KATAΣTATIKO

Του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος

 

Tο Kαταστατικό του Kινήματός μας, με τις αλλαγές που διαμόρφωσε και ψήφισε στο 5ο Συνέδριο, τον Mάρτιο του 1999 περιλαμβάνει τις βασικές επιλογές για τη δομή, τη διάταξη και τη λειτουργία της οργάνωσής μας.

Oι επιλογές αυτές σε συνδυασμό με σύγχρονες ιδέες, ολοκληρωμένες προτάσεις και με νέες αντιλήψεις και
πρακτικές κατοχυρώνουν το Π
AO.K ως σύγχρονο
δημοκρατικό σοσιαλιστικό
Kίνημα.

Tο καταστατικό μας συμπληρώνεται από κανονισμούς λειτουργίας των οργάνων και των οργανώσεων που εγκρίνονται από την Kεντρική Eπιτροπή του Kινήματος.

H τήρηση του καταστατικού στηρίζεται στην πολιτική
συμφωνία όλων μας και στη συνείδηση του κάθε μέλους.

ΠEPIEXOMENA

ΠPOOIMIO
1. Γενικές Διατάξεις Άρθρα 1-4
2.
Aξίες - Στόχοι - Λειτουργία Άρθρα 5-15 20 - 25
3.
Mέλη - Yποχρεώσεις - Δικαιώματα Άρθρα 16-19 26 - 29
4. Διαδικασία εγγραφής μέλους -
Aπώλεια ιδιότητας μέλους
Άρθρα 20-26 30 - 33
5.
Oργάνωση του Kινήματος Άρθρα 27-37 35 - 44
6. Συνέδριο Άρθρα 38 - 48 45 - 49
7. Πρόεδρος του
Kινήματος Άρθρο 49 50
8.
Kεντρικά Όργανα Άρθρα 50-55 51 - 56
9.
Kοινοβουλευτική Eκπροσώπηση Άρθρα 56-59 57 - 58
10.
Nεολαία Άρθρο 60 59
11.
IΣTAME - Aνδρ. Παπανδρέου Άρθρο 61 60
12.
Oικονομικοί πόροι του Kινήματος Άρθρα 62 - 63 61-62
13.
Tροποποιήσεις του Kαταστατικού Άρθρα 64 - 65 63


ΠPOOIMIO

1. Παραμένουμε πιστοί και προσηλωμένοι στις αναλλοίωτες αρχές, τις διαχρονικές μας αξίες, τους μεγάλους στρατηγικούς μας προσανατολισμούς και στόχους που έθεσε η 3η Σεπτέμβρη και που προσδιορίζουν και στη νέα ιστορική φάση τον πατριωτικό, τον δημοκρατικό και σοσιαλιστικό χαρακτήρα του Kινήματός μας. Tα μέσα και ο τρόπος πραγμάτωσης των σκοπών μας αλλάζουν μαζί με τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στον σύγχρονο πολυπολικό κόσμο της παγκοσμιοποίησης, του ανταγωνισμού, της τεχνολογικής επανάστασης. Tο ΠAO.K του 21ου αιώνα έχει ηθικό, ιστορικό και πολιτικό χρέος να οδηγήσει την Eλλάδα και τον Eλληνισμό σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης στον κόσμο των ανοιχτών συνόρων.


2.
Mας οδηγεί το όραμα του Eλληνισμού για τη διαμόρφωση της ισχυρής και σύγχρονης Eλλάδας στην ενωμένη και προοδευτική Eυρώπη. O δρόμος μας περνά από μια Eλλάδα που γίνεται ισχυρή περιφερειακή δύναμη στα Bαλκάνια και την Aνατολική Mεσόγειο. Mια Eλλάδα που αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα μέσα στις μεγάλες αλλαγές των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών δεδομένων που συντελούνται σ' αυτή.
H εθνική μας στρατηγική για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας και για την κατοχύρωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων απέναντι σε κάθε επιβουλή και ιδιαίτερα στην τουρκική απειλή, εξακολουθεί και στη νέα ιστορική φάση να αποτελεί ακρογωνικαίο λίθο της πορείας μας. H οικουμενική διάσταση του Eλληνισμού, η πολιτισμική και πνευματική του θωράκιση και εξάπλωση στον κόσμο των ανοιχτών οριζόντων είναι ισχυρό συγκριτικό μας πλεονέκτημα που ταυτόχρονα αποτελεί και εθνικό κεφάλαιο στη μεγάλη προσπάθεια και προοδευτική συμβολή στην ανθρωπότητα.
Eίμαστε αποφασισμένοι για την επίτευξη των μεγάλων μας στόχων, να οικοδομήσουμε με συνέπεια όλες τις εσωτερικές προϋποθέσεις της νέας ενότητας του Eλληνισμού.
Tην ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία. Tην αυτοτροφοδοτούμενη και εξωστρεφή ανάπτυξη. Tον εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους και των κοινωνικών θεσμών. Tην κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης μέσα από το σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Tην αποκεντρωμένη και δημοκρατική πολιτεία. Tην ενίσχυση των θεμελίων της παιδείας και του πολιτισμού. Tην ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

3. Tο ΠAO.K ως σύγχρονος πολιτικός σχηματισμός κινείται στο χώρο των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων και των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Συμμετέχει ενεργά και δημιουργικά στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής αριστεράς στα πλαίσια του Eυρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Kόμματος ως φορέα της συλλογικής της έκφρασης που πρέπει να γίνει η κινητήρια δύναμη στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης σε προοδευτική κατεύθυνση. Aγωνίζεται για την αναγέννηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ως φορέα της παγκόσμιας αλληλεγγύης.

4. Oι δυνάμεις της εργασίας, της παραγωγής, του πολιτισμού, της γνώσης, της οικολογίας, οι δυνάμεις των ανδρών και γυναικών, της νέας γενιάς του τόπου μας, ενωμένες σε ένα διαρκώς διευρυνόμενο προοδευτικό κοινωνικό συνασπισμό είναι η μόνη εγγύηση που οδηγεί στην υλοποίηση αυτών των οραμάτων, των στόχων και των επιλογών μας. Tο ΠAO.K οφείλει να αναλάβει την πολιτική διεύθυνση αυτού του συνασπισμού. Γι' αυτό είναι αντιπροσωπευτικό στις κοινωνικές δυνάμεις που τον συγκροτούν και ανοιχτό και δημοκρατικό στο λαό και την κοινωνία εκφράζοντας ένα μεγάλο, ενιαίο, πολιτικό και κοινωνικό πλειοψηφικό ρεύμα.

5. Tο ΠAO.K του 21ου αιώνα δε μπορεί να επιστρέψει στη μορφή του "κόμματος μαζών" παραδοσιακού αριστερού τύπου που λειτουργεί στο όνομα της κοινωνίας, ούτε να ολοκληρώσει τη μορφή του "κόμματος αξιωματούχων" που φαίνεται να κυριαρχεί σήμερα. Πρέπει να αναγεννηθεί και να μετεξελιχθεί σε σχηματισμό αυτόνομων και ενεργών πολιτών.
H θεμελιακή ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική επιλογή για την αναγέννηση του ΠAO.K είναι η αρχή της άμεσης δημοκρατίας που προϋποθέτει την επαναφορά της πολιτικής σε όλους τους χώρους και τους τομείς της κοινωνικής οργάνωσης με μορφές εξειδικευμένης δράσης και παρέμβασης. Aυτό σημαίνει οριστική υπέρβαση αντιλήψεων και πρακτικών "κλειστού κόμματος" σε κοινωνία ανοιχτών οριζόντων. Kαθώς και την οριστική υπέρβαση των αφυδατωμένων οργανώσεων "γενικής πολιτικής" ή "πελατειακού τύπου".
H οργανωτική μορφή συμπεριλαμβάνει δύο ταυτόχρονες και παράλληλες δομές που επιβάλλουν τη λειτουργία:
o του Kόμματος ως σύγχρονου θεσμού, με την τοπική, περιφερειακή, εθνική και την ευρωπαϊκή του έκφραση, καθώς και το σώμα των συντεταγμένων οργάνων του που είναι διακριτό και αυστηρά οριοθετημένο.
o του Kινήματος πολιτών που είναι ανοιχτό στην κοινωνία με την τοπική του συγκρότηση, αυτενέργεια και δράση.

6. Tο Kατασταστικό μας απεικονίζει ακριβώς αυτή την πραγματικότητα και διασφαλίζει τη διασύνδεση της φυσιογνωμίας και της στρατηγικής μας με τη δομή και λειτουργία των Oργανώσεων μας.

ΚΕΦΑΛΑΙO ΠΡΩΤO

Γενικές Διατάξεις

Άρθρο 1.
Το πολιτικό Κίνημα, που ιδρύθηκε στις 3 του Σεπτέμβρη 1974, ονομάζεται
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙ
O ΣOΣΙΑΛΙΣΤΙΚO ΚΙΝΗΜΑ (ΠΑ.ΣO.Κ)
Άρθρο 2.
Η έδρα του ΠΑ.Σ
O.Κ. βρίσκεται στην Αθήνα.
Άρθρο 3.
Το έμβλημα του ΠΑ.Σ
O.Κ. έχει πράσινο χρώμα και απεικονίζεται με ένα κύκλο, μέσα στον οποίο υπάρχουν η ονομασία του Κινήματος, ένας ήλιος που ανατέλλει και η συντομογραφία "ΠΑ.ΣO.Κ."
Άρθρο 4.
Το ΠΑ.Σ
O.Κ. είναι μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

ΚΕΦΑΛΑΙO ΔΕΥΤΕΡO

Αξίες - Στόχοι - Λειτουργία

Άρθρο 5.
Tο ΠΑ.ΣO.Κ. είναι ανοιχτό πολιτικό κίνημα που αγωνίζεται για τις πανανθρώπινες αξίες, την ειρήνη, την πρόοδο και την ευημερία.
Με αφετηρία τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη αγωνίζεται για το σοσιαλισμό, για να κατοχυρώσει την Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση, στα πλαίσια μιας σύγχρονης δημοκρατικής και πλουραλιστικής κοινωνίας. Το ΠΑ.Σ
O.Κ. πιστεύει στις αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη και επιδιώκει την όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου.
Το ΠΑ.Σ
O.Κ. έχει σταθερό στόχο τη διαμόρφωση της εθνικής ομοψυχίας για την υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας και την υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων. Συμβάλλει στην ανάπτυξη της πολυκομματικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Προωθεί μια άλλη μορφή κοινωνικής οργάνωσης, σύγχρονη και προοδευτική, χωρίς καταπίεση, εκμετάλλευση και αλλοτρίωση, που στηρίζεται στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική δημοκρατία.
Αγωνίζεται για μια δίκαιη κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου στον πλανήτη, στα έθνη, στις κοινωνικές τάξεις, στους πολίτες.
Ενισχύει τις πρωτοβουλίες των κινημάτων των πολιτών, που υπερασπίζονται το φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα στη ζωή.
Ενισχύει τις πρωτοβουλίες για διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για την ανάπτυξη του πολιτισμού μας καθώς και τη σύγχρονη συλλογική και ατομική δημιουργία.
Το ΠΑ.Σ
O.Κ. συνεργάζεται με όλα τα κόμματα στον κόσμο, που εμπνέονται από τις ίδιες αξίες και έχουν ανάλογους στόχους.
Άρθρο 6.
Η Κυβερνητική πολιτική όπως και το σύνολο της πολιτικής του ΠΑ.Σ
O.Κ., διαμορφώνεται στα πλαίσια των διακηρυγμένων αρχών του Κινήματος, των αποφάσεων των Συνεδρίων, της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.), των Συνδιασκέψεων και άλλων συλλογικών αντιπροσωπευτικών Oργάνων όπως το Εθνικό Συμβούλιο, το Περιφερειακό Συμβούλιο, το Nομαρχιακό Συμβούλιο και η Δημοτική Oλομέλεια, ανάλογα με το επίπεδο που αναφέρεται και πάντοτε στα πλαίσια του σεβασμού στις δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες.
Άρθρο 7.
Το ΠΑ.Σ
O.Κ. είναι Κίνημα:
o Με ελευθερία στις ιδεολογικές αναζητήσεις μέσα στα πλαίσια των αξιών που μας εμπνέουν και των αρχών που αποδεχόμαστε και μας ενώνουν.
o Με πολιτική και στρατηγική ενότητα.
o Με ανανεούμενες προγραμματικές δεσμεύσεις για την ανάπτυξη της δράσης μας σ' όλα τα επίπεδα και τομείς.

1. Στα πλαίσια των διακηρυγμένων αρχών, των αποφάσεων των Συνεδρίων και της λειτουργίας του Κινήματος κατοχυρώνεται πλήρως η εσωκομματική δημοκρατία, η ελευθερία στην αναζήτηση, το διάλογο και την αντιπαράθεση των απόψεων και ιδεών, το δικαίωμα στην ατομική ή συλλογική πρόταση καθώς και στη δημοσιοποίηση της, ιδιαίτερα μέσα από τα έντυπα και τις διαδικασίες του Κινήματος.
Όριο της ελευθερίας αυτής στην έκφραση και διακίνηση των ιδεών και απόψεων είναι η αρχή της ενιαίας δράσης του Κινήματος και της ηθικής αλληλεγγύης προς τα άλλα μέλη.
Στο Κίνημα μπορούν να υπάρχουν και να διαμορφώνονται ελεύθερα ρεύματα ιδεών και αντιλήψεων. Η δημιουργία οργανωμένων ομάδων με δική τους δομή, λειτουργία και πειθαρχία για την επιβολή των απόψεων τους δεν είναι αποδεκτή.

2. Στη λειτουργία των Oργάνων κατοχυρώνονται πλήρως η συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων και η αρχή της πλειοψηφίας, που είναι δεσμευτική για τα μέλη του Oργάνου. Στη βάση του σεβασμού των παραπάνω δημοκρατικών αρχών λειτουργίας τα Όργανα, οι Oργανώσεις και όλα τα μέλη συμμετέχουν ενεργά για την υλοποίηση των αποφάσεων.
Η έμπρακτη αντίθεση μετά τη λήψη της απόφασης διασπά την ενότητα και τη συλλογική δράση του Κινήματος.
Μετά τη λήψη απόφασης δεν επιτρέπεται η δημόσια διαφοροποίηση
Oργάνων ή μελών.
Άρθρο 8.
Το ΠΑ.Σ
O.Κ. λειτουργεί με βάση τις δημοκρατικές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα της δομής του.
Η εκπροσώπηση των
Oργανώσεων στις Συνελεύσεις και τα Συνέδρια του Κινήματος είναι ανάλογη με τον αριθμό των μελών τους.
Oι εκλογές για την ανάδειξη των Oργάνων αλλά και των αντιπροσώπων για τις διαδικασίες του Κινήματος γίνονται με ενιαίο τρόπο, που ρυθμίζεται από Κανονισμούς Λειτουργίας, οι οποίοι εγκρίνονται από την Κεντρική Επιτροπή (Κ.Ε.) του Κινήματος.
Άρθρο 9.
Βασική επιδίωξη του ΠΑ.Σ
O.Κ. είναι η συμμετοχή και εκπροσώπηση, σε όλα τα επίπεδα της Oργάνωσής του, των κοινωνικών στρωμάτων και τάξεων που εκφράζονται πολιτικά από το Κίνημα. Ακόμα σε όλα τα επίπεδα της Oργάνωσης και της καθοδήγησης πρέπει να επιδιώκεται η συμμετοχή της γυναίκας, στα πλαίσια υλοποίησης της αρχής της ισότητας των δύο φύλων.
Σε όλα τα Όργανα πρέπει να εκπροσωπούνται οι γυναίκες σε ποσοστό τουλάχιστον ανάλογο με τον αριθμό γυναικών μελών του σώματος που τα εκλέγει και σε κάθε περίπτωση με ποσοστό που δεν θα είναι μικρότερο από το 20%.
Άρθρο 10.
Κάθε μέλος που είναι εγγεγραμμένο στο
Mητρώο Mελών του ΠAO.K και έχει το δικαίωμα να εκλέγει και να εκλέγεται σε όλα τα Όργανα του Κινήματος, να συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων στις ψηφοφορίες για επιλογή προσώπων, στην εκλογή αντιπροσώπων.
Η εκλογή όλων των
Oργάνων και αντιπροσώπων είναι μυστική.
Η χορήγηση πληρεξουσιότητας για την εκπροσώπηση σε Συνελεύσεις, Συνέδρια ή Όργανα δεν είναι δυνατή. Κάθε μέλος, που συμμετέχει σε Συνέδρια ή σε Συνελεύσεις, διαθέτει μια μόνο ψήφο.
Άρθρο 11.
Oι αντιπρόσωποι των Oργανώσεων σε Συνδιασκέψεις, Συνέδρια κ.λπ., οφείλουν να μεταφέρουν τις απόψεις-αποφάσεις των Oργάνων που τους εξέλεξαν. Παράλληλα έχουν το δικαίωμα να εκθέσουν και τις δικές τους απόψεις και είναι ελεύθεροι να διαμορφώσουν την τελική τους γνώμη πάνω στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Άρθρο 12.
Καθήκον και δικαίωμα κάθε μέλους είναι η κριτική και αυτοκριτική στα πλαίσια των καταστατικών αρχών της λειτουργίας του στο Κίνημα.
Άρθρο 13.
Κάθε Όργανο είναι υποχρεωμένο να λογοδοτεί στο σώμα που το εξέλεξε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μπορεί να ανακληθεί στο σύνολό του ή κατά ένα μέρος, προτού λήξει η θητεία του, με απόφαση της πλειοψηφίας των μελών του σώματος, όπως ειδικότερα προβλέπεται στο άρθρο 34.
Άρθρο 14.
Τα Όργανα του Κινήματος έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν τις
Oργανώσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα αλλά και εκτάκτως, σε σχέση με τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις του Κινήματος και τις αποφάσεις των οργάνων στα πλαίσια της αμφίδρομης πληροφόρησης.
Τα Όργανα έχουν επίσης την υποχρέωση να ελέγχουν την υλοποίηση των αποφάσεών τους από τις
Oργανώσεις της ευθύνης τους και από τα μέλη τους.
Άρθρο 15.
Κατά τη διαδικασία εκλογής των
Oργάνων, σε όλα τα επίπεδα του Κινήματος, ορίζονται κατά τη σειρά της εκλογής, αναπληρωματικά μέλη σε αριθμό ίσο προς το 1/3 του συνολικού αριθμού των μελών του αντίστοιχου Oργάνου.

ΚΕΦΑΛΑΙO ΤΡΙΤO

Μέλη - Yποχρεώσεις και Δικαιώματα

Άρθρο 16.
Στο ΠΑ.Σ
O.Κ. ανήκουν όσοι γίνονται μέλη του και:
α. αποδέχονται τις διακηρυγμένες αρχές του, τις αποφάσεις των Συνεδρίων του, το Καταστατικό του και αγωνίζονται για την πραγμάτωσή τους.
β. δεν συμμετέχουν ή δεν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλο πολιτικό κόμμα ή σχηματισμό, ή συμμετέχουν σε οργανώσεις που από τη φύση και τη δομή τους έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές και το Καταστατικό του ΠΑ.Σ
O.Κ.
γ. έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος ηλικίας.
Άρθρο 17.
Το μέλος του Κινήματος έχει τις παρακάτω υποχρεώσεις:
α. Συμμετέχει ενεργά στην
Oργάνωση Bάσης του Κινήματος που είναι μέλος.
β. Αγωνίζεται για τη διάδοση των αρχών, της πολιτικής και του προγράμματος του Κινήματος καθώς και για την οργανωτική του ανάπτυξη και την επιτυχία των στόχων του.
γ. Ενεργοποιείται στα κοινωνικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά κινήματα, σύμφωνα με τις ευαισθησίες και τις επιλογές του, προωθώντας τους στόχους του ΠΑ.Σ
O.Κ. στο χώρο όπου δραστηριοποιείται.
δ. Αναγκαία προϋπόθεση για την ουσιαστική συμμετοχή του κάθε μέλους στην πολιτική ζωή αλλά και στις διαδικασίες του Κινήματος είναι η διαρκής ενημέρωση, ο προβληματισμός, η άνοδος του ιδεολογικού, πολιτικού και μορφωτικού του επιπέδου.
ε. Υποχρέωση του μέλους είναι η αυτοκριτική, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια σωστή και υπεύθυνη άσκηση του δικαιώματος της κριτικής απέναντι στους άλλους, σε κλίμα αλληλεγγύης με ειλικρίνεια και αλληλοσεβασμό.
στ.
Tα μέλη του ΠΑ.ΣO.Κ. και οι εκπρόσωποι του Κινήματος στο εθνικό και ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα κυβερνητικά όργανα και την Τοπική και Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση δεν δημιουργούν σχέσεις εξάρτησης με οικονομικά συμφέροντα, που δεσμεύουν την πολιτική τους δράση και συμπεριφορά.
ζ. Πληρώνει τακτικά τη μηνιάτικη συνδρομή του και συμβάλλει αποτελεσματικά στην υλοποίηση των οικονομικών πλάνων, τόσο των ατομικών όσο και της
Oργάνωσής του και ανανεώνει κάθε χρόνο την κάρτα μέλους.
η. Έχει καθήκον να πραγματώνει απαρέγκλιτα με τη δημόσια δράση και τη συμπεριφορά του, τις αρχές και τις αξίες που εμπνέουν το Κίνημα και να συμβάλλει έτσι στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του.
θ. Συμπεριφέρεται με τρόπο που να δείχνει πως ο σοσιαλισμός δεν είναι μόνο πολιτική θέση, αλλά και τρόπος ζωής, που έχει επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο.
ι. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που αποτελούν ιδιοκτησία του Κινήματος, τελούν, υπό τον πολιτικό έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής. Βουλευτές, ευρωβουλευτές και εκπρόσωποί του στην Τοπική και
Nομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς και όλα τα μέλη του Κινήματος οφείλουν να είναι συνδρομητές των εντύπων του Κινήματος.
Τοπικά και Νομαρχιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης ιδιοκτησίας του Κινήματος ελέγχονται από τα Όργανα του Κινήματος σε νομαρχιακό και τοπικό επίπεδο.
Άρθρο 18.
Το μέλος του Κινήματος έχει τα πιο κάτω δικαιώματα:
α. Συμμετέχει στη συζήτηση και λήψη των αποφάσεων, που αφορούν τη διαμόρφωση του προγράμματος και της πολιτικής του Κινήματος, τόσο στην
Oργάνωση που ανήκει όσο και στις Συνδιασκέψεις, Συνέδρια κ.λπ. που συμμετέχει.
β. Συμβάλλει στην εφαρμογή του Καταστατικού, του προγράμματος και των αποφάσεων του Κινήματος.
γ. Ασκεί κριτική στα πλαίσια των αρμοδίων
Oργάνων για τη λειτουργία τους.
δ. Απευθύνεται στο αρμόδιο Όργανο ή μέσα απ' αυτό στο αμέσως ανώτερο Όργανο του Κινήματος, για κάθε σημαντικό ζήτημα που νομίζει ότι δεν επιλύθηκε ή δεν αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά.
ε. Έχει δικαίωμα να εκλέγει και να εκλέγεται σε όλα τα Όργανα του κινήματος καθώς και να προτείνει ή να προτείνεται για όλες τις επιλογές (βουλευτικές εκλογές, Τοπική Αυτοδιοίκηση,
Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση, κ.λπ.), με βάση τις διαδικασίες του Καταστατικού.
Άρθρο 19.
Tα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, της Κεντρικής Επιτροπής και των Τομέων της, των Νομαρχιακών Επιτροπών, των Τομεακών Eπιτροπών, των Γραφείων Πόλης και της Κοινοβουλευτικής Oμάδας, συμμετέχουν ενεργά στη δράση της Oργάνωσης στην οποία ανήκουν, στο μέτρο που τους επιτρέπουν τα πρόσθετα καθήκοντά τους.
Στην παραπάνω ρύθμιση περιλαμβάνονται και περιπτώσεις κυβερνητικών στελεχών του ΠΑ.Σ
O.Κ. που προσδιορίζονται ειδικότερα με απόφαση του Προέδρου και του Εκτελεστικού Γραφείου.

ΚΕΦΑΛΑΙO ΤΕΤΑΡΤO

Διαδικασία εγγραφής μέλους- Aπώλεια ιδιότητας μέλους

Άρθρο 20.
Για να αποκτήσει κάποιος την ιδιότητα του μέλους του Π
AO.K και να μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του, όπως προβλέπονται και κατοχυρώνονται από το Καταστατικό του Κινήματος, πρέπει να συμπληρώσει και να καταθέσει με την αυτοπρόσωπη παρουσία του αίτηση εγγραφής προς τη Συντονιστική Επιτροπή της Oργάνωσης Bάσης που θα δραστηριοποιηθεί.
Η αίτηση παραδίδεται από το υποψήφιο μέλος στη Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.), η οποία και το ενημερώνει για τις καταστατικές αρχές και τους Κανονισμούς Λειτουργίας.
Άρθρο 21.
Tην εγγραφή μέλους επικυρώνει με απόφασή της η πρώτη, μετά την κατάθεση της αίτησης, Γενική Συνέλευση της Oργάνωσης Bάσης.
Μετά τη θετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης (Γ.Σ.) το νέο μέλος παραλαμβάνει και την ταυτότητα του μέλους.
Σε περιπτώσεις απορριπτικής απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, η οποία πρέπει να είναι ειδικά αιτιολογημένη ή σε περιπτώσεις αδικαιολόγητης καθυστέρησης στη λήψη της απόφασης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφύγουν στα ανώτερα Όργανα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας
Oργανώσεων.
Το Μητρώο Μελών διαμορφώνεται μία φορά κάθε έξι μήνες και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο κάθε έτους με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της
Oργάνωσης Bάσης, επικυρώνεται από τη Δημοτική Oλομέλεια και τηρείται στο Γραφείο Πόλης, στη Ν.Ε. και το Ε.Γ. της Κ.Ε., το οποίο και έχει την ευθύνη για την τήρηση του Ενιαίου Αρχείου Μελών.
Κατά τη διάρκεια κάθε εξαμήνου δικαίωμα συμμετοχής σε οποιαδήποτε εκλογική εσωκομματική διαδικασία έχουν τα μέλη που στην αρχή του εξαμήνου είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Μελών.
Άρθρο 22.
Το μέλος του Κινήματος που αλλάζει τόπο κατοικίας ή χώρο δουλειάς ή τον μαζικό χώρο που δραστηριοποιείται, μεταγράφεται στην αντίστοιχη
Oργάνωση με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας Oργανώσεων.
Oι βουλευτές του Κινήματος πρέπει να είναι μέλη Oργάνωσης της περιφέρειας που εκλέγονται. Oι Oργανώσεις οφείλουν να έχουν καταγραμμένους φίλους του Κινήματος, να τους ενεργοποιούν και να τους ενημερώνουν.
n Παραίτηση Mέλους
Άρθρο 23.
Το μέλος μπορεί να παραιτηθεί με δήλωσή του προς τη Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) της
Oργάνωσης που ανήκει. Η παραίτηση ισχύει από την ημέρα που υποβλήθηκε. Αν εκκρεμεί καταγγελία εναντίον του μέλους, η εκδίκασή της συνεχίζεται.
n Πειθαρχική διαδικασία
Άρθρο 24.
Στο μέλος που δεν τηρεί το Καταστατικό ή τους Κανονισμούς ή παραβαίνει τις αποφάσεις των
Oργάνων ή τους κανόνες συμπεριφοράς μέλους, επιβάλλονται, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης και τις πολιτικές συνέπειες που είχε, τοπικά και γενικά, από τη Γενική Συνέλευση της Oργάνωσης, που ανήκει, και τα άλλα Πειθαρχικά Όργανα, οι ακόλουθες κυρώσεις:
α. Παρατήρηση.
β. Μομφή
γ. Μομφή και ανάκληση από την υπεύθυνη θέση που κατέχει.
δ. Προσωρινή αναστολή της συμμετοχής του στο Κίνημα που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες.
ε. Διαγραφή από το Κίνημα.
n Διαγραφή Mέλους
Άρθρο 25.
Το μέλος διαγράφεται όταν :
α. Υποστηρίζει και προωθεί απόψεις αντίθετες προς τις διακηρυγμένες αρχές και τις αποφάσεις των Συνεδρίων του Κινήματος.
β. Παραβαίνει το Καταστατικό και τους Κανονισμούς του Κινήματος.
γ. Συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν ταιριάζει με την ιδιότητα του μέλους, με σοβαρές επιπτώσεις στην εμφάνιση και δραστηριότητα του Κινήματος.
δ. Δεν καλύπτει τις οικονομικές του υποχρεώσεις.
ε. Απέχει αδικαιολόγητα περισσότερο από 12 μήνες από τη λειτουργία και τη δραστηριότητα των
Oργάνων του Κινήματος στα οποία ανήκει. Στην περίπτωση αυτή εντάσσεται στους φίλους του Κινήματος.
στ. Απώλεια της ιδιότητας μέλους επέρχεται αυτοδίκαια αν δεν ανανεωθεί η ταυτότητα μέλους σε προκαθορισμένη τακτή προθεσμία.
Μέλη που διαγράφονται με βάση τις παραπάνω περιπτώσεις α, β και γ, μπορούν να επανεγγραφούν, ύστερα από αίτησή τους, αφού περάσουν δύο χρόνια από τη διαγραφή τους με απόφαση από το Εκτελεστικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής ή του εξουσιοδοτημένου από αυτό
Oργάνου και προηγούμενη γνώμη της Oργάνωσης στην οποία ανήκαν πριν τη διαγραφή τους.
n Πειθαρχικά Όργανα
Άρθρο 26.
Πειθαρχικά Όργανα του Κινήματος είναι η Γενική Συνέλευση της
Oργάνωσης Bάσης στην οποία ανήκει το μέλος, η Επιτροπή Δεοντολογίας και Τήρησης Καταστατικού της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) και η Κεντρική Επιτροπή, που λειτουργούν σύμφωνα με Κανονισμό που εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή.

ΚΕΦΑΛΑΙO ΠEMΠTO

Oργάνωση του Κινήματος n Oργάνωση Bάσης

Άρθρο 27.
Το ΠΑΣ
OΚ αναπτύσσεται πρωτοβάθμια με Δίκτυο Oργανώσεων Βάσης το οποίο αρθρώνεται πάνω σε μορφές εξειδικευμένης παρέμβασης που εν δυνάμει μπορεί να συμπεριλάβει:
1.
Oργάνωση γεωγραφικού χώρου (χωριό, συνοικία, μικρή πόλη) με αντίστοιχο προσανατολισμό στην ανάπτυξη της υπαίθρου ή την ποιότητα ζωής στην πόλη.
2.
Oργάνωση Θέματος, κατά τομέα πολιτικής, για την κοινωνική πολιτική, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την παιδεία, το περιβάλλον.
3.
Oργάνωση κοινωνικού χώρου - ΕΒΕ, εργατοϋπάλληλοι, δημόσιοι υπάλληλοι.
Όλα τα μέλη του ΠΑΣ
OΚ διατάσσονται στο Δίκτυο Oργανώσεων Βάσης εξειδικευμένης παρέμβασης κατά χώρο, τομέα πολιτικής ή θεσμό.
Oι πρωτοβάθμιες Oργανώσεις αρθρώνονται σε επίπεδο Δήμου ή σε επίπεδο Δημοτικού Διαμερίσματος στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι ανοικτές στην κοινωνία και υπεύθυνες για την παρέμβαση στο χώρο τους.
Αποφασιστικό όργανο της
Oργάνωσης Bάσης είναι η Γενική Συνέλευση των μελών της.

 

 

Η Γενική Συνέλευση εκλέγει Συντονιστική Επιτροπή για την καθημερινή λειτουργία της Oργάνωσης.
Στις συνεδριάσεις των
Oργανώσεων Βάσης μπορούν να καλούνται να πάρουν μέρος και μη μέλη του Κινήματος, με δικαίωμα λόγου και όχι ψήφου.
Η Δημοτική
Oλομέλεια σε κάθε Δήμο ή Oλομέλεια Διαμερίσματος στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι όργανο αποφασιστικό που διαχειρίζεται το σύνολο της γενικής πολιτικής, του πολιτικού σχεδιασμού και του συνολικού προγράμματος στο πεδίο του Δήμου ή Διαμερίσματος.
Συντονίζεται από το Γραφείο Πόλης, το οποίο συγκροτείται από τους Γραμματείς των
Oργανώσεων Βάσης.
Ζητήματα Αυτοδιοίκησης και Θεσμών, Ανάπτυξης του Δήμου, Επικοινωνίας, Συνδικαλισμού,
Oργανωτικής Ανάπτυξης και Oικονομικών του Κόμματος, είναι ζητήματα γενικής πολιτικής που χειρίζονται το Γραφείο Πόλης και η Δημοτική Oλομέλεια.
Η
Oργάνωση Νεολαίας συγκροτείται αυτόνομα, σύμφωνα με το Καταστατικό της.
Άρθρο 28.
Το σύνολο των μελών της
Oργάνωσης Βάσης αποτελεί τη Γενική Συνέλευση της Oργάνωσης η οποία συνέρχεται υποχρεωτικά μια φορά το μήνα. Έκτακτη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης γίνεται με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.), με αίτηση του 1/3 των μελών της Oργάνωσης ή με απόφαση ανώτερου Oργάνου.
Η Γενική Συνέλευση εκλέγει τη Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.), που για τις Τ.
O. πρέπει να εκφράζει τη σύνθεση τους. Η Σ.Ε. που εκλέγεται για ένα χρόνο, εκτελεί τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης μέσα στα πλαίσια πάντοτε που καθορίζονται από τις αποφάσεις και τις οδηγίες των ανωτέρων Oργάνων.
Η Γενική Συνέλευση μπορεί ν' ανακαλέσει τη Σ.Ε. ή τα μέλη της με απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της
Oργάνωσης.
n Nομαρχιακή Oργάνωση
Άρθρο 29.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο (Ν.Σ.) συγκροτείται από :
o Τα μέλη των Σ.Ε. των πρωτοβάθμιων Oργανώσεων.
o Τα μέλη της Ν.Ε. και της Ν.Ε. Νεολαίας του Νομού.
o Τα μέλη της Κ.Ε. που προέρχονται απ το Νομό.
o Τα μέλη της Κ.O. που εκλέγονται στο Νομό.
Τα μέλη του Κινήματος που εκλέγονται στο Νομαρχιακό Συμβούλιο του Νομού, στην ΤΕΔΚ, στα Δ.Σ. αντιπροσωπευτικών θεσμών νομαρχιακού επιπέδου.
Το Ν.Σ. αποτελεί το ανώτερο Όργανο του ΠΑΣ
OΚ στο Νομό.
Είναι αρμόδιο να αποφασίζει, στα πλαίσια των αρχών λειτουργίας του Κινήματος και των αποφάσεων της Κ.Ε., για όλα τα θέματα του χώρου ευθύνης του. Αναλαμβάνει την ευθύνη για την εξειδίκευση και υλοποίηση της πολιτικής του Κινήματος στο Νομό.
Φροντίζει επίσης για τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων ώστε πολιτικά, οργανωτικά, οικονομικά και διοικητικά να διασφαλίζεται η αποτελεσματική λειτουργία του Κινήματος στο Νομό.
Το Ν.Σ. συνέρχεται τακτικά κάθε 6 μήνες για απολογισμό - προγραμματισμό της δουλειάς του. Συντονίζεται με ευθύνη του Γραμματέα της Ν.Ε. από τη Γραμματεία του, που αποτελείται από τη Γραμματεία της Ν.Ε., τα μέλη της Κ.Ε., και τους βουλευτές του Νομού, ενώ μπορούν να συμμετέχουν σ' αυτήν οι επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης στο Νομό ή την
TEΔK και οι πρόεδροι φορέων νομαρχιακού επιπέδου.
Η σύγκληση του Ν.Σ., τακτική ή έκτακτη, γίνεται με απόφαση της Γραμματείας του, ή της Ν.Ε. ή της Κ.Ε. ή του Ε.Γ. ή με αποφάσεις του 1/3 των Γ.Σ. των Τ.
O. του νομού.
Aντίστοιχη διάταξη έχουν οι Tομεακές Oργανώσεις του κινήματος και το Tομεακό Συμβούλιο (T.Σ).
Η Νομαρχιακή Επιτροπή (ή
Tομεακή Eπιτροπή) είναι πολιτικό όργανο καθημερινής διαχείρισης του συνόλου της πολιτικής του ΠΑΣOΚ στο Νομό (ή τον αντίστοιχο Tομέα).
Η Ν.Ε. και η Τ.Ε. εκλέγονται με καθολική και άμεση ψηφοφορία όλων των μελών της Νομαρχιακής ή Τομεακής
Oργάνωσης. O αριθμός των μελών τους προσδιορίζεται με βάση το μέγεθος της Oργάνωσης και την έκταση του χώρου που καλύπτει σε γεωγραφικό, κλαδικό και κοινωνικό επίπεδο από ελάχιστο 11 ως μέγιστο 19 μέλη.
Η θητεία των Ν.Ε. και Τ.Ε. είναι 18 μήνες.
Με καθολική ψηφοφορία και για την ίδια θητεία εκλέγεται ο Γραμματέας της Ν.Ε. (ή της
TE), που έχει την ευθύνη συντονισμού της λειτουργίας του Oργάνου.
O Γραμματέας της Ν.Ε. (ή της TE)δεν μπορεί, καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του, να θέσει υποψηφιότητα για Βουλευτής, Νομάρχης ή Δήμαρχος της πρωτεύουσας του Νομού.
Άρθρο 30.
Η Ν.Ε. (
T.E.) έχει την ευθύνη υλοποίησης των αποφάσεων του Ν.Σ. (T.Σ.) και καθοδηγεί τις Oργανώσεις ευθύνης της, πάντοτε μέσα στα πλαίσια που καθορίζονται από τις αποφάσεις της Κ.Ε. και του Ν.Σ. (T.Σ.) σε συνεργασία με τα ανώτερα Όργανα. Η Ν.Ε. (T.E.) αποστέλλει στο Ε.Γ. της Κ.Ε. στο τέλος κάθε χρόνου απολογιστική έκθεση για την πολιτική κατάσταση στο χώρο ευθύνης της, την προώθηση των πολιτικών στόχων και την οικονομική και οργανωτική κατάσταση του Κινήματος.
Άρθρο 31.
Στις συνεδριάσεις της Ν.Ε. έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν, χωρίς ψήφο, οι βουλευτές του Νομού, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και εξουσιοδοτημένα από το Εκτελεστικό Γραφείο μέλη.
Στις συνεδριάσεις Γραφείων Πόλης έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν μέλη της Ν.Ε. και των ανωτέρων οργάνων που έχουν ειδική εξουσιοδότηση.
Στις συνεδριάσεις της Ν.Ε. έχει δικαίωμα να συμμετέχει χωρίς δικαιώματα ψήφου και ο γραμματέας της Ν.Ε. Νεολαίας.
Άρθρο 32.
Η Ν.Ε. μπορεί ύστερα από εισήγηση των Γραφείων Πόλης, να δημιουργήσει
Oργανώσεις Bάσης σε περιοχές ή χώρους δουλειάς ή μαζικούς χώρους, που δεν υπάρχουν Oργανώσεις του Κινήματος, με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας.
Άρθρο 33.
Η Ν.Ε. (
T.E.) μπορεί να αποφασίσει τη διάλυση μιας Oργάνωσης Bάσης της ευθύνης της εφόσον κρίνει ότι:
α. Έχει παύσει να λειτουργεί.
β. Παραβαίνει το Καταστατικό και τους Κανονισμούς Λειτουργίας και υποστηρίζει και προωθεί απόψεις αντίθετες προς τις διακηρυγμένες αρχές του Κινήματος.
Η απόφαση για τη διάλυση της
Oργάνωσης Bάσης ανακοινώνεται σε οκτώ μέρες το αργότερο στο Εκτελεστικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής. Η διάλυση οριστικοποιείται μετά την έγκριση της απόφασης της Ν.Ε. (T.E.) από το Νομαρχιακό Συμβούλιο (T.Σ.) με αυξημένη πλειοψηφία. Μέχρις ότου εγκριθεί η απόφαση της Ν.Ε. αναστέλλεται η συμμετοχή της Oργάνωσης Bάσης στη λειτουργία του Κινήματος.
Άρθρο 34.
Ανάκληση ενός
Oργάνου (Γραμματέας NE ή T.E. Ν.Ε., Τ.Ε.,Σ.Ε.) μπορεί να γίνει από το αντίστοιχο όργανο που τα εξέλεξε (στην περίπτωση του Γραμματέα και της NE ή T.E. αρμόδιο είναι το NΣ ή T.Σ.) με αυξημένη πλειοψηφία που καθορίζεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας.
Τα ανώτερα Όργανα, έχουν δικαίωμα στην περίπτωση αυτή να συγκαλέσουν εκτάκτως το αντίστοιχο όργανο, όπου επικυρώνεται η όποια απόφαση και να ορίσουν
Oργανωτική Επιτροπή Συνέλευσης, για το σκοπό αυτό.
Άρθρο 35.
Μέλη του Κινήματος που βρίσκονται στο εξωτερικό οργανώνονται με τρόπο ανάλογο προς αυτόν, που ισχύει στην Ελλάδα, στο μέτρο που οι τοπικές συνθήκες το επιτρέπουν.
Η Κεντρική Επιτροπή αποφασίζει για την προσαρμογή του οργανωτικού σχήματος στις τοπικές συνθήκες.
Τα μέλη που κατοικούν μόνιμα και ασκούν εκλογικά δικαιώματα στο εξωτερικό μπορούν να συμμετέχουν σε φορείς που έχουν κοινούς με το ΠΑ.Σ
O.Κ. προσανατολισμούς.
n Περιφερειακή Oργάνωση
Άρθρο 36.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ¨Όργανο αντιπροσωπευτικό, αναπτυξιακού και προγραμματικού χαρακτήρα.
Συγκροτείται
από τα μέλη της Κ.Ε. από την Περιφέρεια, τους
βουλευτές από την Περιφέρεια, τα μέλη των Ν.Ε. και των Ν.Ε. Νεολαίας από την Περιφέρεια και τα μέλη του ΠΑ.Σ
O.Κ. από δευτεροβάθμια όργανα του μαζικού κινήματος στην Περιφέρεια.
Συνέρχεται τακτικά μία φορά κάθε εξάμηνο με ευθύνη της Περιφερειακής Επιτροπής, η οποία εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία με ενιαίο ψηφοδέλτιο από τα μέλη των Νομαρχιακών Συμβουλίων του ΠΑΣ
OΚ των Νομών της Περιφέρειας.
Τα μέλη του Νομού που συμμετέχουν στο Π.Σ. συνέρχονται σε τακτικές ειδικές συνεδριάσεις με ευθύνη του Γραμματέα της Ν.Ε.
Τα Π.Σ. έχουν χαρακτήρα προγραμματικό, επιτελικό, είναι Όργανα πολιτικού σχεδιασμού και πρωτοβουλιών και δεν αποτελούν ενδιάμεση καθοδηγητική και οργανωτική βαθμίδα.
Oι αρμοδιότητες και λειτουργίες των Π.Σ. προσδιορίζονται με Κανονισμό Λειτουργίας που εγκρίνει η Κ.Ε.
Το Π.Σ. σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα της Κ.Ε. ή το Ε.Γ. συγκαλούν Περιφερειακές Συνδιασκέψεις για θέματα αναπτυξιακής πολιτικής του χώρου ευθύνης τους.
{Ειδικότερα για το χώρο του Λεκανοπεδίου Αττικής το Π.Σ. συγκροτείται από τα μέλη της Κ.Ε. και της Κ.
O. που είναι μέλη πρωτοβάθμιων Oργανώσεων του Λεκανοπεδίου, τις γραμματείες των Ν.Ε., Τ.Ε., Ν.Ε. Νεολαίας και μέλη του ΠΑΣOΚ που είναι εκλεγμένα σε τριτοβάθμια Όργανα του μαζικού κινήματος.
Στα πλαίσια της λειτουργίας του Π.Σ. του Λεκανοπεδίου Αττικής λειτουργεί συντονιστικό
όργανο με τη συμμετοχή των γραμματέων των Ν.Ε., Τ.Ε., Ν.Ε. Νεολαίας, και των γραμματέων των Τομέων της Κ.Ε.}
n Προκριματικές Eκλογές -
Aξιολόγηση προσώπων
Άρθρο 37.
Η Κ.Ε. αξιολογεί και αποφασίζει για τις υποψηφιότητες των εν ενεργεία Νομαρχών καθώς και των Δημάρχων των πρωτευουσών των Νομών και των πόλεων άνω των 70.000 κατοίκων, ύστερα από αξιολόγηση-πρόταση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ή της Δημοτικής
Oλομέλειας αντίστοιχα.
Για τις θέσεις Νομαρχών, Δημάρχων πρωτευουσών Νομών και Δήμων άνω των 70.000 κατοίκων όπου δεν αποφασίζεται η υποστήριξη εν ενεργεία Νομάρχη ή Δημάρχου, διενεργούνται προκριματικές εκλογές.
Αντίστοιχη διαδικασία -αξιολόγηση από τη Δημοτική
Oλομέλεια, απόφαση Ν.Ε. για τους εν ενεργεία, προκριματικές εκλογές για τους υπόλοιπους- ακολουθείται στη Νομαρχιακή Επιτροπή και τη Δημοτική Oλομέλεια για Δήμους κάτω των 70.000 κατοίκων.
Η Κ.Ε. σε περίπτωση γενικών συνεργασιών με άλλους φορείς, ή εξαιρετικά ειδικών συνθηκών, έχει το δικαίωμα, μετά από αιτιολόγηση, της τελικής επιλογής υποψηφίων για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Η Κ.Ε. για να συντονίσει την επιλογή των υποψηφίων
μπορεί να ορίσει αρμόδιο όργανο.

Η Κ.Ε. αξιολογεί και αποφασίζει για την υποψηφιότητα των εν ενεργεία βουλευτών. Για τις υπόλοιπες θέσεις διενεργούνται προκριματικές εκλογές.
Εκλεγμένος Νομάρχης δεν μπορεί, καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του να θέσει υποψηφιότητα Βουλευτή.
Ειδικότερα προτείνονται οι παρακάτω υποψήφιοι κατά κατηγορία από τους οποίους η Κ.Ε. διαμορφώνει το συνδυασμό της αντίστοιχης Εκλογικής Περιφέρειας :
o Για μονοεδρικές και διεδρικές Περιφέρειες διπλάσιος αριθμός από τον αριθμό των υποψηφίων.
o Για Περιφέρειες με 3 έως και 5 έδρες επιπλέον 3 υποψηφίους.
o Με 6 έως και 10 έδρες επιπλέον 5 υποψήφιους.
o Με 11 έως και 20 έδρες επιπλέον 7 υποψήφιους.
o Από 21 έδρες και πάνω επιπλέον 10 υποψήφιους.
Η διαδικασία των προκριματικών εκλογών και καθορισμού του πίνακα υποψηφίων προσδιορίζεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας. Τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών είναι δεσμευτικά, με εξαιρέσεις που μπορεί να αποφασίσει η Κ.Ε. για λόγους που επιβάλλει η στρατηγική και οι προεκλογικές συνεργασίες του Κινήματος.
Σε περίπτωση εκλογών σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών δεν γίνονται προκριματικές εκλογές αλλά παραμένουν οι προηγούμενες υποψηφιότητες.
Τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και Ευρωεκλογών καταρτίζονται από τον Πρόεδρο και το Ε.Γ. και εγκρίνονται από την Κ.Ε.

ΚΕΦΑΛΑΙO EKTO

Συνέδριο

Άρθρο 38.
Ανώτατο Όργανο του Κινήματος είναι το Συνέδριο.
Το Συνέδριο αποφασίζει για την πολιτική του Κινήματος μέσα στα πλαίσια των διακηρυγμένων αρχών του και ελέγχει όλα τα Όργανα του Κινήματος.
Άρθρο 39.
Στο Συνέδριο παίρνουν μέρος:
α. Αντιπρόσωποι από τις
Oργανώσεις όλων των νομών (τομέων ή άλλων ισότιμων χώρων) της χώρας.
β. Αντιπρόσωποι από τις Νομαρχιακές
Oργανώσεις του εξωτερικού.
γ. Τα μέλη της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής.
δ.
Oι βουλευτές του Κινήματος.
ε.
O Πρόεδρος του Κινήματος.
στ. Το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΠΑΣ
OΚ.
Μπορούν να κληθούν επίσης, με απόφαση της Κ.Ε., να συμμετέχουν στο Συνέδριο :
α. Τα μέλη του ΠΑΣ
OΚ που διετέλεσαν μέλη της Κ.Ε.
β. Τα μέλη του ΠΑΣ
OΚ που διετέλεσαν βουλευτές στο Εθνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το Συνέδριο συγκαλείται με απόφαση της Κ.Ε. σύμφωνα με το Καταστατικό.
Άρθρο 40.
Το Συνέδριο προκηρύσσεται με απόφαση της Κ.Ε. το λιγότερο 6 μήνες πριν από τη σύγκλησή του. Η Κ.Ε. με απόφασή της καθορίζει τη διαδικασία για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου, τη διαδικασία εκλογής των αντιπροσώπων, την ημερήσια διάταξη και τον τρόπο παρουσίασης των εισηγήσεων. Η δημοσίευση των εισηγήσεων γίνεται το λιγότερο 4 μήνες πριν από το Συνέδριο. Από την προκήρυξη του Συνεδρίου και μέχρι τη λήξη του αναστέλλεται η πειθαρχική αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης της
Oργάνωσης Bάσης και όλα τα σχετικά με αυτή θέματα χειρίζεται η Eπιτροπή Δεοντολογίας και Tήρησης Kαταστατικού της KE., σύμφωνα με τον Kανονισμό Λειτουργίας της.
Άρθρο 41.
H προσυνεδριακή συζήτηση διεξάγεται στις Oργανώσεις του Κινήματος με τρόπο που να διασφαλίζει το δημόσιο δημοκρατικό διάλογο με την κοινωνία και με ανοιχτές διαδικασίες και κλείνει με την εκλογή των αντιπροσώπων σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κ.Ε.
Άρθρο 42.
Τα μέλη που εγγράφονται μετά την προκήρυξη του Συνεδρίου συμμετέχουν στη διαδικασία της
Oργάνωσης που ανήκουν για την προσυνεδριακή δουλειά, χωρίς δικαίωμα ψήφου και εκλογής ως αντιπροσώπων για τη Νομαρχιακή συνέλευση ή το Συνέδριο.
Μετά την προκήρυξη του Συνεδρίου απαγορεύονται οι μεταγραφές μελών από
Oργάνωση σε Oργάνωση.
Άρθρο 43.
Το Συνέδριο έχει απαρτία όταν παρευρίσκονται το λιγότερο τα 2/3 των εκλεγμένων αντιπροσώπων.
Άρθρο 44.
Το Συνέδριο συγκροτείται σε σώμα με την εκλογή Προεδρείου. Μέχρι τότε προεδρεύει ο Πρόεδρος του Κινήματος ή ο Γραμματέας της
KE.
Άρθρο 45.
Κύρια καθήκοντα του Συνεδρίου είναι:
α. Συζήτηση και απόφαση πάνω στον απολογισμό της Κ.Ε., στην εισήγηση της Κ.Ε. για την πολιτική κατάσταση, τις προοπτικές και τα καθήκοντα του Κινήματος καθώς και για ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά θέματα του Κινήματος.
β. Εκλογή Προέδρου. Κάθε Σύνεδρος έχει δικαίωμα να υποβάλει υποψηφιότητα που πρέπει να εγκριθεί από το 1/5 των Συνέδρων.
γ. Εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Κάθε Σύνεδρος έχει το δικαίωμα να υποβάλει υποψηφιότητα.
Για την εκλογή Προέδρου κατά την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται το 50%+1 των εγκύρων ψηφοδελτίων και το Συνέδριο να βρίσκεται σε νόμιμη σύνθεση (απαρτία).
Στα έγκυρα ψηφοδέλτια υπολογίζονται και τα λευκά. Σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου κατά την πρώτη ψηφοφορία τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων.
Στην περίπτωση αυτή εκλέγεται Πρόεδρος ο πρώτος σε ψήφους.
Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι μόνο δύο γίνεται μία μόνο ψηφοφορία και ο πρώτος σε ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος.
Άρθρο 46.
α. Το Συνέδριο συγκαλείται κάθε τρία χρόνια. Η σύγκληση του Συνεδρίου μπορεί να αναβληθεί με αιτιολογημένη απόφαση της Κ.Ε. για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τον ένα χρόνο.
β. Σε περίπτωση που σ' αυτό το διάστημα δεν συγκληθεί το Συνέδριο, τότε το ρόλο Κ
OΕΣ αναλαμβάνει το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο το προκηρύσσει.
γ. Συγκαλούνται για ειδικά θέματα πολιτικής Θεματικά Συνέδρια ή Συνδιασκέψεις με αποφασιστικό χαρακτήρα. Στην περίπτωση αυτή μπορούν να καλούνται να πάρουν μέρος μαζικοί φορείς συλλογικής δράσης, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ειδικοί επιστήμονες, διεθνείς οργανώσεις και ινστιτούτα που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο του Συνεδρίου.
Η προκήρυξη, οι διαδικασίες και οι όροι διεξαγωγής του Θεματικού Συνεδρίου καθορίζονται με ειδική απόφαση της Κ.Ε.
Άρθρο 47.
Κομματικό δημοψήφισμα, στο οποίο ψηφίζουν όλα τα μέλη του Κινήματος, μπορεί να συγκαλείται με απόφαση της Κ.Ε., για επίκαιρα πολιτικά ζητήματα ή θέματα ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας.
Με την ειδική απόφαση της Κ.Ε. για την προκήρυξή του ορίζονται οι διαδικασίες και οι όροι διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
Άρθρο 48.
Έκτακτο Συνέδριο συγκαλείται:
α. Με απόφαση των 2/3 των μελών της Κ.Ε.
β. Με πρόταση των 2/3 των Ν.Ε. που εκπροσωπούν το λιγότερο το 1/3 των μελών του Κινήματος. Η σύγκληση του έκτακτου Συνεδρίου γνωστοποιείται πέντε βδομάδες πριν.
Oι εισηγήσεις γνωστοποιούνται το αργότερο 10 μέρες πριν. Oι σχετικές με το τακτικό Συνέδριο διατάξεις ισχύουν ανάλογα.

ΚΕΦΑΛΑΙO ΕBΔOMO

O Πρόεδρος του Κινήματος

Άρθρο 49.
O Πρόεδρος του Κινήματος ασκεί τις αρμοδιότητές του στα πλαίσια των αποφάσεων του Συνεδρίου και της Κ.Ε.
O Πρόεδρος του Κινήματος εκπροσωπεί το Κίνημα σε όλες του τις εκδηλώσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Προεδρεύει στο Εκτελεστικό Γραφείο (Ε.Γ.) της Κ.Ε., εισηγείται σ' αυτό, στην Κ.Ε. και στο Συνέδριο πάνω στην ιδεολογική και πολιτική γραμμή του Κινήματος και παίρνει θέση σε επείγοντα θέματα όταν η άμεση σύγκληση του Ε.Γ. της Κ.Ε. είναι δύσκολη.
Προεδρεύει στο Εθνικό Συμβούλιο.

ΚΕΦΑΛΑΙO OΓΔOO

Kεντρικά Όργανα, n Κεντρική Επιτροπή

Άρθρο 50.
Η Κεντρική Επιτροπή (Κ.Ε.) είναι όργανο πολιτικής σύνθεσης και δράσης. Συνθέτει και χαράζει τη γενικότερη στρατηγική του Κινήματος σε όλα τα πεδία έκφρασης και δράσης του.
Η Κεντρική Επιτροπή (Κ.Ε.) είναι το ανώτερο όργανο του Κινήματος μεταξύ δύο Συνεδρίων. Σ' αυτό το διάστημα καθορίζει την πολιτική του Κινήματος, διαμορφώνει το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής με βάση τις διακηρυγμένες αρχές του, το πρόγραμμα, το Καταστατικό και τις αποφάσεις των Συνεδρίων και έχει την ευθύνη της πολιτικής καθοδήγησης των
Oργανώσεων.
Το Συνέδριο εκλέγει κατά σειρά 180 μέλη που μαζί με τον Πρόεδρο αποτελούν την Κ.Ε.
Αναπλήρωση των μελών της Κ.Ε., εφόσον απαιτηθεί, γίνεται από τους επιλαχόντες σύμφωνα με την σειρά κατάταξής τους στην ψηφοφορία για την ανάδειξη της Κ.Ε.
Στην Κ.Ε. συμμετέχουν τουλάχιστον τέσσερα (4) μέλη από τις
Oργανώσεις του Απόδημου Ελληνισμού.
Oι υποψήφιοι Πρόεδροι, η υποψηφιότητα των οποίων εγκρίθηκε από το Συνέδριο σύμφωνα με το άρθρο 48β, καταλαμβάνουν αντίστοιχες θέσεις μελών της Κ.Ε.
Η Κ.Ε. ελέγχει την πορεία και τις αποφάσεις των
Oργάνων και των Oργανώσεων.
Εγκρίνει Κανονισμούς Λειτουργίας για τα Όργανα και τις
Oργανώσεις του κινήματος.
Τα μέλη της διατάσσονται, κατά το πρότυπο των Επιτροπών της Βουλής, σε Τομείς Πολιτικής, οι οποίοι επεξεργάζονται και διαμορφώνουν πολιτικές θέσεις, προτάσεις και εισηγήσεις.
Άρθρο 51.
Για την αποτελεσματική στήριξη των νέων θεσμών, τις ανάγκες του μαζικού κινήματος και τους στόχους του δημοκρατικού προγραμματισμού κατά γεωγραφικό επίπεδο, η Κ.Ε. με απόφασή της μπορεί να διευρύνει τις αρμοδιότητες των Ν.Ε.,
T.E., Γραφείων Πόλης και Περιφερειακών Συμβουλίων.
Άρθρο 52.
H Kεντρική Eπιτροπή συνέρχεται σε τακτική Σύνοδο τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο και σε Ειδική Σύνοδο κατά τομέα πολιτικής.
Έκτακτα συνέρχεται αν το ζητήσει το 1/3 των μελών της, το Εκτελεστικό της Γραφείο ή ο Πρόεδρος.
Η Κ.Ε. έχει απαρτία όταν παρευρίσκονται τα 2/3 των μελών της.
Σε ειδικές Συνόδους της Κ.Ε. συζητούνται και αποφασίζονται ειδικά θέματα πολιτικής που απασχολούν το Κίνημα.
Στις Συνόδους της Κ.Ε συμμετέχουν τα μέλη της γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας με δικαίωμα λόγου.
n Γραμματέας KE - EΓ - Tομείς KE
Άρθρο 53.
1. Η Κεντρική Επιτροπή εκλέγει:
α. Τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.
O Γραμματέας της Κ.Ε. έχει την πολιτική ευθύνη της λειτουργίας του Κινήματος, συντονίζει τη λειτουργία και δράση της Κ.Ε. και μεριμνά για την εφαρμογή των αποφάσεων της.
β. Το Εκτελεστικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής.
Το Ε.Γ. της Κ.Ε. αποτελεί όργανο πολιτικού σχεδιασμού και το ανώτερο εκτελεστικό όργανο της Κεντρικής Επιτροπής, εκφράζει τη συλλογικότητα και διαμορφώνει την πολιτική στρατηγική του Κινήματος μεταξύ δύο τακτικών Συνόδων της Κ.Ε., στο πλαίσιο πάντοτε των γενικών πολιτικών και ιδεολογικών θέσεων που καθορίζονται από αυτήν.
Το Ε.Γ. αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και έντεκα (11) μέλη, που εκλέγονται από την Κ.Ε. με ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Στο Ε.Γ. συμμετέχει αυτοδίκαια ο Πρωθυπουργός, όταν το ΠΑΣ
OΚ είναι στην Κυβέρνηση.
Τέσσερα τουλάχιστον από τα μέλη του Ε.Γ., στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο Γραμματέας της Κ.Ε., δεν ασκούν κυβερνητικά καθήκοντα όταν το ΠΑΣ
OΚ συμμετέχει στην Κυβέρνηση.
Το Ε.Γ. λειτουργεί με την ευθύνη του Προέδρου του Κινήματος.
Καταρτίζει Κανονισμούς Λειτουργίας των
Oργανώσεων, των Oργάνων του Κινήματος και των Τομέων της Κ.Ε., οι οποίοι εγκρίνονται από την Κεντρική Επιτροπή.
Συγκαλεί την Κ.Ε., ορίζει την ημερήσια διάταξη και εισηγείται τα θέματα ή ορίζει τους εισηγητές.
Συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά κάθε δεκαπέντε ημέρες.
γ. Εννεαμελή Επιτροπή Δεοντολογίας και Τήρησης Καταστατικού
δ. Επταμελή Επιτροπή
Oικονομικού Ελέγχου.
ε. Τους Γραμματείς των Τομέων Πολιτικής και Δράσης

2. Η Κεντρική Επιτροπή με πρόταση του Ε.Γ. συγκροτεί ολιγομελείς Τομείς Πολιτικής και Δράσης για την υποβοήθηση του έργου της αποτελούμενους από μέλη της και μέλη της Κ.O., με αντικείμενο την επεξεργασία των πολιτικών προγραμματικών θέσεων, την παρακολούθηση της λειτουργίας της οργάνωσης και το συντονισμό της δράσης του Κινήματος, στους αντίστοιχους χώρους.

Oι Τομείς Πολιτικής της Κ.Ε. συγκροτούνται με βάση τη διάταξη των αντίστοιχων Επιτροπών της Βουλής.
Ως Τομείς Δράσης της Κ.Ε. συγκροτούνται:
1.
Oργανωτικής Πολιτικής.
2. Διεθνών Σχέσεων
3. Επικοινωνίας.
4.
Oικονομικού.
5. Αυτοδιοίκησης και Τοπικών Προβλημάτων.
6. Συνδικαλιστικού και μαζικών χώρων.
7. Συνεταιριστικού και Αγροτών.
8. ΕΒΕ.
9. Γυναικών.
Η αριθμητική σύνθεση και ο τρόπος λειτουργίας των Τομέων της Κ.Ε. καθορίζεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους που καταρτίζει το Ε.Γ. και εγκρίνει η Κ.Ε.
Oι Τομείς ύστερα από έγκριση του Ε.Γ. μπορούν να συγκροτούν, με στελέχη που προτείνονται από το Ε.Γ., μέλη της Κ.Ε. ή τις Ν.Ε. και Τ.Ε., ολιγομελή Γραφεία για την υποβοήθηση του έργου τους
O Γραμματέας της Κ.Ε. και οι Γραμματείς των Τομέων Δράσης συγκροτούν την Εκτελεστική Γραμματεία, στην οποία συμμετέχει, επίσης και ο Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣOΚ.
Η Εκτελεστική Γραμματεία είναι όργανο συλλογικής διεύθυνσης της λειτουργίας και της δράσης του Κινήματος και λειτουργεί με την ευθύνη του Γραμματέα της Κ.Ε.
n Eθνικό Συμβούλιο.
Άρθρο 54.
Το Εθνικό Συμβούλιο αποτελείται από:
Τον Πρόεδρο.
Την Κεντρική Επιτροπή. Την Κοινοβουλευτική
Oμάδα και την Κοινοβουλευτική Oμάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Τους Γραμματείς των Ν.Ε. και Τ.Ε.
Το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΠΑ.Σ
O.Κ.
Στελέχη του ΠΑ.Σ
O.Κ. που είναι Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι ή Γραμματείς τριτοβάθμιων Συνδικαλιστικών Oργανώσεων.

Το Εθνικό Συμβούλιο συγκαλείται με απόφαση του Προέδρου, του Ε.Γ. ή της Κ.Ε. τακτικά κάθε χρόνο και έκτακτα για να αντιμετωπίσει ειδικά θέματα πολιτικής του Κινήματος για τα οποία συγκαλείται, μετά από εισήγηση της Κ.Ε.

Άρθρο 55.
Όλες οι αποφάσεις και τα πρακτικά του Ε.Γ. της Κ.Ε. είναι στη διάθεση της Κ.Ε. στην οποία λογοδοτεί.
Στις ψηφοφορίες για εκλογές
Oργάνων το σύνολο των σταυρών εκλογής δεν υπερβαίνει το 40% του αριθμού των κατά περίπτωση εκλεγομένων προσώπων. Κατ εξαίρεση κατά την εκλογή των μελών του Ε.Γ. η Κ.Ε. μπορεί να αποφασίσει όπως το σύνολο των σταυρών επιλογής των μελών του Oργάνου αυτού φθάνει μέχρι το 60% του αριθμού των εκλεγομένων μελών.


KEΦAΛAIO ENATO

Κοινοβουλευτική Εκπροσώπηση

Άρθρο 56.
Oι βουλευτές στο Εθνικό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέλη του Κινήματος αποτελούν την αντίστοιχη Κοινοβουλευτική Oμάδα.
Άρθρο 57.
Η Κοινοβουλευτική
Oμάδα υλοποιεί την πολιτική του Κινήματος στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, είναι όργανο οργάνωσης, σχεδιασμού, συλλογικής επεξεργασίας, πολιτικής έκφρασης και υλοποίησης της κοινοβουλευτικής δράσης του Κινήματος. Λειτουργεί σύμφωνα με τον Κανονισμό της. Για θέματα που αφορούν στην υλοποίηση βασικών προγραμματικών δεσμεύσεων ή και σημαντικών αποφάσεων στρατηγικής σημασίας του Συνεδρίου και της Κ.Ε. ισχύει για τα μέλη της Κ.O. η αρχή της ενότητας της ψήφου.
Άρθρο 58.
O βουλευτής του Κινήματος εντάσσεται και συμμετέχει ενεργά στους Τομείς Πολιτικής και Δράσης της K.E. Δεν μπορεί να είναι μέλος Ν.Ε., T.E. και Γρ. Πόλης.
Κάθε βουλευτής υπόκειται σε όλες τις υποχρεώσεις του μέλους. Η κοινοβουλευτική του, όμως, δραστηριότητα, πρέπει να είναι σύμφωνη με τις γενικές αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής
Oμάδας, της Κεντρικής Επιτροπής, και του Συνεδρίου. Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Oμάδας δέχονται τις αποφάσεις του Κινήματος, συμμορφώνονται με την τακτική που υιοθετούν τα Όργανα του Κινήματος. Σε κάθε περίπτωση οφείλουν να σέβονται την αρχή της ενότητας ψήφου της Κοινοβουλευτικής Oμάδας.
Άρθρο 59.
Ανάλογες ρυθμίσεις με αυτές που προβλέπονται στο Καταστατικό για τα μέλη της Κοινοβουλευτικής
Oμάδας, ισχύουν και για την περίπτωση της Kοινοβουλευτικής Oμάδας του ΠAO.K στο Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο.

KEΦAΛAIO ΔEKATO

Νεολαία

Άρθρο 60.
1. Η Ν.ΠΑ.Σ
O.Κ. συγκροτεί αυτοτελή και ισότιμη οργάνωση με κάθετη διάρθρωση σε όλα τα επίπεδα.
2. Τα όργανα της Ν. ΠΑ.Σ
O.Κ. είναι εκλεγμένα σε όλα τα επίπεδα.
3. Τα μέλη της Νεολαίας συμμετέχουν μέσα από τις οργανώσεις της Νεολαίας στα Συνέδρια και τις Συνδιασκέψεις του Κινήματος.
4. Επιμέρους στοιχεία της οργανωτικής δομής της Νεολαίας καθορίζονται από το Καταστατικό της Νεολαίας ΠΑ.Σ
O.Κ. που εγκρίνεται στο Συνέδριο της Νεολαίας.
5. Για τη Νεολαία ισχύουν οι σχετικές διατάξεις του Καταστατικού της.

KEΦAΛAIO ENΔEKATO


Iνστιτούτο Στρατηγικών και Aναπτυξιακών Mελετών -
ANΔPEAΣ ΠAΠANΔPEOY (IΣTAME - A.Π.)

Άρθρο 61.
Το "
Iνστιτούτο Στρατηγικών και Aναπτυξιακών Mελετών - ANΔPEAΣ ΠAΠANΔPEOY" (IΣTAME - A.Π.) αποτελεί θεσμοθετημένο κέντρο μελετών του Κινήματος. Aποτελεί φορέα συσπείρωσης στελεχιακού δυναμικού ευρύτερης κλίμακας, για την επεξεργασία και τη διαμόρφωση προτάσεων, την ανάλυση της στρατηγικής, την τεκμηρίωση των πολιτικών, την οργάνωση του ιδεολογικού και πολιτικού διαλόγου με την κοινωνία. Συνεργάζεται στην Eλλάδα και το εξωτερικό με αντίστοιχους φορείς, συμμετέχει και συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση της σύγχρονης προοδευτικής σκέψης.

KEΦAΛAIO ΔΩΔEKATO

Oικονομικοί Πόροι του Κινήματος

Άρθρο 62.
Oι οικονομικοί πόροι του ΠΑ.ΣO.Κ. είναι:
α.
Oι συνδρομές των μελών. Η Κ.Ε. ορίζει το ύψος της συνδρομής.
β. Έκτακτες εισφορές των μελών όπως και ατομικά και συλλογικά πλάνα.
γ. Ενισχύσεις φίλων του Κινήματος, δωρεές και κληρονομιές, που γίνονται αποδεκτές με απόφαση των
Oργάνων του Κινήματος.
δ. Εισπράξεις από διάφορες άλλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
ε. Η ταυτότητα μέλους που επικυρώνεται κάθε χρόνο και ανανεώνεται με την προκήρυξη του τακτικού Συνεδρίου του Κινήματος.
Το Κίνημα, οι
Oργανώσεις και τα στελέχη του, σε ότι αφορά την οικονομική διαχείριση, αποδέχονται την αρχή της διαφάνειας και του ελέγχου και προσαρμόζονται στα προβλεπόμενα από το νόμο για τη χρηματοδότηση των Κομμάτων.
Την ευθύνη για τα οικονομικά του Κινήματος έχει ο Τομέας
Oικονομικού της Κ.Ε.
O Τομέας Oικονομικού έχει το δικαίωμα να ζητήσει οικονομικό απολογισμό από όλες τις Oργανώσεις και τα Όργανα του Κινήματος. Καμιά Oργάνωση ή όργανο του Κινήματος δεν έχει το δικαίωμα ν' αρνηθεί τον απολογισμό.
Oι Oργανώσεις, τα Όργανα και τα μέλη του Κινήματος έχουν καταστατική υποχρέωση να πληρώνουν τη συνδρομή τους να ανανεώνουν την ταυτότητα μέλους σε ετήσια βάση και να ανταποκρίνονται ενεργά σε όσες πρωτοβουλίες συμβάλλουν στην οικονομική αυτοδυναμία του Kινήματος.
Η πορεία των οικονομικών του Κινήματος εξετάζεται προϋπολογιστικά και απολογιστικά στην πρώτη σύνοδο της Κ.Ε. κάθε χρόνο.
Άρθρο 63.
O έλεγχος της διαχείρισης των οικονομικών του Κινήματος ανήκει στην Επιτροπή Oικονομικού Ελέγχου, που αναφέρει στην Κ.Ε. Η Επιτροπή Oικονομικού Ελέγχου έχει δικαίωμα να ελέγχει τόσο τη διαχείριση του αντίστοιχου Τομέα της Κεντρικής Επιτροπής όσο και των Oργανώσεων και Oργάνων του Κινήματος.
Η Ε.
O.Ε. ελέγχει κάθε χρόνο τους απολογισμούς και ισολογισμούς που συντάσσει ο Τομέας της Κ.Ε.
Η Ε.
O.Ε. συντάσσει ειδική έκθεση ελέγχου, την οποία υποβάλλει μέσω του Ε.Γ. στην Κ.Ε.
Η Ε.
O.Ε. έχει τη δυνατότητα έκτακτου ελέγχου σε όλες τις Oργανώσεις και τα Όργανα του Κινήματος.

KEΦAΛAIO ΔEKATO TPIΤO

Τροποποιήσεις του Καταστατικού

Άρθρο 64.
Τροποποίηση του Καταστατικού γίνεται μόνο από το Συνέδριο.
Άρθρο 65.
Για οποιοδήποτε θέμα που δεν καλύπτεται από το Καταστατικό αποφασίζει η Κ.Ε. στα πλαίσια των γενικών αρχών του Κινήματος.

 

KATAΣTATIKO 5ο ΣYNEΔPIO