ΠΟΡΟΣ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

ΠΟΡΟΣ

Ο Πόρος είναι το μεγαλύτερο δημοτικό διαμέρισμα του νεοσύστατου Δήμου Ελειού-Πρόννων. Είναι ένα όμορφο γραφικό χωριό, γύρω από το οποίο βρίσκονται τα χωριά Τζανάτα, Ασπρογέρακας, Καμπιτσάτα και Ρίζα. Έχει πληθυσμό 1500 κατοίκους. Με το λιμάνι του αποτελεί σπουδαίο συγκοινωνιακό κόμβο της Κεφαλονιάς με την υπόλοιπη Ελλάδα. Κτίστηκε μετά τους σεισμούς του 1953, οπότε και τα λίγα ψαράδικα σπίτια του καταστράφηκαν. Είναι αρμονικά δομημένος στις παράκτιες παρυφές των βουνών Παχνί και Άτρος. Μια απέραντη δανδελωτή παραλία, πλούσια σε αμμουδιές και απάνεμα λιμανάκια μήκους 2 χλμ, αποτελεί τη θαλάσσια βιτρίνα του. Η θάλασσα, με την καθαριότητά της και τη διαύγειά της προσφέρει ένα φαντασμαγορικό θέαμα με την ποικιλία των χρωματισμών του βυθού της . Η περιοχή είναι φημισμένη και σαν ψαρότοπος, έχει δε παρατηρηθεί και η φώκια Monachus-Monachus στις θαλάσσιες σπηλιές και η χελώνα Caretta-Caretta.

CARETTA-CARETTAMONACHUS-MONACHUS
 
 

Το φαράγγι του Πόρου είναι ένα από τα ομορφότερα γεωμορφολογικά φαινόμενα της Κεφαλονιάς . Πρόκειται για μια βαθιά χαράδρωση, ύψους 80 μ. με απότομες και σχεδόν κάθετες τις πλευρές της. Το άγριο και επιβλητικό αυτό τοπίο είναι συνδεδεμένο μ’ έναν παράξενο μύθο, που θέλει τα βαθουλώματα στους βράχους ίχνη των υπερφυσικά τεράστιων ποδιών του ημίθεου ήρωα Ηρακλή.

ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ

Τον Πόρο διασχίζει ο θορυβώδης τον χειμώνα και πλατανοσκέπαστος το καλοκαίρι ποταμός Βόχινας, που πηγάζει από τη λίμνη Άβυθο ή Μεγάλη Άκωλη, όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, επειδή έχει αμέτρητο βάθος.

ΛΙΜΝΗ ΑΒΥΘΟΣ Η ήπια και πλούσια κοιλάδα των Τζανάτων, μαζί με το ελατοσκέπαστο θεϊκό βουνό Αίνο, εμπλουτίζουν τα αξιοθέατα του Πόρου. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε την μαύρη ελάτη και τα άγρια άλογα που κατοικούν το πανύψηλο βουνό. ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΑΙΝΟΥ

 

 

Ένας μικρός δρόμος βγαίνει από τον Πόρο με βορειοδυτική κατεύθυνση και αφού περνά 3 χλμ, δίπλα στη μαγευτική παραλία, ανηφορίζει στο βουνό Άτρος και καταλήγει στο μοναστήρι της Παναγίας της Άτρου , στην κορυφή ενός εντυπωσιακού τριγωνικού λόφου, ύψους 500 μ
ΠΟΡΟΣ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΤΡΟΥ

Πρόκειται για το αρχαιότερο μοναστήρι της Κεφαλονιάς.

Η θέα από τη μονή εντυπωσιάζει κυρίως κατά την ανατολή του ηλίου.

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΟΥ Εξαίσιο δείγμα Κεφαλονίτικης αρχιτεκτονικής αποτελεί το Κοινοτικό κατάστημα και θέατρο του Πόρου, όπου το καλοκαίρι γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και παραστάσεις τοπικών θιάσων.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΟΡΟΥ

 

back