ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
 

 

 

Σκοπός

Νομικό Καθεστώς

Επιχείρηση
"Χρυσόμαλλο Δέρας"

Ενημέρωση για τους παλιννοστούντες Πρόγραμμα "Αγροφάρμα Συκορράχης" Επικοινωνία  Συνδέσεις  Αρχή

 

                                        


Μετά τη διάλυση της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. σημειώθηκαν πολεμικές αναμετρήσεις, στις διάφορες Δημοκρατίες. Στη Γεωργία εξερράγησαν πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ Γεωργιανών και Αμπχάζιων στη περιοχή του Σοχούμι. Δυστυχώς, ο Ελληνισμός της περιοχής βρέθηκε διάσπαρτος και στις δύο περιοχές των εμπολέμων, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθεί και να κινδυνεύσει. Η ανάγκη να κινηθεί η Πολιτεία για τη διάσωση ήταν άμεση και αναπόφευκτη.

Ο τότε Πρόεδρος του Ιδρύματος και νυν Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γ. Ιακώβου, συνέλαβε αμέσως την ιδέα της μεταφοράς των ομογενών και μετά από έγκριση του Υπουργείου Εξωτερικών, οργάνωσε και πραγματοποίησε την επιχείρηση "ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ" για τη συγκέντρωση και μεταφορά στην Ελλάδα των ομογενών που ήθελαν να επαναπατρισθούν.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με ταχείς ρυθμούς και μεταφέρθηκαν 1523 άτομα με τις παρακάτω διαδικασίες:
Αρχικά, τον Αύγουστο του 1993, μεταφέρθηκαν με πλοίο, από το Σοχούμι στην Αλεξανδρούπολη 1013 άτομα. Τον Σεπτέμβριο του 1993 (16-17/9) μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος, από την Τιφλίδα στην Αλεξανδρούπολη 168 άτομα. Λίγες μέρες αργότερα (29-30 Σεπτεμβρίου) μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος, από το Σότσι μέσω του αεροδρομίου Μινβόντι στη Θεσσαλονίκη 170 άτομα. Τον Νοέμβριο του 1994 (21/11) μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος, από την Τιφλίδα στην Καβάλα 165 άτομα που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Αλεξανδρούπολη και στο Στόμιο Λάρισας.

Τέλος το Μάρτιο του 1995, μεταφέρθηκαν με λεωφορείο από την Τιφλίδα στην Αλεξανδρούπολη 7 άτομα. Το Ε.Ι.Υ.Α.Π.Ο.Ε. αντιμετώπισε και το πρόβλημα της ασφαλούς διαμονής των προσφύγων που απομακρύνθηκαν από την περιοχή του Σοχούμι, για ένα χρόνο, με την καταβολή επιδομάτων ανά οικογένεια (25 έως 40 δολάρια μηνιαίως). Η συνολική δαπάνη ανήλθε σε 5000 δολάρια περίπου.

Η επιχείρηση αυτή έδειξε τις δυνατότητες ετοιμότητας του Ιδρύματος, ανακουφίζοντας τόσο τους ομογενείς των περιοχών του εμφυλίου πολέμου, όσο και των οικογενειών και των συγγενών τους, οι οποίοι είχαν παλιννοστήσει νωρίτερα στην Ελλάδα και ανησυχούσαν για την τύχη των εγκλωβισμένων στις εμπόλεμες περιοχές. Συνολικά η επιχείρηση αυτή ξεπέρασε σε κόστος τα 100.000.000 δρχ. Οι περισσότεροι από τους ομογενείς αυτούς, που ξεπερνούν το 80%, έχουν ενταχθεί και ακολουθούν το πρόγραμμα του Ε.Ι.Υ.Α.Π.Ο.Ε.. Είναι εγκατεστημένοι στους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και μικρός αριθμός προσωρινά στους νομούς Ημαθίας (Νάουσα) και Λαρίσης (Στόμιο).


 

                    

 

 

 

| Αρχή της Σελίδας |

Copyright 2005 Ε.Ι.Υ.Α.Π.Ο.Ε.

E-mail: eiyapoe@otenet.gr