ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ

1) ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το κάπνισμα έχει αποδειχθεί σήμερα ότι είναι ένας ισχυρός παράγοντας, για πρόκληση σοβαρών ασθενειών στον άνθρωπο.
Έτσι εκτός των επιδράσεων στο καρδιαγγειακό (που θα τις δούμε παρακάτω) προκαλεί χρόνια βρογχίτιδα, καρκίνο πνεύμονα, στόματος, λάρυγγα και οισοφάγου, ενώ έχει βρεθεί συσχέτιση και με καρκίνο άλλων οργάνων του πεπτικού, του ουροποιογεννητικού και άλλων συστημάτων.

Έχει υπολογισθεί ότι στη δεκαετία του 90, στους λαούς των αναπτυγμένων χωρών και για άτομα ηλικίας 35-69 ετών, το κάπνισμα ευθύνεται για το 30% των θανάτων από κάθε αιτία.

2) ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Οι παθολογικές καταστάσεις που δημιουργούνται από το κάπνισμα και αφορούν το καρδιαγγειακό είναι: στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αρτηριοπάθεια (στενώσεις καρωτίδων, διαλείπουσα χωλότητα), αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Επίσης επιδρά δυσμενώς και σε άλλους παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση νοσημάτων από το καρδιαγγειακό σύστημα. Έτσι, έχει βρεθεί ότι το κάπνισμα ελαττώνει την HDL (καλή) χοληστερόλη και αυξάνει την πιθανότητα πρόκλησης σπασμού των αγγείων, καθώς έχει δυσμενή επίδραση στο ενδοθήλιο (εσωτερική στιβάδα του τοιχώματος των αγγείων), που καθορίζει την καλή λειτουργία των αγγείων. Με αυτές τις δράσεις το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

Ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα είναι αυξημένος ακόμη και για τους μη καπνιστές, που εκτίθενται όμως σε παθητικό κάπνισμα (από το κάπνισμα σε κλειστό χώρο ατόμων που ζουν μαζί τους).

3) ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

4) ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Κάντε κλικ στην παραπομπή για να επιστρέψετε στα Καρδιολογικά Θέματα
© 1999- Καρδιολογικό Ιατρείο Στ. Οικονόμου - Άρτα 47100