techlogo.gif (1108 bytes)
.
back1.gif (57 bytes)       Τόπος δικτύου για την ΤΕΧΝΟλογία Γυμνασίου
   Oδηγίες
   Γενικά Υπ.Ε.Π.Θ.
   Α' Γυμνασίου Π.Ι.
   Β' Γυμνασίου Π.Ι.

   Εργαστήριο triangle.gif (56 bytes)
   Υλικό
   Λογισμικό
   Συνδέσεις
   Βιβλία
   Ιστορική αναφορά
   On-line
   Έκθεση Έργων

   Σχετικά
   Επικοινωνία

   Αρχική σελίδα
 

« ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ [Εξοπλισμός] [Μηχανήματα]

Από τον Καλλίνικο Χ. Κωνσταντίνο, Καθηγητή Τεχνολογίας στο 2ο Γυμνάσιο Κρύας Βρύσης περιοχής Γιαννιτσών.

Εργαστήριο Τεχνολογίας

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

1. Ξύλου

- Πριονοκορδέλα επαγγελματικού τύπου. [φωτό]
- Σέγα ηλεκτροκίνητη. [φωτό
]
- Επιτραπέζιο τριβείο. [φωτό
]
- Φορητό δισκοπρίονο. [φωτό
]
- Τόρνος ξύλου με βάση και σειρά κοπτικών εργαλείων. [φωτό
]
- Σέγα τύπου Jig-saw με βάση. [φωτό
]
- Ηλεκτρική πλάνη ξύλου.
- Φαλτσοκούτι με σέγα και γωνίες σύσφιξης για κόλληση κορνιζών (γωνιακή μέγγενη)

2. Μετάλλου

- Επιτραπέζιο δράπανο. [φωτό]
- Λειαντικός τροχός. [φωτό
]
- Ηλεκτροπόντα. [φωτό
]
- Ηλεκτροδράπανο φορητό.
- Στράντζα μικρή χειροκίνητη επιτραπέζια. [φωτό
]
- Ηλεκτροσυγκόλληση τόξου.


Προτεινόμενες Προδιαγραφές των Μηχανημάτων

α. Για τα Μηχανήματα Ξύλου

- Η πριονοκορδέλα (300-350mm) της κοπή του ξύλου, θα είναι εφοδιασμένη με κινούμενα προστατευτικά καλύμματα της λεπίδας για την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής ασφάλειας. Το τραπέζι της θα μπορεί να παίρνει διάφορες κλίσεις για να μπορούν να κοπούν κομμάτια υπό γωνία. Θα φέρει αυλακώσεις για την τοποθέτηση του οδηγού με ρουλεμάν. Η πριονοκορδέλα θα είναι εφοδιασμένη με κατάλληλα συστήματα ελέγχου τόσο του 'τεντώματος' όσο και της κατάλληλης τοποθέτησης της λεπίδας. Επιπλέον θα είναι εφοδιασμένη με σύστημα ασφαλείας για περιπτώσεις υπερβολικής φόρτισης. Η πριονοκορδέλα θα είναι αρίστης ποιότητας, ισχύος 0,75 HP, έτοιμη να λειτουργήσει με ρεύμα τριφασικό 380V, 50Ηz, με μαγνητικό διακόπτη και εκκινητή. Η λεπίδα θα είναι από χρωμιομένο, υψηλής αντοχής χάλυβα. Η απόσταση της λεπίδας από το σκελετό θα είναι 300-350mm. Το μέγιστο ύψος μεταξύ του τραπεζιού και του οδηγού της λάμας θα είναι περίπου 150mm. Επίσης καλό είναι η προμήθεια του μηχανήματος να γίνεται με βάση στήριξης και δυο ακόμα ανταλλακτικές λεπίδες κοπής ξύλου.

- Η ηλεκτροκίνητη σέγα με μεταλλική βάση στήριξης, μεταλλικό τραπέζι 700 Χ 250mm, κινητήρα 0,33 HP και ύψος ωφέλιμο 200mm για ρεύμα μονοφασικό 220V, 50Hz. Ο αριθμός των ταχυτήτων περιστροφής θα κυμαίνεται από 8 έως 12. Επιπλέον θα περιέχει χαμηλού βόλταζ φωτισμό, κινητό καβαλέτο στήριξης των εργαλείων κοπής, σετ εργαλείων κοπής που περιλαμβάνει τουλάχιστον 10 διαφορετικά εργαλεία, ειδικό προφυλακτήρα διαφανή για την προφύλαξη των ματιών και οδηγίες χρήσης και συντήρησης στα ελληνικά.

- Το επιτραπέζιο τριβείο με περιστρεφόμενη ταινία για τη λείανση του ξύλου και των προϊόντων του (νοβοπάν, κόντρα πλακέ κ.τ.λ.), πρέπει να έχει διαστάσεις για το τραπέζι 200x350mm και για την ταινία 150x1200mm. Ο κινητήρας θα είναι μονοφασικός 1HP, 220V, 50Ηz. Το τριβείο θα συνοδεύεται με βάση στήριξης. Το ύψος της βάσης θα συνδυαστεί με τις διαστάσεις του τριβείου ώστε το τραπέζι εργασίας να βρίσκεται σε ύψος ενός μέτρου από το έδαφος. Επιπλέον θα υπάρχει σύστημα απαγωγής της σκόνης.

β. Για τα Μηχανήματα Μετάλλου

- Το επιτραπέζιο δράπανο πρέπει να είναι μεταβλητής ταχύτητας (6—8 ταχυτήτων) με δυνατότητα αναστροφής της περιστροφής, ρυθμιζόμενο τραπέζι και με δυνατότητες για καθορισμό σταθερού βάθους τρυπήματος. Ακόμα να περιέχει ένα κινητήρα 0,5ΗΡ με ρεύμα μονοφασικό 220V, 50Hz με μαγνητικό διακόπτη και εκκινητή. Επιπλέον θα περιλαμβάνει δύο σειρές τρυπανιών από 1-13mm, με τσοκ για συγκράτηση των τρυπανιών διαμέτρων από 1-13mm και θα συνοδεύεται με μέγγενη χαλύβδινη ανοίγματος σιαγόνων 60-85mm, πλάτος σιαγόνων 80-85mm και ύψος 40-50mm..

- Ο λειαντικός τροχός θα πρέπει να είναι διπλός σμυριδοτροχός, πάνω σε βάση στήριξης, διαμέτρου τροχών 200 ή 250mm και να τροφοδοτείται από τριφασικό ρεύμα 380V, 50Hz. Ακόμα θα φέρει ένα λεπτόκοκκο και ένα χονδρόκοκκο τροχό, γυαλιά ασφαλείας ρυθμιζόμενα και προφυλακτήρες που θα καλύπτουν τα 3/4 της επιφάνειας των τροχών.

- Η ηλεκτροπόντα πρέπει να είναι μικρή, ρυθμιζόμενη, ονομαστικής φαινόμενης ισχύος 3ΚVΑ και θα τροφοδοτείται με τριφασικό ρεύμα 380V, 50Hz.

- Το φορητό ηλεκτροδράπανο να είναι κρουστικό, δύο ταχυτήτων με ικανότητα συγκράτησης διαμέτρων τρυπανιών από 1-13mm. Επιπλέον θα περιέχει τα απαραίτητα παρελκυόμενα εξαρτήματα (τσοκ, κλειδί τσοκ, καλώδιο με ρευματολήπτη κ.τ.λ).

- Η μικρή επιτραπέζια (χειροκίνητη) στράντζα θα πρέπει να έχει ωφέλιμο μήκος εργασίας 600mm, δυνατότητα σε πάχος ελασμάτων μέχρι 1,5mm. Ακόμα θα πρέπει να περιέχει βάση για τη στήριξή της σε πάγκο εργασίας καθώς και αφαιρούμενες σιαγόνες τμηματικά για τη δυνατότητα διαμόρφωσης παραλληλόγραμμων κουτιών.

- Η ηλεκτροσυγκόλληση τόξου να έχει τροχούς για την μετακίνησή της, ονομαστικό ρεύμα 250Α και να περιέχει ένα σετ παρελκυόμενων (καλώδιο, τσιμπίδες, μάσκα προστασίας, σφυράκι. κ.τ.λ.).

[Μηχανήματα]
[Εργαλεία]
[Υλικά]
[Έπιπλα]
[Συσκευές]
[Εποπτικά μέσα]
[Βιβλιοθήκη]
« ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ


 

...

..

 

 

......
..    ΤΕΧΝΟλογία 2001 - Spiros Papacharisis