Αρχική σελίδα
Στέρεο Νόβα
Στίχοι τραγουδιών των Στέρεο Νόβα
Κριτικές για τη μουσική των Στέρεο Νόβα
Συνεντεύξεις που έχουν δώσει οι Στέρεο Νόβα
Δισκογραφία των Στέρεο Νόβα
Οτιδήποτε άλλο σχετικό με τους Στέρεο Νόβα
Αλλόκοτες ιστορίες
Διάφορα κείμενα
Μελλοντικές μεταβολές
moskuito
Χρονικό μεταβολών της σελίδαςΣτέρεο Νόβα: Στέρεο Νόβα, Ντισκολάτα, New life 705
Περιοδικό 01, τεύχος 2, Ιανουάριος 1994
Στάθης Τσαγκαρουσιάνος

Προσεχώς: Ταξίδι στ' αστέρια

Βράδυ Αυγούστου, κάτω απ' τον Λυκαβηττό. Είμαστε ακουμπισμένοι στις κεραίες τής ταράτσας και πίνουμε μπύρες. Το Lycabettus, σαν διαστημόπλοιο, μικρά μπλε φώτα, γέλια που πνίγονται στην πηχτή άπνοια, ένα ρομαντικό μοτίβο στο πιάνο, στο βάθος ο Πειραιάς. Ο Κωνσταντίνος Βήτα γελάει, αλλά η μελαγχολία είναι πάνω του σαν δεύτερο δέρμα. Ακόμα κι όταν μου περιγράφει τις αμέριμνες μέρες τής Αυστραλίας, τις αναμνήσεις του από ένα σούπερ μάρκετ δίπλα στην έρημο, τις παράξενες φιλίες του, μια γειτόνισσά του που στο μπάνιο τραγουδούσε όλη τη δισκογραφία τής Joni Mitchel, τα μάτια του είναι σα μάτια σκύλου: υγρά και λυπημένα. Μου θυμίζει τον Τζιακομέτι που αντί για αυτοπροσωπογραφία σμίλεψε ένα κοκαλιάρικο σκυλί. Παίρνει μια βαθιά ανάσα, κοντοστέκεται και έπειτα λέει, σχεδόν ψιθυριστά: "Μερικές φορές σκέφτομαι ότι στη ζωή μου δεν έχω νιώσει ποτέ χαρά". Τον ξέρω ένα χρόνο τώρα - και συνειδητοποιώ ότι λέει αλήθεια. Ακόμα κι όταν χορεύει, δεν είναι χαρά αυτό που βλέπεις. Κλείνει τα μάτια, κλείνεται, σκύβει το κεφάλι και αρχίζει κάτι παράξενους σπασμούς, σα να αποφορτίζεται. Στο West, το Sunrize, το Factory, το Lizard - αλλά και στη Ζάκυνθο, στα επαρχιακά μπαρ, παντού ο Κωνσταντίνος χορεύει με ένα είδος ηλεκτρισμένης θλίψης που σε κάνει να πιστεύεις ότι η μελαγχολία είναι το modus viventi του, η επιλογή του, η λαγνεία του, η άποψή του για τον κόσμο.

'Οταν άκουσα τον πρώτο δίσκο των Στέρεο Νόβα, δεν ήξερα τίποτα γι' αυτόν και τα άλλα δύο μέλη του συγκροτήματος - τον Μιχάλη και τον Αντώνη. Οι Στέρεο Νόβα ήταν απλώς ένας φάκελος που είχε έρθει στην εφημερίδα - επιπλέον, με άσχημο εξώφυλλο. Πίστευα ότι θα είναι ακόμα ένα παράτολμο γκρουπάκι, σαν εκατοντάδες άλλα που στριμώχνονται καθημερινά για μια οντισιόν στην πόρτα της δόξας. 'Εμεινα άναυδος. Πρώτη φορά ένιωσα τέτοια εκστατική οικειότητα - με τους πρώτους ήχους, τις πρώτες λέξεις ενός ελληνικού συγκροτήματος. Πρώτα η φωνή: πότε σαν καλοκαιρινός αέρας, πότε σαν εξουθενωμένη προσευχή - η αίσθηση ενός υπεριώδους βελούδου, της δροσιάς πάνω στα πρωινά φύλλα.

'Επειτα τα "τοπία": δυτικές συνοικίες, πόστερ των Smiths, ενισχυτές, κουτιά μπύρας, τα ποιήματα του Μάντελσταμ, δίσκοι απ' το Μοναστηράκι, strawberry fields στη Λένορμαν, ταράτσες με θέα ακάλυπτους, πορνοσινεμά, χαράματα στην Ομόνοια, ζεστό γάλα, ζεστά φιλιά, - και όνειρα, τόσα όνειρα!... - δεν μπορούσα να πιστέψω ότι μπορεί κάποιος να είναι τόσο επιθετικά ρομαντικός και έκθετος, σε μια εποχή που ακόμα και η εκσπερμάτωση διαγράφει την τροχιά της βάσει των ερευνών τής αγοράς. 'Ηταν αυτό που άκουγα ένας παράδοξος κομήτης ή προϊόν της παράξενης, αχαρτογράφητης ζωής μας στην Ελλάδα των nineties; 'Ελαβα την απάντηση εκ των υστέρων. 'Οταν είδα το πλήθος στη συναυλία στο ΡΟΔΟΝ να χορεύει εκστατικά το "Μικρό αγόρι", όταν έμαθα ότι το δεύτερο LP τους η "Ντισκολάτα" έχει μέχρι στιγμής πουλήσει πάνω από 4.000 αντίτυπα. "'Ελα μωρέ, δεν έγινε και τίποτα!" λέει ο Κωνσταντίνος.

Το νέο single τους "New Life" βγήκε την περασμένη εβδομάδα, κυρίως για την ξένη αγορά. Είναι σε στίχο αγγλικό, απόλυτα ελεγχόμενο - ο computerized ήχος τους μοιάζει σαν γυάλινο, διαστημικό ρολόι, οι στίχοι έχουν αποβάλει τα κάπως αφελή κοινωνικά σχόλια του πρώτου, μιλάνε πια για αγάπη - μόνο γι' αγάπη. Χωρίς αμφιβολία, οι Στέρεο Νόβα είναι (μαζί με τις Τρύπες) η πιο σπουδαία στιγμή τής (ταλαιπωρημένης) μουσικής σκηνής μας.


Βιταμίνα τεκ (Δίφωνο) - Βιταμίνα τεκ (HiTech) - Μάθημα / Όνομα (Δίφωνο) - Μπεστ οφ (in.gr) - Μπεστ οφ (babylon.gr) - σ κ α ζ η (HiTech) - Στέρεο Νόβα, Ντισκολάτα (Ποπ + Ροκ) - Στέρεο Νόβα, Ντισκολάτα, New life 705 (01) - Ταξίδι στη Γη / Καρτούν (Δίφωνο) - Τέλσον (01) - Τέλσον (Δίφωνο) - Τέλσον (Μετρό) - Τέλσον (HiTech) - Ωφέλιμο φορτίο (Δίφωνο)


Η σελίδα είναι γραμμένη σε XHTML 1.0,χρησιμοποιεί CSS,και η επεξεργασία της έγινε με το πρόγραμμα Amaya.