Η Σκυριανή ξυλοτεχνία και η ξυλογλυπτική

Αντιπροσωπεύονται με τον πληρέστερο και πιο δυναμικό τρόπο στο μουσείο.

Σκυριανό ξυλόγλυπτο μπαούλο.Ο κλάδος αυτός της Σκυριανής παραδοσιακής τέχνης, που ήταν και είναι σήμερα από τους πλέον σπουδαίους στο νησί έχει να επιδείξει στους χώρους του μουσείου μια εξαιρετική ποικιλία και ποιότητα επίπλων μοναδικής τέχνης και τεχνικής, αντιπροσωπευτικών των διάφορων τάσεων και της εξέλιξης του είδους μέσα στους αιώνες.

Θα πρέπει, βέβαια, εδώ να σημειώσουμε ότι ακόμη μέχρι τις μέρες μας η φήμη των Σκυριανών ξυλόγλυπτων είναι πανελλήνια γνωστή και έχει επιβληθεί σε σημείο που κάθε ξυλόγλυπτο έπιπλο θεωρείται από το κοινό σαν σκυριανό.

Τα ξυλόγλυπτα που βρίσκονται στο μουσείο καλύπτουν μια περίοδο δύο και πλέον αιώνων και αποτελούνται από τα εξής είδη:

"σκάμνες" και σκαμνάκια διαφόρων μεγεθών και τεχνοτροπιών, φτιαγμένα από μαύρη ντόπια μουριά, κύρια, αλλά και από άσπρη.

Είναι μικρού μεγέθους, γιατί τα σπίτια ήταν μικρά, αλλά πολύ άνετα στη χρήση τους και πολύ γερά.

Ξυλόγλυπτο σκυριανό σκαμνάκι.Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι τούτα, μαζί με τα τριπόδια, τα μικρά τραπεζάκια, δηλαδή, αποτελούσαν την επίπλωση αποκλειστικά των σπιτιών της άρχουσας τάξης, ενώ οι άλλοι αρκούνταν, όπως εξ άλλου και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, να κάθονται στο πάτωμα.

Ξυλόγλυπτα, επίσης, ήταν πολλοί τύποι μπαούλων φτιαγμένων από ντόπιους τεχνίτες.

Τα έπιπλα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο μουσείο αποτελούν κειμήλια της οικογένειας Φαλτάϊτς και ανήκαν στην επίπλωση του σπιτιού τους, μαζί με τα ευρωπαϊκού τύπου έπιπλα που εισήγαγαν από το εξωτερικό.

Πρόκειται για καναπέδες ξυλόγλυπτους και τορνευτούς, έργα του 19ου αιώνα, πολυθρόνες και θρονιά της ίδιας εποχής, σκάμνες και σκαμνάκια που εκτείνονται χρονολογικά από τα τέλη του 18ου μέχρι και τον εικοστό αιώνα, τριπόδια και πτυσσόμενες βάσεις για τα σινιά κι ακόμη μια σειρά από μαύρα έπιπλα με εξαιρετικό σκάλισμα και θαυμάσια σχέδια, που δημιουργήθηκαν στις αρχές του εικοστού αιώνα, με σχέδια και επίβλεψη της Μαρίας Φαλτάϊτς, με σκοπό να μεταφερθεί το Σκυριανό παραδοσιακό έπιπλο στη σύγχρονη εποχή. Με το ίδιο, εξ άλλου σκεπτικό, δημιουργήθηκαν οι μεγάλες πολυθρόνες, ο ξυλόγλυπτος καναπές και το τραπεζάκι που τα συνοδεύει, κι αυτά στις αρχές του ίδιου αιώνα.

Είναι άξιο ν αναφερθεί ότι τα ξυλόγλυπτα της Σκύρου ανάγουν την ιστορία τους στην Βυζαντινή εποχή και το θεματολόγιο της διακόσμησης αποτελείται από δικέφαλους αετούς, ανθρώπινες φιγούρες, γεωμετρικά σχέδια, πουλιά και μυθολογικά ζώα, δράκους κλπ.

 
Μουσείο Φαλτάϊτς Συλλογές Μουσείου Φαλτάϊτς Μάνος Φαλτάϊτς Δράσεις Σκύρος Δημοσιεύματα Αλληλογραφία
Faltaits Museum Faltaits Museum Collections Manos Faltaits Activities Skyros e-mail