To 4o Δημ. Σχολείο Μεγάρων

Η Διευθύντρια: Κα.Ελένη Κάγια Πληροφορίες

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων ιδρύθηκε περίπου το 1900 ως "πλήρες Δημοτικόν Σχολείον Θηλέων" και στεγαζόταν ως το 1930 στο κτίριο που ονομαζόταν "Σχολείον του Μαρκέλλα" ή "Σχολείον του Τσάκωνα".

Από το 1930 ως την κατοχή (1940) στεγάστηκε στο "Σχολείο Γιαννάκη", το οποίο το 1944 καταλήφθηκε από τους Άγγλους και κάηκε από την έκρηξη πυρομαχικών.

Κατά το διάστημα 1944 - 1948 στεγάστηκε σε διάφορα καταστήματα ή εκκλησίες της πόλης των Μεγάρων και τη δεκαετία 1948 - 1958 στεγάστηκε και πάλι στο κτίριο "του Μαρκέλλου ή Τσάκωνα".

Στα 1960 συστεγάστηκε με το 1ο Δημοτικό Σχολείο στο κτίριο "Συγγρού" γιατί πουλήθηκε το παλιό οίκημά του.

Με τα χρήματα αυτά και με την ενίσχυση του δημοσίου, αγοράστηκε στη θέση "Λιακκοί" Μεγάρων οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων, όπου ανεγέρθηκε από τον Ο.Σ.Κ. το σημερινό διδακτήριο και το οποίο παραλήφθηκε το Σεπτέμβριο του 1974.

Στους σεισμούς του 1981 υπέστη σοβαρές ζημιές και στεγάστηκε μέχρι τέλους του έτους στο Ιδιωτικό Σχολείο Μπέη.

Το σχολικό έτος 1981 - 1982 στεγάστηκε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων. Έκτοτε στεγάζεται στο διδακτήριό του στους Λιακκούς και συνεχίζει την υποδειγματική λειτουργία του ως 13/θέσιο Δημοτικό Σχολείο.

Την τελευταία διετία λειτουργεί και τμήμα διευρυμένου ωραρίου.

^^^^^^^^

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Το σχολείο

Από τη γιορτή της 25ης Μαρτίου

η Α΄ τάξη

Οι Δάσκαλοι

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ

Μέγαρα

Μέγαρα από μια ... άλλη εποχή

Ιστορική αναδρομή

Οι πληροφορίες για τα προϊστορικά χρόνια της περιοχής των Μεγάρων είναι συγκεχυμένες. Αναφέρεται από τον Παυσανία ότι ιδρύθηκαν από τον Κάρα, γιο του Φωρονέα. Αυτός μάλιστα έκτισε, κατά την ίδια πηγή, ακρόπολη και ναούς προς τιμή της θεάς Δήμητρας. Αυτοί οι ναοί για την επιβλητικότητα και τη μεγαλοπρέπειά τους ονομάστηκαν Μέγαρα. Απ αυτούς κατά μια πληροφορία πήρε την ονομασία η πόλη των Μεγάρων.

Στα ιστορικά χρόνια τα Μέγαρα δεν ήταν από την αρχή αυτόνομα αλλά εξαρτιόταν από την Αθήνα. Αυτός ήταν ο λόγος που οι βασιλιάδες της Αθήνας ήταν και βασιλιάδες των Μεγάρων.

Ένας σημαντικός βασιλιάς της πόλης ήταν ο Νίσος, γιος του Πανδίωνα. Από το όνομά του η πόλη ονομάστηκε Νίσα. Στα χρόνια του δημιουργήθηκε διαμάχη με το βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Σε βοήθεια του Νίσου ήρθε ο γιος του βασιλιά της Ογχήστου, πόλη της Βοιωτίας, Μεγαρέας. Κατά μια εκδοχή σε μια μάχη σκοτώθηκε, η ταφή του έγινε στη Νίσα η οποία με τον καιρό μετονομάστηκε, προς τιμή του νεκρού, Μέγαρα. Κατά μία άλλη όμως παντρεύτηκε την κόρη του Νίσου. Όταν διαδέχτηκε τον πεθερό του στο θρόνο ονόμασε την πόλη Μέγαρα.

Η αντίθεση πάντως Κρήτης - Μεγάρων συνεχίστηκε και ο Μίνωας με τη βοήθεια της κόρης το Νίσου, Σκύλλης, κατέλαβε τα Μέγαρα και γκρέμισε τα τείχη της πόλης. Τα τείχη ξαναχτίστηκαν, κατά πληροφορίες του Θέογνη και του Οβίδιου, από τον Άλκαθο, γιο του Πέλοπα που παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά.

Τελευταίος βασιλιάς των Μεγάρων ήταν ο Υπερίωνας. Μετά το θάνατό του εγκαθιδρύθηκε δημοκρατικό πολίτευμα αναφέρει ο Παυσανίας. Ο Παυσανίας μας πληροφορεί και για την επίθεση των Δωριέων στα Μέγαρα τα οποία την απέκρουσαν.

Το 800 - 700 π. Χ. οι Μεγαρείς εξορμώντας από την περιοχή τους ίδρυσαν αποικίες. Η γνωστότερη ήταν η αποικία του Βυζαντίου στον Εύξεινο Πόντο. Λίγα χρόνια αργότερα όμως έγιναν υποτελείς στους Κορίνθιους. Μετά από πόλεμο ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους. Όταν την εξουσία στην Αθήνα είχε ο Κύλωνας οι γαιοκτήμονες ήταν λίγοι και κατείχαν πολλές, μεγάλες εκτάσεις. Οι άποροι και οι φτωχοί υπέφεραν. Τότε ο Θεαγένης πεθερός του Κύλωνα, Μεγαρέας, υποσχόμενος ότι θα μεριμνήσει υπέρ των αδυνάτων, έγινε τύραννος της πόλης το 625 π. Χ. Έμεινε στην εξουσία γύρω στα τριάντα χρόνια και εκδιώχθηκε γύρω στο 580 π. Χ. Η διένεξη πάντως μεταξύ αριστοκρατικών και δημοκρατικών συνεχίστηκε. Ο ποιητής Θέογνης, που ήταν αριστοκρατικός, αναφέρει ότι οι φτωχοί δεν πλήρωναν πια τα χρέη τους και λεηλατούσαν τα σπίτια των πλουσίων καθώς και τους ναούς. Γύρω στον 6ο αιώνα επίσης τα Μέγαρα μπλέκονται σε διαμάχη με την Αθήνα για την Σαλαμίνα. Τα Μέγαρα αποδείχθηκαν πολύ ισχυρά και οι Αθηναίοι γρήγορα απογοητεύτηκαν. Τότε εμφανίστηκε στην Αθήνα ο ποιητής και νομοθέτης Σόλωνας. Αυτός έβλεπε τους συμπολίτες του να καταθέτουν τα όπλα και ένιωθε ντροπή. Τα συναισθήματά του εκφραζόμενα με την ποίησή του, ξεσήκωσαν το λαό. O ίδιος ο Σόλωνας με πεντακόσιους εθελοντές πολεμά τους Μεγαρείς, τους νικά και η Σαλαμίνα περιέρχεται στους Αθηναίους. Για ένα μεγάλο διάστημα όμως οι Μεγαρείς εξακολουθούσαν να μάχονται. Οι Αθηναίοι επειδή πάλι κατάλαβαν ότι οι Μεγαρείς δεν θα υποχωρούσαν αποφάσισαν να τους προτείνουν να λυθεί το ζήτημα ειρηνικά. Οι ενδιαφερόμενοι λοιπόν αποτάθηκαν στη Σπάρτη και την κάλεσαν να διαιτητεύσει. Πέντε Σπαρτιάτες αποτέλεσαν την ομάδα της εκδίκασης της υπόθεσης και αποφάσισαν ότι η Σαλαμίνα πρέπει να ανήκει στην Αθήνα. Έτσι τελείωσε αυτή η διαμάχη.

Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι οι Μεγαρείς πολέμησαν και κατά τους περσικούς πολέμους. Έλαβαν μέρος στις ναυμαχίες του Αρτεμισίου και της Σαλαμίνας με είκοσι πλοία και με τρεις χιλιάδες οπλίτες. Παρατάχθηκαν με τους υπόλοιπους Έλληνες στις Πλαταιές. Με το τέλος των περσικών πολέμων η σύγκρουση με τους Κορίνθιους επαναλήφθηκε.

Οικονομία

Για την οικονομία των Μεγάρων γνωρίζουμε ότι άνθισε ιδιαίτερα τον 8ο και 7ο αιώνα. Οι Μεγαρείς ασχολούνταν με τη γεωργία και το εμπόριο που γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη και κατά τα χρόνια του αποικισμού. Οι Κορίνθιοι είχαν ήδη μυήσει τους Μεγαρείς στα ναυτικά πράγματα.

Πολιτισμός

Τα Μέγαρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του ελληνικού πολιτισμού. Ως πρώτος ολυμπιονίκης Μεγαρέας αναφέρεται ο Όρσιπος στη 15η Ολυμπιάδα. Είναι δε και ο πρώτος που έτρεξε γυμνός σε αγώνες δρόμου γιατί πίστευε ότι έτσι το σώμα θα είναι πιο ελεύθερο και ανάλαφρο. Ο Θέογνης αναδείχθηκε από τους σημαντικότερους λυρικούς ποιητές της αρχαιότητας και μέσα από τα ποιήματά του δίνει πολλές πληροφορίες για την πόλη. Το 1957 ο Ι. Παπαδημητρίου ανακάλυψε με έρευνές του ένα από τα πιο σπουδαία μνημεία της αρχαιότητας, την Κρήνη του Θεαγένη.

Πληροφορίες

Η περίοδος εγγραφών στο σχολείο μας είναι από 01/06/2002 έως 21/06/2002

Για πληροφορίες στο τηλέφωνο 02960 28188. Κα. Ελένη Κάγια