Η περιοχή μου | Μοναστήρι | Τεν Φλωριάς | Χάρτης | Κουραμάδες | Φορεσιές | χορωδία | Κερκυραικό γλωσάρι | Επικοινωνία

Καστελλάνοι Μέσης :Χωριό που ευρίσκεται στην περιοχή της μέσης Κέρκυρας και αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αχιλλείων. Απέχει από την πόλη της Κέρκυρας 10 χιλιόμετρα και έχει περίπου 600 Κατοίκους. Εδώ λειτουργεί εξαθέσιο δημοτικό σχολείο καθώς επίσης γυμνάσιο και λύκειο.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Καστελλάνοι : Για το όνομα του χωριού υπάρχουν διάφορες εκδοχές όπως ότι Προέρχεται από το Βυζαντινό Καστελλάκιον, δηλ.Οχυρά περιοχή. Επικρατέστερη  εκδοχή όμως είναι να προέρχεται από το επώνυμο Καστελλάνος που με την σειρά του προήλθε από το αξίωμα του καστελλάνου Το επώνυμο καστελλάνος φαίνεται σε νοταριακές πράξεις του 15ου αιώνα στην περιοχή.  Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι καστελλάνοι ονομάζονταν οι διοικητές των κάστρων επι ενετοκρατίας. Το αξιωμα του καστελλάνου απαντάται και σε άλλες περιοχές πχ Κρήτη, Αμοργός. από την περιοχή της Αμοργού ειναι και το απόσπασμα που ακολουθεί ((επήρεν τον κυρ Νικήτα Γεράκη και καστελλάνον του καιρού εκεινού και τον κυρ δίάκον  Γεράκη και πρώην καστελλάνον και έδειξεν ο καστελλάνος αρχήν των Ασωμάτων...»Η εποχή ιδρύσεως του οικισμού δεν είναι ιστορικά προσδιορισμένη όμως αναφέρεται σε ήδη πηγές το έτος 1381 . Το 1688 κτίστηκε στην περιοχή απο τον πλούσιο  ευγενή Πρόσπερο Μαρίνι η εκκλησία της Χρυσής Πηγής (Χρυσοπηγής) σημερινή εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Ο Πρόσπερο Μαρίνι με την διαθήκη του αφήνει κληροδότημα με το οποίο εξασφαλίζει το κτίσιμο και τη λειτουργία εις τον αιώνα τον άπαντα όπως χαρακτηριστικά γράφει στην διαθήκη του ιεροσπουδαστηρίου και μοναστηρίου, που αποτέλεσε το πρώτο εκπαιδευτήριο στην Κέρκυρα.. Ο τάφος του βρίσκεται μέσα στην Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Η περιοχή αυτή ακόμη και σήμερα ονομάζεται ((Μοναστήρι)). Στο κτηριακό αυτό συγκρότημα του μοναστηρίου σήμερα στεγάζονται το γυμνάσιο και το λύκειο της περιοχής. Το 1866 ιδρύθηκε ο Δήμος Μεσοχωρητών με έδρα τους Καστελλάνους. Τότε λειτούργησαν στο χωριό Σχολαρχείο , δικαστήριο υποθηκοφυλακείο συμβολαιογραφείο και πολλές άλλες δημόσιες υπηρεσίες όπως ταχυδρομικό γραφείο , πολλές από τις οποίες λειτουργούν ακόμη και σήμερα.

Εκκλησίες

1) Υπαπαντης του Χριστού. Η παράδοση λέει ότι άτεκνη γυναίκα βρήκε στο κτήμα της την εικόνα της Υπαπαντής του Χριστού. Την πήρε και την τοποθέτησε στο εικονοστάσι της, αλλά και πάλι την επόμενη μέρα ξαναβρέθηκε στο σημείο όπου ειχε αρχικά βρεθεί. Έτσι αποφάσισε να κτίση εκεί μια εκκλησία. Το πότε κτίστηκε δεν ξέρουμε ακριβώς. Χρονολογείται όμως από τον 16ο αιώνα. Η αρχική της κατασκευή είναι πολύ διαφορετική απ' ότι την βρίσκουμε σήμερα με αλλεπάλληλες επεμβάσεις στην βόρεια και την δυτική πλευρά. Το Ιερό και η νότια πλευρά της είναι οι αρχαιότερες. Στην εσωτερική όψη της νοτίου πλευράς ευρίσκεται η άριστης τεχνοτροπίας τοιχογραφία (Fresco) της Υπαπαντής και απέναντί της δεσπόζει η εικόνα της Πεντηκοστής.

2) Άγιος Σπυρίδων ευρίσκεται δίπλα στην κεντρική πλατεία του χωριού και χρονολογείται από το 1730

3) Ζωοδόχος  Πηγή  Κτίστηκε τα 1688 από τον ευγενή Πρόσπερο Μαρίνι από το 1695 λειτούργησε ως μοναστήρι με έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα  σύμφωνα με την διαθήκη του κτήτορα

4) Άγιος Ιωάννης 

5) Άγιος Νικόλαος

6) Οδηγήτρια

7) Άγιος Δημήτριος

8)  Άγιος Γεώργιος

Τέχνες

Στους Καστελλάνους γεννήθηκαν δύο διακεκριμένοι Κερκυραίοι Ζωγράφοι,

1) ΤΕΝ ΦΛΩΡΙΑΣ " Tin Florias " (1897 - 1969) Υπήρξε για σύντομο χρονικό διάστημα μαθητής του Παρθένη. Από το 1918 έως το 1936 έζησε στό Παρίσι. Το 1937 πήρε πρώτο βραβείο με χρυσό μετάλλιο στην διεθνή έκθεση στο Παρίσι Μνημονεύεται στό Elenco artisti presenti nei nostri archivi lettera F Pagina 25 και στο French dictinary of artists E. BENEZIT (GRUND Publishing,PARIS 1961, 3rd edition) στην σελίδα 789. Από το 1937 μέχρι τον θάνατό του το 1969 εζησε και δημιούργησε στους Καστελλάνους. Στην δεκαετία του 1950 έστησε εργαστήριο και εργάστηκε στην περιοχή της Δασιάς. Η κατοικία του όσο έζησε στους Καστελλάνους ήταν μέσα στο κτηριακό συγκρότημα του μοναστηριού όπου και γεννήθηκε. Ο τάφος ευρίσκεται στο πίσω μέρος της Εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής

2) ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΘΗΣ (1925 - 1991) Από το 1937 έως το 1947 μαθήτευσε δίπλα στον ΤΕΝ ΦΛΩΡΙΑ

Η περιοχή μου | Μοναστήρι | Τεν Φλωριάς | Χάρτης | Κουραμάδες | Φορεσιές | χορωδία | Κερκυραικό γλωσάρι | Επικοινωνία