ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

(δόση για 3 τσουρέκια)

 

Α. Υλικά

 

Β. Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το νερό (να μην κάψει) και διαλύουμε μέσα τη μαγιά μπύρας
  2. Ρίχνουμε μέσα λίγο από το αλεύρι ώστε να χυλώσει αρκετά
  3. Σκεπάζουμε όλο το μείγμα σε ζεστό μέρος για μισή ώρα
  4. Ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε μέσα τη ζάχαρη και το αλάτι
  5. Χτυπάμε τα αυγά (μαζί με τα ασπράδια) στο μίξερ και ταυτόχρονα ρίχνουμε σιγά - σιγά το μείγμα του γάλακτος με τη ζάχαρη και το αλάτι
  6. Όταν έχει περάσει η μισή ώρα και έχει γίνει η μαγιά, ρίχνουμε σε βαθύ σκεύος (π.χ. λεκάνη) όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο
  7. Λυώνουμε το βούτυρο και το κρατάμε λυωμένο και πολύ ζεστό
  8. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και κάθε τόσο ρίχνουμε και από λίγο λυωμένο βούτυρο ώστε να διευκολύνει το ζύμωμα
  9. Συνεχίζουμε το ζύμωμα χωρίς διακοπές μέχρι να τελειώσει όλο το βούτυρο και η ζύμη να αρχίσει να κάνει από μόνη της φυσαλίδες (περίπου 15 λεπτά συνολικός χρόνος για τη συγκεκριμένη ποσότητα)
  10. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με τη ζύμη με κουβέρτες, τη βάζουμε σε ζεστό μέρος και την αφήνουμε ακίνητη για 2 ώρες περίπου, ώστε να φουσκώσει αρκετά
  11. Όταν έχει φουσκώσει αρκετά η ζύμη (σχεδόν να ξεχειλίζει από τη λεκάνη) αρχίζουμε να πλάθουμε τα τσουρέκια
  12. Αλείφουμε με βούτυρο ταψιά και βάζουμε μέσα τα τσουρέκια
  13. Αφήνουμε τα ταψιά με τα τσουρέκια ανοιχτά για 1 ώρα περίπου
  14. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200 βαθμούς (Κελσίου)
  15. Χτυπάμε λίγο αυγό (με το ασπράδι) και αλείφουμε τα τσουρέκια από πάνω
  16. Ρίχνουμε, τέλος, πάνω στα τσουρέκια λίγο φιλέ αμύγδαλο
  17. Τα βάζουμε στο φούρνο για μισή ώρα περίπου (Ελέγχουμε στα 20-25 λεπτά αν έγιναν, βυθίζοντας μία οδοντογλυφίδα στη ζύμη. Αν κολλάει, χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο. Αν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμα)
  18. Βγάζουμε τα τσουρέκια από το φούρνο και τα αφήνουμε ανοιχτά για να κρυώσουν
  19. Όταν φύγει η πολλή θερμότητα από τα τσουρέκια, τα βγάζουμε από τα ταψιά (να μη μείνουν και ποτίσουν με υγρασία) και τα τυλίγουμε σε πανιά για να απορροφήσουν την υγρασία που απόμεινε

 

Σημαντική σημείωση: Δύο είναι τα σημεία που είναι πολύ σημαντικά: να διατηρούμε τη ζύμη πάντα ζεστή και να μην κάνουμε διακοπές στο ζύμωμα

 

That's all! Good Luck!