ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Αρχική σελίδα
Συνοπτική Παρουσίαση
Χωριό Σέρβου
Σέρβου και Σερβαίοι
Φωτογραφίες
Παρουσίαση εκκλησιών
Εξωκκλήσια
Δήμος ο Κλέφτης
Αράπηδες
Το φαράγγι της Γκούρας
Λογοτεχνική Σελίδα
Animations
Συνδέσεις
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Αλμπουμ
SLIDES
Εκκλησίες του χωριού
Flash Φωτογραφιών
Κινούμενες φωτογρ.
Πανόραμα Σέρβου
ΙΣΤΟΡΙΑ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
Σερβαίοι αγωνιστές 1821
Οχυρωμένες σπηλιές
Ο Θησαυρός του Αράπη
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Email ...
Βιβλίο επισκεπτών
ΟΔΗΓΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ
Οδηγίες και Χάρτης Site

Ο Σέρβος (ή του Σέρβου) είναι ένα ορεινό γραφικό χωριό του Δήμου Ηραίας στο Νομό Αρκαδίας. Ερχόμενοι από το δρόμο  Τρίπολη προς Πύργο μετά τη Βυτίνα και πριν τα Λαγκάδια στον οικισμό Καρκαλού, προχωρούμε αριστερά προς τη Δημητσάνα και αφού περάσουμε την πρώτη γέφυρα του Λούσιου ακολουθούμε το δρόμο δεξιά. Μετά από διαδρομή  10 περίπου  ΧΛΜ. φτάνουμε στο χωριό.

Χάρτης του Δήμου Ηραίας

Το χωριό είναι κτισμένο στη Ν.Α πλευρά του όρους "Παλαιόκαστρο" που έχει υψόμετρο 1111 μέτρα. Στην κορυφή του Παλαιόκαστρου υπάρχουν ερείπια παλαιού κάστρου, το οποίο πιθανότατα κτίστηκε κατά τη Μυκηναϊκή εποχή, το 12 αιώνα π.Χ.

'Εχει 208 παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια  τα οποία οι Σερβαίοι τα  συντηρούν με αξιέπαινο ενδιαφέρον και σύμφωνα πάντα με την τοπική παράδοση.

Στην είσοδο του χωριού συναντάμε την εκκλησία της  Αγίας Παρασκευής  με  πετρόχτιστη βρύση. 

Μέσα στο χωριό υπάρχουν οι  εκκλησίες, της Ζωοδόχου Πηγής με εξαιρετικό  τέμπλo, οκταγωνικό τρούλο και δάπεδο με πέτρινο μωσαϊκό  και  της Κοίμησης της θεοτόκου στην πλατεία του χωριού, με υπέροχο πέτρινο καμπαναριό.

Το χωριό έχει ανοιχτό ορίζοντα και εξαιρετική θέα.

Βλέπουμε πολύ καλά τα χωριά Λυκούρεση και Ψάρι.  Οταν η μέρα είναι καλή (γερή όπως λέγανε οι παλαιότεροι, όταν  δηλαδή δεν έχει καθόλου συννεφιά και υπάρχει μεγάλη διαφάνεια στην ατμόσφαιρα)  υπάρχει μεγάλη ορατότητα και τότε εντυπωσιάζεσαι από την θέα των δασών και τόπων που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις. Φαίνονται τα βουνά της Ανδρίτσαινας και η θάλασσα στο  Κατάκολο της Ηλείας.

Στα όρια του χωριού έχουν βρεθεί  κεραμικά και αρχαία νομίσματα που αποδεικνύουν ότι το χωριό καταλάμβανε σημαντική έκταση και κατοικήθηκε κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Περιφερειακά στα όρια του χωριού σε απρόσιτες και απόκρημνες περιοχές υπάρχουν διάφορες οχυρωμένες σπηλιές στις οποίες κατάφευγαν οι Σερβαίοι κατά τον καιρό της  Τουρκοκρατίας.

Δυτικά του χωριού και σε απόσταση 4,5 χλμ. βρίσκεται το μικρό χωριό Αράπηδες που διοικητικά υπάγεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σέρβου.

Σημαντική υπήρξε η συμβολή των Σερβαίων στους εθνικούς αγώνες.  Αναφέρουμε ενδεικτικά τη νικηφόρα μάχη που έγινε στις 10-5-1826 στην τοποθεσία στης "Γριάς το διάσελο" στα όρια του χωριού  με 1000 στρατιώτες του Ιμπραήμ, που μετέφεραν χιλιάδες πρόβατα και άλλα ζώα. Κατά τη μάχη αυτή οι Σερβαίοι, με καπετάνιο  το Φώτη Δάρα, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί, εκτός από τη γενναιότητα και το θάρρος τους, γνώριζαν καλύτερα από κάθε άλλον τα περάσματα της συγκεκριμένης τοποθεσίας. Η μάχη αυτή ήταν μια από τις σημαντικότερες που έγιναν  και έδωσε ένα σαφές ενθαρρυντικό μήνυμα στους υπόδουλους Ελληνες καθώς και την  Κυβέρνηση που εκείνη την περίοδο δεν κατείχε άλλη πόλη παρά μόνο το  Ναύπλιο.

 

 

Το χειμώνα βέβαια σαν ορεινό χωριό δέχεται αρκετά χιόνια.  Η γοητεία του λευκού  αποζημειώνει  εκείνους, που παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επισκέπτονται το χωριό αυτή την περίοδο.

εικόνα  σε μεγαλύτερο μέγεθος   

Αν δεν βλέπετε την εικόνα  κλικ εδώ

Περισσότερα για το χωριό  >>

 

 

   επιστροφή στην αρχική σελίδα

 
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Το τραγούδι του Δήμου
Τα Κλεφτόπουλα
Ακρόαση τραγουδιών
Ακρόαση με MP3 Player
ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡ.
Πανόραμα Σέρβου
Θέα από την πλατεία
Πανοραμικές Απόψεις
Θέα από Αγιο-Λιά
Πανοραμική Θέα 360 (α)
Πανοραμική Θέα 360 (β)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Χωριό   Σέρβου 
Φωτογραφίες - Με πολλές παραλλαγές παρουσίασης-
 

Πετρόκτιστα σπίτια
ALBUM Φωτογραφιών

 

Εκκκλ. Ζωοδ. Πηγής
Εκκλησίες του χωριού
 

Αγία  Παρασκευή
Εξωκκλήσια
 

Περιοχή Λάζος
ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Σέρβου μερική άποψη
SLIDES       
 

Πανόραμα Σέρβου
Φωτογραφία (2045Χ825)  
 

Θέα από την πλατεία
Πανοραμική Θέα απο την πλατεία
 

Εξωκκλ. Αγιο-Λιά
Εξωκκλήσια
VIDEO
Σέρβου 2009
Φαράγγι Γκούρας
Αλώνισμα το 1976
ΑΡΚΑΔΙΚΑ SITES
Συνδέσεις (Links)
Σύνδεσμος Σερβαίων
Αρκάδες Εσμέν
ΚΑΙΡΟΣ-ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ
Επίκαιρα Θέματα

 

 
Χρήστος Δημητρόπουλος (02/2005)