην Ανατολική Αιγιάλεια- Ακράτα. Παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Παν/μίου Πάτρας κο Αθανάσιο Φωτόπουλο, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ακράτας, στα πλαίσια μουσικής εκδήλωσης του Συλλόγου “Αναγέννηση” Ακράτας.
8) 8ο τεύχος: 26-1-2007: Στα πλαίσια εκδήλωσης για τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγίου, έγινε η παρουσίαση του 8ου τεύχους του “ΡΙΖΕΣ”, που ήταν αφιερωμένο στον Ανδρέα Λόντο για τη συμπλήρωση 160 χρόνων από το θάνατό του.
9) 9ο τεύχος: 9-8-2009: Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου Συμπολιτείας παρουσιάσαμε το περιοδικό μας στην παραλία Αβύθου, το οποίο και ήταν αφιερωμένο στο δήμο Συμπολιτείας (άρθρα , ιστορία, αρχαιολογία και πολλές αναφορές σε όλα τα χωριά του δήμου). Παρόντες ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο βουλευτής κ. Αθ. Παπαδόπουλος, ο βουλευτής κ. Κώστας Σπηλιόπουλος κ.ά.
** Την περίοδο 2010-2012, το περιοδικό μας δεν κυκλοφόρησε στα τακτά χρονικά πλαίσια, λόγω της οικονομικής κρίσης, που όλοι βιώνουμε.
10) Το 1994, συμπληρώνονταν 150 χρόνια Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα και η Βουλή των Ελλήνων έκανε διάφορες εκδηλώσεις. Έτσι, δόθηκε το έρεισμα στην ΙΛΕΑ και εκδώσαμε ένα σπουδαίο βιβλίο - το πρώτο μας εκδοτικό επίτευγμα- με τίτλο “Η Συμβολή της Βοστίτσας στην εγκαθίδρυση του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα (1844)”. Στο βιβλίο αυτό εργάστηκαν κυρίως τα μέλη του Δ.Σ. της ΙΛΕΑ: Κώστας Ριζόπουλος,
ΤΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΙΛΕΑ 11 Αγγελική Μούζουλα, Παναγιώτα Γκίκα, Ντίνος Πετσόπουλος, Ανδρέας Μαγκλάρας, Μαίρη Αργυροπούλου, Βάνα Μπεντεβή ( που είχε και όλη την επιμέλεια της έκδοσης). Το βιβλίο εκτυπώθηκε στο τυπογραφείο κ. Στιβαχτοπούλου. Η ΙΛΕΑ εισέπραξε τιμή γι’ αυτό το έργο, καθώς η Βουλή των Ελλήνων έστειλε συγχαρητήριο έγγραφο, ενώ το Υπουργείο Παιδείας το ενέκρινε και υπάρχει στις σχολικές Βιβλιοθήκες. Την παρουσίαση έκανε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, κος Χρήστος Λυριντζής, στην αίθουσα του Δημαρχείου Αιγίου, στις 26-1-1995.
11) Γνήσιες ιστορικές πηγές της περιοχής μας είναι ελάχιστες. Μεταξύ τους, ένα βιβλίο του Αλέξ. Αλεξανδρόπουλου από τον Αχλαδιά, που εκδόθηκε το 1919 και είναι δυσεύρετο. Γι’ αυτό και η ΙΛΕΑ ανέλαβε να “ανατυπώσει” το βιβλίο αυτό, με επιμέλεια της Βάνας Μπεντεβή και εξ’ ολοκλήρου το κόστος ανέλαβε η αείμνηστη Αγγελική Αλεξανδροπούλου, ανηψιά του συγγραφέα. Το βιβλίο “Ιστορία και Τοπογραφία της Πτέρης μετά των χειμαδίων αυτής”, παρουσιάστηκε στον Αχλαδιά, από τον αείμνηστο Ανδρέα Μαγκλάρα και τη Βάνα Μπεντεβή, το Μάρτιο του 1995.
12) Μια πολύ σημαντική δουλειά έρευνας , τα τοπικά γεγονότα του 1821 από τις ιστορικές πηγές είναι το ημερολόγιο για το 2010! Ένα “συλλεκτικό” ημερολόγιο τοίχου, μεγάλων διαστάσεων, που περιλαμβάνει 12 (όσοι και οι μήνες) ιστορικά γεγονότα του 1821, που συνέβησαν εδώ, στην Αιγιάλεια και περιέχει εξαίρετη σχετικά με τα γεγονότα - εικονογραφία! Ένα έργο ακριβό μεν, αλλά μοναδικό! Όλη αυτή η δουλειά ανήκει αποκλειστικά στη Βάνα Μπεντεβή, πρόεδρο της ΙΛΕΑ.
13) Βιβλία που ενδιαφέρουν ιστορικά και αφορούν τον τόπο μας, υποστηρίζονται εκδοτικά και οικονομικά, όπου είναι εφικτά, από την ΙΛΕΑ. Έτσι, συμπεριλάβαμε στις εκδόσεις μας το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο - ιστορικό ντοκουμέντο- του συμπολίτη μας και μέλους εκλεκτού της ΙΛΕΑ, Πάνου Σπ. Παναγόπουλου (φαρμακοποιού), με τίτλο “ΕΜΦΥΛΙΟΣ: Η μάχη του Αιγίου, 23 Φεβρουαρίου 1948”(εκδόσεις ΙΛΕΑ). 14) Ένθετα στα περιοδικά μας έχουμε εκδώσει:
α) Αφιέρωμα στη σταφίδα (επιμέλεια Βάνα Μπεντεβή- Εύη Μέγαρη)
β) Ανδρέας Αναστασόπουλος ( επιμέλεια Βάνα Μπεντεβή)
γ) Γεώργιος Παναγόπουλος (επιμέλεια Βάνα Μπεντεβή)

www Σύνδεσμοι: