«Φυσικά» Έκτης Δημοτικού

Ερευνώ και Ανακαλύπτω

Οικολογία

Πολλές οικολογικές οργανώσεις στρέφονται κατά της λειτουργίας αιολικών σταθμών, υποστηρίζοντας ότι πλήττουν άγρια πουλιά με τα πτερύγια τους και αφανίζουν τους πληθυσμούς τους. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν την κτηνοτροφική παραγωγή, επηρεάζοντας αρνητικά τα υπάρχοντα οικοσυστήματα κοπαδιών αλλά και τα άγρια ζώα.

 

Ωστόσο, όπως έχουν αποδείξει έρευνες σε χώρες με έντονη αιολική δραστηριότητα, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία και η Αγγλία, δεν υπάρχει καμία αρνητική επίδραση για τα πτηνά. Ελάχιστοι είναι οι θάνατοι πτηνών από πρόσκρουση σε πτερύγια ανεμογεννητριών σε σύγκριση με άλλες αιτίες, όπως το κυνήγι και η πρόσκρουση σε οχήματα και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίσης, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι τα κοπάδια και τα ζώα από φάρμες επηρεάζονται αρνητικά από την λειτουργία των ανεμογεννητριών. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, αναζητούν τον ίσκιο που προσφέρουν οι πύργοι τους!

Δραστηριότητες:

1. Κάνε κλικ στις διπλανές εικόνες και διάβασε τα σχετικά άρθρα για την επίδραση των ανεμογεννητριών στους πληθυσμούς των πτηνών. Σε ποια συμπεράσματα καταλήγεις;

2. Σκέψου πρωτότυπους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος θανάτωσης πτηνών από τα πτερύγια των ανεμογεννητριών και συζήτησέ τους με τους συμμαθητές σου.

Ανεμογεννήτρια κοντά σε φάρμα στην Ιρλανδία

Ανεμογεννήτριες στα βουνά της Ευρυτανίας