5        ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ    2011

 

 

           

 

Η  καταχώριση έγινε από την εφημερίδα  Κεφαλονιάς  Στυλ  με πολλή ωραίο άρθρο

 Και σαν πρόεδρος των ενοικιαζομένων δωματίων  ευχαριστούμε την δημοσιογράφο Άννα  Ζουραρη  για το ρεπορτάζ .  

..............................................................................................

                         15    ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ   2011

      

 Σωματείο  Ενοικιαζομένων Δωματίων

                        &

               Διαμερισμάτων

                   ΟΙ  ΠΡΟΝΝΟΙ

          www.poros-kefalonia.gr

                 infporos@otenet.gr

 

  Ενημέρωση

Προς όλους τους επαγγελματίες ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων πρόννων

 Θέμα    τις  Γενικής συνέλευσης  3  Νοεμβρίου 2011.

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους που παραβρέθηκαν στην  γενική συνέλευση , καθώς και τους αντιπροσώπους του Δήμου ,την τουριστική επιτροπή  ,αντιδήμαρχο  κ. Κεκάτο που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την περιοχή μας , καθώς και την κ. Ατσάρου  πρόεδρος Ομοσπονδίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης ,και τον κ. Χρήστο  Λευκαδίτης πρώην τουριστικός πράκτορας που είναι πρόθυμος να βοηθήσει με τις γνώσης που κατέχει .

  Δυστυχώς όμως  αρκετοί συνάδελφοι ήταν απών  σε τέτοιες σημαντικές συζητήσεις, ίσως να μην είχαν ενημερωθεί εγκαίρως  η  ήταν εκτός Κεφαλονιάς ,συγχαρητήρια  και στους συναδέλφους  από το Ρατζακλί  και Σκάλα  που ήταν κοντά μας καταθέτοντας τον προβληματισμό τους και τις ιδέες τους .

Εμείς  θα  οργανωθούμε  όλοι μαζί για να εφαρμόσουμε τα θετικά  που βγήκαν από αυτή την συνέλευση ελπίζοντας πως θα ακολουθήσουν  και οι υπόλοιποι  επιχειρηματίες του κλάδους μας .

 

 Ο πρόεδρος  και το  Δ . Σ .

   Γεώργιος Μεταξάς

 HOME

                               ..................................................

      

                 16  .  11   .  2011

         Καταστρατήγηση του νόμου σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων         

ΑΘΗΝΑ 16-11-2011

                              ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2008


 

Προς: Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Υπουργείου Οικονομικών.

 

Θέμα: Καταστρατήγηση του νόμου σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων             της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε.

 

            Ο κλάδος των τουριστικών καταλυμάτων, ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, έλαβε γνώση της απάντησής σας και μέσω της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την πολιτική που ακολουθήσατε διαχωρίζοντας τα ξενοδοχειακά καταλύματα κατά το δοκούν και μόνο σε κύρια τουριστικά καταλύματα. Χωρίς αίσθημα ευθύνης μας αναγκάζετε να πληρώσουμε το ΕΕΤΗΔΕ για το σύνολο των χώρων μας, την ώρα που ο ίδιος ο νόμος 4021/2011 μερικώς μας εξαιρεί.

            Ως εκ τούτου, σας ενημερώνουμε ότι η Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. και τα μέλη της δεν είμαστε διατεθειμένοι να νομιμοποιήσουμε τις καταχρηστικές ερμηνείες του νόμου, από υπηρεσιακά όργανα του υπουργείου σας, που υφαρπάζουν το εισόδημά μας. Θεωρούμε δε, άκρως αντιδεοντολογικό, το γεγονός ότι αποκλείσατε την επικοινωνία του τριτοβάθμιου φορέα μας επί 2 μήνες έως  σήμερα για λόγους σκοπιμότητας τους οποίους σας καταλογίζουμε. Κανένας θεσμικός παράγοντας αυτής της χώρας δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε αντισυνταγματική υπέρβαση ερμηνεύοντας περιοριστικά τον νομοθέτη και κάνοντας επιλεκτική εφαρμογή των διατάξεων του νόμου. Αυτή η στάση σας χωρίς νομιμοποιητική βάση, θα δημιουργήσει έντονα οικονομικά προβλήματα σε πληθώρα επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίες βρίσκονται σε δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

            Ζητάμε για μία ακόμα φορά να διορθώσετε άμεσα το πρόβλημα που δημιουργήσατε είτε μέσω της διεύθυνσής σας είτε μέσω του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών.

            Σε αντίθετη περίπτωση, επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμου δικαιώματός μας για την προστασία των μελών μας.

 

Για το Δ.Σ.

                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΡΕΝΤΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                          ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

 .............................................................................................................

                        18 /  NOEMBRIOU  2011

                                Ανοικτή  επιστολή

   Σωματείο  Ενοικιαζομένων Δωματίων

                & Διαμερισμάτων  

                       

             ΟΙ ΠΡΟΝΝΟΙ     

                    

                                                                                                          Προς 

                                                            κύριο  Δήμαρχο Κεφαλονιάς  Αλέξανδρο  Παρίση 

  Κύριε  Δήμαρχε  με την παρούσα επιστολή θέλουμε να εκφράσουμε  την απόγνωση μας για τα άδικα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση φορολογώντας με τα λεγόμενα  χαράτσια  για τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις  Ενοικιαζομένων δωματίων , που όπως γνωρίζεται  εδώ στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στον Πόρο έχουμε τα μεγαλύτερα πρόβλημα  λόγο του ότι η τουριστική περίοδος δεν ξεπέρασε  την πληρότητα  των 15 ημερών  και αυτό μόνο τον Αύγουστο.

              Κύριε Δήμαρχε  όλοι γνωρίζουμε  την γενναία ανθρωπιά  και ειλικρίνεια που σας διακρίνει , ως εκ τούτου σας ενημερώνουμε ότι αδυνατούμε να  πληρώσουμε  τους συγκεκριμένους φόρους , για αυτό θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε  να μεσολαβήσετε  προς στον κυριο υπουργό  να δόσης  λίγη κατανόηση .

  Σας  ευχαριστούμε .

       Με εκτίμηση

   Ο πρόεδρος και το  Δ . Σ 

          Γεώργιος Μεταξάς                                                                   

                                            HOME  

...........................................................................

    25   NOEMBRIOY   2011

            

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ                        

ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

syntonistikiepitropi@yahoo.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  24.11.2011

 

      Εντυπωσιακή σε προσέλευση υπήρξε η συγκέντρωση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής την Τετάρτη 23.11.2011 σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκατοντάδες πολίτες, εκπρόσωποι Συλλόγων, δημοτικών παρατάξεων και Δήμαρχοι των θιγόμενων περιοχών, αλλά και βουλευτές και πολιτευτές πολλοί από τους οποίους υπέγραψαν το αίτημα της Επιτροπής για άμεση απόσυρση της παράνομης και αντισυνταγματικής ΚΥΑ του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών. Ανάμεσά τους, και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Αλιβιζατος, ο οποίος δήλωσε απερίφραστα ότι το Χωροταξικό, που υπέγραψε ο πολιτικός του προϊστάμενος καταστρέφει τον τουρισμό και το περιβάλλον. Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Ασκούνη, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της ΚΕΔΕ στον αγώνα της Επιτροπής και ενημέρωσε ότι η Ένωση θα καλύψει τα δικαστικά έξοδα για την απαιτούμενη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

      Τα μέλη της Επιτροπής κατήγγειλαν τους οχτώ Υπουργούς που υπέγραψαν την ΚΥΑ, για σοβαρές πολιτικές και ποινικές παραβάσεις, αφού σε συνεδρίασή τους, που φαίνεται να διεκπεραιώθηκε σε χρόνο μηδέν αργά το βράδυ της 4ης Νοεμβρίου, βεβαίωσαν ότι έλαβαν υπόψη ανύπαρκτη, αλλά υποχρεωτικά προαπαιτούμενη γνώμη, του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Οι καταγγελίες επικεντρώθηκαν ειδικότερα στο ρόλο του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνου, η οικογένεια του οποίου κατέχει μεγάλη εταιρία ιχθυοκαλλιέργειας, αλλά και των Υπουργών ΠΕΚΑ, κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Σηφουνάκη, οι οποίοι λόγω αρμοδιότητας πρωτοστάτησαν στις σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις. Η Επιτροπή δεσμεύτηκε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες όλα τα σχετικά στοιχεία θα υποβληθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα υπό μορφή Μηνυτήριας Αναφοράς κατά των οχτώ Υπουργών.

   .............................................................................................

                                         25      /    11    /   2011

Προς: Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών, κύριο Βενιζέλο Ευάγγελο.

Κοιν.: Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Υπουργείου Οικονομικών.

Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Γραφεία αρχηγών κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Θέμα: Εφαρμογή του Ν.4021/2011 για την καταβολή του ΕΕΤΗΔΕ από επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων.

Κύριε Υπουργέ,

            Σύμφωνα με το άρθρο 53 του Ν. 4021/2011, επιβλήθηκε έκτακτο ειδικό τέλος στις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες για εμπορική ή οικιστική χρήση. Με την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, απαλλάχθηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών και των ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Ακολούθησε ωστόσο η ερμηνευτική Υπουργική Απόφαση 1112/13-10-2011, η οποία δίνει εξαίρεση μόνο στα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα. Θεωρώντας έγκυρες τις διατάξεις των νόμων (α) 2160/1993 Ρυθμίσεις για τον Τουρισμό και άλλες Διατάξεις και το άρθρο 2, παρ. Α και Β, καθώς και (β) τον Ν. 4021/2011, άρθρο 53,παρ. 5-Α, διατηρούμε τις σαφείς επιφυλάξεις μας ως προς την ερμηνεία και την εφαρμογή της ως άνω υπουργικής απόφασης.    

            Στην πράξη η πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου μας έχει λάβει το λογαριασμό της ΔΕΗ, στον οποίο περιλαμβάνεται το Έκτακτο Ειδικό Τέλος. Η χορήγηση απαλλαγής που προβλέπεται με την ΥΑ 1112/13-10-2011 υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να υποστούν γραφειοκρατικές και επώδυνες οικονομικά διαδικασίες, δεδομένου ότι απαιτείται πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια (προσφυγή στη ΔΟΥ) η καταβολή του συνολικού ποσού που αναγράφεται στο λογαριασμό. Με βάση τις διατάξεις της ΥΑ, είναι βέβαιο ότι η διαδικασία επιστροφής του ποσού θα είναι χρονοβόρα (απόφαση Προϊσταμένου ΔΟΥ, συνδρομή διαφόρων προϋποθέσεων κλπ) και θα δημιουργήσει κωλύματα στην τρέχουσα χειμερινή τουριστική περίοδο.

            Επιπλέον, υφιστάμενες επιχειρήσεις του κλάδου μας έχουν αδειοδοτηθεί με κριτήρια προσδιορισμένα από το Υπουργείο Ανάπτυξης βάσει του ΠΔ 337/2000 Κατάταξη των ενοικιαζομένων δωματίων και ενοικιαζομένων επιπλωμένων τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες με το σύστημα των κλειδιών το οποίο σε σχέση με τα κριτήρια του ΠΔ 43 Κατάταξη των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων σε κατηγορίες με σύστημα αστέρων και τεχνικές προδιαγραφές αυτών διαφέρει μόνο στον τρόπο αδειοδότησης και στην απουσία πρόβλεψης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για επαγγελματική χρήση.

Επιπρόσθετα, ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων δεν έχουν τον προσδιορισμό επαγγελματικό τιμολόγιο, ενώ βέβαια κατέχουν άδεια λειτουργίας με το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας για τουριστική δραστηριότητα από τον ΕΟΤ. Ταυτόχρονα, η δραστηριότητά τους προσδιορίζεται και από τις φορολογικές τους δηλώσεις, στις οποίες φαίνεται ο τύπος του ακινήτου που διατίθεται για τουριστική ξενοδοχειακή χρήση. Επομένως, η δραστηριότητα μιας τουριστικής ξενοδοχειακής επιχείρησης και κατ επέκταση η χρήση του κτιρίου, δεν μπορεί να οριστεί μονοσήμαντα από το είδος του τιμολογίου της ΔΕΗ, αλλά κυρίως από το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του ΕΟΤ και την έναρξη επιτηδεύματος από τη ΔΟΥ. Η ξενοδοχειακή δραστηριότητα εξαιρείται από τον νόμο με σαφήνεια χωρίς να συναρτάται ο προσδιοριστικός τίτλος της ΔΕΗ ή όποιου άλλου νόμιμου παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος.  

            Με βάση τα παραπάνω, σε ότι αφορά την εφαρμογή του Ν.4021/2011 στις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, η Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. προτείνει:

Α. Οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων να απαλλάσσονται για τους κοινόχρηστους χώρους τους άμεσα από την καταβολή του ΕΕΤΗΔΕ με την επίδειξη του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας του ΕΟΤ στη ΔΕΗ.

Β. Για τις επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στο τιμολόγιο επαγγελματικής χρήσης να απαλλάσσονται άμεσα με την κατάθεση αντιγράφου - θεωρημένου από την αρμόδια ΠΥΤ - του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας και αντίγραφο του Ε3 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που αποδεικνύει το επιτήδευμά τους στην παροχή τουριστικής διαμονής.

            Έχοντας πλήρη συναίσθηση της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων, σας καλούμε να άρετε κάθε διαδικασία που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις μας με γραφειοκρατικά και επαχθή οικονομικά βάρη.

 

Για το Δ.Σ.,

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΠΡΕΝΤΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                      ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

   HOME