Η περιοχή μου | Μοναστήρι | Τεν Φλωριάς | Χάρτης | Κουραμάδες | Φορεσιές | χορωδία | Κερκυραικό γλωσάρι | Επικοινωνία

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

Περιοχή του χωριού Καστελλάνοι μέσης που ανήκει πλέον στο δήμο Αχιλλείων. Η περιοχή πήρε το όνομά της από το μοναστήρι το οποίο κτίστηκε το 1695 στον χώρο που το1688 κτίστηκε η εκκλησία της Χρυσής Πηγής (Χρυσοπηγής) σημερινή εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής από τον πλούσιο ευγενή Πρόσπερο Μαρίνι.(1637-1694)

Ο Πρόσπερο Μαρίνι (1637-1694)ήταν Κερκυραίος ευγενής έλαβε μέρος στους Βενετοτουρκικούς πολέμους ως κυβερνήτης πολεμικού πλοίου και διακρίθηκε κατά την πολιορκία του Χάντακα της Κρήτης (σημερινό Ηράκλειο). Για αυτό τιμήθηκε από την Βενετική Δημοκρατία με το αξίωμα του στόλαρχου. Μετά την κατάληψη του Χάνδακα από τους Τούρκους εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα και ασχολήθηκε με το εμπόριο αλατιού και είχε την αποκλειστική εκμετάλλευση στα Επτάνησα. Ο ίδιος μέχρι το θάνατο του το 1694 έζησε εδώ. Ο τάφος του βρίσκεται μέσα στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Με την διαθήκη του αφήνει κληροδότημα με το οποίο εξασφαλίζει λειτουργία Σεμιναρίου (Ιεροσπουδαστηρίου) και Μοναστηρίου, Δεν λειτούργησε όπως το οραματίστηκε και προγραμμάτισε με λεπτομέρειες ο κτήτορας όμως η Μονή δημιούργησε σχολείο για τα παιδιά των Καστελλάνων όπως ρητά ανέφερε στην διαθήκη του ο Μαρίνι και είχε εκπαιδευτική δράση ακόμη και εκτός της Μονής.  Στο θέμα γίνεται εκτενής αναφορά στο βιβλίο της κας Παναγιώτας Τζιβάρα  «ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΚΕΡΚΥΡΑ»

Το 1864 που έγινε η ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. η βουλή των Ελλήνων ψήφισε το νόμο ΡΗ (περί κατάργησης της εκπαίδευσης στα Επτάνησα). Με αυτόν το νόμο έκλεισαν τα εκπαιδευτήρια ακόμη και Ιόνιος Ακαδημία το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας

Παραθέτουμε το πρώτο άρθρο του νόμου

Γεώργιος Α' Βασιλεύς των Ελλήνων
ομοφώνως μετά της βουλής απεφασίσαμεν και διατάσσομεν:
Περί οργανώσεως της εκπαιδεύσεως κατά την επτάνησον.
Αρθρο1 - Καταργούνται α) Το αρχοντείον της Παιδείας εν Επτανήσω. β) η Ιόνιος Ακαδημία. γ) το εν Κερκύρα Ιεροσπουδαστήριον, δ) το εν Κερκύρα Γυμνάσιον, ε) τα Λύκεια Κερκύρας, Παξών, Λευκάδος, , Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Κυθήρων))

Ο χώρος του μοναστηριού υπερβαίνει τα 70 στρέμματα ήταν αυτοδύναμος. Είχε εγκαταστάσεις διήθησης του βρόχινου νερού το οποίο συλλέγονταν μέσω υδρορροών από τις στέγες των κτηρίων διοχετεύονταν με πήλινες σωληνώσεις στις δεξαμενές διήθησης και περνούσε από διαδοχικά στρώματα άμμου και κάρβουνου (άνθρακα) γίνονταν πόσιμο και αποθηκεύονταν στην κύρια δεξαμενή. Υπήρχε και άλλη πήλινη σωλήνωση μήκους χιλιομέτρων κατά μήκος του δρόμου προς Αγίους Θεοδώρους για την τροφοδοσία με νερό των κτημάτων του μοναστηριού η οποία κατέληγε σε δεξαμενή (βάσκα) στον χώρο του σημερινού αθλητικού κέντρου. Ακόμη υπήρχε και ένα πηγάδι η Μοσκιά με εξαιρετικής ποιότητας νερό και βάθους άνω των 15 μέτρων με πηγή (βρυσικό). Το πηγάδι την Μοσκιά και την δεξαμενή με το όνομα Βάσκα την θυμούνται ακόμη οι κάτοικοι αφού μπαζώθηκαν μόλις την δεκαετία του 80 για τις ανάγκες του αθλητικού κέντρου. Ειδικά η Μοσκιά παρείχε πόσιμο νερό σε πολλές οικογένειες μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 80. Πρόκειται για έργα τα οποία κάνουν εντύπωση αν λάβουμε υπ' όψιν τον χρόνο στον οποίο έγιναν. Ο κύριος χώρος του μοναστηριού με τα κτίσματα και την εκκλησία έχει πλέον παραχωρηθεί και φιλοξενεί το σχολικό συγκρότημα του γυμνασίου και λυκείου Καστελλάνων μέσης. Στην φωτογραφία δίπλα φαίνονται τα τείχη του μοναστηριού την δεκαετία του 60. Το άλλο κτίσμα που οι ντόπιοι γνωρίζουν ως "Παλιοδικαστήριο" έχει παραχωρηθεί και φιλοξενεί το δημοτικό σχολείο. Εικόνες από την Εκκλησία εχουν μεταφερθεί εκτίθενται στο μουσείο Αντιβουνιώτισας. Σώζονται ακόμη μια ελαιογραφία σε φυσικό μέγεθος του Γεωργίου Θεοτόκη έργο του Σαμαρτζή και ο σταυρός  με τον φτερωτό λέοντα του Αγίου Μάρκου (Βενετία) το οποίο είναι ξύλινο διαμέτρου 60-70 cm και πάχους περίπου 10cm  (φωτογραφία κάτω) . Το ίδιο έμβλημα υπάρχει και στις δυο πάνω πλευρές του τόξου της πόρτας ενός των κτηρίων. Υπάρχει ακόμη τμήμα του οικοσήμου του Πρόσπερο Μαρίνι στο υπέρθυρο της εισόδου το οποίο απεικόνιζε την Γοργόνα να τιθασεύει τους δράκοντες (Σπύρος Κατσαρός) ή τον Ηρακλή να πνίγει τα φίδια. (Καραμούτσος)

Σύμφωνα με την διήγηση Του Παγκράτη Νικολάου (συνταξιούχου γραμματέα του ειρηνοδικείου) προς τον υποφαινόμενο το 2003. Κατά την επισκευή μέρους των τειχών την δεκαετία του 1960 βρέθηκε από τον ίδιο και τον πεθερό του Παγκράτη Σπυρίδωνα (Πλαστήρα) ο οποίος εκτελούσε τις εργασίες, μαρμάρινη πλάκα η οποία κατά τους αρχαιολόγους ήταν Μυκηναϊκής εποχής. Έγινε πρωτόκολλο για την συγκεκριμένη πλάκα από την αρχαιολογική υπηρεσία και φυλάσσονταν στο κοινοτικό γραφείο Καστελλάνων μέσης. (αγνοείται)

Κατά τις εργασίες επισκευής του κτιριακού συγκροτήματος του μοναστηριού για την έναρξη λειτουργίας του γυμνασίου Καστελλάνων μέσης καταστράφηκε (κάηκε για να αδειάσει ο χώρος) ότι υπήρχε από την βιβλιοθήκη του μοναστηρίου.  Τα αποκαΐδια στο χώρο καλαθοσφαίρισης του προαυλίου του γυμνασίου έφθαναν το ύψος ανθρώπου (μαρτυρία Παγκράτη Νικολάου δικηγόρου)

Η περιοχή μου | Μοναστήρι | Τεν Φλωριάς | Χάρτης | Κουραμάδες | Φορεσιές | χορωδία | Κερκυραικό γλωσάρι | Επικοινωνία