ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Η Μαρία Μπράγκα, κόρη του Αθανασίου και της Νίκης, έλαβε επαξίως το πτυχίο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαιδεύσεως (Φλωρίνης) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. (κατ. 7.5.2004)

Ο Λάζαρος Καρυπίδης του Στεφάνου και της Χιονούλας, έλαβε επαξίως το πτυχίο της Εφηρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θεσσλονίκης. (κατ. 30.4.2004)

Η Γεωργία Σαββίδου, κόρη του Στυλιανού και της Φρειδερίκης, έλαβε επαξίως το πτυχίο του Ιστορικού - Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. (κατ. 30.4.2004)

Ο Γεώργιος Σίπκας, γιος του Αντωνίου και της Σταυρούλας Σίπκα, έλαβε επαξίως το πτυχίο του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. (κατ. 23.4.2004)

Η Φωτεινή Παπανούση, κόρη του κ. Τριαντάφυλλου και της Ζωής Παπανούση, έλαβε επαξίως το πτυχίο του Τμήματος Αγρονόμων - Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. (κατ. 08.4.2004)

Ο Θωμάς Τερπίνας, γιος του Σταύρου και της Ζωής, έλαβε επαξίως το πτυχίο της Ανωτάτης Σχολής ΣΕΛΕΤΕ Ηλεκτρονικών. (κατ. 08.4.2004)

Η Αφροδίτη Παρδάλη, κόρη του κ. Σωτηρίου και της κ. Μαρίας Παρδάλη, έλαβε επαξίως το πτυχίο της Σχολής Μαθηματικών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. (κατ. 19.3.2004)

O Γεώργιος Ρίζος, γιος του Σπυρίδωνος και της Αγνής, έλαβε επαξίως το πτυχίο του Τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. (κατ. 19.3.2004)

Η Νικολέττα Σπυρίδου, κόρη του κ. Ηρακλή και της κ. Αλίκης Σπυρίδου, έλαβε επαξίως το πτυχίο της Γερμανικής Φιλολογίας και Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου Γερμανίας.

Η Μαρία Κοσμίδου, κόρη του κ. Δημητρίου και της Ελένης, έλαβε επαξίως το πτυχίο της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Η Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου, κόρη του κ. Νικολάου και της κ. Γεωργίας Χατζηκων/νου, έλαβε επαξίως, με ΑΡΙΣΤΑ, το πτυχίο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ

Ο κ. Γεώργιος Χαλμούκης, γαμπρός επί θυγατρί του Αμυντιώτη κ. Αθανασίου Αθανασίου, προήχθη επαξίως στο βαθμό του Ταξιάρχου Τεθωρακισμένων. (κατ. 04.06.2004)

Ο συμπατριώτης μας μάχιμος Πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού κ. Μιχαήλ Ναούμ γιος του εν αποστρατεία Αντιναυάρχου Π.Ν. κ. Βασιλείου Ναούμ, προήχθη, επαξίως, κατά τις πρόσφατες τακτικές κρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις, στον βαθμό του Αντιπλοιάρχου. (κατ. 21.5.2004)

Ο Ταγματάρχης κ. Θεόδωρος Ρότσιας, του Στεφάνου και της Ελευθερίας, προήχθη επαξίως στον βαθμό του Αντισυνταγματάρχου. (κατ. 7.5.2004)

O Ταγματάρχης κ. Γεώργιος Γιαννόπουλος, του Ευαγγέλου και της Ευδοξίας, προήχθη επαξίως στον βαθμό του Αντισυνταγματάρχου. (κατ. 7.5.2004)

ΑΝΗΓΟΡΕΥΘΕΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΑΡΙΣΗΣ

Ο Φλωρινιώτης κ. Βασίλειος (Ακης) Χρήστου Παπαχαρίσης ανηγορεύθει διδάκτορας (αριστούχος) του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η ορκωμοσία του έγινε ενώπιον του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Μπαγιάτη, της Γενικής Συνελεύσεως του Τμήματος και του προέδρου αυτής κ. Ιωάννη Θεοδωράκη.
Τον κ. Ακη Παπαχαρίση συγχαίρουμε θερμώς.

EΠΕΤΥΧΕ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

Η Αλεξάνδρα Ανδρέου, κόρη του κ. Λεωνίδα (διευθυντού της Αγροτραπέζης Φλωρίνης) και της Αικατερίνης, επέτυχε, ύστερα από διαγωνισμό, στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Να σημειωθεί ότι η Αλεξάνδρα Ανδρέου κατέλαβε την 30η σειρά επιτυχίας, μεταξύ 600 περίπου διαγωνισθένων και 120 επιτυχόντων.
Τα θερμά μας συγχαρητήρια. Καλή φοίτηση στην Σχολή.

Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΑΓΓΕΛΑ ΜΑΖΑΡΗ

Η οδοντίατρος Αγγέλα Μαζάρη, κόρη του Δημητρίου και της Καίτης, ύστερα από επιτυχή παρακολούθηση των οικείων μαθημάτων, απέκτησε την επίζηλη ειδικότητα της Ορθοδοντικής.
Τα θερμά μας συγχαρητήρια.

ΝΕΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Έδωσε τον νενομισμένο όρκο ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου της πόλεώς μας η νέα δικηγόρος Ολυμπία Χατζηχρήστου, κόρη του συνταξιούχου συμβολαιογράφου κ. Χρήστου και της κ. Μαίρης Χατζηχρήστου. (κατ. 7.5.2004)

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

Η κ. Βιολέττα Αθανασίου Βογιατζή, σύζυγος Βασιλείου Τρύφων, έτεκεν θήλυ. (κατ. 23.4.2004)

Η τραπεζικός υπάλληλος Ζαχαρούλα Θ. Πέπη, σύζυγος Ζαφειρίου Αμπα, έτεκεν άρρεν στην Θεσσαλονίκη.

ΑΡΡΑΒΩΝΕΣ

Ο κ. Σωτήριος Αναστασίου Γεωργίου, καθηγητής πληροφορικής και η δ. Ντίνα Ιωαννίδου, αρραβωνιάστηκαν. (κατ. 23.4.2004)

Ο κ. Φίλιππος Κων/νου Κοϊδης, αντιπρόσωπος στην Φλώρινα των τσιγάρων “Καρέλια” και η δ. Τζόεν Γκώγκου αρραβωνιάστηκαν. (κατ. 23.4.2004)

ΓΑΜΟΙ

Ο κ. Ηρακλής Παναγ. Φανόπουλος και η δ. Δήμητρα Αναστ. Γιαλκοβάνη, ετέλεσαν τους γάμους τους στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών, στην Θεσσαλονίκη. Τους στεφάνους αντήλλαξαν ο Οδυσσέας Μέλφος και η Μελίνα Εφραιμίδου. (κατ. 04.06.2004)

Στην ειδυλλιακή τοποθεσία της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος Πισοδερίου και έμπροσθεν αυτής, ετελέσθησαν, την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι, οι γάμοι του Ιατρού  κ. Δημητρίου Νικολάου Στάϊου και της Ιατρού δ. Δήμητρας (Μιμής) Σπύρου Κύρου. Τον γάμο ευλόγησαν τέσσερις ιερείς ο Αρχιμανδρίτης κ. Ειρηναίος, ο Αρχιμανδρίτης και Αρχιερατικός Επίτροπος Αμυνταίου κ. Σεβαστιανός, ο αδελφός του παππού του γαμπρού π. Μιχαήλ Στάϊος και ο ιερεύς Παπαγεωργίου Ζήσης. Τους στεφάνους αντήλλαξε η αρχαιολόγος δ. Αννη Μάλαμα. (κατ. 21.5.2004)

Ο κ. Κώστας Γεωργίου Γουσόπουλος και η δ. Ελένη Δημητρίου Κούσλη, ετέλεσαν τους γάμους τους στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου της πόλεώς μας. (κατ. 30.4.2004)

Ο κ. Γεώργιος Θ. Αρχοντής και η δ. Νάστια Αποστ. Μάγου, καθώς και ο Ευάγγελος Στ. Βάσσου και η δ. Μαρκέλλα Θ. Αρχοντή, ετέλεσαν, ταυτόχρονα, τους γάμους τους εις τον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής της πόλεώς μας. (κατ. 23.4.2004)

Ο κ. Ιωάννης Γεωρ. Μπόγδης και η δ. Αθηνά - Μαρίνα Εμμαν. Αρβανίτη, ετέλεσαν τους γάμους τους στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Παντελεήμονος. Τους στεφάνους αντήλλαξε ο κ. Παύλος Παπαδόπουλος. Τον γάμο ευλόγησε ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Θεόκλητος, βοηθούμενος από πλειάδα ιερέων. (κατ. 23.4.2004)

Ο κ. Δημήτριος Νικ. Σιδηρόπουλος και η δ. Ειρήνη Δημ. Ναούμ ετέλεσαν τους γάμους τους στον Μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονος. (κατ. 23.4.2004)

ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ

Ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος και η κ. Μαρία Μπιτζηλαίου ανεδέξαντο εκ της ιεράς κολυμβήθρας του ιερού ναού του Αγίου Χριστοφόρου Τούμπας Θεσσαλονίκης, το αγοράκι του Ζαφειρίου Θ. Άμπα και της Ζαχαρούλας Θ. Πέπη, χαρίσαντες σε αυτό το όνομα Στέφανος. (κατ. 28.5.2004)

Η Ελεονώρα Δημ. Μπέσσα ανεδέξατο εκ της ιεράς κολυμβήθρας του ιερού ναού Αγίου Νικολάου της πόλεώς μας, το αγοράκι του κ. Σπύρου Χρ. Παπαχαρίση και της κ. Αθηνάς Θ. Βόσδου, χαρίσασα σε αυτό το όνομα Νικηφόρος. (κατ. 14.5.2004)

Ο Αβραάμ (Μάκης) Βασιλειάδης ανεδέξατο εκ της ιεράς κολυμβήθρας ιερού ναού της Θεσσαλονίκης, το αγοράκι του κ. Παύλου και της κ. Όλγας Γρούϊου, χαρίσας σε αυτό το όνομα Στυλιανός. (κατ. 30.4.2004)

Η  Άννα Γκιορτζίνη ανεδέξατο εκ της ιεράς κολυμβήθρας του ιερού ναού της Αγίας Παρασκευής, στις 25 Απριλίου, την κορούλα του κ. Αθανασίου και της κ. Βασιλικής Σταυρίδη, χαρίσασα σε αυτήν το όνομα Χριστίνα. (κατ. 30.4.2004)

ΘΑΝΑΤΟΙ

Μία θλιβερή είδηση μάς ήλθε από την Θεσσαλονίκη. Πέθανε εκεί ο συμπατριώτης μας Ιωάννης  Πέτρου Καλαούζης, σε ηλικία 74 ετών. Αφήνει πίσω του την σύζυγό του Παρθένα Λιθοξοϊδου - Καλαούζη, τα δυο του τέκνα Βασίλειο και Παναγιώτη, καθώς και τα αδέλφια του Γεώργιο, Σταύρο και Φιλώτα. Η κηδεία του έγινε στην εκκλησία της αγίας Βαρβάρας Θεσσαλονίκης. Ο μεταστάς ήταν συνταξιούχος τεχνικός σε κινηματογράφους, επάγγελμα που ασκούσε και όταν ήταν εγκατεστημένος στην Φλώρινα. (κατ. 02.07.2004)

Απεβίωσε η Όλγα Ζιούλη, ετών 81, μητέρα των Αναστασίας και Δημητρίου και αδελφή των Αχιλλέα και Πετρούλας. (κατ. 02.07.2004)

Πλήρης ημερών, ετών 96 απεβίωσε ο Λάζαρος Σαπουντζής, πατέρας της κ. Σοφίας Αθαν. Βέργου. Ήταν γόνος της μεγάλης και γνωστής και παλιάς οικογενείας της πόλεώς μας Σαπουντζή. (κατ. 02.07.2004)

Απεβίωσε στους Λόφους, όπου και εκηδεύθηκε ο Ιορδάνης Θεοδ. Κούλης, ετών 74. Ο μεταστάς ήταν πατέρας των Πανταζή και Βασιλείου Κούλη. (κατ. 02.07.2004)

Θρήνος στο Αμμοχώρι Φλωρίνης, για τον άδικο θάνατο του 30χρονου Παντελή Τριγωνίδη, που σκοτώθηκε το περασμένο Σάββατο σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στο 18ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Φλωρίνης - Κοζάνης, στο ύψος των λιγνιτωρυχείων Βεύης. Ο άτυχος νέος επέβαινε σε ΙΧ φορτηγάκι, που οδηγούσε ο συγχωριανός του Χρήστος Σιδηρόπουλος και το μοιραίο ατύχημα επήλθε όταν το φορτηγάκι ξέφυγε από την πορεία του και ανετράπη, με συνέπεια ο οδηγός του να τραυματισθεί ελαφρά και να χάσει την ζωή του ο συνεπιβάτης του Παντελής Τριγωνίδης. Μέσα σε θρήνο και κοπετό συγγενών και φίλων και όλων των κατοίκων του Αμμοχωρίου έγινε η κηδεία του. Ο αδικοχαμένος Παντελής ήταν γιος της Αικατερίνης Τριγωνίδου, αδελφός των Γεωργίου, Ελένης και Αθηνάς, καθώς και ανεψιός των Γεωργίου - Βασιλικής Κοτσασαρίδου και Συμεώνος Αναστασίου. (κατ. 25.06.2004)

Σε ηλικία 72 ετών απεβίωσε ο Γεώργιος Βέρος, σύζυγος Μαρίας και πατέρας Διονυσίου, Χριστίνας και Ελένης. (κατ. 25.06.2004)

Απεβίωσε η Κασσιανή Αναγνωστοπούλου, ετών 64, σύζυγος του Χρήστου και μητέρα της Κατερίνας, του Ιωάννου και του Νικολάου. (κατ. 25.06.2004)

Απεβίωσε ο Γεώργιος Αρβανίτης, ετών 84, σύζυγος της Αικατερίνης και πατέρας των Πέτρου Αρβανίτη και Δάφνης Παπαδοπούλου.
(κατ. 11.06.2004)

Σε ηλικία 77 ετών απεβίωσε η Ζωή Γιαννάκη - Πέϊου, σύζυγος του κτηνιάτρου κ. Παύλου Πέϊου και αδελφή του γνωστού συμπολίτου μας τυρεμπόρου κ. Νικολάου Γιαννάκη.
Η μεταστάσα ζήσουσε μετά του συζύγου της στην Αθήνα, όπου ήταν διοικητικός υπάλληλος στην Σιβιτανίδειο Σχολή. Συχνά επισκέπτονταν την Φλώρινα, στην οποία διατηρούσαν διαμέρισμα. Ήθελε, όμως, να πεθάνει στην αγαπημένη της Φλώρινα. Έτσι, λίγο πριν πεθάνει, μετεφέρθη στην Φλώρινα, όπου και άφησε την τελευταία πνοή της ζωής της. Στα νιάτα της ήταν εθελόντρια αδελφή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Φλωρίνης και με την ιδιότητά της αυτή, στάθηκε παρήγορος άγγελος στο πλάι τόσο των τραυματιών στρατιωτών στο εδώ νοσοκομείο και αλλού, κατά την διάρκεια του ανταρτοπολέμου, όσο και στους έχοντες ανάγκη βοηθείας συμπολίτες μας. Για την κοινωνική της αυτή προσφορά, άλλωστε, έτυχε τιμητικής διακρίσεως (δια αναλόγου παρασήμου) από την κεντρική διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Η Ζωή Γιαννάκη - Πέϊου, ήταν κοινωνικός άνθρωπος, προικισμένη με ευγενικά αισθήματα, πράα και γλυκομίλητη. Γι’ αυτό και εξετιμάτο ιδιαίτερα από τις φίλες της και γενικότερα από την Φλωρινιώτικη παροικία των Αθηνών, φυσικά και από την κοινωνία της πόλεώς μας. (κατ. 11.06.2004)

Απεβίωσε η Μαρία Μίχτη, ετών 71, σύζυγος του κ. Χρήστου Μίχτη, μητέρα της Άννας Πολυν. Θεοδουλίδη και αδελφή των Ζαφειρίου και Ευαγγέλου Μανιώτη. (κατ. 04.06.2004)

Σε ηλικία 81 απεβίωσε η Μαρία Παπαθανασίου, μητέρα των Δαμιανού, Σταύρου, Γεωργίας και Αθηνάς. (κατ. 04.06.2004)

Απεβίωσε στην Άνω Καλλινίκη η Πηνελόπη Ιωαννίδου, σύζυγος του Γεωργίου και μητέρα των Θωμά, Αγγελικής και Δημητρίου. (κατ. 04.06.2004)

Στο Ανταρτικό απεβίωσε ο Ιωάννης Φραντζής, ετών 77, σύζυγος της Ιορδάνας και πατέρας των Γεωργίου, Βασιλείου, Νικολάου και Δημητρίου Φραντζή. (κατ. 04.06.2004)

Σε ηλικία μόλις 52 ετών απεβίωσε ο καθηγητής Σωματικής Αγωγής Χρήστος Μήνος, γιος της Αναστασίας και αδελφός των Μενελάου, Αγάπης και Μαίρης. Η εξόδιος ακολουθία εψάλει στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Πολυπλάτανο, όπου έγινε και η ταφή. (κατ. 04.06.2004)

Απεβίωσε ο Ευάγγελος Σαββάκης, ετών 84, πατέρας της Μαρίας Τουρούντζη και θείος του Ευαγγέλου Γουμπέρη. (κατ. 28.5.2004)

Σε ηλικία 49 ετών απεβίωσε ο Γεώργιος Στ. Δαϊκόπουλος, υπάλληλος της πρωτοβάθμιας εκπαιδεύσεως Φλωρίνης. Αφήνει πίσω του την σύζυγό του Αναστασία, τα τέκνα του Σταύρο και Λεωνίδα, τους γονείς του Σταύρο και Αναστασία και τα αδέλφια του Μαρία, Μελπομένη και Χαράλαμπο. Η εξόδιος ακολουθία εψάλει στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Βεύης, όπου και ετάφη. (κατ. 28.5.2004)

Απεβίωσε στην Θεσσαλονίκη ο εκ Κορυτσάς ορμώμενος διακεκριμένος χειρούργος Αλέξανδρος Δάρδας, σύζυγος της κ. Θωμαής (Ίκας) Δάρδα - Δώδου, εκ Νυμφαίου. (κατ. 28.5.2004)

Απεβίωσε η Ελευθερία Σταυρίδου, ετών 85, αδελφή της κ. Δέσποινας Τσαούση. (κατ. 28.5.2004)

Απεβίωσε η Δόμνα Φιλ. Μπασμά, ετών 82, αδελφή των Κωνσταντίνου, Βασιλικής, Σοφίας, Μαρίας και Ελένης. (κατ. 28.5.2004)

Απεβίωσε η Σοφία Ηλία Γιαννάκη, ετών 76, μητέρα των Αποστόλου και της Ελένης και αδελφή των Συμεώνος και Δημητρίου. (κατ. 21.5.2004)

Απεβίωσε η Ελισσάβετ Τάσσου, ετών 82, αδελφή της Ελένης Γιαγκουλίδου. (κατ. 21.5.2004)

Ενας ακόμη Μοναστηριώτικης καταγωγής, ο Μιχαήλ Δημητσόπουλος, άφησε τα εγκόσμια. Ήτο 80 ετών και αφήνει πίσω του την σύζυγό του Ελένη και την αδελφή του Γεωργία Ιω. Φωτιάδου. Η προσφορά του στην δημοτική εκπαίδευση, ως διδασκάλου, ήτο μεγάλη και παραδειγματική. Υπηρέστησε στην 35ετή σταδιοδρομία του,  με αφοσίωση στο καθήκον, μεταλαμπαδεύσας στους μικρούς μαθητές του την αγάπη προς τα γράμματα και την αφοσίωση στην μάθηση. Υπηρέτησε αλληλοδιαδόχως, στο Ανταρτικό, την Μελίτη, το Αρμενοχώρι, την Άνω Καληνίκη, το Αμύνταιο και το 1ο δημοτικό σχολείο της πόλεώς μας, όπου άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων.
Η μακρόχρονη, όμως, θητεία του στο στράτευμα, ως εφέδρου ανθυπολοχαγού, ήταν εκείνη που τον ανέδειξε σε υψηλόφρονα Έλληνα και γενναίο στρατιώτη. Επολέμησε την περίοδο του αντισυμμοριακού αγώνα στην περιοχή του Μπέλες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και στον Γράμμο, όπου αναδείχθηκε σε ήρωα, αφού η Πολιτεία, για την γενναιότητά του, τον ετίμησε με τρία μετάλλια Ανδρείας. Η διμοιρία του, ήταν εκείνη που εισήλθε πρώτη στην Αετομηλίτσα του Γράμμου, όπου ήταν το άντρο των ανταρτών. Στην τελευταία του κατοικία τον συνώδευσε πλήθος κόσμου και πολλοί συνάδελφοί του δάσκαλοι. (κατ. 21.5.2004)

Απεβίωσε η Μαρίκα Βουβουλίκα, δασκάλα, μητέρα των Μίμη Σουλιώτη και της Ανθούλας. Η μεταστάσα κατάγονταν από την πόλη του Μοναστηρίου από τους δύο γονείς, τον Μιχαήλ Κ. Βουβουλίκα, δικηγόρο και Ειρηνοδίκη και από την Μαγδαληνή Γ. Σμυρνιού, αρσακειάδα (με υποτροφία) γυμνάστρια και νηπιαγωγό της Σχολής Τυφλών Αθηνών και αδελφή του διπλωματούχου βιολιστή Σωκράτη Βουβουλίκα, καθώς και πρωτεξαδέλφη της Βιολέττας Χ. Σμυρνιού - Παπαθανασίου, προέδρου του Συνδέσμου Μοναστηριωτών Θεσσαλονίκης.
Η εκλιπούσα διακρίθηκε για την επαγγελματική της δραστηριότητα και για την κοινωνική της παρουσία στην πόλη της Φλωρίνης, διαπρέψεσα ως πρώτη ερμηνεύτρια της χορωδίας του Φ.Σ.Φ. “Ο Αριστοτέλης”, στο έργο “Το στοιχειωμένο γιοφύρι” του  Μανώλη Καλομοίρη. (κατ. 21.5.2004)

Σε ηλικία μόλις 25 ετών, απεβίωσε η Μαρία - Ιωάννα Σάββα - Μαλελή, κόρη του Χρήστου και  της Ηλέκτρας και αδελφή των Σταύρου και Νικολέττας. (κατ. 21.5.2004)

Απεβίωσε στο Ελσίνκι Φινλανδίας, όπου ήταν εγκατεστημένος εδώ και χρόνια, ο συμπατριώτης μας Βασίλειος Δημητρίου Βουτσιάδης. Ήτο 58 ετών και είχε δύο αγόρια και μία κόρη. (κατ. 21.5.2004)

Απεβίωσε ο Μοναστηριώτικης καταγωγής Γεώργιος Ιωαννίδης, συνταξιούχος επαγγελματίας ειδών νεωτερισμού, ετών 71, σύζυγος της Πανδώρας, πατέρας των Βασιλικής Χρ. Ροσενλή και Φωτεινής Χρ. Σιάλτση και αδελφός της θεολογίας. Αφήνει και 6 εγγόνια. (κατ. 14.5.2004)

Απεβίωσε στους Λόφους Φλωρίνης ο Αθανάσιος Τασόπουλος, ετών 72, σύζυγος Ρεβέκκας και πατέρας των Αικατερίνης, Ελένης και Ιωάννου. (κατ. 7.5.2004)

Απεβίωσε η Σοφία Τσιάτσια, ετών 65, σύζυγος Χρήστου, μητέρα Κων/νου και αδελφή Ανθούλας και Αφροδίτης. (κατ. 7.5.2004)

Σε ηλικία 90 ετών απεβίωσε η Αννέτα Γκατζούλη, μητέρα των Σταύρου και Βασιλικής. (κατ. 7.5.2004)

Απεβίωσε στην Αθήνα ο Αναστάσιος Πετίδης, επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου των εν Αθήναις Φλωρινωτών και της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αθηνών, συνταξιούχος δάσκαλος. (κατ. 7.5.2004)

Απεβίωσε στο Μεσονήσι, όπου ετάφη, ο Χρήστος Μαυρομάτης, ετών 60, σύζυγος της Γεωργίας, πατέρας των Αλεξάνδρου και Νικολέττας και αδελφός των Παναγιώτη, Κυριακής και Ελένης. (κατ. 30.4.2004)

Από την Θεσσαλονίκη πληροφορηθήκαμε ότι απεβίωσε εκεί η συμπατριώτισσά μας Εριφύλη Τράντα, το γένος Ανδρέα και Μαρίας Καραντζίδη. Αφήνει πίσω της τον σύζυγό της Ιωάννη και τις θυγατέρες της Πολυξένη και Μαρία, καθώς και τα αδέλφια της Πέτρο Καραντζίδη, Γηρίατρο, Ευτέρπη και Αθηνά Βλάχου. Ήταν 73 ετών. (κατ. 30.4.2004)

Σε ηλικία 88 ετών απεβίωσε η Θεοδώρα Χάσου - Κούρτη, συνταξιούχος νηπιαγωγός, μητέρα του Θωμά και αδελφή των Ανδρομάχης και Ελένης. (κατ. 30.4.2004)

Απεβίωσε στην Θεσσαλονίκη η συμπατριώτισσά μας Αγλαΐα Δημ. Κορτσάρη. Γεννήθηκε πριν  90 χρόνια και ήταν μητέρα της Νιόβης και του Κων/νου Κορτσάρη, καθώς και αδελφή του πρώην τελωνειακού  Θωμά Σιέμπη. Είχε υπηρετήσει ευόρκως ως διοικητικός υπάλληλος στο Νοσοκομείο Φλωρίνης. Κατάγονταν από το Μοναστήρι. Στην τελευταία της κατοικία την συνόδευσαν πολλοί Φλωρινιώτες από την Φλώρινα και την Θεσσαλονίκη. (κατ. 23.4.2004)

Ένας ακόμη λαμπρός Φλωρινιώτης και επιστήμονας απεβίωσε στην Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον Βασίλειο Νάρκισσου Γεωργιάδη, ετών 75.  Πτυχιούχος Φυσικός, διετέλεσε βοηθός καθηγητού στην έδρα Γενικής Φυσικής και ήταν κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος του ηλεκτρονικού μηχανικού. Επί σειρά ετών διετέλεσε επιτυχημένο και δραστήριο διευθυντικό στέλεχος της γνωστής και μεγάλης εταιρείας ΕΣΣΟ ΠΑΠΑΣ, που εκμεταλλευόταν επί δεκάδες χρόνια τα ομώνυμα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης. Ως διευθυντικό στέλεχος η εταιρεία ESSO του είχε εμπιστευθεί να βοηθήσει στην λειτουργία ενός νέου διυλιστηρίου στην πετρελαιοπαραγωγική χώρα της Λιβύης, όπου εργάσθηκε  επιτυχώς επί τριετία. Μετά την αποχώρησή του από την ΕΣΣΟ ΠΑΠΑΣ, τοποθετήθηκε υπεύθυνος αυτοματισμού και ελέγχου παραγωγής της βιομηχανίας λιπασμάτων Πτολεμαϊδος. Ήταν αγαπητός από όλους και απόδειξη του κύρους του στην εργασία του και της εκτιμήσεώς του στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, είναι η παρουσία στην κηδεία πλήθους κόσμου. Αφήνει πίσω του, εκτός από την καλή φήμη του λαμπρού ανθρώπου και επιστήμονα, την σύζυγό του Ερατώ, τα δύο παιδιά του Νάσο Γεωργιάδη και Πένυ Φεσατίδου, αρκετά εγγόνια,  καθώς και τα αδέλφια του Λεωνίδα Γεωργιάδη και Πολυτίμη Άλτα. (κατ. 23.4.2004)

Πλήρης ημερών, ετών 90, απεβίωσε ο Ιωάννης Σάββας, σύζυγος της Ευαγγελίας και πατέρας του πολλάκις Βαλκανιονίκη και Μεσογειονίκη στο αγώνισμα της πάλης Δημητρίου Σάββα και των Σοφίας, Μαρίας Πολατίδου και Ελευθερίας. Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλει στον ιερό ναό της γενέτειράς του Πλατύ Πρέσπας, όπου και ετάφη. (κατ. 23.4.2004)

Στον οικισμό Σίμου Ιωαννίδη απεβίωσε ο Χρήστος Γιάντσης, ετών 70, σύζυγος Αλεξάνδρας και πατέρας των Βασιλείου, Νικολάου και Ελένης. (κατ. 23.4.2004)

Απεβίωσε η Ελένη Σερβίνη, ετών 84, μητέρα του γνωστού ζαχαροπλάστη της πόλεώς μας Βασιλείου Σερβίνη και της Ελένης και αδελφή των Θωμά και Θεοδώρας. Η εξόδιος ακολουθία εψάλει στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Πρώτης, όπου και ετάφη. (κατ. 23.4.2004)

Απεβίωσε ο Κοσμάς Νίτσιος, ετών 82, σύζυγος της Ανθούλας και πατέρας της Γιαννούλας, καθώς και αδελφός του Κώστα και της Πολυτίμης. Εκηδεύθη στο Πισοδέρι. (κατ. 23.4.2004)

Σε ηλικία 81 ετών, απεβίωσε ο Πέτρος Φωτεινός, πατέρας των Ελένης, Αικατερίνης, Δανάης και Νικολάου. (κατ. 23.4.2004)

Απεβίωσε στον Πολυπλάτανο Φλωρίνης, όπου και εκηδεύθη, ο Ιωάννης Κωτσαλίδης, ετών 77, σύζυγος Θεοδώρας, πατέρας των Γεωργίου, Σοφίας, Κυριακής, Ερμιόνης και Ευαγγελίας, καθώς αδελφός των Αλεξάνδρου και Κων/νου. (κατ. 23.4.2004)

Απεβίωσε η Ελένη Στόϊκου, ετών 75, μητέρα του Θέμελη και αδελφή του Παύλου. (κατ. 08.4.2004)

Απεβίωσε η Δήμητρα Παπαδοπούλου, ετών 66, μητέρα των Παντελή και Γεωργίου και αδελφή των Χρήστου και Δημητρίου. (κατ. 08.4.2004)

Σε ηλικία 78 ετών απεβίωσε ο Ιωάννης Αθαν. Παπαγρηγορίου, συνταξιούχος της ΔΕΗ. αφήνει πίσω του την σύζυγό του Καλυψώ, τον γιο του Γεώργιο και τα αδέλφια του Ελένη Στόψη, Ευριδίκη Ματθαίου και Κώστα Παπαγρηγορίου. Ήταν εκ χαρακτήρος πράος και συνεπής υπάλληλος της ΔΕΗ, επίσης συμμετέσχε στον αντισυμμοριακό αγώνα, υπηρετήσας ευόρκως την Πατρίδα. (κατ. 08.4.2004)

Απεβίωσε στην Αθήνα ο Μανώλης Μουστακάκης, προσφιλής σύζυγος της Φλωρινιώτισσας κ. Αυγούλας Μήτκα και θείος του καθηγητού της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Περικλή Μήτκα και του δικηγόρου Φλωρίνης κ. Αριστείδη Μήτκα. Ο μεταστάς ήτο 86 ετών, είχε υπηρετήσει σε στρατιωτική μονάδα, που είχε την έδρα της στην Φλώρινας κατά την περίοδο του ανταρτοπολέμου και ήτο λογιστής μεγάλης επιχειρήσεως των Αθηνών. Ήτο καλλιεργημένο άτομο, που διακρίνονταν για το ήθος του, την σωφροσύνη και την καλωσύνη του. Εκηδεύθη από τον ιερό ναό των κοιμητηρίων του Κόκκινου Μύλου Αττικής. (κατ. 02.4.2004)

Απεβίωσε στην Μελβούρνη της Αυστραλίας ο συμπατριώτης μας Κων/νος Δημητρίου Λούστας, ετών 55, γουνοποιός το επάγγελμα. Υπήρξε γόνος της γνωστής μεγάλης οικογενείας Λούστα, από το αρχοντικό Νυμφαίο. (κατ. 02.4.2004)

Στον Τριπόταμο απεβίωσε ο πρωτοπρευσβύτερος Αχιλλέας Παπασωτηρίου, ετών 81, πατέρας των Βασιλείου, Δημητρίου, Σωτηρίου και Γεωργίας και αδελφός των Ευγενίας, Ζήση και Νεράντζας. (κατ. 02.4.2004)

Σε ηλικία 88 ετών απεβίωσε η Δήμητρα Κοσμάτου, μητέρα των Αθηνάς, Δημητρίου και Σωτηρίου Κοσμάτου. (κατ. 02.4.2004)

Στα 100 χρόνια της συνάντησε ο θάνατος την Θεοδώρα Β. Άμπα, που απεβίωσε στην Βεύη, όπου και ετάφη. Αφήνει πίσω της τα τέκνα Στυλιανή, Ιωάννη, Σταύρο, Πασχάλη και Θεοχάρη. (κατ. 02.4.2004)

Απεβίωσε στο Παρόρι η Θεοδοσία Τουνοπούλου, σύζυγος του Νικολάου και μητέρα των Σίμου, Αθανασίου, Γεωργίου, Βασιλείου, Ζωής και Μελπομένης. Οι τέσσερις τελευταίοι είναι εγκατεστημένοι στην Μελβούρνη και ήλθαν από εκεί για να συνοδεύσουν την αγαπημένη τους μητέρα στην τελευταία της κατοικία. (κατ. 02.4.2004)

Απεβίωσε η Ευθυμία Κωνσταντίνου, μητέρα των Ευαγγελίας, Θεοδώρου, Δημητρίου και Ελένης. Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλει στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών (παλαιοημερολογητών) της πόλεώς μας. (κατ. 02.4.2004)

Σε ηλικία 80 ετών απεβίωσε ο Κων/νος Ιωαννίδης, πατέρας των Ειρήνης, Νικολάου και Θωμά και αδελφός των Ελισσάβετ και Χρήστου. Ετάφη στην γενέτειρά του Παλαίστρα. (κατ. 02.4.2004)

Πλήρης ημερών, ετών 94, απεβίωσε στον Τροπαιούχο ο Θεοχάρης Παναγιωτίδης, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει πρόεδρος της κοινότητος Τροπαιούχου. (κατ. 02.4.2004)

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε από την Θεσσαλονίκη τον ξαφνικό θάνατο του εκεί εγκατεστημένου συμπατριώτη μας συνταξιούχου επιχειρηματία Γρηγορίου Αλεξάνδρου Σιάμκουρη. Η κηδεία του έγινε στην Θεσσαλονίκη, όπου και ετάφη, παρουσία πλήθους συγγενών και φίλων από την Θεσσαλονίκη και την Φλώρινα. Ο Γρηγόριος Σιάμκουρης ήταν 65 ετών, αφήνει δε πίσω του σύζυγο Βέρα και δύο τέκνα, τον Κων/νο και τον Αλέξανδρο, ήταν δε αδελφός των Νικολάου, Φιλίππου και του ιατρού Θεσσαλονίκης Χρήστου Σιάμκουρη. (κατ. 19.3.2004)

Απεβίωσε η Κατίνα Αναστασίου, ετών 60, σύζυγος του Γεωργίου και μητέρα του Λεωνίδα Αναστασίου. Εκηδεύθη στο Μεσοχώρι Φλωρίνης, από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. (κατ. 19.3.2004)

Σε ηλικία 73 ετών, απεβίωσε ο Γεώργιος Συμ. Μουρατίδης, συνταξιούχος υπάλληλος της Διευθύνσεως Δασών Φλωρίνης. Αφήνει πίσω του την σύζυγό του Αγγελική, τα τέκνα του Συμεώνα, Εμμανουήλ, Νικόλαο, Μαρία και Ιωάννην, καθώς και τα αδέλφια του Γεωργία, Κυριακή και Παύλο Μουρατίδη. Η εξόδιος ακολουθία εψάλει στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, παρουσία πολλών συγγενών και φίλων, καθώς και πρώην συναδέλφων του της διευθύνσεως Δασών Φλωρίνης, που είχαν κατακλύσει τον ναό. (κατ. 19.3.2004)

Απεβίωσε στην Βεύη, όπου και ετάφη, ο Βασίλειος Αλούσης, ετών 58. Ο μεταστάς αφήνει πίσω του την σύζυγό του Μελπομένη, τις επτά θυγατέρες του, Βικτωρία, Μαριάννα, Άννα, Ελένη, Γεωργία, Πελαγία και Αθανασία, καθώς και τα αδέλφια του Τραϊανό, Σταύρο, Στέφανο και Αναστάσιο. (κατ. 19.3.2004)

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε από την Αθήνα τον θάνατο του συμπατριώτου μας Δημητρίου (Τάκου) Μίχτη, ετών 76, άλλοτε παντοπώλου. Αφήνει πίσω του την σύζυγό του Βασιλική, τα παιδιά του Ευάγγελο και Αναστασία και τα αδέλφια του Παντελή, Χρυσούλα Ελευθερίου και Φανή Μίσκα. Η ταφή έγινε στο νεκροταφείο του Ζωγράφου Αθηνών, παρουσία αρκετών Φλωρινιωτών. (κατ. 12.3.2004)

Απεβίωσε, ύστερα από θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα ο Νικόλαος Μπραγιάντσης, ετών 62. Ήτο σύζυγος της Ελευθερίας, πατέρας των Αθανασίας, Λαζάρου και Ευαγγέλου, καθώς και αδελφός Γεωργίου Μπραγιάντση. (κατ. 12.3.2004)

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του συμπατριώτου μας Χριστοφόρου (Τάκη) Ζάχου, στην Βέροια.

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε από τον Χολαργό Αθηνών τον θάνατο της συμπατριώτισσάς μας Μαριγούλας Παυλίδου - Μπαζοπούλου, επισυμβάντος στις 12 Φεβρουαρίου. Η ταφή της έγινε στο κοιμητήριο του Χολαργού. Ήταν 92 ετών και ως δασκάλα, που ξεκίνησε την υπηρεσιακή της πορεία από τον ανύπαρκτο σήμερα Πυξόν της Πρέσπας, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, το 1940, για να συνεχίσει στο Μελισσοχώρι και την Επανωμή Θεσσαλονίκης, τον Σκοπό Φλωρίνης και την πόλη της Φλωρίνης, στο 3ο, το 1ο και το 1ο δημοτικό σχολεία, προσέφερε πολύτιμες εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Κατά τα μαθητικά και νεανικά της χρόνια, η μεταστάσα συμμετείχε σε πολλές μαθητικές και μη θεατρικές παραστάσεις και εντυπωσίαζε με το θεατρικό της ταλέντο. Ήταν παντρεμένη με τον μακαρίτη πια Βασίλειο Μπαζόπουλο και αφήνει πίσω της την καθηγήτρια της Στοματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μπέτυ Μπαζοπούλου - Κιρκανίδου, τον διευθυντή του ακτινολογικού τμήματος του νοσοκομείου μας κ. Ευάγγελο Μπαζόπουλο και τον πρώην διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού Φλωρίνης κ. Δημήτριο Μπαζόπουλο, καθώς επίσης και εγγόνια. Η Μαριγούλα Μπαζοπούλου γεννήθηκε στο Τορόντο του Καναδά, όπου ο πατέρας της ήταν μετανάστης, η καταγωγή της όμως, ήταν από το Μοναστήρι. Για να τιμήσουν την μνήμη της μητέρας τους τα παιδιά της θα τελέσουν το 40ήμερο μνημόσυνο στην Φλώρινα.

Απεβίωσε στον Πολυπλάτανο Φλωρίνης, ο Αλέξανδρος Σελεμίδης, ετών 71, πατέρας των Βασιλείου, Κων/νου, Παναγιώτου, Βέρας και Δημητρίου Σελεμίδη και αδελφός της Χιόνας.

Απεβίωσε η Βασιλική Γαγάτση - Νούσια, ετών 79, αδελφή του Χρήστου Νούσια.

Σε ηλικία μόλις 44 ετών απεβίωσε ο Πισοδερίτης την καταγωγή Χαράλαμπος Δούκας, γιος του Δημητρίου και της Παναγιώτας, σύζυγος της Αμαλίας και πατέρας των Αλεξάνδρου και Ανδρέα. Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλει στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής Πισοδερίου, όπου και ετάφη.

Η μικρή κοινωνία της πόλεώς μας με βαθύτατη θλίψη και πόνο, συνόδευσε στην τελευταία της κατοικία, την αξιαγάπητη δέσποινα, Μαρία Μπογδάνη - Πέπη. Η αξέχαστη Μαρία, μετά μακροχρόνια ασθένεια, υπέκυψε τελικά στο μοιραίο την περασμένη Δευτέρα, χάνοντας την μάχη της ζωής. Η εξόδιος ακολουθία εψάλλει την επομένη στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, μετά την οποία ο π. Επιφάνειος, σε σύντομο επικήδειο λόγο του, εξήρε την προσωπικότητα και την προσφορά της στην κοινωνία και απηύθυνε παρήγορα λόγια στους απαρηγόρητους οικείους της.
Η κοινωνική της προσφορά επικεντρώνεται στην ευσυνείδητη υπηρεσία της στον Α Παιδικό Σταθμό της πόλεώς μας, ως Διευθύντρια αυτού, όπου εργαζόμενοι γονείς της εμπιστεύονταν τα νήπια - παιδιά τους, και η οποία, μαζί με τις συνεργάτιδές της, με μητρική τρυφερότητα και αγάπη, τα φρόντιζαν, τα διαπαιδαγωγούσαν, τα τάιζαν.
Η Μαρία Πέπη στα 65 χρόνια της, αφήνει πίσω της τον αγαπημένο σύζυγό της Θεόδωρο Πέπη και τα λατρευτά της κορίτσια, την Ζαχαρούλα Άμπα και την Νικολέττα Πέπη, καθώς και δύο εγγόνια και δύο αγαπημένους της αδελφούς, τον Κυριάκο και τον Ευγένιο Μπογδάνη. Κατάγονταν από την Πτολεμαϊδα.

Απεβίωσε ο Χρήστος Μαρτσούλης, ετών 68, σύζυγος της Αθηνάς και πατέρας των Αλκιβιάδη και του Νικολάου.

Απεβίωσε η Βασιλική Παπαδημητρίου, ετών 77.

Σε ηλικία 85 ετών απεβίωσε στον Νέο Καύκασο Φλωρίνης ο Παύλος Ασλανίδης, προσφιλής σύζυγος της κ. Σουμέλας και πατέρας του μεγαλοεπιχειρηματία Κώστα Ασλανίδη και της Μαρίας. Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλει στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Νέου Καυκάσου. Ετάφη στον Νέο Καύκασο.

Απεβίωσαν:

Ο ιατρός ωτολαρυγγολόγος Παναγιώτης Ζήσης, στην Κοζάνη, ετών 82

Η Ωραιοζήλη Αγακίδου, ετών 69, μητέρα των Κων/νου και Στυλιανού Αγακίδη.

Ο Αργύριος Ελευθεριάδης, ετών 82. Αφήνει πίσω του 9 τέκνα και 6 αδέλφια.

Η συμπατριώτισσά μας Ξανθίππη Τσαπάνου - Κυριάκη, στην Θεσσαλονίκη, ετών 76, αδελφή του συνταξιούχου δασκάλου Νικολάου Τσαπάνου και του Δημητρίου.

Ο Αδάμ Ζεμπερίδης, στην Μελίτη, σύζυγος Ασπασίας και πατέρας των Βασιλικής, Αικατερίνης, Ευτυχίας και Σάββα Ζεμπερίδη.

Ο Σταύρος Γιαγκούλτσης, επίσης στην Μελίτη, ετών 59, σύζυγος Μαρίας, πατέρας των Χρυσοβαλάντου και Τριανταφύλλου και αδελφός των Μιχαήλ, Σοφίας και Τριανταφυλλιάς.

Ο Χρήστος Σπ. Πηλιούρης, στο Φλάμπουρο, ετών 63, σύζυγος Μαρίας, πατέρας των Κώστα και Ελισσάβετ και αδελφός των Θεοδώρου, Δημητρίου και Αλκιβιάδη.

Απεβίωσε η Ευφημία Μπούτσκου, ετών 82, μητέρα των Ελένης Δημ. Κοσμίδη, Μαγδαληνής Ρήγα Αλεξιάδη, Αναστασίου Μπούτσικου και Σοφίας Ιωάν. Ξαντινίδου, καθώς και αδελφή της Μαρίκας Νάτση. Της νεκρωσίμου ακολουθίας προέστη, μετά πλειάδος ιερέων, ο σεβαμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Θεόκλητος, ο οποίος στον σύντομο επικήδειο λόγο του εξήρε την μεγάλη θρησκευτική πίστη της μεταστάσης στην ορθόδοξη εκκλησία, την ανθρωπιστική της προσφορά και την ανάδειξή της σε καλή και φιλόστοργη μητέρα. Επικήδειο λόγο εξεφώνησε και ο γαμπρός της εκλιπούσης παιδίατρος κ. Δημήτριος Κοσμίδης, ο οποίος αναφέρθηκε, κυρίως, στα πλούσια μητρικά αισθήματα για τα παιδιά της και τα ανάλογα αισθήματα για τον συνάνθρωπό της. Υπενθυμίζουμε ότι ο σύζυγος της μεταστάσης, Ιωάννης Μπούτσκος, είχε διατελέσει δήμαρχος Φλωρίνης την περίοδο του 1949.

Σε ηλικία 74 ετών απεβίωσε ο Δημοσθένης Χατζηϊωάννου, σύζυγος της Νίκης και πατέρας των Σοφίας και Παναγιώτας και αδελφός του Ακαδημαϊκού μας κ. Θεμιστοκλή Χατζηϊωάννου και του Παύλου Χατζηϊωάννου. Ο μεταστάς ήταν δραστήριος επιχειρηματίας και με την βιοτεχνία του μάλλινων ειδών, έδινε εργασία σε πολλές Φλωρινιώτισσες.

Πλήρης ημερών, ετών 90, απεβίωσε η Ελένη χήρα Νικολάου Κεσίδη, νύφη επ’ αδελφώ, των Ερμιόνης Τυρπένου, Κων/νου, Βασιλείου και Ιωάννου Κεσίδη.

Στην γειτονική Σκοπιά απεβίωσε ο Λάζαρος Στοϊνίτσης, ετών 77, πατέρας των Νικολάου, Φανής, Αικατερίνης και Χρήστου.

Απεβίωσε στην Καλλιθέα Πρεσπών η Χριστίνα Μπεγάλτση, ετών 79.

Απεβίωσε στην Κολχική, ο Κων/νος Χρυσοχοϊδης, σύζυγος της Μάρθας και πατέρας της Ελένης Αθαν. Πετκάνη.

Απεβίωσε η Ιφιγένεια Παναγιώτου (Δώση), ετών 73, σύζυγος του Σωκράτη και μητέρα των Χρήστου Παναγιώτου και Μαρίας Γεωργ. Σάββα.

- Ενας γενναίος και αριστοκράτης Στρατηγός ε.α. του πυροβολικού, ο Βαλέριος Στάης, έχασε την μάχη της ζωής στην Αθήνα. Η κηδεία του έγινε την Τετάρτη. Ο μεταστάς ήταν σύζυγος της συμπατριώτισσάς μας κ. Κασσιανής Τριανταφυλλίδου και πατέρας του ε.α. Αντιναυάρχου του Πολεμικού Ναυτικού, Νικολάου και του οικονομολόγου Θεμιστοκλή.
Ο Βαλέριος Στάης ήταν 85 ετών και είχε λαμπρή στρατιωτική σταδιοδρομία. Το 1947 υπηρέτησε στην Φλώρινα, ως λοχαγός, σε μοίρα Πυροβολικού, που είχε την έδρα της στην περιοχή του 5ου δημοτικού σχολείου. Διετέλεσε επιτελάρχης Μεραρχίας και υποδιοικητής της Σχολής Πολέμου. Ο εκλιπών κατάγονταν από στρατιωτική και αριστοκρατική οικογένεια της νήσου των Κυθήρων, ο δε πατέρας του είχε διατελέσει υπασπιστής του βασιλέως Γεωργίου του Β΄, φθάσας στον ανώτατο βαθμό του Αντιστρατήγου.

- Κι άλλος θάνατος έπληξε αυτές τις ημέρες την Φλωρινιώτικη παροικία των Αθηνών. Την περασμένη Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου, απεβίωσε η συμπατριώτισσά μας Βιολέττα Καρούκη, γόνος της οικογενείας της πόλεώς μας Παντ. Λουκίδη. Ήταν 75 ετών και αφήνει πίσω της δύο τέκνα, την Ελένη Παναγοπούλου και τον Σπύρο Καρούκη. Ο αείμνηστος σύζυγός της υπηρέτησε στην Φλώρινα ως εισαγγελεύς και διετέλεσε υπηρεσιακός δήμαρχος Φλωρίνης, οπότε και προέβη στην αναμόρφωση της κεντρικής πλατείας Ομονοίας. Η μεταστάσα στα νιάτα της συμμετείχε ενεργά στον Φ.Σ.Φ. “Ο Αριστοτέλης”, λαμβάνουσα μέρος σε διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και υπήρξε δραστήριο μέλος του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών στην Φλώρινα και το Ηράκλειο Αθηνών, καθώς και στο “Ελληνικό Φως” Αθηνών.

- Από την Θεσσαλονίκη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του εκ Δροσοπογής καταγομένου συμπατριώτη μας Μάρκου Στυλιάδη. Ο μεταστάς ήταν 79 ετών, σύζυγος της Όλγας Τριανταφυλλίδου και πατέρας των Κων/νου, Δέσποινας και Αναστασίου. Ήταν συνταξιούχος σιδηροδρομικός.

- Απεβίωσε ο Αριστοτέλης Μοτεσνίτσας, ετών μόλις 46, αδελφός των Θεοφίλου, Θωμαής και Κων/νου Μοτεσνίτσα. Ο μεταστάς ήταν γνωστός ορειβάτης, άφησε δε την τελευταία πνοή του στα αγαπημένα του μονοπάτια του Βαρνούντα κατά την διάρκεια αναβάσεως, στις 22 Ιανουαρίου. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών Φλώρινας, ήταν υπεύθυνος καταφυγίων και διαχειριστής υλικού. Προς τιμήν του το Δ.Σ. του άνω συλλόγου θα ανεγείρει μνημείο - ορόσημο στην θέση που άφησε την τελευταία πνοή του και θα ονομάσει το καταφύγιο του συλλόγου στην Τριανταφυλλιά “ Αριστοτέλης Μοτεσνίτσας”.

- Απεβίωσε ο εκ Μοναστηρίου καταγόμενος Σωτήριος Π. Κυριαζής, ετών 84, σύζυγος της Γιούλας και πατέρας της Δόμνας Μπαστά. Είχε υπηρετήσει στο νοσοκομείο μας.

- Απεβίωσε ο Νικόλαος Π. Γεωργόπουλος, ετών 81, σύζυγος της Μελπομένης και πατέρας του Μιχαήλ, καθώς και αδελφός του Δημητρίου.

- Μία ακόμη Φλωρινιώτισσα απεβίωσε στην Θεσσαλονίκη, την 14-1-2004, σε ηλικία 78 ετών. Η Ελένη Ιωάννου Σημαντήρα, συνταξιούχος δημοδιδασκάλισσα (απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, αριστούχος) αδελφή του συνεργάτου της εφημερίδος μας κ. Τάκη Ιω. Σημαντήρα και της Αλεξάνδρας. Η μεταστάσα είχε υπηρετήσει εις τα Δημοτικά Σχολεία Σκοπιάς, Τροπαιούχου, Αγίου Παντελεήμονος - Αμυνταίου, και ως διευθύντρια του Προτύπου Δημοτικού Σχολείου της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Φλωρίνης, καθώς και στην Επιθεώρηση Δημοτικών Σχολείων Φλωρίνης, ως αναπληρώτρια. Η Ελενίτσα, δασκάλα, μειλίχια, προσιτή και αγαπητή σε όλους. Οι μαθητές και οι μαθήτριές της θα την θυμούνται πάντα. Ετάφη στα Ν. Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ Θεσσαλονίκης.

- Πλήρης ημερών, ετών 94, απεβίωσε στην Άνω Υδρούσα, η Μαρία Σουλίδου, αφήνοντας πίσω της επτά τέκνα και αρκετά εγγόνια.

Μια άξια Νυμφιώτισσα, η Χρυσούλα Λούστα, άφησε την τελευταία πνοή της στην Θεσσαλονίκη, στις 29 Δεκεμβρίου 2003. Η μεταστάσα ήταν γόνος της οικογενείας Νικολάου και Αθηνάς Τσικώτη, από το αρχοντικό Νυμφαίο, σύζυγος του συνταξιούχου δασκάλου, συγγραφέως και αρθρογράφου σε διάφορες εφημερίδες Νικολάου Λούστα και μητέρα των Αργυρίου και Κωνσταντίνου Λούστα, αδελφή δε της κ. Ζάχας Παπαχαρίση.

Απεβίωσαν:

Στην Θεσσαλονίκη ο Φαίδων Χατζημαλιάκας, ετών 82, συνταξιούχος υπάλληλος του ΟΤΕ. Ο μεταστάς είχε υπηρετήσει στην Φλώρινα, μαζί με τον πατέρα του Παναγιώτη και τον αδελφό του Βύρωνα, αρχικά στα γνωστά Τ.Τ.Τ. και μετέπειτα στον Ο.Τ.Ε.

Σε ηλικία 80 ετών, ο Σταύρος Πουγαρίδης, σύζυγος της Ευτέρπης και πατέρας της Σοφούλας Σωτ. Περιβολάρη, της Ευανθίας Γεωρ. Νεδελκοπούλου και της Δέσποινας Αθαν. Καρίκα. Της νεκρωσίμου ακολουθίας που εψάλει στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου της πόλεώς μας, προέστη, μετά άλλων ιερέων, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. κ. Θεόκλητος, ο οποίος, μιλώντας, εξήρε την προσφορά του μεταστάντος ως εφέδρου αξιωματικού και καπνεφοριακού υπαλλήλου, καθώς και την βαθύτατη πίστη του στην Εκκλησία, σημειώνοντας ότι εξομολογήθη και εκοινώνησε των αχράντων μυστηρίων.
Ο μεταστάς ως έφεδρος αξιωματικός μετέσχε του αντισυμμοριακού αγώνος, επιδείξας ανδρείαν και μεγάλην φιλοπατρίαν, ήταν δε λαμπρός υπάλληλος στην εδώ καπνεφορίαν, εξυπηρετήσας με ευσυνειδησία τους καπνοπαραγωγούς του νομού μας.

Ο Θεόδωρος Στεργίου, ετών 80, πατέρας των Σπυρίδωνος και Βασιλικής. Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλλει στην εκκλησία του χωριού Ψαράδες Πρέσπας.

Σε ηλικία 70 ετών, η Αικατερίνη Πετανίδου, σύζυγος του Γεωργίου και μητέρα των Σοφίας, Δέσποινας και Ιγνατίου.

Ο Κωνσταντίνος Καρατσώρης, ετών 80, σύζυγος της Θωμαής, πατέρας του Ελευθερίου και αδελφός του Ηλία.

Πλήρης ημερών, ετών 97, ο Παντελής Κεσσίνης, σύζυγος της Πασχαληνής και πατέρας των Βασιλείου, Ευγενίας και Στεργιανής.

Οπως διαβάσαμε στην «Καθημερινή», στον δήμο Παπάγου Αττικής, η συμπατριώτισσά μας Ολγα Σουντουλίδου, το γένος Παπαδοπούλου, μητέρα της Μαρίας Γεωργοπούλου, και αδελφή της Αθηνάς Βασιλοπούλου.

Στην Κηφισιά Αθηνών ο Βασίλειος - Φρίξος Βλάχος, ετών 78, συνταξιούχος, πατέρας των Καλυψώς και Δημητρίου και αδελφός της Αμαλίας Κοτσασαρίδου, Λουκρητίας Κοτρώτσιου και του Παντελή Αγγελίδη. Ο μεταστάς ήταν παντρεμένος με την αείμνηστη Λίτσα Αγγελίδου, είχε υπηρετήσει στην Φλώρινα στο Τ.Ε.Β.Ε. και είχε δραστηριότητα σε διάφορα σωματεία της πόλεώς μας.

Ο Θεόφιλος Τέγος, γόνος της γνωστής μεγάλης οικογένειας Τέγου, ετών 68, σύζυγος της εφοριακής υπαλλήλου Ματίνας, πατέρας του Μιχαήλ και αδελφός της Ευμορφίας Τέγου.

Πλήρης ημερών, ετών 92, ο Γεώργιος Αθ. Μασιώτης, συνταξιούχος σιδηροδρομικός, σύζυγος της Αθηνάς και πατέρας των Γεωργίου και Αντωνίου.

Ο Ιωάννης Φωτιάδης, ετών 71, σύζυγος της Ευαγγελίας και πατέρας των Κων/νου και Ηλία Φωτιάδη.

Η Αγγελική Μοτεσνίτσα, ετών 80, μητέρα των Θεοφίλου, Κων/νου και Αριστοτέλη.

Ο Αναστάσιος Σαχινίδης, ετών 78, πατέρας του Βασιλείου.

Όπως μας πληροφόρησε από το Τορόντο του Καναδά ο φίλος κ. Χρήστος Θεμελής, απεβίωσε εκεί ο Σωτήριος Ευθυμιάδης, ηλικίας ετών 73. Ο μεταστάς κατάγονταν από το ηρωϊκό Κρατερό και ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του δραστηρίου Συλλόγου των Κρατεριωτών Τορόντο "Καπετάν Παύλος Ρακοβίτης".

Σε ηλικία 58 ετών απεβίωσε ο Ευάγγελος Νάστος, σύζυγος της Ευτυχίας, πατέρας των Χρήστου, Γεωργίου και Ιωάννου και αδελφός των Ιωάννου, Κωνσταντίνου και Αλεξάνδρου.

Στις 17 Δεκεμβρίου απεβίωσε στο Αμύνταιο ο Πέτρος Χασιώτης, ετών 77, σύζυγος της Φούλας και πατέρας της Παρασκευής Χασιώτου. Ο μεταστάς είχε διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Αμυνταίου επί δημαρχίας Τρύφωνος Χατζή, καθώς και επί σειρά ετών πρόεδρος του Αγροτικού συνεταιρισμού Αμυνταίου και της Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου. Διατηρούσε στην κεντρική οδό της πόλεως του Αμυνταίου καφενείο, το οποίο ήταν το στέκι, όπου οι παλιοί πολιτικοί - βουλευτές συναντούσαν τους πολίτες της περιοχής και άκουαν τα αιτήματά τους.