Δραστηριότητα 3

Η Ελληνικότητα των Μακεδόνων
Το παρακάτω βίντεο θα σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε την Άσκήση 1α.

 

Η λέξη μακεδνός υπάρχει στον Όμηρο: (Οδύσσεια, η 106: οια τε φύλλα Μακεδνής αιγείροιο = όπως τα φύλλα επί μήκους λεύκας) και σημαίνει ψηλός, μακρύς, λυγερός.
Στα Δωρικά η ρίζα μακ- είναι η ρίζα μηκ- και σημαίνει το μήκος.

 

Άσκηση 1

α )Να ετυμολογήσετε τα ονόματα "Αλέξανδρος" και "Φίλιππος" . (Μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια από τη Wikipedia ή άλλη σελίδα του διαδικτύου).
β) Να γράψετε λέξεις ελληνικές, απλές ή σύνθετες, που έχουν τη ρίζα μακ- ή μηκ-.

Καθοδήγηση: Η Άσκηση αυτή γίνεται συνεργατικά. Για το σκοπό αυτό έχει ανοιχτεί Eιδική Σελίδα στις Ομάδες Google η οποία μπορεί να τροποποιηθεί από όλους σας και καταγράφει τη συμμετοχή σας(Wiki)

 

Άσκηση 2

Παρακολουθήστε πρώτα το παρακάτω βίντεο:

Στη συνέχεια να ανατρέξετε στη σελίδα της Wikipedia για τον Αλέξανδρο τον Α' και δικαιολογήστε σε ένα Έγγραφο του Google τον χαρακτηρισμό του "Φιλέλληνας" που του προσέδωσαν οι Αθηναίοι.

Καθοδήγηση:
Μεταβείτε στη σελίδα Έγγραφα του Google και επιλέξτε στην οριζόντια μπάρα αριστερά το "New" πατώντας έπειτα Document.
Στο Έγγραφο που θα σας ανοίξει επιλέξτε "Untitled"(Ενδέχεται να χρειαστεί Προσωρινή Άρση Αποκλεισμού Παραθύρου Δέσμης Ενεργειών").
Μετονομάστε το Έγγραφο σε "Δικαιολόγηση Χαρακτηρισμού Φιλλέληνας_Ονοματεπώνυμο".
Αφού συμπληρώσετε τη δικαιολόγηση σας, επιλέξτε το "Share" και πατήστε "Share with Others".
Στο πλαίσιο κάτω από το "Invite people as collaborators" συμπληρώστε το Gmail του καθηγητή σας και πατήστε "Invite collaborators" και έπειτα Send.

 

Άσκηση 3

Αναζητήστε εικόνες της Αρχαίας Μακεδονικής Τέχνης ( Γλυπτική, Αρχιτεκτονική, Ζωγραφική κτλ.) και δημοσιεύστε τις σε ένα νέο Λεύκωμα στο Picasa με την ονομασία "Μακεδονική Τέχνη".

 

Καθοδήγηση:
1)Κάντε login στο Gmail λογαριασμό σας, με τον ίδιο αυτό λογαριασμό σας δίνεται πρόσβαση στα Λευκώματα Ιστού Picasa
2) Επισκεφθείτε τα Λευκώματα Ιστού Picasa επιλέγοντας "Φωτογραφίες" από τη κεντρική σελίδα του Google
3) Πατήστε "Αποδέχομαι"
4)Προαιρετικά μπορείται να κατεβάσετε ένα ειδικό πρόσθετο για το Picasa το οποίο θα σας βοηθήσει στη μεταφόρτωση των φωτογραφιών σας.
5)Πατώντας την επιλογή "Μεταφόρτωση" μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας λεύκωμα και εκεί να ανεβάσετε τις φωτογραφίες που σας ζητούνται.
6)Ονομάστε το Λεύκωμα σας "Μακεδονική Τέχνη" και προσπεράστε τις υπόλοιπες επιλογές, πατώντας "Συνέχεια" στο κάτω μέρος της οθόνης σας.
7)Φροντίστε τα Λευκώματα που δημιουργείται να να εμφανίζονται "Δημόσια", το οποίο είναι και προεπιλογή.
7)Από την ειδική επιλογή "Μεταφόρτωση Φωτογραφιών" μπορείτε πλέον να ανεβάσετε στο άλμπουμ σας τις φωτογραφίες που βρήκατε και σχετίζονται με την Αρχαία Μακεδονική Τέχνη.

Άσκηση 4

Τεκμηριώστε με επιχειρήματα την ελληνικότητα των Μακεδόνων. Μεταβείτε στις Ομάδες Google στη σχετική συζήτηση πατώντας εδώ