Δήμος Φιλίππων
Δήμος Φιλίππων

Το Θέατρο

Στους πρόποδες του λόφου της ακροπόλεως, στηριγμένο στο ανατολικό τείχος της πόλης των Φιλίππων, βρίσκεται το θέατρο, κάπου 130 μέτρα Β.Α από την αψίδα της Βασιλικής Α΄. Το κτίσμα πέρασε από διάφορες φάσεις. Στην εποχή του Φιλίππου Β΄(4ος αι.) ανάγεται το παλαιότερο οικοδόμημα με τις γενικές γραμμές και την ορχήστρα που είχε διάμετρο 21,60μ.
Μετά τη Ρωμαϊκή αποίκιση γίνονται αλλαγές, σύμφωνα με τα προτιμώμενα θεάματα και τις αισθητικές απαιτήσεις της εποχής. Περί τα τέλη του 2ου μ.Χ αιώνα πραγματοποιούνται μεγάλες διαρρυθμίσεις. Οι πρώτες σειρές των εδωλίων αφαιρούνται και η διάμετρος της ορχήστρας αυξάνεται σε 24,80μ. Το δάπεδό της στρώνεται με μεγάλες μαρμάρινες πλάκες και στην περιφέρειά της κτίζεται τείχος με μαρμάρινο θωράκιο (συνολικό ύψος 2μ.) για την προστασία των θεατών κατά τις θηριομαχίες που γίνονταν στο θέατρο κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Στο ψηλότερο μέρος του κοίλου τοποθετούνται νέες σειρές εδωλίων και κτίζονται τα οικοδομήματα της σκηνής.
Κατά τα μέσα του 3ου μ.Χ αιώνος επιχειρείται μια τελευταία διαρρύθμιση του θεάτρου των Φιλίππων, προκειμένου να δημιουργηθεί μεγαλύτερος χώρος για τις θηριομαχίες, μονομαχίες και κυνήγια. Μεταβάλλεται η ορχήστρα σε κυκλική αρένα και συμπιέζεται ο τοίχος της σκηνής. Κτίζεται ακόμη ένας υπόγειος διάδρομος, που διαχωρίζει την περιφέρεια της ορχήστρας από την σκηνή, για να βγαίνουν τα θηρία από τα υπόγεια στην αρένα.
Από το μεγάλο αυτό θέατρο σώζονται σήμερα πολλά στοιχεία του. Αναστηλωμένο προσφέρεται για παραστάσεις συνήθως αρχαίων θεατρικών έργων, τα οποία εντάσσονται στα θερινά προγράμματα του Φεστιβάλ Φιλίππων και Θάσου.


Επιστροφή