ρήστη

4. Πρόσθετες Υπηρεσίες Σπουδών για την εξυπηρέτηση των χρηστών

Στόχος του look4studies.com είναι να παρέχει όλη την πληροφόρηση, πλήρη και αξιόπιστη, γύρω από τα θέματα σπουδών.

 

Συνεργαστeίτe!

ΥΠΑΡΧΟΥΝ φορές που πρέπει να συνεργαστείτε πάνω σε κάποιο θέμα με συνεργάτες που δεν βρίσκονται στην ίδια πόλη με σας. Μπορεί ακόμα και να ζουν σε άλλη χώρα. Το http://pbworks.com φιλοδοξεί να λύσει το θέμα της εξ αποστάσεως συνεργασίας, είτε πρόκειται για τη δουλειά σας είτε η συνεργασία αφορά τις σπουδές σας είτε θέλετε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία ιδιωτικά για μεμονωμένες περιπτώσεις. Ο ιστότοπος θα σας βοηθήσει να ανταλλάσσετε υλικό, σημειώσεις και φωτογραφίες, υποστηρίζει σχεδόν κάθε τύπο αρχείου, και το καλύτερο: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία δωρεάν. Είναι ιδανικό για όσους εργάζονται σε διάφορα επαγγελματικά projects, για φοιτητές που ετοιμάζουν πτυχιακή ή μεταπτυχιακή εργασία και διδακτορικό, κ.ά.

Short Term Loadsbusiness loans Merchant Cash Advances SBA Loans Working Capital Small Business Loans best business loans Equipment Financing Big Lines of Credit Long Term Loans

 

ΚΟΡΥΦΗ

Γρήγορο διάβασμα: Tips για να κερδίζετε χρόνο

Ο Scott Young είναι ένας 18χρονος Άγγλος φοιτητής και ένας από τους καλύτερους fast readers. Πρόκειται για μία καινούργια έννοια, που μπορεί να σας ακούγεται αστεία, το γρήγορο διάβασμα όμως μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε πολύτιμο χρόνο στη δουλειά σας αλλά και να κατανοείτε αυτά που διαβάζετε πολύ καλύτερα. Το άρθρο του μας φάνηκε πολύ ενδιαφέρον και πιστεύουμε πως θα σας χρησιμεύσει ιδιαίτερα:

Το διάβασμα είναι από τα σημαντικότερα εφόδια που μπορεί να έχει κανείς. Σχεδόν κάθε μορφή εκπαίδευσης συμπεριλαμβάνει –μερικές φορές αποκλειστικά- διάβασμα. Μπορεί κανείς ακόμα και να κάνει τον εαυτό του διανοούμενο πάνω σε ένα θέμα απλά και μόνο διαβάζοντας ενδελεχώς για αυτό. Αλλά παρά τη μεγάλη σημασία του διαβάσματος, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τρομερά αντιπαραγωγικοί σε αυτό. Σαν ένα μικρό παιδί που μπουσουλάει, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρκετά αναγνωστικά εφόδια για να κινούνται με άνεση αλλά απέχουν πολύ από το τρέξιμο.

Πριν από ένα χρόνο ανακάλυψα το βιβλίο Breakthrough Rapid Reading του Peter Kump, έναν ειδήμονα στον τομέα του γρήγορου διαβάσματος. Μετά από αυτή μου την αγορά βρήκα το χρόνο και την ενέργεια να μελετήσω και άλλους τρόπους που θα βελτίωναν την επιδεξιότητά μου στο διάβασμα. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να ολοκληρώσω το βιβλίο του Eckhart Tolle, The Power of Now, και διάβασα το δεύτερο μισό του βιβλίου σε λιγότερο από σαράντα λεπτά.

Όταν έκανα το αρχικό τεστ, ξεκινώντας το βιβλίο, μπορούσα να διαβάσω μέχρι 450 λέξεις το λεπτό. Ήμουν λίγο παραπάνω από το μέσο όρο, που είναι 300 λέξεις, αλλά τίποτα θεαματικό. Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που θα περιγράψω σε αυτό το άρθρο κατάφερα να αυξήσω το ρυθμό ταχύτητάς μου στις 900 λέξεις το λεπτό, διαβάζοντας τα συνηθισμένα κείμενα, που είναι σχεδόν το διπλάσιο από τον μέχρι τότε ρυθμό μου. Τα βασικότερα, λοιπόν, ”κλειδιά” που θα σας βοηθήσουν να διαβάζετε πιο γρήγορα είναι τα εξής:

1) Θυμηθείτε, το διάβασμα δεν είναι γραμμικό.

Πώς διαβάζετε ένα βιβλίο; Από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς να πηγαίνετε ποτέ πίσω και χωρίς να προσπερνάτε κάποια τμήματα; Αυτός είναι μάλλον ο λιγότερο αποτελεσματικός τρόπος να διαβάζει κανείς. Η ομορφιά ενός κειμένου είναι ότι δεν είναι γραμμικό. Μπορεί κανείς να μεταπηδήσει προς τα κάτω και να διαβάσει μόνο τους βασικούς υπότιτλους (όπως σε αυτό το κείμενο) ή να τους διαβάσει με οποιαδήποτε σειρά. Παρόλο που η πατέντα ”αρχή μέχρι τέλος” φαίνεται να είναι απλούστερη, δεν είναι πάντα η πιο αποδοτική.

Στα περισσότερα βιβλία συνήθως διαβάζω με τον παλιομοδίτικο τρόπο, από την αρχή μέχρι το τέλος. Αλλά συχνά ξαναδιαβάζω κομμάτια τα οποία θέλω να καταλάβω καλύτερα, ενώ προσπερνάω τελείως κομμάτια που μου φαίνονται περιττά ή αχρείαστα. Οι καλοί συγγραφείς, σε γενικές γραμμές, προσθέτουν ιστοριούλες ή μεταφορές για να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση μίας έννοιας, τα οποία μπορεί κανείς να προσπεράσει αν έχει ήδη καταλάβει την έννοια αυτή. Με τον ίδιο τρόπο, οι κακοί συγγραφείς συχνά είναι πολύ συνοπτικοί όταν εξηγούν πολύπλοκες λεπτομέρειες και έτσι το μυαλό χρειάζεται χρόνο να ξαναδιαβάσει το κείμενο για να σχηματίσει τις έννοιες.

Όχι μόνο το διάβασμα δεν είναι γραμμικό αλλά και δεν έχει προκαθορισμένο ρυθμό. Ενώ διαβάζω κάποια βιβλία με ταχύτητα περίπου 900 λέξεων το λεπτό, μπορεί να ελαττώσω στις 200 λέξεις αν το κείμενο που διαβάζω έχει ιδιαίτερα συμπυκνωμένες πληροφορίες ή είναι πολύπλοκο. Ακολούθως, μπορώ να φτάσω τις 1500 λέξεις το λεπτό αν διαβάζω κάτι ιδιαίτερα εύπεπτο.

Μερικοί άνθρωποι διαβάζουν ένα βιβλίο σαν να τους ζητήθηκε να διαβάσουν λόγο. Ακούν το συγγραφέα και ακολουθούν τα λεγόμενά του με απόλυτη αλληλουχία. Για να αποκτήσει κανείς ταχύτερο ρυθμό διαβάσματος πρέπει να αρχίσει να εγκαταλείπει αυτή την τακτική. Μπορείτε να κάνετε την αρχή με το να μη διαβάζετε δυνατά.

2) Σταματήστε να διαβάζετε δυνατά

Όταν πρωτομάθατε να διαβάζετε πιθανότατα το κάνατε διαβάζοντας δυνατά. Ο δάσκαλός σας στο δημοτικό σας έβαζε να διαβάζετε ένα βιβλίο και να προφέρετε τις λέξεις δυνατά. Όταν αποκτήσατε αυτό το εφόδιο, σας είπαν απλά να λέτε τις λέξεις μέσα στο κεφάλι σας και να διαβάζετε σιγά. Και εδώ περίπου τελειώνει η εκπαίδευσή σας ως προς την τέχνη του διαβάσματος.

Για να προχωρήσετε σε ένα νέο επίπεδο πρέπει να σταματήσετε να ακούτε τις λέξεις μέσα στο μυαλό σας και να μη διαβάζετε δυνατά. Η ανάγνωση προφέροντας τις λέξεις παίρνει χρόνο, περισσότερο χρόνο από αυτόν που χρειάζεται για να κατανοήσετε τις λέξεις που διαβάζετε. Είναι σχεδόν αδύνατο να ξεπεράσετε τις 400 ή 500 λέξεις αν διαβάζετε δυνατά. Αντίθετα, πρέπει να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να διαβάζει χωρίς να ακούτε τις λέξεις μέσα στο κεφάλι σας.

Για τους περισσότερους όμως ανθρώπους, αυτό έχει γίνει μία τόσο βαθιά ριζωμένη συνήθεια, συνδεδεμένη με την κατανόηση. Αν διάβαζα περίπου χίλιες λέξεις το λεπτό, δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να μπορώ να ακούω τις λέξεις στο μυαλό μου ενώ προσπαθώ να τις επεξεργαστώ. Αντίθετα, βλέπω τη λέξη και το μυαλό μου αυτόματα σχηματίζει αυτό που έχει γραφτεί. Θα καταλάβω μία σειρά ενός κειμένου που κοίταξα σε ένα δευτερόλεπτο, παρόλο που μπορεί να μου πάρει τουλάχιστον 5 δευτερόλεπτα να πω τις λέξεις στο μυαλό μου.

3) Εξασκηθείτε στο διάβασμα

Η εξάσκηση του διαβάσματος δε σημαίνει διάβασμα. Η εξάσκηση του διαβάσματος σημαίνει να διαβάζετε γρηγορότερα από όσο πραγματικά μπορείτε. Το πιθανότερο είναι πως δε θα κατανοείτε τα περισσότερα από αυτά που θα διαβάζετε γιατί το μυαλό σας έχει συνηθίσει να πηγαίνει πολύ πιο αργά και να διαβάζει δυνατά. Ο σκοπός είναι να κοιτάτε το κείμενο γρηγορότερα από όσο μπορείτε να το διαβάσετε έτσι ώστε να ξεφύγετε από τη συνήθεια του να ακούτε τις λέξεις για να τις κατανοήσετε.

Μπορείτε να ξεκινήσετε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας ένα χρονόμετρο και απλά να κοιτάξετε όσο το δυνατό περισσότερο κείμενο σε ένα βιβλίο μέσα σε ένα λεπτό. Χρησιμοποιήστε ένα βιβλίο που δεν έχετε ξαναδιαβάσει για να είστε σίγουροι πως το μυαλό σας πραγματικά εξασκείται και δε βασίζεται στη μνήμη. Σημειώστε από πού ξεκινήσατε και πού σταματήσατε. Μετρήστε τον αριθμό των λέξεων σε κάθε γραμμή (χρησιμοποιήστε ένα σύντομο μέσο όρο) και μετά τον αριθμό των γραμμών που διαβάσατε στο βιβλίο για να υπολογίσετε τον ρυθμό εξάσκησης του διαβάσματός σας.

4) Χρησιμοποιήστε ένα δείκτη

Τα μάτια σας δε μένουν ακίνητα σε ένα σημείο όταν διαβάζετε. Η παρακολούθηση των κινήσεων των ματιών έχει δείξει πως τα μάτια μας τρεμοπαίζουν και κινούνται σε σημαντικό βαθμό. Και κάθε κίνηση που απομακρύνει το βλέμμα από το κείμενο απαιτεί μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου για να το επαναπροσαρμόσει. Αυτές οι αναπροσαρμογές των ματιών στο κείμενο, προστίθενται και αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρονοβόρες αν θέλει κανείς να διαβάσει γρήγορα.

Χρησιμοποιήστε τον δείκτη του χεριού σας για να εντοπίζετε πού βρίσκεστε κάθε στιγμή στη σελίδα. Θα πρέπει να ακολουθεί τη λέξη που διαβάζετε κάθε στιγμή, να προχωράει αργά στην επόμενη λέξη και να κατεβαίνει στην επόμενη γραμμή. Μπορεί να σας φανεί περίεργο στην αρχή, αλλά και να ελαττώσει προσωρινά το ρυθμό διαβάσματος μέχρι να προσαρμοστείτε, αλλά η χρήση του δείκτη είναι τελικά ιδιαίτερα χρήσιμη στη βελτίωση της ταχύτητάς σας.

Η χρήση του δείκτη είναι επίσης σημαντική αν θέλετε να εξασκηθείτε στο διάβασμα. Μετακινώντας το δείκτη σας γρηγορότερα από όσο πραγματικά μπορείτε να διαβάσετε, τα μάτια σας συνηθίζουν να κοιτούν ένα κείμενο ταχύτερα από όσο χρειάζεται το μυαλό για να επεξεργαστεί αυτό που είναι γραμμένο. Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την εξάρτησή σας να διαβάζετε δυνατά και, με κάποια εξάσκηση, μπορεί εύκολα να σας επιτρέψει να διπλασιάσετε την ταχύτητα του διαβάσματός σας.

5) Εξαλείψτε τους περισπασμούς

Σαν φοιτητής που ζει σε εστία, παρατήρησα πολλούς συμφοιτητές μου να ”διαβάζουν” με την τηλεόραση ανοιχτή. Δε μου κάνει εντύπωση ότι πρόκειται για τα ίδια άτομα που παραπονιούνται για το πόσο πολύ διάβασμα έχουν. Το διάβασμα δε μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα περιβάλλον με εξωτερικούς παράγοντες που διασπούν συνεχώς την προσοχή.

Αν χρειάζεστε διάλειμμα, κάντε διάλειμμα. Το να ξεκλέψετε μερικά λεπτά για να δείτε κάτι στην τηλεόραση, να ακούσετε λίγο μουσική ή απλά να κλείσετε τα μάτια σας, μπορεί τελικά να βοηθήσει την αυτοσυγκέντρωσή σας. Αλλά μην κάνετε και άλλα πράγματα ενώ διαβάζετε γιατί θα χάσετε όλα τα προνόμια που το γρήγορο διάβασμα μπορεί να προσφέρει. Ακόμα χειρότερα, επειδή τώρα έχετε σταματήσει να διαβάζετε δυνατά, μπορεί να προσπεράσετε αρκετές σελίδες μέχρι να αντιληφθείτε πως δεν έχετε καταλάβει τίποτα από αυτά που βλέπετε να είναι γραμμένα.

Οι εξωτερικοί περισπασμοί μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα, αλλά και οι εσωτερικοί περισπασμοί μπορεί να αποδειχθούν πολύ χειρότεροι. Προκύπτουν όταν στη μέση του διαβάσματός σας θυμάστε μία συζήτηση που είχατε πριν λίγο με ένα φίλο, μία ταινία που θέλετε να δείτε ή Europeana (www.europeana.eu).

 

Εκπαιδευτικό υλικό   http://mitworld.mit.edu

Το ΜΙΤ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης) έχει δημιουργήσει έναν ιστότοπο, στον οποίο παρουσιάζονται βιντεοσκοπημένες επιλεγμένες διαλέξεις, ερευνητικά προγράμματα και εργασίες, τα οποία προσφέρονται εντελώς δωρεάν σε όποιον χρήστη επιθυμεί να τα παρακολουθήσει. Το ΜΙΤ στεγάζεται στο Κέιμπριτζ των ΗΠΑ, περιλαμβάνει 32 ακαδημαϊκά ιδρύματα και δίνει έμφαση στην επιστημονική και τεχνολογική έρευνα. Οι βιντεοσκοπημένες διαλέξεις και τα μαθήματα είναι ιδανικά για όσους σπουδάζουν το αντικείμενο, αλλά και για όσους μιλούν με ευχέρεια τα αγγλικά και ενδιαφέρονται να ακούσουν ομιλίες καθηγητών παγκόσμιας εμβέλειας. Διαλέξτε διάλεξη, κάντε κλικ στο play και βάλτε τη γνώση στο σπίτι σας μέσα από την άνεση του υπολογιστή σας. Από τα καλύτερα κλικ που έχετε κάνει!

 

Πανeπιστημιακά μαθήματα

ΜΠΕΙΤΕ διαδικτυακά στις αίθουσες και τα αμφιθέατρα των μεγαλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως και παρακολουθήστε παραδόσεις, σεμινάρια και διαλέξεις καθηγητών πάνω στο αντικείμενο που σας ενδιαφέρει. Το www.youtube.com/edu είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση και, είτε είστε σπουδαστής είτε απλά θέλετε να αυξήσετε τις γνώσεις σας, προσφέρει πληθώρα γνώσεων. Μπορείτε να ψάξετε αυτό που θέλετε επιλέγοντας αντικείμενο ή πανεπιστήμιο και από εκεί το μάθημα που θέλετε να παρακολουθήσετε. Εχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να περάσετε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σας! Μεταφρασμένη

Δωρεάν μαθήματα από το Χάρβαρντ με μόλις ένα κλικ

 

e-πιστημονικό υλικό

ΤΟ ερευνητικό και επιστημονικό υλικό του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) ψηφιακοποιήθηκε και ανέβηκε για πρώτη φορά στο Διαδίκτυο, στο www.helios-eie.ekt.gr   Ερευνητικά αποτελέσματα, δημοσιεύσεις και άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, εργασίες ερευνητών, πρακτικά συνεδρίων, βιβλία, εκπαιδευτικό υλικό, αρχεία ήχου και εικόνας, σε όλους τους επιστημονικούς τομείς, διατίθενται σε ένα πλήρως οργανωμένο ψηφιακό περιβάλλον που έχει αναπτυχθεί και υποστηρίζεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr). Από το site θα έχετε πρόσβαση, μεταξύ άλλων, σε: κείμενα δημοσιεύσεων, κείμενα ομιλιών διακεκριμένων επιστημόνων, 215 βιβλία και πρακτικά συνεδρίων που περιλαμβάνουν 40.000 σελίδες, επιστημονικά κείμενα που παρουσιάστηκαν σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια στα γνωστικά αντικείμενα Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας, Φυσικής, Χημείας, Επιστήμης Υλικών, περισσότερους από 2.000 χάρτες & φωτογραφίες ιστορικών πηγών και μνημείων πολιτισμού, παρουσιάσεις ομιλητών και βίντεο από ημερίδες και εκδηλώσεις σε θέματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, βιβλιογραφικά στοιχεία δημοσιευμάτων και πολλά άλλα.

 

Απίστευτα ...διδακτορικά!

Δείτε μερικά μόνο από τα πιο απίστευτα διδακτορικά που έχουν κατατεθεί σε πανεπιστήμια παγκοσμίως. Και όχι μόνο έχουν κατατεθεί, έχουν γίνει και δεκτά! Ορισμένα κέρδισαν μάλιστα και βραβείο «Ig Nobel», (σ.σ.: σε ελεύθερη μετάφραση: παρωδία Νόμπελ), κάτι αντίστοιχο με τα «Χρυσά Βατόμουρα» που δίνονται στις χειρότερες ταινίες και ερμηνείες στον κινηματογράφο. Στην περίπτωση των «Ig Nobel» (σ.σ.: ig από το Ignoble, που σημαίνει «αγενές») βραβεύονται οι εργασίες εκείνες που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες μεν, άχρηστες δε.

* «Η επιρροή της μουσικής Country στην αυτοκτονία» (Εκπονήθηκε από τους S. Stack and J. Gundlach των Πανεπιστημίων Wayne State and Auburn, το 1992).

Οι δύο αυτοί φοιτητές ανάλωσαν χρόνια από τη ζωή τους ψάχνοντας (και βρίσκοντας τελικά) τη σχέση που έχει η μουσική κάντρι με τις αυτοκτονίες. Σύμφωνα με τους γράφοντες, όσο πιο πολύ ακούει κάποιος κάντρι μουσική τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να αυτοκτονήσει. Και τεκμηριώνουν τη θέση τους παραθέτοντας στατιστικές και στοιχεία που δείχνουν ότι σε μητροπολιτικές περιοχές που τα ραδιόφωνα παίζουν συχνά τραγούδια κάντρι, το ποσοστό των αυτοκτονιών είναι μεγαλύτερο. Για τα σκυλάδικα δεν έχει γίνει ακόμα αντίστοιχο διδακτορικό, οπότε... σπεύσατε προτού κάποιος άλλος σας κλέψει την ιδέα!

* «Σχέσεις και σεξ με ρομπότ» (Εκπονήθηκε από τον D. Levy, του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, το 2007). Εχοντας τη βεβαιότητα ότι το 2050 οι γάμοι μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ θα είναι νόμιμοι, ο D. Levy έγραψε ολόκληρο πόνημα με θέμα τη σχέση ανθρώπων και μηχανών. Μάλιστα επιχείρησε να περιγράψει έναν τέτοιο γάμο με όλες τις πικάντικες λεπτομέρειες. Θεωρεί ότι οι μηχανές θα γίνουν σταδιακά τόσο παραπλήσιες των αληθινών ανθρώπων και σε εμφάνιση και σε συναισθήματα (?) που τελικά θα είναι πολύ εύκολο να τις ερωτευτούμε. «Ο έρωτας και το σεξ με ρομπότ είναι αναπόφευκτα» καταλήγει. Για απογόνους πάλι... μιλιά!

* «Τα κοτόπουλα προτιμούν τους όμορφους ανθρώπους» (Εκπονήθηκε από τους S. Ghirlanda, L. Jansson και Μ. Enquist του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, το 2002).

Οι συγγραφείς (τρεις τον αριθμό γιατί τέτοιο πόνημα δεν γράφεται μόνο από έναν...) εξηγούν ότι σε πειράματα που έκαναν με κοτόπουλα (!) παρατήρησαν ότι τα πουλερικά αντιδρούν θετικά (;;;) όταν αντικρίζουν όμορφα πρόσωπα. Και προχωρώντας τη σκέψη τους μέσα από εκατοντάδες σελίδες κατέληξαν ότι επειδή κοτόπουλα και άνθρωποι έχουν κάποιους νευρώνες κοινούς, γι' αυτό και σε μας τους ανθρώπους, όπως και στα κοτόπουλα, αρέσουν οι όμορφοι άνθρωποι. Εεεετσι λοιπόν εξηγείται και τόσα χρόνια αναρωτιόμασταν...

* «Ασφαλές ανεβοκατέβασμα του φερμουάρ» (Εκπονήθηκε από τον Satish Chandra Mishra, του νοσοκομείου Charak Palika, το 2005). Ενας ενδελεχής οδηγός ανεβοκατεβάσματος του άτιμου φερμουάρ που πολλές φορές παγιδεύει μέσα στις μεταλλικές του μέγκενες και... κομμάτια του εαυτού μας! Ο συγγραφέας, που μάλλον την «έχει πατήσει» πολλές φορές, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το πιάσιμο στο φερμουάρ είναι μια δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν συχνά παιδιά και γονείς. Οι επιπόλαιες επεμβάσεις τρίτου μπορεί να χειροτερέψουν την κατάσταση. Πρέπει να αντιμετωπίζετε το φερμουάρ με γρήγορες, απλές κινήσεις που δεν τραυματίζουν». Αν έχετε περαιτέρω απορίες, μπορείτε να βρείτε την εν λόγω εργασία και online! Αλλιώς πάρτε ρούχα χωρίς σατανικά φερμουάρ!

Δείτε ακόμα

www.oddee.com/item_90683.aspx

www.scribd.com/doc/6392004/The-Ig-Nobel-Prize-Winners-19912008

http://en.wikipedia.org/wiki/Ig_Nobel_Prize

http://improbable.com/ig/

 

Look4Studies.com το site για σπουδές στην Ελλάδα

Το Look4Studies.com  αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο site για σπουδές στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα, το Look4Studies.com είναι το μοναδικό ελληνικό site που προσφέρει τις παρακάτω υπηρεσίες:

1. Δυναμική πληροφόρηση για σπουδές που ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα

2. Μηχανή Αναζήτησης για γρήγορη, εύκολη και αξιόπιστη αναζήτηση προγραμμάτων σπουδών και Εκπαιδευτικών Οργανισμών που ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά και τα ενδιαφέροντα του χρήστη.

3.  «Έξυπνες υπηρεσίες» για διευκόλυνση του χρήστη

4. Πρόσθετες Υπηρεσίες Σπουδών για την εξυπηρέτηση των χρηστών

Στόχος του look4studies.com είναι να παρέχει όλη την πληροφόρηση, πλήρη και αξιόπιστη, γύρω από τα θέματα σπουδών.

 

Συνεργαστeίτe!

ΥΠΑΡΧΟΥΝ φορές που πρέπει να συνεργαστείτε πάνω σε κάποιο θέμα με συνεργάτες που δεν βρίσκονται στην ίδια πόλη με σας. Μπορεί ακόμα και να ζουν σε άλλη χώρα. Το http://pbworks.com φιλοδοξεί να λύσει το θέμα της εξ αποστάσεως συνεργασίας, είτε πρόκειται για τη δουλειά σας είτε η συνεργασία αφορά τις σπουδές σας είτε θέλετε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία ιδιωτικά για μεμονωμένες περιπτώσεις. Ο ιστότοπος θα σας βοηθήσει να ανταλλάσσετε υλικό, σημειώσεις και φωτογραφίες, υποστηρίζει σχεδόν κάθε τύπο αρχείου, και το καλύτερο: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία δωρεάν. Είναι ιδανικό για όσους εργάζονται σε διάφορα επαγγελματικά projects, για φοιτητές που ετοιμάζουν πτυχιακή ή μεταπτυχιακή εργασία και διδακτορικό, κ.ά.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Γρήγορο διάβασμα: Tips για να κερδίζετε χρόνο

Ο Scott Young είναι ένας 18χρονος Άγγλος φοιτητής και ένας από τους καλύτερους fast readers. Πρόκειται για μία καινούργια έννοια, που μπορεί να σας ακούγεται αστεία, το γρήγορο διάβασμα όμως μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε πολύτιμο χρόνο στη δουλειά σας αλλά και να κατανοείτε αυτά που διαβάζετε πολύ καλύτερα. Το άρθρο του μας φάνηκε πολύ ενδιαφέρον και πιστεύουμε πως θα σας χρησιμεύσει ιδιαίτερα:

Το διάβασμα είναι από τα σημαντικότερα εφόδια που μπορεί να έχει κανείς. Σχεδόν κάθε μορφή εκπαίδευσης συμπεριλαμβάνει –μερικές φορές αποκλειστικά- διάβασμα. Μπορεί κανείς ακόμα και να κάνει τον εαυτό του διανοούμενο πάνω σε ένα θέμα απλά και μόνο διαβάζοντας ενδελεχώς για αυτό. Αλλά παρά τη μεγάλη σημασία του διαβάσματος, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τρομερά αντιπαραγωγικοί σε αυτό. Σαν ένα μικρό παιδί που μπουσουλάει, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρκετά αναγνωστικά εφόδια για να κινούνται με άνεση αλλά απέχουν πολύ από το τρέξιμο.

Πριν από ένα χρόνο ανακάλυψα το βιβλίο Breakthrough Rapid Reading του Peter Kump, έναν ειδήμονα στον τομέα του γρήγορου διαβάσματος. Μετά από αυτή μου την αγορά βρήκα το χρόνο και την ενέργεια να μελετήσω και άλλους τρόπους που θα βελτίωναν την επιδεξιότητά μου στο διάβασμα. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να ολοκληρώσω το βιβλίο του Eckhart Tolle, The Power of Now, και διάβασα το δεύτερο μισό του βιβλίου σε λιγότερο από σαράντα λεπτά.

Όταν έκανα το αρχικό τεστ, ξεκινώντας το βιβλίο, μπορούσα να διαβάσω μέχρι 450 λέξεις το λεπτό. Ήμουν λίγο παραπάνω από το μέσο όρο, που είναι 300 λέξεις, αλλά τίποτα θεαματικό. Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που θα περιγράψω σε αυτό το άρθρο κατάφερα να αυξήσω το ρυθμό ταχύτητάς μου στις 900 λέξεις το λεπτό, διαβάζοντας τα συνηθισμένα κείμενα, που είναι σχεδόν το διπλάσιο από τον μέχρι τότε ρυθμό μου. Τα βασικότερα, λοιπόν, ”κλειδιά” που θα σας βοηθήσουν να διαβάζετε πιο γρήγορα είναι τα εξής:

1) Θυμηθείτε, το διάβασμα δεν είναι γραμμικό.

Πώς διαβάζετε ένα βιβλίο; Από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς να πηγαίνετε ποτέ πίσω και χωρίς να προσπερνάτε κάποια τμήματα; Αυτός είναι μάλλον ο λιγότερο αποτελεσματικός τρόπος να διαβάζει κανείς. Η ομορφιά ενός κειμένου είναι ότι δεν είναι γραμμικό. Μπορεί κανείς να μεταπηδήσει προς τα κάτω και να διαβάσει μόνο τους βασικούς υπότιτλους (όπως σε αυτό το κείμενο) ή να τους διαβάσει με οποιαδήποτε σειρά. Παρόλο που η πατέντα ”αρχή μέχρι τέλος” φαίνεται να είναι απλούστερη, δεν είναι πάντα η πιο αποδοτική.

Στα περισσότερα βιβλία συνήθως διαβάζω με τον παλιομοδίτικο τρόπο, από την αρχή μέχρι το τέλος. Αλλά συχνά ξαναδιαβάζω κομμάτια τα οποία θέλω να καταλάβω καλύτερα, ενώ προσπερνάω τελείως κομμάτια που μου φαίνονται περιττά ή αχρείαστα. Οι καλοί συγγραφείς, σε γενικές γραμμές, προσθέτουν ιστοριούλες ή μεταφορές για να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση μίας έννοιας, τα οποία μπορεί κανείς να προσπεράσει αν έχει ήδη καταλάβει την έννοια αυτή. Με τον ίδιο τρόπο, οι κακοί συγγραφείς συχνά είναι πολύ συνοπτικοί όταν εξηγούν πολύπλοκες λεπτομέρειες και έτσι το μυαλό χρειάζεται χρόνο να ξαναδιαβάσει το κείμενο για να σχηματίσει τις έννοιες.

Όχι μόνο το διάβασμα δεν είναι γραμμικό αλλά και δεν έχει προκαθορισμένο ρυθμό. Ενώ διαβάζω κάποια βιβλία με ταχύτητα περίπου 900 λέξεων το λεπτό, μπορεί να ελαττώσω στις 200 λέξεις αν το κείμενο που διαβάζω έχει ιδιαίτερα συμπυκνωμένες πληροφορίες ή είναι πολύπλοκο. Ακολούθως, μπορώ να φτάσω τις 1500 λέξεις το λεπτό αν διαβάζω κάτι ιδιαίτερα εύπεπτο.

Μερικοί άνθρωποι διαβάζουν ένα βιβλίο σαν να τους ζητήθηκε να διαβάσουν λόγο. Ακούν το συγγραφέα και ακολουθούν τα λεγόμενά του με απόλυτη αλληλουχία. Για να αποκτήσει κανείς ταχύτερο ρυθμό διαβάσματος πρέπει να αρχίσει να εγκαταλείπει αυτή την τακτική. Μπορείτε να κάνετε την αρχή με το να μη διαβάζετε δυνατά.

2) Σταματήστε να διαβάζετε δυνατά

Όταν πρωτομάθατε να διαβάζετε πιθανότατα το κάνατε διαβάζοντας δυνατά. Ο δάσκαλός σας στο δημοτικό σας έβαζε να διαβάζετε ένα βιβλίο και να προφέρετε τις λέξεις δυνατά. Όταν αποκτήσατε αυτό το εφόδιο, σας είπαν απλά να λέτε τις λέξεις μέσα στο κεφάλι σας και να διαβάζετε σιγά. Και εδώ περίπου τελειώνει η εκπαίδευσή σας ως προς την τέχνη του διαβάσματος.

Για να προχωρήσετε σε ένα νέο επίπεδο πρέπει να σταματήσετε να ακούτε τις λέξεις μέσα στο μυαλό σας και να μη διαβάζετε δυνατά. Η ανάγνωση προφέροντας τις λέξεις παίρνει χρόνο, περισσότερο χρόνο από αυτόν που χρειάζεται για να κατανοήσετε τις λέξεις που διαβάζετε. Είναι σχεδόν αδύνατο να ξεπεράσετε τις 400 ή 500 λέξεις αν διαβάζετε δυνατά. Αντίθετα, πρέπει να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να διαβάζει χωρίς να ακούτε τις λέξεις μέσα στο κεφάλι σας.

Για τους περισσότερους όμως ανθρώπους, αυτό έχει γίνει μία τόσο βαθιά ριζωμένη συνήθεια, συνδεδεμένη με την κατανόηση. Αν διάβαζα περίπου χίλιες λέξεις το λεπτό, δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να μπορώ να ακούω τις λέξεις στο μυαλό μου ενώ προσπαθώ να τις επεξεργαστώ. Αντίθετα, βλέπω τη λέξη και το μυαλό μου αυτόματα σχηματίζει αυτό που έχει γραφτεί. Θα καταλάβω μία σειρά ενός κειμένου που κοίταξα σε ένα δευτερόλεπτο, παρόλο που μπορεί να μου πάρει τουλάχιστον 5 δευτερόλεπτα να πω τις λέξεις στο μυαλό μου.

3) Εξασκηθείτε στο διάβασμα

Η εξάσκηση του διαβάσματος δε σημαίνει διάβασμα. Η εξάσκηση του διαβάσματος σημαίνει να διαβάζετε γρηγορότερα από όσο πραγματικά μπορείτε. Το πιθανότερο είναι πως δε θα κατανοείτε τα περισσότερα από αυτά που θα διαβάζετε γιατί το μυαλό σας έχει συνηθίσει να πηγαίνει πολύ πιο αργά και να διαβάζει δυνατά. Ο σκοπός είναι να κοιτάτε το κείμενο γρηγορότερα από όσο μπορείτε να το διαβάσετε έτσι ώστε να ξεφύγετε από τη συνήθεια του να ακούτε τις λέξεις για να τις κατανοήσετε.

Μπορείτε να ξεκινήσετε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας ένα χρονόμετρο και απλά να κοιτάξετε όσο το δυνατό περισσότερο κείμενο σε ένα βιβλίο μέσα σε ένα λεπτό. Χρησιμοποιήστε ένα βιβλίο που δεν έχετε ξαναδιαβάσει για να είστε σίγουροι πως το μυαλό σας πραγματικά εξασκείται και δε βασίζεται στη μνήμη. Σημειώστε από πού ξεκινήσατε και πού σταματήσατε. Μετρήστε τον αριθμό των λέξεων σε κάθε γραμμή (χρησιμοποιήστε ένα σύντομο μέσο όρο) και μετά τον αριθμό των γραμμών που διαβάσατε στο βιβλίο για να υπολογίσετε τον ρυθμό εξάσκησης του διαβάσματός σας.

4) Χρησιμοποιήστε ένα δείκτη

6) Βρείτε το κίνητρό σας

Αν υπήρχε μία μόνο συμβουλή που θα μπορούσα να σας δώσω για να βελτιώσετε το ρυθμό διαβάσματός σας, θα ήταν απλά να απορροφηθείτε σε αυτό που διαβάζετε. Αν μπορέσετε να συνδέσετε αυτό που διαβάζετε με ένα ειλικρινές κίνητρο, και να προσδιορίσετε τον πραγματικό σκοπό του διαβάσματός σας, μπορείτε να παραμείνετε σε ένα στάδιο ιδιαίτερης επαγρύπνησης και συγκέντρωσης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το κάνουν αυτό. Αντίθετα πιέζουν τον εαυτό τους να μελετήσει το βιβλίο που πρέπει και καταλήγουν να προσπαθούν να συγκεντρωθούν κάθε τριάντα δευτερόλεπτα, ή όποτε το μυαλό τους αποφασίζει πως αυτό το βιβλίο είναι βαρετό και θα έπρεπε να βρίσκονται κάπου αλλού.

Αρχικά, βρείτε ένα γενικό κίνητρο. Με αυτό τον τρόπο αυτό που διαβάζετε μπορεί να συσχετισθεί με τα πραγματικά κίνητρα και πάθη στη ζωή σας. Όταν διαβάζω το βιβλίο της ψυχολογίας συγκεντρώνομαι στο γεγονός ότι πολλές αρχές προσωπικής εξέλιξης προέρχονται από την κατανόηση της ανθρώπινης ψυχολογίας και ότι αν κοιτάξω προσεκτικά μπορεί να ανακαλύψω νέες ιδέες.

Το γενικό κίνητρο θα πρέπει να σας κάνει να θέλετε να διαβάσετε το βιβλίο. Αν δεν θέλετε πραγματικά να διαβάσετε ένα βιβλίο, προσπαθήστε να βρείτε άλλους λόγους για τους οποίους αυτό το βιβλίο συνδέεται με τα βαθύτερα ενδιαφέροντά σας ή γιατί σας είναι τόσο δύσκολο να προχωρήσετε σε αυτό. Μπορείτε να βρείτε ένα γενικό κίνητρο για να διαβάσετε οποιοδήποτε βιβλίο αν είστε αρκετά δημιουργικοί, μη μου πείτε ότι δε μπορείτε να βρείτε ούτε ένα.

Το δεύτερο συστατικό είναι να προσδιορίσετε το συγκεκριμένο κίνητρό σας για διάβασμα. Τι ακριβώς ψάχνετε όταν διαβάζετε ένα βιβλίο; Νέες ιδέες; Μία πρακτική λύση σε ένα πρόβλημα; Την κατανόηση μίας έννοιας; Μία ευκαιρία να εκγυμνάσετε τους μύες του εγκεφάλου σας; Ανακαλύψτε τι θέλετε να αποκομίσετε από κάθε αναγνωστική δραστηριότητα ώστε το μυαλό σας να είναι έτοιμο να απορροφήσει αυτή τη γνώση.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

ΚΟΡΥΦΗ

Η κουλτούρα του πανεπιστημιακού ασύλου

Το 1968, στις Βρυξέλλες, μια ομάδα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών της βελγικής πρωτεύουσας, επηρεασμένη από την εξέγερση των συναδέλφων τους στο Παρίσι, κατέλαβε το κτίριο διοίκησης του πανεπιστημίου, για να επιβάλει νέους κανόνες στο εκπαιδευτικό σύστημα και κυρίως -όπως συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση- να απαιτήσουν μέσα από «επαναστατικά» κείμενα να αλλάξουν οι σχέσεις της τέχνης με το εμπόριο και να παύσουν -επιτέλους- τα «έργα τέχνης να θεωρούνται καταναλωτικά προϊόντα».

Ηταν ένα σύνθημα που έθετε εκ νέου σε συζήτηση την καντιανή ρήση περί «ανιδιοτέλειας» της τέχνης, αμφισβητώντας παράλληλα όλα τα θεσμικά πλαίσια και τους πολιτιστικούς παράγοντες που καθόριζαν τους ορισμούς της τέχνης, την αισθητική της και τις αξίες της. Η δράση τους συνέπιπτε με άλλες παρόμοιες, που λάμβαναν χώρα στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις με την αστυνομία να επεμβαίνει βίαια, καταλύοντας το «ιστορικά εδραιωμένο άσυλο των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων». Το γεγονός ότι οι «θεσμοί» ήταν υπηρέτες και «συνεργοί της εξουσίας» αρκούσε για να φέρει αντιμέτωπους τους φοιτητές με τις κρατικές δυνάμεις καταστολής. Αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης αναταραχής σε ιδεολογικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο ήταν να αποκτήσουν πρόσφορο έδαφος οι ανανεωτικές ιδέες και οι θεωρίες του «μεταστρουκτουραλισμού» και της «αποδόμησης» των δημοφιλών Γάλλων φιλοσόφων Μισέλ Φουκό και Ζακ Ντεριντά και να εμφανιστούν σπουδαίοι καλλιτέχνες σε Ευρώπη και Αμερική (όπως οι Μ. Μπροντέρ, Ντ.Μπιρέν, Ρ. Σμίθσον, Ρ. Σέρα κ.ά., από τους οποίους οι δύο πρώτοι ανήκαν στις ομάδες των «καταληψιών»), που θα αντιταχθούν στον μινιμαλισμό (στην έσχατη αφαίρεση), ευαγγελιζόμενοι -στη θεωρία και την πράξη- την αυτονομία της τέχνης και την ανεξαρτησία της από κάθε είδους «πλαίσιο». Επρόκειτο για θέσεις που αμφισβητούσαν θεμελιώδεις κανόνες της αισθητικής, τις «παραδοσιακές αντιλήψεις περί πρωτοτυπίας» και φυσικά αντιστρατεύονταν όλο το σύστημα εξουσίας στον κόσμο των τεχνών, που σήμερα αποτελούν μία από τις πλέον ποιοτικές όψεις του πολιτισμού μας... «Ηταν η ριζοσπαστικότερη μορφή του μεταμοντερνισμού», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά... Αυτά συνέβαιναν στην Εσπερία αρχές της δεκαετίας του '70. Το 1973, στην Αθήνα, φοιτητές του Πολυτεχνείου και άλλων σχολών «κατέλαβαν» τα κτίρια διοίκησης και τα αμφιθέατρα, με σκοπό να αποκατασταθούν οι δημοκρατικές ελευθερίες και να λειτουργήσουν οι δημοκρατικοί θεσμοί, στη στρατοκρατούμενη Ελλάδα. Το πανεπιστημιακό άσυλο καταργήθηκε αμέσως, αλλά με την αντίσταση της νεολαίας η ελληνική ιστορία κατέγραψε μία ακόμη λαμπρή σελίδα. Το 1982 η ελληνική Βουλή ψήφισε ένα νόμο περί «ασύλου», για την απρόσκοπτη και ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Εδώ φαίνεται ότι έγινε το «λάθος». Εκτοτε η «ελεύθερη διακίνηση των ιδεών» καταστρατηγήθηκε πάμπολλες φορές και η κάθε κυβέρνηση που ακολουθούσε την προηγούμενη ψήφιζε και τον δικό της νόμο «περί ασύλου», απόδειξη ότι η «ελεύθερη διακίνηση των ιδεών» ήταν ένα νομικό λάστιχο, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, τη χρονική συγκυρία και τη δύναμη των κομμάτων. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής πρακτικής τα βιώνουμε σήμερα. Οι «πλημμεληματικές» και οι «κακουργηματικές» πράξεις (κατά την προσφιλή έκφραση των νομικών μας) είναι στην ημερήσια διάταξη, και οι περιπτώσεις άρνησης (κατά κανόνα βίαιης) της «ελεύθερης διακίνησης των ιδεών» είναι, σχεδόν, καθημερινό φαινόμενο. Πρόκειται, καθώς φαίνεται, για τον ελληνικό «μεταμοντερνισμό», που, χωρίς αμφιβολία, καταγράφεται ως η πλέον αρνητική όψη του πολιτισμού μας. Πρόβλημα ασύλου θα υπάρχει (είτε υφίσταται ειδικός νόμος είτε όχι), εφόσον τα πανεπιστήμια δεν αποκτήσουν πλήρη αυτοτέλεια και οι σύγκλητοι, οι σχολές και τα τμήματα δεν υπηρετούν, μέσα από συνθήκες αυτονομίας, τον κυρίαρχο ρόλο τους, που είναι η χάραξη στρατηγικής, η προώθηση της έρευνας, η παροχή διδασκαλίας και η παραγωγή γνώσης.

*Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Οδηγός για πρωτοετείς φοτητές   Του Χρήστου Κάτσικα

Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο ένας ολόκληρος κόσμος γεμάτος όνειρα και ελπίδες ετοιμάζεται να ενταχθεί και τυπικά με την εγγραφή του στο τμήμα στο οποίο πέτυχε την εισαγωγή του ξεκινώντας, από μια νέα αφετηρία, την «περιπέτεια» της γνώσης.

Μαζί με το «καλή Ακαδημαϊκή χρονιά», ΤΑ ΝΕΑ Online στην προσπάθειά τους να διευκολύνουν τους πρωτοετείς φοιτητές παρουσιάζουν τον «χάρτη με τα περάσματα», έναν χρήσιμο οδηγό με όλα τα στοιχεία για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που συνεπάγεται η φοίτηση στο Πανεπιστήμιο: τους όρους και τις προϋποθέσεις της εγγραφής, τα δικαιολογητικά για δωρεάν σίτιση, στέγαση και επιδότηση ενοικίου, τις δυνατότητες υποτροφίας ή φοιτητικού δανείου, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις διευθύνσεις (έδρα, τηλέφωνο, fax, email ) όλων των Πανεπιστημίων.

Οι διευθύνσεις και τα τηλέφωνα όλων των Πανεπιστημίων

Η φοιτητική μέριμνα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Το επίδομα των 1.000 ευρώ    Το πάσο

Βραβεία και υποτροφίες

Δωρεάν σίτηση και στέγαση   Υγειονομική περίθαλψη

Εγγραφές και φοιτητική μέριμνα

Αφιέρωμα για τους πρωτοετείς φοιτητές

Η ανώτατη εκπαίδευση στην Ευρώπη

Οδηγίες προς... πρωτοετείς ναυτιλλομένους για ΑΕΙ- ΤΕΙ

Οδηγός για το επίδομα φοιτητικής στέγης

 

ΚΟΡΥΦΗ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ © 2008-2009 ΒΟΥΛΑ ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΥ  & ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΕΑΣ   

από 26/6/09  .free counters.free counters.....

.

Μετρητής επισκέψεων  .. Website counter .

τελευταία ενημέρωση

28/04/2011 23:58:03

......

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e="margin-top: 0; margin-bottom: 0"> Τα μάτια σας δε μένουν ακίνητα σε ένα σημείο όταν διαβάζετε. Η παρακολούθηση των κινήσεων των ματιών έχει δείξει πως τα μάτια μας τρεμοπαίζουν και κινούνται σε σημαντικό βαθμό. Και κάθε κίνηση που απομακρύνει το βλέμμα από το κείμενο απαιτεί μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου για να το επαναπροσαρμόσει. Αυτές οι αναπροσαρμογές των ματιών στο κείμενο, προστίθενται και αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρονοβόρες αν θέλει κανείς να διαβάσει γρήγορα.

Χρησιμοποιήστε τον δείκτη του χεριού σας για να εντοπίζετε πού βρίσκεστε κάθε στιγμή στη σελίδα. Θα πρέπει να ακολουθεί τη λέξη που διαβάζετε κάθε στιγμή, να προχωράει αργά στην επόμενη λέξη και να κατεβαίνει στην επόμενη γραμμή. Μπορεί να σας φανεί περίεργο στην αρχή, αλλά και να ελαττώσει προσωρινά το ρυθμό διαβάσματος μέχρι να προσαρμοστείτε, αλλά η χρήση του δείκτη είναι τελικά ιδιαίτερα χρήσιμη στη βελτίωση της ταχύτητάς σας.

Η χρήση του δείκτη είναι επίσης σημαντική αν θέλετε να εξασκηθείτε στο διάβασμα. Μετακινώντας το δείκτη σας γρηγορότερα από όσο πραγματικά μπορείτε να διαβάσετε, τα μάτια σας συνηθίζουν να κοιτούν ένα κείμενο ταχύτερα από όσο χρειάζεται το μυαλό για να επεξεργαστεί αυτό που είναι γραμμένο. Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την εξάρτησή σας να διαβάζετε δυνατά και, με κάποια εξάσκηση, μπορεί εύκολα να σας επιτρέψει να διπλασιάσετε την ταχύτητα του διαβάσματός σας.

5) Εξαλείψτε τους περισπασμούς

Σαν φοιτητής που ζει σε εστία, παρατήρησα πολλούς συμφοιτητές μου να ”διαβάζουν” με την τηλεόραση ανοιχτή. Δε μου κάνει εντύπωση ότι πρόκειται για τα ίδια άτομα που παραπονιούνται για το πόσο πολύ διάβασμα έχουν. Το διάβασμα δε μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα περιβάλλον με εξωτερικούς παράγοντες που διασπούν συνεχώς την προσοχή.

Αν χρειάζεστε διάλειμμα, κάντε διάλειμμα. Το να ξεκλέψετε μερικά λεπτά για να δείτε κάτι στην τηλεόραση, να ακούσετε λίγο μουσική ή απλά να κλείσετε τα μάτια σας, μπορεί τελικά να βοηθήσει την αυτοσυγκέντρωσή σας. Αλλά μην κάνετε και άλλα πράγματα ενώ διαβάζετε γιατί θα χάσετε όλα τα προνόμια που το γρήγορο διάβασμα μπορεί να προσφέρει. Ακόμα χειρότερα, επειδή τώρα έχετε σταματήσει να διαβάζετε δυνατά, μπορεί να προσπεράσετε αρκετές σελίδες μέχρι να αντιληφθείτε πως δεν έχετε καταλάβει τίποτα από αυτά που βλέπετε να είναι γραμμένα.

Οι εξωτερικοί περισπασμοί μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα, αλλά και οι εσωτερικοί περισπασμοί μπορεί να αποδειχθούν πολύ χειρότεροι. Προκύπτουν όταν στη μέση του διαβάσματός σας θυμάστε μία συζήτηση που είχατε πριν λίγο με ένα φίλο, μία ταινία που θέλετε να δείτε ή το αν πρέπει να βάλετε πλυντήριο. Ο τρόπος με τον οποίο αφαιρείτε τους εσωτερικούς περισπασμούς έρχεται αν πραγματικά προσδιορίσετε ένα σκοπό και ένα κίνητρο.

6) Βρείτε το κίνητρό σας

Αν υπήρχε μία μόνο συμβουλή που θα μπορούσα να σας δώσω για να βελτιώσετε το ρυθμό διαβάσματός σας, θα ήταν απλά να απορροφηθείτε σε αυτό που διαβάζετε. Αν μπορέσετε να συνδέσετε αυτό που διαβάζετε με ένα ειλικρινές κίνητρο, και να προσδιορίσετε τον πραγματικό σκοπό του διαβάσματός σας, μπορείτε να παραμείνετε σε ένα στάδιο ιδιαίτερης επαγρύπνησης και συγκέντρωσης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το κάνουν αυτό. Αντίθετα πιέζουν τον εαυτό τους να μελετήσει το βιβλίο που πρέπει και καταλήγουν να προσπαθούν να συγκεντρωθούν κάθε τριάντα δευτερόλεπτα, ή όποτε το μυαλό τους αποφασίζει πως αυτό το βιβλίο είναι βαρετό και θα έπρεπε να βρίσκονται κάπου αλλού.

Αρχικά, βρείτε ένα γενικό κίνητρο. Με αυτό τον τρόπο αυτό που διαβάζετε μπορεί να συσχετισθεί με τα πραγματικά κίνητρα και πάθη στη ζωή σας. Όταν διαβάζω το βιβλίο της ψυχολογίας συγκεντρώνομαι στο γεγονός ότι πολλές αρχές προσωπικής εξέλιξης προέρχονται από την κατανόηση της ανθρώπινης ψυχολογίας και ότι αν κοιτάξω προσεκτικά μπορεί να ανακαλύψω νέες ιδέες.

Το γενικό κίνητρο θα πρέπει να σας κάνει να θέλετε να διαβάσετε το βιβλίο. Αν δεν θέλετε πραγματικά να διαβάσετε ένα βιβλίο, προσπαθήστε να βρείτε άλλους λόγους για τους οποίους αυτό το βιβλίο συνδέεται με τα βαθύτερα ενδιαφέροντά σας ή γιατί σας είναι τόσο δύσκολο να προχωρήσετε σε αυτό. Μπορείτε να βρείτε ένα γενικό κίνητρο για να διαβάσετε οποιοδήποτε βιβλίο αν είστε αρκετά δημιουργικοί, μη μου πείτε ότι δε μπορείτε να βρείτε ούτε ένα.

Το δεύτερο συστατικό είναι να προσδιορίσετε το συγκεκριμένο κίνητρό σας για διάβασμα. Τι ακριβώς ψάχνετε όταν διαβάζετε ένα βιβλίο; Νέες ιδέες; Μία πρακτική λύση σε ένα πρόβλημα; Την κατανόηση μίας έννοιας; Μία ευκαιρία να εκγυμνάσετε τους μύες του εγκεφάλου σας; Ανακαλύψτε τι θέλετε να αποκομίσετε από κάθε αναγνωστική δραστηριότητα ώστε το μυαλό σας να είναι έτοιμο να απορροφήσει αυτή τη γνώση.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

ΚΟΡΥΦΗ

Η κουλτούρα του πανεπιστημιακού ασύλου

Το 1968, στις Βρυξέλλες, μια ομάδα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών της βελγικής πρωτεύουσας, επηρεασμένη από την εξέγερση των συναδέλφων τους στο Παρίσι, κατέλαβε το κτίριο διοίκησης του πανεπιστημίου, για να επιβάλει νέους κανόνες στο εκπαιδευτικό σύστημα και κυρίως -όπως συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση- να απαιτήσουν μέσα από «επαναστατικά» κείμενα να αλλάξουν οι σχέσεις της τέχνης με το εμπόριο και να παύσουν -επιτέλους- τα «έργα τέχνης να θεωρούνται καταναλωτικά προϊόντα».

Ηταν ένα σύνθημα που έθετε εκ νέου σε συζήτηση την καντιανή ρήση περί «ανιδιοτέλειας» της τέχνης, αμφισβητώντας παράλληλα όλα τα θεσμικά πλαίσια και τους πολιτιστικούς παράγοντες που καθόριζαν τους ορισμούς της τέχνης, την αισθητική της και τις αξίες της. Η δράση τους συνέπιπτε με άλλες παρόμοιες, που λάμβαναν χώρα στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις με την αστυνομία να επεμβαίνει βίαια, καταλύοντας το «ιστορικά εδραιωμένο άσυλο των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων». Το γεγονός ότι οι «θεσμοί» ήταν υπηρέτες και «συνεργοί της εξουσίας» αρκούσε για να φέρει αντιμέτωπους τους φοιτητές με τις κρατικές δυνάμεις καταστολής. Αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης αναταραχής σε ιδεολογικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο ήταν να αποκτήσουν πρόσφορο έδαφος οι ανανεωτικές ιδέες και οι θεωρίες του «μεταστρουκτουραλισμού» και της «αποδόμησης» των δημοφιλών Γάλλων φιλοσόφων Μισέλ Φουκό και Ζακ Ντεριντά και να εμφανιστούν σπουδαίοι καλλιτέχνες σε Ευρώπη και Αμερική (όπως οι Μ. Μπροντέρ, Ντ.Μπιρέν, Ρ. Σμίθσον, Ρ. Σέρα κ.ά., από τους οποίους οι δύο πρώτοι ανήκαν στις ομάδες των «καταληψιών»), που θα αντιταχθούν στον μινιμαλισμό (στην έσχατη αφαίρεση), ευαγγελιζόμενοι -στη θεωρία και την πράξη- την αυτονομία της τέχνης και την ανεξαρτησία της από κάθε είδους «πλαίσιο». Επρόκειτο για θέσεις που αμφισβητούσαν θεμελιώδεις κανόνες της αισθητικής, τις «παραδοσιακές αντιλήψεις περί πρωτοτυπίας» και φυσικά αντιστρατεύονταν όλο το σύστημα εξουσίας στον κόσμο των τεχνών, που σήμερα αποτελούν μία από τις πλέον ποιοτικές όψεις του πολιτισμού μας... «Ηταν η ριζοσπαστικότερη μορφή του μεταμοντερνισμού», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά... Αυτά συνέβαιναν στην Εσπερία αρχές της δεκαετίας του '70. Το 1973, στην Αθήνα, φοιτητές του Πολυτεχνείου και άλλων σχολών «κατέλαβαν» τα κτίρια διοίκησης και τα αμφιθέατρα, με σκοπό να αποκατασταθούν οι δημοκρατικές ελευθερίες και να λειτουργήσουν οι δημοκρατικοί θεσμοί, στη στρατοκρατούμενη Ελλάδα. Το πανεπιστημιακό άσυλο καταργήθηκε αμέσως, αλλά με την αντίσταση της νεολαίας η ελληνική ιστορία κατέγραψε μία ακόμη λαμπρή σελίδα. Το 1982 η ελληνική Βουλή ψήφισε ένα νόμο περί «ασύλου», για την απρόσκοπτη και ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Εδώ φαίνεται ότι έγινε το «λάθος». Εκτοτε η «ελεύθερη διακίνηση των ιδεών» καταστρατηγήθηκε πάμπολλες φορές και η κάθε κυβέρνηση που ακολουθούσε την προηγούμενη ψήφιζε και τον δικό της νόμο «περί ασύλου», απόδειξη ότι η «ελεύθερη διακίνηση των ιδεών» ήταν ένα νομικό λάστιχο, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, τη χρονική συγκυρία και τη δύναμη των κομμάτων. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής πρακτικής τα βιώνουμε σήμερα. Οι «πλημμεληματικές» και οι «κακουργηματικές» πράξεις (κατά την προσφιλή έκφραση των νομικών μας) είναι στην ημερήσια διάταξη, και οι περιπτώσεις άρνησης (κατά κανόνα βίαιης) της «ελεύθερης διακίνησης των ιδεών» είναι, σχεδόν, καθημερινό φαινόμενο. Πρόκειται, καθώς φαίνεται, για τον ελληνικό «μεταμοντερνισμό», που, χωρίς αμφιβολία, καταγράφεται ως η πλέον αρνητική όψη του πολιτισμού μας. Πρόβλημα ασύλου θα υπάρχει (είτε υφίσταται ειδικός νόμος είτε όχι), εφόσον τα πανεπιστήμια δεν αποκτήσουν πλήρη αυτοτέλεια και οι σύγκλητοι, οι σχολές και τα τμήματα δεν υπηρετούν, μέσα από συνθήκες αυτονομίας, τον κυρίαρχο ρόλο τους, που είναι η χάραξη στρατηγικής, η προώθηση της έρευνας, η παροχή διδασκαλίας και η παραγωγή γνώσης.

*Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Οδηγός για πρωτοετείς φοτητές   Του Χρήστου Κάτσικα

Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο ένας ολόκληρος κόσμος γεμάτος όνειρα και ελπίδες ετοιμάζεται να ενταχθεί και τυπικά με την εγγραφή του στο τμήμα στο οποίο πέτυχε την εισαγωγή του ξεκινώντας, από μια νέα αφετηρία, την «περιπέτεια» της γνώσης.

Μαζί με το «καλή Ακαδημαϊκή χρονιά», ΤΑ ΝΕΑ Online στην προσπάθειά τους να διευκολύνουν τους πρωτοετείς φοιτητές παρουσιάζουν τον «χάρτη με τα περάσματα», έναν χρήσιμο οδηγό με όλα τα στοιχεία για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που συνεπάγεται η φοίτηση στο Πανεπιστήμιο: τους όρους και τις προϋποθέσεις της εγγραφής, τα δικαιολογητικά για δωρεάν σίτιση, στέγαση και επιδότηση ενοικίου, τις δυνατότητες υποτροφίας ή φοιτητικού δανείου, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις διευθύνσεις (έδρα, τηλέφωνο, fax, email ) όλων των Πανεπιστημίων.

Οι διευθύνσεις και τα τηλέφωνα όλων των Πανεπιστημίων

Η φοιτητική μέριμνα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Το επίδομα των 1.000 ευρώ    Το πάσο

Βραβεία και υποτροφίες

Δωρεάν σίτηση και στέγαση   Υγειονομική περίθαλψη

Εγγραφές και φοιτητική μέριμνα

Αφιέρωμα για τους πρωτοετείς φοιτητές

Η ανώτατη εκπαίδευση στην Ευρώπη

Οδηγίες προς... πρωτοετείς ναυτιλλομένους για ΑΕΙ- ΤΕΙ

Οδηγός για το επίδομα φοιτητικής στέγης

 

ΚΟΡΥΦΗ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ © 2008-2009 ΒΟΥΛΑ ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΥ  & ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΕΑΣ   

από 26/6/09  .free counters.free counters.....

.

Μετρητής επισκέψεων  .. Website counter .

τελευταία ενημέρωση

28/04/2011 23:58:03

......

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΑΣ

                   

πατήστε εδώ για ιστοχώρο

ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΕΑ

και ενημερωθείτε για θέματα Τεχνολογίας και όχι μόνο....

                             ιστοσελίδα για την κόρη μας                     

ΚΕΝΤΡΙΚΗ επιστροφή 

πατήστε εδώ για ιστοχώρο

 ΒΟΥΛΑΣ ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΥ

και ενημερωθείτε για θέματα Οικιακής Οικονομίας  και όχι μόνο....

 

 

Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο τελευταία ενημέρωση: 28/04/2011 exetastiki.gr
ΠΑΤΡΑ

Το στέκι της νεολαίας
Τι κάνεις το απόγευμα; Διακοπές με συνείδηση
Συμβουλές για τους φοιτητές Το Μεγαλύτερο Φοιτητικό Blog
Οδηγός για πρωτοετείς φοιτητές Foititokosmos  
Σκονάκια και δικαιολογίες Ξένες γλώσσες δωρεάν
Μανά μανά! (για καλή διάθεση) Φοιτητικά..(χιουμοριστικό)
Γρήγορο διάβασμα: Tips για να κερδίζετε χρόνο Η κουλτούρα του πανεπιστημιακού ασύλου Υποτροφίες στο εξωτερικό -οδηγός 2009
ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ   ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Η ομάδα σου (για υποστήριξη) ... ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

 

...

//

ΚΟΡΥΦΗ

.
Poodwaddle.com.

χρόνος που απομένει μέχρι την 25/03/2010

.....αλλάξτε την ημερομηνία και μάθετε, πόσες μέρες απομένουν έως ....γενέθλια σας, κάποια επέτειο κλπ

 

..

 

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πρόγραμμα τηλεόρασης:

Τι παίζει τώρα  7 ΜΕΡΕΣ TV  Οι ταινίες της ημέρας  Πρόγραμμα ΠΑΤΡΑ TV    TV ZAPPING                                                                                        

ΚΟΡΥΦΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ ( δείτε ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ της σειράς "ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ"  της ΕΤ1)

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1       ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 2       ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 3      ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 4        ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 5

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 6      ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 7        ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 8      ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 9       ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 10

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 11     ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 12       ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 13     ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 14     ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 15

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 16 ΜΕΡΟΣ 1ο ΜΕΡΟΣ 2ο                       ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 17 ΜΕΡΟΣ 1ο    ΜΕΡΟΣ 2ο

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 18 ΜΕΡΟΣ 1ο ΜΕΡΟΣ 2ο                       ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 19 ΜΕΡΟΣ 1ο    ΜΕΡΟΣ 2ο

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 20 ΜΕΡΟΣ 1ο   ΜΕΡΟΣ 2ο (ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ)

ΚΟΡΥΦΗ

Τηλεόραση του κόσμου

ΜΠΕΙΤΕ σε μία διαδικτυακή τηλεόραση στην οποία δεν περιηγείστε με τηλεκοντρόλ, αλλά με το ποντίκι σας, και δεν βλέπετε σειρές και ταινίες, αλλά τοποθεσίες από (σχεδόν) κάθε γωνιά του πλανήτη. Στο www.earthtv.com/en μπορείτε να ταξιδεύετε όσο συχνά θέλετε στον κόσμο και να παίρνετε εικόνες από τις webcam που βρίσκονται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Και μη φανταστείτε ότι θα δείτε μόνο τουριστικά και πολυδιαφημισμένα σημεία, όπως ο Πύργος του Αϊφελ στο Παρίσι και η Πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, υπάρχουν και εικόνες από τη δική μας Σαντορίνη, από το κέντρο του Κιέβου στην Ουκρανία, καθώς και ένα σωρό ακόμα τοποθεσίες που θα σας δώσουν μια σφαιρική γεύση του πλανήτη μας! Οι κάμερες καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο, οπότε έχετε και αίσθηση του καιρού που κάνει στο σημείο τη συγκεκριμένη στιγμή.

Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο  Επιμέλεια: ΜΑΡΙΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

ΜΠΕΙΤΕ στο Ελληνικό Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο και μάθετε για όλα τα ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα στη χώρα μας. Στο www.gunet.gr  θα ενημερωθείτε για τις σχολές των 20 Πανεπιστημίων και των 16 ΤΕΙ, όλες μέλη του ιστότοπου. Το site επιδιώκει να παρουσιάσει την ακαδημαϊκή κοινότητα στο Διαδίκτυο κάνοντας το έργο της προσιτό σε όλους στο πλαίσιο της Κοινωνίας της Πληροφορίας με στόχο την εξυπηρέτηση της έρευνας και της εκπαίδευσης. Από τον κόμβο γίνεται διαχείριση του ακαδημαϊκού δικτύου όλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, συντονίζονται οι δικτυακές υπηρεσίες που αφορούν την ερευνητική κοινότητα, παρέχονται e-υπηρεσίες και πολλά ακόμα που ενδιαφέρουν άμεσα φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ       ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ

Πρόγραμμα εκδήλωσης υποδοχής Αετών φοιτητών Τμήματος Χημείας

ΚΟΡΥΦΗ

«Θέλω τον Βέγγο για παππού μου!» Ο ανεπανάληπτος κωμικός τίμησε με την παρουσία του το Πανεπιστήμιο Πατρών στα «βαφτίσια» της αίθουσας κινηματογράφου του Αμφιθεάτρου στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας ..........περισσότερα

ΜΚΟ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΕ 250 ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΗ

Φοιτητές του κόσμου, μια παρέα Τι κοινό μπορεί να έχει ένας Κολομβιανός φοιτητής, ένας τουρίστας από το Αζερμπαϊτζάν, μια Τουρκάλα με πτυχίο στις τουριστικές επιχειρήσεις και μια Κροάτισσα που μιλάει άψογα αγγλικά; ..........περισσότερα

 

                                                              ΠΑΤΡΑ
Χάρτες της πόλης της Πάτρας και του Ν. Αχαΐας
 
Χάρτης Αχαΐας Χάρτης Πάτρας

Δήμος Πατρέων

Η διαδικτυακή πύλη της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας

Η ειδησεογραφική πύλη της Πάτρας

Τα καλύτερα μπλογκ της Πάτρας με μια ματιά

Η δική μου Πάτρα!

Πάροδος Δρακοπούλου - πεζόδρομος στην Πάτρα

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Φύγαμε για Πάτρα

ΚΤΕΛ Νομού Αχαΐας

ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Συρρίκνωση της πλατείας Ολγας στην Πάτρα

                                             ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

. .

. .

Χάρτες Θερμοκρασίας Θαλασσών Ανατολική Μεσόγειος

Όπου φυσάει ο άνεμος....

Οδικές συνθήκες

Δείκτης UV

Έκανε σεισμό;

Οι καταιγίδες και οι κεραυνοί της Ελλάδας τώρα

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

Δανιηλίδα

ΜΠΕΙΤΕ ψηφιακά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας και ανατρέξτε στο περιεχόμενο σημαντικών τίτλων περιοδικών που φιλοξενεί στη συλλογή της. Το http://xantho.lis.upatras.gr/daniilida/  ή αλλιώς η «Δανιηλίδα», όπως την αποκαλούν, ευρετηριάζει και παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σε ιστορικά περιοδικά που εκδίδονταν στην Πάτρα, αλλά και σε γνωστά περιοδικά πανελλαδικής κυκλοφορίας που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού αιώνα. Η Δανιηλίδα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών και της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Ένωση Ιατρών Νοσοκ. Αχαϊας

 

ΚΟΡΥΦΗ

Επιτυχία γνωρίζει ο προαστιακός της Πάτρας Η αχαϊκή πρωτεύουσα δείχνει τη λύση Η διαδρομή γίνεται στην παλιά Τρικουπική, μετρική γραμμή και τα δρομολόγια ξεκινούν από τις 6.30 το πρωί και σταματούν στις 22.30. Τα Railbus φεύγουν κάθε μία ώρα και πραγματοποιούν την διαδρομή Άγιος Ανδρέας - Κεντρικός Σταθμός - Καστελόκαμπος - Ρίο.

ΚΟΡΥΦΗ

Συμβουλές για τους φοιτητές

Σπίτι Υγεία   Οδηγός για πρωτοετείς φοιτητές
Χρήματα Διατροφή   ΚΟΡΥΦΗ

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. εύχεται συγχαρητήρια, στους νέους σπουδαστές, που πέτυχαν την εισαγωγή τους, σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Οι νέοι αυτοί ανοίγουν μια καινούρια σελίδα, στη ζωή τους, γεμάτη ομορφιά, γνώση, εμπειρίες αλλά και προβλήματα. Το πρώτο πρόβλημα, για όσους πέτυχαν, σε σχολές, μακριά, από την πατρική κατοικία, είναι η στέγη.

Για την εύρεση κατοικίας, υπάρχουν, σε κάθε πόλη, ειδικά μεσιτικά γραφεία. Υπάρχουν και οι μικρές αγγελίες. Καλό θα ήταν να προτιμήσουμε τοπικές εφημερίδες. Πολλές μικρές αγγελίες θα βρούμε στους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων, στις σχολές. Είναι αγγελίες, για σπίτια, που ενοικιάζονται ή για αναζήτηση συγκατοίκων.

Ψάχνοντας, για σπίτι, πρέπει να γνωρίζουμε:

 

 • Τα σπίτια, στο κέντρο των πόλεων, είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση, με αυτά, που βρίσκονται, εκτός κέντρου.
  Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (super market, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
  Μεγάλη προσοχή χρειάζεται, όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, με τον ιδιοκτήτη, για την ενοικίασή του σπιτιού. Έτσι, λοιπόν:

  • Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται, ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.

  • Η μίσθωση κατοικίας ισχύει, τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.

  • Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες.

  • Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει, μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται, για αόριστο χρόνο, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.

  • Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

  • Προκαταβολή του ενοικίου επιτρέπεται, μόνο για τον τρέχοντα μήνα.

  • Ο νόμος επιτρέπει να καταβληθεί εγγύηση, μέχρι του ποσού, που ισούται, με το άθροισμα δύο μηνιαίων μισθωμάτων (=ενοικίων).

  • Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους, που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δε συμφωνούμε, απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς, για τους ενοικιαστές π.χ. "Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια, μέχρι τη λήξη". Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε.

  • Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει, στον ενοικιαστή, την κατοικία κατάλληλη, για τη χρήση, που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί, κατάλληλα, κατά τη μίσθωση.

  • Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του ακινήτου.

  • Ο ιδιοκτήτης αποδίδει, στον ενοικιαστή, τις αναγκαίες δαπάνες, που αυτός έκανε στο ακίνητο.

  • Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται, για φθορές ή μεταβολές, που οφείλονται, στη συμφωνημένη χρήση.

  • Έτσι, μπορούμε να διεκδικήσουμε: 1) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να κάνει, με δικά του έξοδα, τις απαραίτητες επισκευές, στο σπίτι (π.χ. βάψιμο, επισκευή παραθύρων κ.λπ.), ώστε αυτό να είναι κατάλληλο, για να κατοικήσουμε, 2) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να επισκευάζει, με δικά του έξοδα, τις βλάβες, που θα προξενούνται, στο σπίτι, στα πλαίσια της συνηθισμένης, από εμάς χρήσης του.

 • Εμείς, από την πλευρά μας, ως ενοικιαστές, πρέπει να επιδείξουμε συνέπεια, ως προς την καταβολή των μισθωμάτων (= ενοικίων) και καλή χρήση του σπιτιού.
  Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων έχει τα αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.
  Ο ενοικιαστής, κατά τη λήξη της μίσθωσης, έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία, στην κατάσταση, που την παρέλαβε.

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. εφιστά την προσοχή των Καταναλωτών. Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 - 14:30, για τα μέλη και 12:30 - 14:30, για τα μη μέλη.

          Οδηγός για το επίδομα φοιτητικής στέγης

   

   

  ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
   

 • *** για χρήματα

  Δέκα τρόποι για να προστατέψετε το φοιτητικό σας κομπόδεμα

  ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

   

  *** για υγεία

  Αν σπουδάζεις, κοιμήσου για να τα πας καλά…

  ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

   

   

  *** για διατροφή

  Εύκολες και γρήγορες συνταγές για πεινασμένους φοιτητές

  ** Μάνα πεινάω

  ** Μαγειρέψτε με... τέσσερα υλικά - Συνταγές με μέχρι τέσσερα υλικά

  ** Ιδέες για εργένηδες, φοιτητές και βιαστικούς.

  ** Oδηγός επιβίωσης στην κουζίνα για εργένηδες και φοιτητές

  ** Εύκολες μακαρονάδες

  ** GreekMasa - Σύνδεσμοι            

  ** Εύκολες και Γρήγορες Μεσογειακές Συνταγές

  **  Συνταγές - Γρήγορες και Εύκολες

  ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

   

   

  *** Η επικοινωνία των φοιτητών

   

  ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

                                                   Σκονάκια και δικαιολογίες

   

  Tech δικαιολογίες    www.corrupted-files.com/Home.html

  Το συγκεκριμένο site  κάνει κάθε συμβατική δικαιολογία των απροετοίμαστων μαθητών να φαίνεται παρωχημένη! Πρόκειται για tech δικαιολογίες που οι αμελείς μπορούν να αγοράσουν σε πολύ χαμηλή τιμή (3-4 ευρώ) σώζοντας τη βαθμολογία τους. Πώς λειτουργεί; Απλούστατα: στα σχολεία και στις σχολές που οι εργασίες παραδίδονται ηλεκτρονικά (με e-mail) οι μαθητές που δεν έγραψαν μπορούν να στείλουν ένα κατεστραμμένο έγγραφο που αγόρασαν από το site. Ετσι ο καθηγητής θεωρεί ότι ο μαθητής έγραψε, αλλά για τεχνικούς λόγους δεν μπορεί να δει την εργασία και ο πονηρός μαθητής παίρνει αυτόματα παράταση για να παραδώσει. Και ούτε γάτα ούτε ζημιά! Οσοι τώρα παραδίδουν χειρόγραφα... θα χρειαστεί να ξεσκονίσουν τις παραδοσιακές δικαιολογίες: «αρρώστησε η θεία μου», «την εργασία τη μασούλησε ο σκύλος» κ.λπ.   ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ      

   

  Πώς να αντιγράψετε στις εξετάσεις
  Ομολογουμένως αστείος τρόπος αντιγραφής είναι αυτός που ακολουθεί στο επόμενο βίντεο, αλλά… όχι και αξιόπιστος. Ένα χάνσαπλαστ και λίγη κέτσαπ είναι σύμφωνα με τον δημιουργό του βίντεο, η μυστική συνταγή.

  http://www.youtube.com/watch?v=S2DNACy4_5I&feature=player_embedded

  Εικοσιέξι χρόνια σκονάκια Μια διαφορετική έκθεση φιλοξενεί αυτήν την περίοδο το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Πρόκειται για μία συλλογή από ευρηματικά σκονάκια στα οποία κατέφυγαν φοιτητές του τμήματος από το 1984 έως σήμερα προκειμένου να περάσουν στα μαθήματά τους.

  Δέκα και ένας τρόποι για το τέλειο σκονάκι!

   

  Η αντιγραφή φέρνει... επιτυχία

  ΚΟΡΥΦΗ

  Ξένες γλώσσες δωρεάν

  Παλιότερα, προϋπόθεση για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ήταν ένας καλός καθηγητής ή ένα καλό φροντιστήριο, χρήματα, και φυσικά χρόνος για τα μαθήματα και τα πήγαιν' έλα. Σήμερα, τα πράγματα έχουν απλοποιηθεί κατά πολύ, και το μόνο που χρειάζεστε πλέον είναι η απόφαση, όρεξη και λίγος από τον ελεύθερο χρόνο σας.
  Στο Διαδίκτυο υπάρχουν αρκετά sites που λειτουργούν ως δάσκαλοι και σας μαθαίνουν μεθοδικά, εύκολα, γρήγορα και εντελώς δωρεάν να μιλάτε και να γράφετε απταίστως οποιαδήποτε γλώσσα επιλέξετε. Το
  http://www.livemocha.com/ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα online εκμάθησης, που, εκτός από σειρά μαθημάτων διαφόρων επιπέδων, σας δίνει παράλληλα τη δυνατότητα να εξασκηθείτε κάνοντας γραπτό chat με άλλους μαθητές του επιπέδου σας, αλλά και να επικοινωνείτε και προφορικά online μαζί τους για να αποκτήσετε αέρα και άνεση στην ομιλία.
  Η διαδικασία για να μαθητεύσετε στο site είναι απλή: εγγράφεστε μέλη και έτσι δημιουργείτε αυτόματα τον προσωπικό σας λογαριασμό. Εκεί καταγράφονται η πρόοδός σας, το επίπεδο στο οποίο είστε, τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζετε κ.λπ. Ενα είδος καρνέ, δηλαδή, που σας ενημερώνει ανά πάσα στιγμή για τις αδυναμίες και τις ελλείψεις σας, αλλά και για το πόσο προχωρήσατε και πόσο σάς απομένει ακόμα μέχρι να αγγίξετε την...τελειότητα!
  Κάθε γλώσσα έχει μαθήματα χωρισμένα σε βαθμίδες, ώστε να μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος εντελώς αρχάριος, αλλά και οι πιο προχωρημένοι. Ετσι, αν κάποτε κάνατε ιταλικά, για παράδειγμα, και τώρα θέλετε να τα φρεσκάρετε, δεν είναι ανάγκη να ξεκινήσετε από το μηδέν, αλλά μπορείτε να μπείτε από τη μέση του κύκλου μαθημάτων.
  Με την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε βαθμίδας, σημαίνει πως προχωράτε ικανοποιητικά και μπορείτε να περάσετε στην επόμενη- και πιο δύσκολη. Το υλικό που σας προσφέρεται είναι οπτικοακουστικό, επιτρέποντάς σας να επαναλαμβάνετε λέξεις και διαλόγους με τη σωστή προφορά. Φανταστείτε πως έχετε στη διάθεσή σας ένα είδος ομιλούντος βιβλίου, που σας καθοδηγεί, σας επιβραβεύει ή σας διορθώνει σε κάθε κίνηση που κάνετε.
  Ο ιστότοπος δεν προσφέρει φυσικά πτυχίο. Είναι μόνο, ένας πλήρης οδηγός εκμάθησης, και αν θέλετε να αποκτήσετε πιστοποίηση γλωσσομάθειας, θα χρειαστεί να δώσετε παραδοσιακές εξετάσεις. Ομως, θα έχετε φτάσει στο τέρμα με τους δικούς σας ρυθμούς, έχοντας καθορίσει εσείς το πρόγραμμα των σπουδών σας, που θα κυλάει ανάλογα με το κέφι σας, τη διάθεσή σας και τις ώρες που εσείς επιθυμείτε να δαπανήσετε.

   

  ΚΟΡΥΦΗ

  Ψηφιακή Ε.Ε.

  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ από 100.000 εκδόσεις, πάνω από 10 εκατομμύρια ψηφιακές σελίδες, από τα αρχεία της Υπηρεσίας Εκδόσεων της Ε.Ε. μπορείτε πλέον να κατεβάζετε δωρεάν από το www.bookshop.europa.eu. Το Ψηφιακό Βιβλιοπωλείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έκανε πριν από δύο μέρες την πρώτη του εμφάνιση στον Ιστό, προσφέρει όλα τα κείμενα που κυκλοφόρησαν για τα όργανα και τους οργανισμούς της Ε.Ε. από το 1952 μέχρι σήμερα. «Η ψηφιακή βιβλιοθήκη απελευθερώνει τη μνήμη της Ε.Ε. από το χαρτί, στο οποίο ήταν δεσμευμένη. Τα εκατομμύρια σελίδων, στις οποίες έχουν πια πρόσβαση όλοι στις 23 επίσημες γλώσσες, δείχνουν τη διαρκή δέσμευση της Ε.Ε. να διαφυλάξει και να καλλιεργήσει την ιστορία της μέσα από τη γλωσσική της πολυμορφία», ανέφερε ο Λέοναρντ Ορμπαν, επίτροπος αρμόδιος για θέματα πολυγλωσσίας. Σε λίγο καιρό, πρόσβαση στο ψηφιακό βιβλιοπωλείο της Ε.Ε. θα έχετε και από την Europeana (www.europeana.eu).

   

  Εκπαιδευτικό υλικό   http://mitworld.mit.edu

  Το ΜΙΤ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης) έχει δημιουργήσει έναν ιστότοπο, στον οποίο παρουσιάζονται βιντεοσκοπημένες επιλεγμένες διαλέξεις, ερευνητικά προγράμματα και εργασίες, τα οποία προσφέρονται εντελώς δωρεάν σε όποιον χρήστη επιθυμεί να τα παρακολουθήσει. Το ΜΙΤ στεγάζεται στο Κέιμπριτζ των ΗΠΑ, περιλαμβάνει 32 ακαδημαϊκά ιδρύματα και δίνει έμφαση στην επιστημονική και τεχνολογική έρευνα. Οι βιντεοσκοπημένες διαλέξεις και τα μαθήματα είναι ιδανικά για όσους σπουδάζουν το αντικείμενο, αλλά και για όσους μιλούν με ευχέρεια τα αγγγλικά και ενδιαφέρονται να ακούσουν ομιλίες καθηγητών παγκόσμιας εμβέλειας. Διαλέξτε διάλεξη, κάντε κλικ στο play και βάλτε τη γνώση στο σπίτι σας μέσα από την άνεση του υπολογιστή σας. Από τα καλύτερα κλικ που έχετε κάνει!

   

  Πανeπιστημιακά μαθήματα

  ΜΠΕΙΤΕ διαδικτυακά στις αίθουσες και τα αμφιθέατρα των μεγαλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως και παρακολουθήστε παραδόσεις, σεμινάρια και διαλέξεις καθηγητών πάνω στο αντικείμενο που σας ενδιαφέρει. Το www.youtube.com/edu είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση και, είτε είστε σπουδαστής είτε απλά θέλετε να αυξήσετε τις γνώσεις σας, προσφέρει πληθώρα γνώσεων. Μπορείτε να ψάξετε αυτό που θέλετε επιλέγοντας αντικείμενο ή πανεπιστήμιο και από εκεί το μάθημα που θέλετε να παρακολουθήσετε. Εχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να περάσετε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σας! Μεταφρασμένη

  Δωρεάν μαθήματα από το Χάρβαρντ με μόλις ένα κλικ

   

  e-πιστημονικό υλικό

  ΤΟ ερευνητικό και επιστημονικό υλικό του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) ψηφιακοποιήθηκε και ανέβηκε για πρώτη φορά στο Διαδίκτυο, στο www.helios-eie.ekt.gr   Ερευνητικά αποτελέσματα, δημοσιεύσεις και άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, εργασίες ερευνητών, πρακτικά συνεδρίων, βιβλία, εκπαιδευτικό υλικό, αρχεία ήχου και εικόνας, σε όλους τους επιστημονικούς τομείς, διατίθενται σε ένα πλήρως οργανωμένο ψηφιακό περιβάλλον που έχει αναπτυχθεί και υποστηρίζεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr). Από το site θα έχετε πρόσβαση, μεταξύ άλλων, σε: κείμενα δημοσιεύσεων, κείμενα ομιλιών διακεκριμένων επιστημόνων, 215 βιβλία και πρακτικά συνεδρίων που περιλαμβάνουν 40.000 σελίδες, επιστημονικά κείμενα που παρουσιάστηκαν σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια στα γνωστικά αντικείμενα Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας, Φυσικής, Χημείας, Επιστήμης Υλικών, περισσότερους από 2.000 χάρτες & φωτογραφίες ιστορικών πηγών και μνημείων πολιτισμού, παρουσιάσεις ομιλητών και βίντεο από ημερίδες και εκδηλώσεις σε θέματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, βιβλιογραφικά στοιχεία δημοσιευμάτων και πολλά άλλα.

   

  Απίστευτα ...διδακτορικά!

  Δείτε μερικά μόνο από τα πιο απίστευτα διδακτορικά που έχουν κατατεθεί σε πανεπιστήμια παγκοσμίως. Και όχι μόνο έχουν κατατεθεί, έχουν γίνει και δεκτά! Ορισμένα κέρδισαν μάλιστα και βραβείο «Ig Nobel», (σ.σ.: σε ελεύθερη μετάφραση: παρωδία Νόμπελ), κάτι αντίστοιχο με τα «Χρυσά Βατόμουρα» που δίνονται στις χειρότερες ταινίες και ερμηνείες στον κινηματογράφο. Στην περίπτωση των «Ig Nobel» (σ.σ.: ig από το Ignoble, που σημαίνει «αγενές») βραβεύονται οι εργασίες εκείνες που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες μεν, άχρηστες δε.

  * «Η επιρροή της μουσικής Country στην αυτοκτονία» (Εκπονήθηκε από τους S. Stack and J. Gundlach των Πανεπιστημίων Wayne State and Auburn, το 1992).

  Οι δύο αυτοί φοιτητές ανάλωσαν χρόνια από τη ζωή τους ψάχνοντας (και βρίσκοντας τελικά) τη σχέση που έχει η μουσική κάντρι με τις αυτοκτονίες. Σύμφωνα με τους γράφοντες, όσο πιο πολύ ακούει κάποιος κάντρι μουσική τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να αυτοκτονήσει. Και τεκμηριώνουν τη θέση τους παραθέτοντας στατιστικές και στοιχεία που δείχνουν ότι σε μητροπολιτικές περιοχές που τα ραδιόφωνα παίζουν συχνά τραγούδια κάντρι, το ποσοστό των αυτοκτονιών είναι μεγαλύτερο. Για τα σκυλάδικα δεν έχει γίνει ακόμα αντίστοιχο διδακτορικό, οπότε... σπεύσατε προτού κάποιος άλλος σας κλέψει την ιδέα!

  * «Σχέσεις και σεξ με ρομπότ» (Εκπονήθηκε από τον D. Levy, του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, το 2007). Εχοντας τη βεβαιότητα ότι το 2050 οι γάμοι μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ θα είναι νόμιμοι, ο D. Levy έγραψε ολόκληρο πόνημα με θέμα τη σχέση ανθρώπων και μηχανών. Μάλιστα επιχείρησε να περιγράψει έναν τέτοιο γάμο με όλες τις πικάντικες λεπτομέρειες. Θεωρεί ότι οι μηχανές θα γίνουν σταδιακά τόσο παραπλήσιες των αληθινών ανθρώπων και σε εμφάνιση και σε συναισθήματα (?) που τελικά θα είναι πολύ εύκολο να τις ερωτευτούμε. «Ο έρωτας και το σεξ με ρομπότ είναι αναπόφευκτα» καταλήγει. Για απογόνους πάλι... μιλιά!

  * «Τα κοτόπουλα προτιμούν τους όμορφους ανθρώπους» (Εκπονήθηκε από τους S. Ghirlanda, L. Jansson και Μ. Enquist του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, το 2002).

  Οι συγγραφείς (τρεις τον αριθμό γιατί τέτοιο πόνημα δεν γράφεται μόνο από έναν...) εξηγούν ότι σε πειράματα που έκαναν με κοτόπουλα (!) παρατήρησαν ότι τα πουλερικά αντιδρούν θετικά (;;;) όταν αντικρίζουν όμορφα πρόσωπα. Και προχωρώντας τη σκέψη τους μέσα από εκατοντάδες σελίδες κατέληξαν ότι επειδή κοτόπουλα και άνθρωποι έχουν κάποιους νευρώνες κοινούς, γι' αυτό και σε μας τους ανθρώπους, όπως και στα κοτόπουλα, αρέσουν οι όμορφοι άνθρωποι. Εεεετσι λοιπόν εξηγείται και τόσα χρόνια αναρωτιόμασταν...

  * «Ασφαλές ανεβοκατέβασμα του φερμουάρ» (Εκπονήθηκε από τον Satish Chandra Mishra, του νοσοκομείου Charak Palika, το 2005). Ενας ενδελεχής οδηγός ανεβοκατεβάσματος του άτιμου φερμουάρ που πολλές φορές παγιδεύει μέσα στις μεταλλικές του μέγκενες και... κομμάτια του εαυτού μας! Ο συγγραφέας, που μάλλον την «έχει πατήσει» πολλές φορές, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το πιάσιμο στο φερμουάρ είναι μια δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν συχνά παιδιά και γονείς. Οι επιπόλαιες επεμβάσεις τρίτου μπορεί να χειροτερέψουν την κατάσταση. Πρέπει να αντιμετωπίζετε το φερμουάρ με γρήγορες, απλές κινήσεις που δεν τραυματίζουν». Αν έχετε περαιτέρω απορίες, μπορείτε να βρείτε την εν λόγω εργασία και online! Αλλιώς πάρτε ρούχα χωρίς σατανικά φερμουάρ!

  Δείτε ακόμα

  www.oddee.com/item_90683.aspx

  www.scribd.com/doc/6392004/The-Ig-Nobel-Prize-Winners-19912008

  http://en.wikipedia.org/wiki/Ig_Nobel_Prize

  http://improbable.com/ig/

   

  Look4Studies.com το site για σπουδές στην Ελλάδα

  Το Look4Studies.com  αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο site για σπουδές στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα, το Look4Studies.com είναι το μοναδικό ελληνικό site που προσφέρει τις παρακάτω υπηρεσίες:

  1. Δυναμική πληροφόρηση για σπουδές που ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα

  2. Μηχανή Αναζήτησης για γρήγορη, εύκολη και αξιόπιστη αναζήτηση προγραμμάτων σπουδών και Εκπαιδευτικών Οργανισμών που ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά και τα ενδιαφέροντα του χρήστη.

  3.  «Έξυπνες υπηρεσίες» για διευκόλυνση του χρήστη

  4. Πρόσθετες Υπηρεσίες Σπουδών για την εξυπηρέτηση των χρηστών

  Στόχος του look4studies.com είναι να παρέχει όλη την πληροφόρηση, πλήρη και αξιόπιστη, γύρω από τα θέματα σπουδών.

   

  Συνεργαστeίτe!

  ΥΠΑΡΧΟΥΝ φορές που πρέπει να συνεργαστείτε πάνω σε κάποιο θέμα με συνεργάτες που δεν βρίσκονται στην ίδια πόλη με σας. Μπορεί ακόμα και να ζουν σε άλλη χώρα. Το http://pbworks.com φιλοδοξεί να λύσει το θέμα της εξ αποστάσεως συνεργασίας, είτε πρόκειται για τη δουλειά σας είτε η συνεργασία αφορά τις σπουδές σας είτε θέλετε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία ιδιωτικά για μεμονωμένες περιπτώσεις. Ο ιστότοπος θα σας βοηθήσει να ανταλλάσσετε υλικό, σημειώσεις και φωτογραφίες, υποστηρίζει σχεδόν κάθε τύπο αρχείου, και το καλύτερο: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία δωρεάν. Είναι ιδανικό για όσους εργάζονται σε διάφορα επαγγελματικά projects, για φοιτητές που ετοιμάζουν πτυχιακή ή μεταπτυχιακή εργασία και διδακτορικό, κ.ά.

   

  ΚΟΡΥΦΗ

  Γρήγορο διάβασμα: Tips για να κερδίζετε χρόνο

  Ο Scott Young είναι ένας 18χρονος Άγγλος φοιτητής και ένας από τους καλύτερους fast readers. Πρόκειται για μία καινούργια έννοια, που μπορεί να σας ακούγεται αστεία, το γρήγορο διάβασμα όμως μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε πολύτιμο χρόνο στη δουλειά σας αλλά και να κατανοείτε αυτά που διαβάζετε πολύ καλύτερα. Το άρθρο του μας φάνηκε πολύ ενδιαφέρον και πιστεύουμε πως θα σας χρησιμεύσει ιδιαίτερα:

  Το διάβασμα είναι από τα σημαντικότερα εφόδια που μπορεί να έχει κανείς. Σχεδόν κάθε μορφή εκπαίδευσης συμπεριλαμβάνει –μερικές φορές αποκλειστικά- διάβασμα. Μπορεί κανείς ακόμα και να κάνει τον εαυτό του διανοούμενο πάνω σε ένα θέμα απλά και μόνο διαβάζοντας ενδελεχώς για αυτό. Αλλά παρά τη μεγάλη σημασία του διαβάσματος, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τρομερά αντιπαραγωγικοί σε αυτό. Σαν ένα μικρό παιδί που μπουσουλάει, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρκετά αναγνωστικά εφόδια για να κινούνται με άνεση αλλά απέχουν πολύ από το τρέξιμο.

  Πριν από ένα χρόνο ανακάλυψα το βιβλίο Breakthrough Rapid Reading του Peter Kump, έναν ειδήμονα στον τομέα του γρήγορου διαβάσματος. Μετά από αυτή μου την αγορά βρήκα το χρόνο και την ενέργεια να μελετήσω και άλλους τρόπους που θα βελτίωναν την επιδεξιότητά μου στο διάβασμα. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να ολοκληρώσω το βιβλίο του Eckhart Tolle, The Power of Now, και διάβασα το δεύτερο μισό του βιβλίου σε λιγότερο από σαράντα λεπτά.

  Όταν έκανα το αρχικό τεστ, ξεκινώντας το βιβλίο, μπορούσα να διαβάσω μέχρι 450 λέξεις το λεπτό. Ήμουν λίγο παραπάνω από το μέσο όρο, που είναι 300 λέξεις, αλλά τίποτα θεαματικό. Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που θα περιγράψω σε αυτό το άρθρο κατάφερα να αυξήσω το ρυθμό ταχύτητάς μου στις 900 λέξεις το λεπτό, διαβάζοντας τα συνηθισμένα κείμενα, που είναι σχεδόν το διπλάσιο από τον μέχρι τότε ρυθμό μου. Τα βασικότερα, λοιπόν, ”κλειδιά” που θα σας βοηθήσουν να διαβάζετε πιο γρήγορα είναι τα εξής:

  1) Θυμηθείτε, το διάβασμα δεν είναι γραμμικό.

  Πώς διαβάζετε ένα βιβλίο; Από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς να πηγαίνετε ποτέ πίσω και χωρίς να προσπερνάτε κάποια τμήματα; Αυτός είναι μάλλον ο λιγότερο αποτελεσματικός τρόπος να διαβάζει κανείς. Η ομορφιά ενός κειμένου είναι ότι δεν είναι γραμμικό. Μπορεί κανείς να μεταπηδήσει προς τα κάτω και να διαβάσει μόνο τους βασικούς υπότιτλους (όπως σε αυτό το κείμενο) ή να τους διαβάσει με οποιαδήποτε σειρά. Παρόλο που η πατέντα ”αρχή μέχρι τέλος” φαίνεται να είναι απλούστερη, δεν είναι πάντα η πιο αποδοτική.

  Στα περισσότερα βιβλία συνήθως διαβάζω με τον παλιομοδίτικο τρόπο, από την αρχή μέχρι το τέλος. Αλλά συχνά ξαναδιαβάζω κομμάτια τα οποία θέλω να καταλάβω καλύτερα, ενώ προσπερνάω τελείως κομμάτια που μου φαίνονται περιττά ή αχρείαστα. Οι καλοί συγγραφείς, σε γενικές γραμμές, προσθέτουν ιστοριούλες ή μεταφορές για να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση μίας έννοιας, τα οποία μπορεί κανείς να προσπεράσει αν έχει ήδη καταλάβει την έννοια αυτή. Με τον ίδιο τρόπο, οι κακοί συγγραφείς συχνά είναι πολύ συνοπτικοί όταν εξηγούν πολύπλοκες λεπτομέρειες και έτσι το μυαλό χρειάζεται χρόνο να ξαναδιαβάσει το κείμενο για να σχηματίσει τις έννοιες.

  Όχι μόνο το διάβασμα δεν είναι γραμμικό αλλά και δεν έχει προκαθορισμένο ρυθμό. Ενώ διαβάζω κάποια βιβλία με ταχύτητα περίπου 900 λέξεων το λεπτό, μπορεί να ελαττώσω στις 200 λέξεις αν το κείμενο που διαβάζω έχει ιδιαίτερα συμπυκνωμένες πληροφορίες ή είναι πολύπλοκο. Ακολούθως, μπορώ να φτάσω τις 1500 λέξεις το λεπτό αν διαβάζω κάτι ιδιαίτερα εύπεπτο.

  Μερικοί άνθρωποι διαβάζουν ένα βιβλίο σαν να τους ζητήθηκε να διαβάσουν λόγο. Ακούν το συγγραφέα και ακολουθούν τα λεγόμενά του με απόλυτη αλληλουχία. Για να αποκτήσει κανείς ταχύτερο ρυθμό διαβάσματος πρέπει να αρχίσει να εγκαταλείπει αυτή την τακτική. Μπορείτε να κάνετε την αρχή με το να μη διαβάζετε δυνατά.

  2) Σταματήστε να διαβάζετε δυνατά

  Όταν πρωτομάθατε να διαβάζετε πιθανότατα το κάνατε διαβάζοντας δυνατά. Ο δάσκαλός σας στο δημοτικό σας έβαζε να διαβάζετε ένα βιβλίο και να προφέρετε τις λέξεις δυνατά. Όταν αποκτήσατε αυτό το εφόδιο, σας είπαν απλά να λέτε τις λέξεις μέσα στο κεφάλι σας και να διαβάζετε σιγά. Και εδώ περίπου τελειώνει η εκπαίδευσή σας ως προς την τέχνη του διαβάσματος.

  Για να προχωρήσετε σε ένα νέο επίπεδο πρέπει να σταματήσετε να ακούτε τις λέξεις μέσα στο μυαλό σας και να μη διαβάζετε δυνατά. Η ανάγνωση προφέροντας τις λέξεις παίρνει χρόνο, περισσότερο χρόνο από αυτόν που χρειάζεται για να κατανοήσετε τις λέξεις που διαβάζετε. Είναι σχεδόν αδύνατο να ξεπεράσετε τις 400 ή 500 λέξεις αν διαβάζετε δυνατά. Αντίθετα, πρέπει να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να διαβάζει χωρίς να ακούτε τις λέξεις μέσα στο κεφάλι σας.

  Για τους περισσότερους όμως ανθρώπους, αυτό έχει γίνει μία τόσο βαθιά ριζωμένη συνήθεια, συνδεδεμένη με την κατανόηση. Αν διάβαζα περίπου χίλιες λέξεις το λεπτό, δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να μπορώ να ακούω τις λέξεις στο μυαλό μου ενώ προσπαθώ να τις επεξεργαστώ. Αντίθετα, βλέπω τη λέξη και το μυαλό μου αυτόματα σχηματίζει αυτό που έχει γραφτεί. Θα καταλάβω μία σειρά ενός κειμένου που κοίταξα σε ένα δευτερόλεπτο, παρόλο που μπορεί να μου πάρει τουλάχιστον 5 δευτερόλεπτα να πω τις λέξεις στο μυαλό μου.

  3) Εξασκηθείτε στο διάβασμα

  Η εξάσκηση του διαβάσματος δε σημαίνει διάβασμα. Η εξάσκηση του διαβάσματος σημαίνει να διαβάζετε γρηγορότερα από όσο πραγματικά μπορείτε. Το πιθανότερο είναι πως δε θα κατανοείτε τα περισσότερα από αυτά που θα διαβάζετε γιατί το μυαλό σας έχει συνηθίσει να πηγαίνει πολύ πιο αργά και να διαβάζει δυνατά. Ο σκοπός είναι να κοιτάτε το κείμενο γρηγορότερα από όσο μπορείτε να το διαβάσετε έτσι ώστε να ξεφύγετε από τη συνήθεια του να ακούτε τις λέξεις για να τις κατανοήσετε.

  Μπορείτε να ξεκινήσετε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας ένα χρονόμετρο και απλά να κοιτάξετε όσο το δυνατό περισσότερο κείμενο σε ένα βιβλίο μέσα σε ένα λεπτό. Χρησιμοποιήστε ένα βιβλίο που δεν έχετε ξαναδιαβάσει για να είστε σίγουροι πως το μυαλό σας πραγματικά εξασκείται και δε βασίζεται στη μνήμη. Σημειώστε από πού ξεκινήσατε και πού σταματήσατε. Μετρήστε τον αριθμό των λέξεων σε κάθε γραμμή (χρησιμοποιήστε ένα σύντομο μέσο όρο) και μετά τον αριθμό των γραμμών που διαβάσατε στο βιβλίο για να υπολογίσετε τον ρυθμό εξάσκησης του διαβάσματός σας.

  4) Χρησιμοποιήστε ένα δείκτη

  Τα μάτια σας δε μένουν ακίνητα σε ένα σημείο όταν διαβάζετε. Η παρακολούθηση των κινήσεων των ματιών έχει δείξει πως τα μάτια μας τρεμοπαίζουν και κινούνται σε σημαντικό βαθμό. Και κάθε κίνηση που απομακρύνει το βλέμμα από το κείμενο απαιτεί μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου για να το επαναπροσαρμόσει. Αυτές οι αναπροσαρμογές των ματιών στο κείμενο, προστίθενται και αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρονοβόρες αν θέλει κανείς να διαβάσει γρήγορα.

  Χρησιμοποιήστε τον δείκτη του χεριού σας για να εντοπίζετε πού βρίσκεστε κάθε στιγμή στη σελίδα. Θα πρέπει να ακολουθεί τη λέξη που διαβάζετε κάθε στιγμή, να προχωράει αργά στην επόμενη λέξη και να κατεβαίνει στην επόμενη γραμμή. Μπορεί να σας φανεί περίεργο στην αρχή, αλλά και να ελαττώσει προσωρινά το ρυθμό διαβάσματος μέχρι να προσαρμοστείτε, αλλά η χρήση του δείκτη είναι τελικά ιδιαίτερα χρήσιμη στη βελτίωση της ταχύτητάς σας.

  Η χρήση του δείκτη είναι επίσης σημαντική αν θέλετε να εξασκηθείτε στο διάβασμα. Μετακινώντας το δείκτη σας γρηγορότερα από όσο πραγματικά μπορείτε να διαβάσετε, τα μάτια σας συνηθίζουν να κοιτούν ένα κείμενο ταχύτερα από όσο χρειάζεται το μυαλό για να επεξεργαστεί αυτό που είναι γραμμένο. Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την εξάρτησή σας να διαβάζετε δυνατά και, με κάποια εξάσκηση, μπορεί εύκολα να σας επιτρέψει να διπλασιάσετε την ταχύτητα του διαβάσματός σας.

  5) Εξαλείψτε τους περισπασμούς

  Σαν φοιτητής που ζει σε εστία, παρατήρησα πολλούς συμφοιτητές μου να ”διαβάζουν” με την τηλεόραση ανοιχτή. Δε μου κάνει εντύπωση ότι πρόκειται για τα ίδια άτομα που παραπονιούνται για το πόσο πολύ διάβασμα έχουν. Το διάβασμα δε μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα περιβάλλον με εξωτερικούς παράγοντες που διασπούν συνεχώς την προσοχή.

  Αν χρειάζεστε διάλειμμα, κάντε διάλειμμα. Το να ξεκλέψετε μερικά λεπτά για να δείτε κάτι στην τηλεόραση, να ακούσετε λίγο μουσική ή απλά να κλείσετε τα μάτια σας, μπορεί τελικά να βοηθήσει την αυτοσυγκέντρωσή σας. Αλλά μην κάνετε και άλλα πράγματα ενώ διαβάζετε γιατί θα χάσετε όλα τα προνόμια που το γρήγορο διάβασμα μπορεί να προσφέρει. Ακόμα χειρότερα, επειδή τώρα έχετε σταματήσει να διαβάζετε δυνατά, μπορεί να προσπεράσετε αρκετές σελίδες μέχρι να αντιληφθείτε πως δεν έχετε καταλάβει τίποτα από αυτά που βλέπετε να είναι γραμμένα.

  Οι εξωτερικοί περισπασμοί μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα, αλλά και οι εσωτερικοί περισπασμοί μπορεί να αποδειχθούν πολύ χειρότεροι. Προκύπτουν όταν στη μέση του διαβάσματός σας θυμάστε μία συζήτηση που είχατε πριν λίγο με ένα φίλο, μία ταινία που θέλετε να δείτε ή το αν πρέπει να βάλετε πλυντήριο. Ο τρόπος με τον οποίο αφαιρείτε τους εσωτερικούς περισπασμούς έρχεται αν πραγματικά προσδιορίσετε ένα σκοπό και ένα κίνητρο.

  6) Βρείτε το κίνητρό σας

  Αν υπήρχε μία μόνο συμβουλή που θα μπορούσα να σας δώσω για να βελτιώσετε το ρυθμό διαβάσματός σας, θα ήταν απλά να απορροφηθείτε σε αυτό που διαβάζετε. Αν μπορέσετε να συνδέσετε αυτό που διαβάζετε με ένα ειλικρινές κίνητρο, και να προσδιορίσετε τον πραγματικό σκοπό του διαβάσματός σας, μπορείτε να παραμείνετε σε ένα στάδιο ιδιαίτερης επαγρύπνησης και συγκέντρωσης.

  Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το κάνουν αυτό. Αντίθετα πιέζουν τον εαυτό τους να μελετήσει το βιβλίο που πρέπει και καταλήγουν να προσπαθούν να συγκεντρωθούν κάθε τριάντα δευτερόλεπτα, ή όποτε το μυαλό τους αποφασίζει πως αυτό το βιβλίο είναι βαρετό και θα έπρεπε να βρίσκονται κάπου αλλού.

  Αρχικά, βρείτε ένα γενικό κίνητρο. Με αυτό τον τρόπο αυτό που διαβάζετε μπορεί να συσχετισθεί με τα πραγματικά κίνητρα και πάθη στη ζωή σας. Όταν διαβάζω το βιβλίο της ψυχολογίας συγκεντρώνομαι στο γεγονός ότι πολλές αρχές προσωπικής εξέλιξης προέρχονται από την κατανόηση της ανθρώπινης ψυχολογίας και ότι αν κοιτάξω προσεκτικά μπορεί να ανακαλύψω νέες ιδέες.

  Το γενικό κίνητρο θα πρέπει να σας κάνει να θέλετε να διαβάσετε το βιβλίο. Αν δεν θέλετε πραγματικά να διαβάσετε ένα βιβλίο, προσπαθήστε να βρείτε άλλους λόγους για τους οποίους αυτό το βιβλίο συνδέεται με τα βαθύτερα ενδιαφέροντά σας ή γιατί σας είναι τόσο δύσκολο να προχωρήσετε σε αυτό. Μπορείτε να βρείτε ένα γενικό κίνητρο για να διαβάσετε οποιοδήποτε βιβλίο αν είστε αρκετά δημιουργικοί, μη μου πείτε ότι δε μπορείτε να βρείτε ούτε ένα.

  Το δεύτερο συστατικό είναι να προσδιορίσετε το συγκεκριμένο κίνητρό σας για διάβασμα. Τι ακριβώς ψάχνετε όταν διαβάζετε ένα βιβλίο; Νέες ιδέες; Μία πρακτική λύση σε ένα πρόβλημα; Την κατανόηση μίας έννοιας; Μία ευκαιρία να εκγυμνάσετε τους μύες του εγκεφάλου σας; Ανακαλύψτε τι θέλετε να αποκομίσετε από κάθε αναγνωστική δραστηριότητα ώστε το μυαλό σας να είναι έτοιμο να απορροφήσει αυτή τη γνώση.

   

  ΚΟΡΥΦΗ

   

  ΚΟΡΥΦΗ

  Η κουλτούρα του πανεπιστημιακού ασύλου

  Το 1968, στις Βρυξέλλες, μια ομάδα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών της βελγικής πρωτεύουσας, επηρεασμένη από την εξέγερση των συναδέλφων τους στο Παρίσι, κατέλαβε το κτίριο διοίκησης του πανεπιστημίου, για να επιβάλει νέους κανόνες στο εκπαιδευτικό σύστημα και κυρίως -όπως συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση- να απαιτήσουν μέσα από «επαναστατικά» κείμενα να αλλάξουν οι σχέσεις της τέχνης με το εμπόριο και να παύσουν -επιτέλους- τα «έργα τέχνης να θεωρούνται καταναλωτικά προϊόντα».

  Ηταν ένα σύνθημα που έθετε εκ νέου σε συζήτηση την καντιανή ρήση περί «ανιδιοτέλειας» της τέχνης, αμφισβητώντας παράλληλα όλα τα θεσμικά πλαίσια και τους πολιτιστικούς παράγοντες που καθόριζαν τους ορισμούς της τέχνης, την αισθητική της και τις αξίες της. Η δράση τους συνέπιπτε με άλλες παρόμοιες, που λάμβαναν χώρα στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις με την αστυνομία να επεμβαίνει βίαια, καταλύοντας το «ιστορικά εδραιωμένο άσυλο των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων». Το γεγονός ότι οι «θεσμοί» ήταν υπηρέτες και «συνεργοί της εξουσίας» αρκούσε για να φέρει αντιμέτωπους τους φοιτητές με τις κρατικές δυνάμεις καταστολής. Αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης αναταραχής σε ιδεολογικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο ήταν να αποκτήσουν πρόσφορο έδαφος οι ανανεωτικές ιδέες και οι θεωρίες του «μεταστρουκτουραλισμού» και της «αποδόμησης» των δημοφιλών Γάλλων φιλοσόφων Μισέλ Φουκό και Ζακ Ντεριντά και να εμφανιστούν σπουδαίοι καλλιτέχνες σε Ευρώπη και Αμερική (όπως οι Μ. Μπροντέρ, Ντ.Μπιρέν, Ρ. Σμίθσον, Ρ. Σέρα κ.ά., από τους οποίους οι δύο πρώτοι ανήκαν στις ομάδες των «καταληψιών»), που θα αντιταχθούν στον μινιμαλισμό (στην έσχατη αφαίρεση), ευαγγελιζόμενοι -στη θεωρία και την πράξη- την αυτονομία της τέχνης και την ανεξαρτησία της από κάθε είδους «πλαίσιο». Επρόκειτο για θέσεις που αμφισβητούσαν θεμελιώδεις κανόνες της αισθητικής, τις «παραδοσιακές αντιλήψεις περί πρωτοτυπίας» και φυσικά αντιστρατεύονταν όλο το σύστημα εξουσίας στον κόσμο των τεχνών, που σήμερα αποτελούν μία από τις πλέον ποιοτικές όψεις του πολιτισμού μας... «Ηταν η ριζοσπαστικότερη μορφή του μεταμοντερνισμού», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά... Αυτά συνέβαιναν στην Εσπερία αρχές της δεκαετίας του '70. Το 1973, στην Αθήνα, φοιτητές του Πολυτεχνείου και άλλων σχολών «κατέλαβαν» τα κτίρια διοίκησης και τα αμφιθέατρα, με σκοπό να αποκατασταθούν οι δημοκρατικές ελευθερίες και να λειτουργήσουν οι δημοκρατικοί θεσμοί, στη στρατοκρατούμενη Ελλάδα. Το πανεπιστημιακό άσυλο καταργήθηκε αμέσως, αλλά με την αντίσταση της νεολαίας η ελληνική ιστορία κατέγραψε μία ακόμη λαμπρή σελίδα. Το 1982 η ελληνική Βουλή ψήφισε ένα νόμο περί «ασύλου», για την απρόσκοπτη και ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Εδώ φαίνεται ότι έγινε το «λάθος». Εκτοτε η «ελεύθερη διακίνηση των ιδεών» καταστρατηγήθηκε πάμπολλες φορές και η κάθε κυβέρνηση που ακολουθούσε την προηγούμενη ψήφιζε και τον δικό της νόμο «περί ασύλου», απόδειξη ότι η «ελεύθερη διακίνηση των ιδεών» ήταν ένα νομικό λάστιχο, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, τη χρονική συγκυρία και τη δύναμη των κομμάτων. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής πρακτικής τα βιώνουμε σήμερα. Οι «πλημμεληματικές» και οι «κακουργηματικές» πράξεις (κατά την προσφιλή έκφραση των νομικών μας) είναι στην ημερήσια διάταξη, και οι περιπτώσεις άρνησης (κατά κανόνα βίαιης) της «ελεύθερης διακίνησης των ιδεών» είναι, σχεδόν, καθημερινό φαινόμενο. Πρόκειται, καθώς φαίνεται, για τον ελληνικό «μεταμοντερνισμό», που, χωρίς αμφιβολία, καταγράφεται ως η πλέον αρνητική όψη του πολιτισμού μας. Πρόβλημα ασύλου θα υπάρχει (είτε υφίσταται ειδικός νόμος είτε όχι), εφόσον τα πανεπιστήμια δεν αποκτήσουν πλήρη αυτοτέλεια και οι σύγκλητοι, οι σχολές και τα τμήματα δεν υπηρετούν, μέσα από συνθήκες αυτονομίας, τον κυρίαρχο ρόλο τους, που είναι η χάραξη στρατηγικής, η προώθηση της έρευνας, η παροχή διδασκαλίας και η παραγωγή γνώσης.

  *Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ

   

  ΚΟΡΥΦΗ

   

   

  Οδηγός για πρωτοετείς φοτητές   Του Χρήστου Κάτσικα

  Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο ένας ολόκληρος κόσμος γεμάτος όνειρα και ελπίδες ετοιμάζεται να ενταχθεί και τυπικά με την εγγραφή του στο τμήμα στο οποίο πέτυχε την εισαγωγή του ξεκινώντας, από μια νέα αφετηρία, την «περιπέτεια» της γνώσης.

  Μαζί με το «καλή Ακαδημαϊκή χρονιά», ΤΑ ΝΕΑ Online στην προσπάθειά τους να διευκολύνουν τους πρωτοετείς φοιτητές παρουσιάζουν τον «χάρτη με τα περάσματα», έναν χρήσιμο οδηγό με όλα τα στοιχεία για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που συνεπάγεται η φοίτηση στο Πανεπιστήμιο: τους όρους και τις προϋποθέσεις της εγγραφής, τα δικαιολογητικά για δωρεάν σίτιση, στέγαση και επιδότηση ενοικίου, τις δυνατότητες υποτροφίας ή φοιτητικού δανείου, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις διευθύνσεις (έδρα, τηλέφωνο, fax, email ) όλων των Πανεπιστημίων.

  Οι διευθύνσεις και τα τηλέφωνα όλων των Πανεπιστημίων

  Η φοιτητική μέριμνα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

  Το επίδομα των 1.000 ευρώ    Το πάσο

  Βραβεία και υποτροφίες

  Δωρεάν σίτηση και στέγαση   Υγειονομική περίθαλψη

  Εγγραφές και φοιτητική μέριμνα

  Αφιέρωμα για τους πρωτοετείς φοιτητές

  Η ανώτατη εκπαίδευση στην Ευρώπη

  Οδηγίες προς... πρωτοετείς ναυτιλλομένους για ΑΕΙ- ΤΕΙ

  Οδηγός για το επίδομα φοιτητικής στέγης

   

  ΚΟΡΥΦΗ

  ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ © 2008-2009 ΒΟΥΛΑ ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΥ  & ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΕΑΣ   

  από 26/6/09  .free counters.free counters.....

  .

  Μετρητής επισκέψεων  .. Website counter .

  τελευταία ενημέρωση

  28/04/2011 23:58:03

  ......