ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ - ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ - Φ. 2072

Παλιές δόξες του Φλωρινιώτικου Χειμώνα

Παλιές δόξες του Φλωρινιώτικου Χειμώνα

Η Φλώρινα είναι συνηθισμένη στα χιόνια. Ήδη αυτές τις ημέρες σκεπάστηκε με πολλά χιόνια, το ύψος των οποίων έφθασε τα 40 εκατοστά, ενώ το πολικό ψύχος έφθασε σε μερικές περιοχές τους 17 βαθμούς κάτω του μηδενός.

Και στους παλαιότερους καιρούς, η Φλώρινα γνώριζε μεγάλες και πυκνές χιονοπτώσεις και η κίνηση στην πόλη γίνονταν προβληματική, ελλείψει και τεχνικών μέσων. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι τον χειμώνα 1953 - 54, είχε συσσωρευτεί τόσο χιόνι στον κεντρικό δρόμο Μεγάλου Αλεξάνδρου, που δύσκολα έβλεπες τον διαβάτη του άλλου πεζοδρομίου. Η φωτογραφία μας είναι από τον χειμώνα του 1983. Απεικονίζει την οδό Μ. Αλεξάνδρου, στο ύψος των καταστημάτων των Κων. Μανουκάκη (ΠΡΟ-ΠΟ), Μίσκου Τσορλάκη και Θεοδώρου Λούστα. Λόφοι τα χιόνια, τα σκεπασμένα με χιόνια αυτοκίνητα εγκαταλειμένα στον κεντρικό δρόμο και η διάβαση πεζών και αυτοκινήτων προβληματική. Οι πιο παλιοί θα θυμούνται, ακόμα, ότι στα παλιά τα χρόνια, ο Δήμος μας δεν είχε αποχιονιστικά μηχανήματα. Έτσι ο υποτυπώδης αποχιονισμός των κεντρικών δρόμων, γίνονταν με ένα πρωτόγονο (ας μη φανεί παράξενο στους νεωτέρους) ξύλινο τρίγωνο κατασκεύασμα, που το έσερνε ένα άλογο. Και όταν πάγωναν οι δρόμοι πολλοί κυκλοφορούσαν φορώντας πάνω από τα παπούτσια μάλλινες κάλτσες! Στους δρόμους των απομεμακρυσμένων συνοικιών, τα μονοπάτια τα άνοιγαν οι κάτοικοι με τις πατημασιές τους!!! Δεν υπήρχαν τότε τόσα αυτοκίνητα για να ανοίγουν δρόμους με τις ροδιές τους. Κι ήσαν ευχαριστημένοι!! Ενώ τώρα...

Στην φωτογραφία μας είναι από αριστερά:
Κων/νος Μανουκάκης (τον ευχαριστούμε για την ευγενική παραχώρηση της φωτογραφίας), Αθανάσιος Κλωναράκης, Μιχαήλ (Μίσκος) Τσορλάκης, Δημήτριος Καραβασίλης, Ηλίας Αποστόλου, Μενέλαος Καλυβιάνος, Θεόδωρος Αργ. Λούστας.