Μενού
  ΠΡΟΦΙΛ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ
Εισαγωγή
Καλώς ήλθατε στον ιστότοπο του ιατρείου, όπου μπορείτε να βρείτε διάφορα θέματα ιατρικού και γενικού ενδιαφέροντος. Για να δείτε τις πιο πρόσφατες αλλαγές στον ιστότοπο πατήστε εδώ!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
Θέση: Το ιατρείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Άρτας, στον πρώτο όροφο της οδού Βασιλέως Κων/νου 109, πάνω από το ΚΕΠ, κοντά στις εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και Αγίου Σπυρίδωνα. Δείτε τη θέση μας στο χάρτη του Google Map.
Εργαστήριο: Στο ιατρείο λειτουργούν τα τμήματα:
Υπερηχογραφήματος καρδιάς με έγχρωμο Doppler (Triplex καρδιάς).
Ελέγχου αρρυθμιών με τοποθέτηση Holter 24ώρου περιπατητικής καταγραφής ηλεκτροκαρδιογραφήματος.
Δοκιμασίας κόπωσης, για την ανίχνευση και παρακολούθηση της καρδιακής ισχαιμίας.
ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΑ
Γενικά: Πόλη της Ηπείρου, η δεύτερη μεγάλη πόλη της μετά τα Ιωάννινα με πληθυσμό 43.166 κατοίκους. Είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και έδρα δήμου, ενώ είναι ξακουστή για το θρυλικό πέτρινο γεφύρι της, σήμα κατατεθέν της πόλης, γνωστό από το ομώνυμο δημοτικό ποίημα.
Ιστορία: Η πόλη είναι χτισμένη στην ίδια θέση που κατά την αρχαιότητα υπήρχε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της περιοχής, η Αμβρακία. Κατά μία άλλη άποψη η Άρτα είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Αργιθέας ή κατ' άλλους του αρχαίου Αμφιλοχικού Άργους. Στο μεσαίωνα λεγόταν Ακαρνανία. Οι Τούρκοι την κατέλαβαν το 1430 μ.Χ., ενώ το 1780 έγινε τμήμα του ηπειρωτικού κράτους του Αλή πασά. Ελευθερώθηκε στις 28 Μαρτίου 1881, με τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης, όπου ανακοινώθηκε η προσάρτηση λωρίδας της Ηπείρου μέχρι και την Άρτα στο Ελληνικό Κράτος και οι Οθωμανοί αποχωρούν από την Άρτα προς την Οθωμανική Ήπειρο. Στο παλιό γεφύρι της Άρτας διατηρείται το Τουρκικό φυλάκιο-τελωνείο, που έχει μετατραπεί σήμερα σε Εθνογραφικό Λαογραφικό Μουσείο. Τότε έγινε μια τελευταία επιδιόρθωση στο Γεφύρι της Άρτας, πριν τη σύγχρονη στήριξη και αναπαλαίωση της πενταετίας 1980-1985. Τελικά μετά το 1912-1913 η Άρτα έγινε μέλος της Ηπείρου και αναπτύχθηκε σημαντικά.
Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο πόλεμο που τον ακολούθησε, στον Νομό Άρτας και συγκεκριμένα στο Γάβρογο ιδρύθηκε ο ΕΔΕΣ από τον Ναπολέοντα Ζέρβα και στη Μεσούντα αυτοκτόνησε ο Άρης Βελουχιώτης του ΕΛΑΣ.
Μεταπολιτευτικά υπήρξε οικονομική άνθηση με το σημαντικό έργο του Φράγματος Πουρναρίου της ΔΕΗ, που κατασκευάσθηκε από Σοβιετικούς, με κάλυψη του κόστους κατασκευής από εξαγωγές εσπεριδοειδών της Άρτας στην Σοβιετική Ένωση, καθώς επίσης και μετά το 1977 με τις επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα εσπεριδοειδή. Σημαντικά επιτεύγματα είναι για την Άρτα το νέο Νοσοκομείο Άρτας (στο Λόφο Περάνθης), το ΤΕΙ Ηπείρου (με έδρα την Άρτα) και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.

Φυσική εξέταση: Βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Άραχθου και είναι χτισμένη στις πλαγιές του λόφου Περάνθη. Στα ΝΔ απλώνεται η πλούσια πεδιάδα της Άρτας, που είναι γνωστή για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών και τα τελευταία χρόνια ακτινιδίων. Σώζονται θαυμάσιες βυζαντινές εκκλησίες: Της Αγίας Θεοδώρας, των Βλαχερνών, του Αγίου Βασιλείου και της Παρηγορίτισσας, ένα εντυπωσιακό Βυζαντινό κτίσμα κυβόσχημο του 13ου αιώνα, μοναδικό αρχιτεκτονικό έργο με σπουδαία μωσαϊκά. Στο ναό της Παρηγορίτισσας υπάρχουν και μεταγενέστερες τοιχογραφίες.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΚΑΡΔΙΑ
Γενικά: Η καρδιά μας είναι ένας ανθεκτικός μυς, που αντλεί αίμα για την αιμάτωση του ανθρώπινου οργανισμού κατά μέσο όρο 2,7 δισεκατομμύρια φορές καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Υπάρχουν γνωστοί παράγοντες που μπορεί να επιδράσουν δυσμενώς στη λειτουργία της.
Στον αντίποδα έχουν βρεθεί αλλαγές στον γενετικό κώδικα ορισμένων πληθυσμών, που έχουν ευνοϊκή επίδραση στην καρδιακή λειτουργία, όπως συμβαίνει στους κατοίκους των Ανωγείων και της γύρω περιοχής, που μια σπάνια γενετική μετάλλαξη (το R19X, στο γονίδιο APOC3) οδηγεί σε μείωση επιπέδων των λιπιδίων του αίματος και σε αύξηση των επιπέδων της HDL (καλής χοληστερόλης) μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και παρέχοντας προστασία από τους κινδύνους της παχυσαρκίας.
Επίσης στα χωριά του Μυλοποτάμου έχει παρατηρηθεί ότι οι κάτοικοι ενώ έχουν το ίδιο ποσοστό σακχαρώδη διαβήτη με τον υπόλοιπο ελληνικό πληθυσμό, δεν αναπτύσσουν επιπλοκές της νόσου.
Παράγοντες κινδύνου: Οι κυριότεροι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου παρατίθενται στην ενότητα στεφανιαία νόσος στα καρδιολογικά θέματα της κεντρικής σελίδας του ιατρείου.
Συμβουλές: Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που αν τα υιοθετήσουμε στην καθημερινότητα μας μπορούν να θωρακίσουν την καλή υγεία της καρδιάς μας:
Μην υποτιμάτε τυχόν συμπτώματα: Εάν νιώσετε πόνο στο στήθος, δύσπνοια σε ηρεμία ή σε προσπάθεια, αίσθημα προκάρδιων παλμών, λιποθυμική τάση ή ζάλη, τότε είναι ώρα να επισκεφθείτε τον καρδιολόγο σας.
Κάντε προληπτικές εξετάσεις μια φορά το χρόνο: Αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος (επίπεδα γλυκόζης, λιπιδίων), καρδιολογικές εξετάσεις (Triplex καρδιάς, τεστ κόπωσης).
Διακόψτε άμεσα το κάπνισμα: Εκτός από τα αναπνευστικά προβλήματα το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει αρτηριοσκλήρυνση και να συντελέσει στη δημιουργία αθηρωμάτωσης και θρόμβωσης των αγγείων με επακόλουθη εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου.
Βάλτε συχνότερα στη διατροφή σας: Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί, μπακαλιάρος, κολιός) τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, σκόρδο, πράσινο τσάι και καφές (μέτρια κατανάλωση), ακατέργαστα δημητριακά και αμυλούχα τρόφιμα ολικής άλεσης, φρουτοσαλάτα, φρυγανιές ολικής άλεσης με ταχίνι, ημιαποβουτυρωμένο γάλα ή γιαούρτι και λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς ή σταφίδες, μια χούφτα καρύδια, μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού (1-2 ποτηράκια για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες), μέτρια κατανάλωση μπύρας.
Ρυθμίστε εάν υπάρχουν: Υψηλή χοληστερόλη ή/και αυξημένα τριγλυκερίδια, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, παχυσαρκία. Η κατάλληλη παρέμβαση περιλαμβάνει περιορισμό του άλατος, υπολιπιδαιμική η/και αντιδιαβητική δίαιτα και εάν χρειάζεται, συνδυασμένη λήψη κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.
Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας: Αφήστε τον καναπέ και ασκηθείτε για 3-4 φορές την εβδομάδα (Περπάτημα: Σταθερός ρυθμός για 30-40 συνεχόμενα λεπτά. Σημειώνεται ότι το γρήγορο βάδισμα είναι πιο ωφέλιμο σε σχέση με το τρέξιμο. Ποδήλατο: Σταθερός ρυθμός ποδηλασίας για περίπου 20 λεπτά. Κολύμπι: Κίνηση με σταθερό ρυθμό χεριών και ποδιών για 15 λεπτά) επιλέγοντας ή συνδυάζοντας αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.
Εναλλακτικά μπορείτε να συνδυάσετε γρήγορο βάδισμα 30 λεπτών δύο φορές την εβδομάδα και τρέξιμο 20 λεπτών άλλες δύο φορές εβδομαδιαίως.
Καταπολεμείστε το άγχος: Βγείτε να διασκεδάσετε με φίλους, δείτε μια ξεκαρδιστική κωμωδία, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική τουλάχιστον για μισή ώρα καθημερινά. Αφεθείτε στην αγκαλιά ενός αγαπημένου σας προσώπου, αποφεύγοντας το άγχος της μοναξιάς. Αντίθετα μια προβληματική σχέση αυξάνει το stress και επηρεάζει αρνητικά την καρδιά.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΓΙΟΡΤΕΣ
Ο ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Για να συνεχίσετε με τα θέματα του ιατρείου κάντε κλικ στο Καρδιολογικό Ιατρείο
© 1999- Καρδιολογικό Ιατρείο Στ. Οικονόμου - Άρτα 47100
[Κλείσιμο]
Νέα θέματα στον ιστότοπο:
(Τελευταία ενημέρωση: 18/1/2016)

Ιατρικοί σύνδεσμοι
Βρείτε πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν, επιλέγοντας από μια λίστα χρήσιμων ιατρικών sites και περιοδικών.

Κεντρική σελίδα
Επιλέξτε το θέμα ΠΡΟΓΝΩΣΗ για να βρείτε τον κίνδυνο που διατρέχετε για καρδιαγγειακά νοσήματα.