Μοναστήρια της Κυνουρίας

Κείμενα: Αιδ. Γεωργίου Πετρή πτυχ. Θεολογικής Σχολής Πανεπ. Αθηνών

1.Μονή Αγίου Νικολάου Σύντζας
2.Παναγία η Έλωνα
3.Αγιος Γεώργιος Δρομέας
4.Μονή Ταξιάρχη Μουριάς
5.Μονή Παλιοπαναγιάς Γλυπίας
6.Αγιος Γεώργιος Μετόχι Ι.Μ. Καρυάς Τυρός
7.Αγιος Γεώργιος Ενδύσσειας
8.Μετόχι Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
9.Ι.Μ. Παναγίας Ορθοκωστάς
10.Αγιος Δημήτριος Ρεοντινό
11.Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος
12.Αγιος Νικόλαος Καρυάς
13.Αγιος Νικόλαος - Παντελεήμων Κοντολινάς
14.Ιερά Μονή Λουκούς
15.Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιοπαναγιάς
16.Αγία Τριάδα Μελιγούς
17.Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος
18.Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβής
19.Τίμιος Πρόδρομος

Κάντε κλικ με το ποντίκι στο αντίστοιχο μοναστήρι

 

1. Μονή Αγίου Νικολάου Σύντζας

Μοναστήρι που πρέπει να πήρε το όνομά του από το τσακώνικο: Σύντζα = Συκιά. Γαντζωμένο στους κοκκινόβραχους νοτιοδυτικά του Λεωνιδίου φαίνεται απλησίαστο. Μιάμιση ώρα με τα πόδια, πολύ πιο γρήγορα με το αυτοκίνητο, αλλά θα βγει Άγιος Νικόλαος της Σύντζαςαγκομαχώντας. Αξίζει όμως την θυσία. Ανάμεσα στους θεόρατος βράχους θα δει ο επισκέπτης τα κάτασπρα κελιά, το σταυρεπίστεγο καθολικό με το σκαλιστό τέμπλο και τις άγιες εικόνες του 1650. Θα του δείξουν το σπόνδυλο του κροκόδειλου στη βιβλιοθήκη και βέβαια από εκεί ψηλά το Λενίδι, μοναδική θέα. Οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την ιστορία της μονής χρονολογούνται από το 1628 και εξής. Σήμερα είναι γυναικεία μονή. Τις μοναχές θα τις βρούμε σχεδόν πάντα στο μετόχι της Ι.Μ. τον Αγιο Χαράλαμπο, λίγο έξω από το Λεωνίδιο στο δρόμο προς τη μονή.

2. Παναγία η Έλωνα (Δέσποινα α Έωνα, στα τσακώνικα)

Σε μια απότομη στροφή του ασφαλτόδρομου από το Λενίδι προς τον Κοσμά και γύρω στο 17ο χμ, μεσ’ απ’ τη ρεματιά ανοίγει ο ουρανός και ξεπροβάλει αετοφωλιά η Παναγία η Έλωνα. Κάτασπρη μέσα στον κοκκινωπό, σπηλαιώδη, πανύψηλο βράχο προκαλεί δέος και θαυμασμό. Εύκολα με το αυτοκίνητο πλησιάζουμε την εξώπορτα, δύσκολα όμως και με προσοχή κατεβαίνουμε το λαξευμένο στο βράχο δρόμο με τα πολλά σκαλιά. Μας υποδέχονται κτίσματα αριστερά και δεξιά παλαιά, καλοσυντηρημένα, νοικοκυρεμένα. Παναγία η ΈλωναΜπροστά μας το καθολικό, μικρή βασιλική χωρίς τοιχογραφίες μα γεμάτη με κάθε λογής καντήλια αφιερώματα πονεμένων ψυχών στην πάνσεπτη εικόνα της Παναγίας. Τέμπλο ξυλόγλυπτο άριστης τέχνης. Στο Ιερό προθήκες με κειμήλια. Από το μικρό πλάτωμα προσφέρονται από ευλαβικά χέρια μονάζουσων καφές, λουκούμια και άγρια θέα Κυνουριάτικου βραχώδους τοπίου. Η ιστορία της Μονής χάνεται στα παλιά, βεβαιώνεται με γραπτές μαρτυρίες από το 1700 περίπου. Μοναδικό προσκύνημα της Νότιας Κυνουρίας και του Έλους της Σπάρτης, χαρίζει άφθονη την ευλογία της Παναγίας.

3. Αγιος Γεώργιος Δρομέας

Από τα διαλυμένα μοναστηράκια της νότιας Κυνουρίας. Έχει όρθιο μόνο το καθολικό, μια βασιλική με αμφίρρυχτη στέγη και κόγχη στο Ιερό. Έντονη παρουσία του τσιμέντου. Σε σύγχρονη επιγραφή διαβάζουμε ότι ιδρύθηκε στα 1592 και εγκαταλείφθηκε κατά τα 1843. Θα το βρούμε μετά τον Κοσμά και δυτικά του 5 - 6 χμ. προς το Παλιοχώρι, μέσα σε ξέφωτο από ελατόφυτες πλαγιές του Πάρνωνα.

4. Μονή Ταξιάρχη Μουριάς

Ονομασία ίσως από κάποιο δένδρο μουριάς. Στα μέσα του δρόμου από Παλιοχώρι προς Αγιο Βασίλειο σε μια δενδροσκέπαστη πλαγιά διακρίνουμε φρουριακά ερείπια της Ι.Μ. Ταξιάρχη. Ο Ναός όπως πολλοί στην Κυνουρία και αλλού, είναι μονόκλιτος σταυροειδής με οκτάπλευρο τρούλο. Έχει κατεστραμμένες τοιχογραφίες, ίσως από την πυρπόληση του Ιμπραήμ. Οι γραπτές μαρτυρίες αρχίζουν από το 1744 μέχρι το 1834 που διαλύεται. Δύο επίσκοποι της κατοπινής Μητρόπολης Ρέοντος Πραστού Ιάκωβος και Διονύσιος, εμπλέκονται στην ιστορία της Μονής, δείγμα του ρόλου της στην Κυνουριακή ζωή της εποχής.

5. Μονή Παλαιοπαναγιάς Γλυπίας

Ερειπωμένο κτίσμα με όρθιο το ναό, βασιλική με κόγχη στο Ιερό, και τον παρακείμενο πανύψηλο πύργο. Βρίσκεται στο δρόμο από Αγ. Βασίλη προς Πλατανάκι, πάνω στα ερείπια του αρχαίου κάστρου της πόλης Γλυπίας ή Γλυμπείς του Πολύβιου. Τόπος με έντονη αρχαιοελληνική παρουσία. Αγιασμένος με ιδρώτα οσίων ψυχών από το 1806 έως 1831, όταν εγκαταλείπεται.

6. Αγ. Γεώργιος - Μετόχι Ι.Μ. Καρυάς - Τυρός

Ένα παλιό νοικοκυρεμένο μετόχι της Ι.Μ. Καρυάς στον Τυρό για εξυπηρέτηση των μοναχών και καλλιέργεια των κτημάτων της. Κάτασπρο, διώροφο κτίσμα με μια μακρόστενη βασιλική πρόσφατα επιδιορθωμένη. Γαλήνιος τόπος λίγο πιο πάνω και δυτικά του μέσα Τυρού με εύκολη πρόσβαση. Δυτικά, ζωσμένο σχεδόν από απροσπέλαστα βράχια ξανοίγουν μπροστά, ανατολικά ο αργολικός οι βουνοκορφές της Αργολίδας, οι Σπέτσες. Οι μοναχοί για λίγο καιρό βρίσκονται εδώ τον περισσότερο είναι στο μοναστήρι επάνω.

7. Αγ. Γεώργιος Ενδύσσενας

Ερχόμενος κανείς από Τυρό προς Αγ. Ανδρέα, αφήνοντας τη θάλασσα δεξιά του, φθάνει σε λίγο να βλέπει τα πρώτα σπίτια του χωριού. Εκεί στο χείμαρρο, δεξιά του, ο Τριόναρχος. Ερείπια ενός παλιού μετοχιού με το μικρό εκκλησάκι των Τριών Ιεραρχών. Ακριβώς αριστερά αφήνει την άσφαλτο ένας χωματόδρομος, για τον άγ. Γεώργιο Ενδύσσενας και για άλλα μέρη. Ανηφορικός, φιδίσιος, μόνο για ψηλά αυτοκίνητα, με πολλά παρακλάδια (Απαιτείται καλή ενημέρωση από πριν για να φθάσει κανείς στον προορισμό του). Δρόμος κοπιαστικός, (7) επτά km για τη Μονή, αποζημιώνει με μια μοναδική θέα όλου του Αργολικού από Ναύπλιο έως Σπέτσες, μπαλκόνι του Αργολικού και ζερβά με τον κάμπο της Θυρέας καθώς και των βουνοκορφών από άλλη σκοπιά. Το μοναστηράκι δύσκολα φαίνεται από μακριά. Είναι χωμένο για λόγους ασφαλείας μέσα σε ρεματιά. Θεόρατα πλατάνια του βαστούν ίσκιο και νεράκι της πηγής δροσίζει τον αποσταμένο. Ερείπια τα κελιά. Ο Ναός επισκευασμένος με δίρρυχτη κεραμοσκεπή και κόγχη στο Ιερό, ό,τι αρχαίο απέμεινε. Πρέπει να ήταν σταυρεπίστεγος με τρούλο. Γραπτές μαρτυρίες υπάρχουν από το 1792 μέχρι το 1833 οπότε και διαλύεται. Παρέμεινε όμως για τους ντόπιους σαν χώρος μοναδικής αναψυχής και γι΄ αυτό πολύ αγαπητός.

8. Μετόχι Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Ανατολικά του Αγίου Ανδρέα σ΄ απόσταση 1.5 km διακρίνεται ο πύργος του Μετοχιού της Παναγίας Ορθοκωστάς. Πρόσβαση εύκολη, περίπατος. Υπάρχουν κτίσματα παλιά, μερικά από τα οποία διατηρούν ακέραια την αρχική του μορφή. Αλλα είναι ερείπια κι άλλα επισκευασμένα που αποτελούν σύγχρονη κατοικία. Το κατανυκτικότατο ναΐδριο του Ευαγγελισμού, μικρό, γεμάτο μαυρισμένες τοιχογραφίες, ιδανικός χώρος για παράκληση στην Παναγία για αλάφρωμα και αναγέννηση ψυχής. Ο ανεπανάληπτος πύργος ψηλόκορφος, αγέραστος με τη μικρή σιδερένια πόρτα, τις πολεμίστρες, τις καταχύστρες, τα παράθυρά του δεσπόζει σ΄ όλη την περιοχή. Όλα οδηγούν σε βενετσιάνικες εποχές. Εντοιχισμένες επιγραφές πληροφορούν ότι ανεκαινίσθησαν η μονή και ο πύργος κατά το 1714/5 από τον ηγούμενο Ησαΐα, μια δραστήρια μορφή. Αναπαυτικό μέρος μ' ελιές και μικρό δασάκι κυπαρισσιών στην αυλή περιμένει τις ευλαβικές ψυχές. Τον χειμωνιάτικο καιρό είναι εδώ οι μοναχές της Ι.Μ. Αρτοκωστάς. Τηλ. 0755- 31269.

9. Ι. Μ. Παναγίας Αρτοκωστάς

Το αρχαιότερο μοναστικό κέντρο της Τσακωνιάς, εδώ κτυπά η καρδιά της. Από τα αξιολογότερα της Κυνουρίας. Είναι δίπλα ακριβώς στο δρόμο Αγίου Ανδρέα - Πραστού φτάνει κανείς εύκολα με κάθε μέσο σε μισή ώρα από τον Αγιο Ανδρέα. Λίγο πριν την Ι.Μ. στο 9ο km υπάρχει στο χείλος της οδού τούρκικη βρύση με τσιμέντινες επιδιορθώσεις και Παναγία η Ορθοκωστάκάτω δεξιά, στο ρέμα, διακρίνονται μέσα από αγριόκλαρα ερείπια. Πρόκειται για την παλιά Ι.Μ., την κάτω Παναγία, όπως τη λένε, κτίσμα του ΙΒ΄ αιώνα. Διακρίνονται λείψανα από άγνωστη καταστροφή κατά το 1460. Εδώ ήταν η Αγία Εικόνα της Παναγίας Αρτοκωστάς, κατά την παράδοση έργο του Ευαγγελιστή Λουκά με αφιερώσεις πάνω στην ασημένια επένδυσή της του Ιωάννη Καντακουζηνού 1380, του προτελευταίου αυτοκράτορα της Βασιλεύουσας Ιωάννη Η΄ Παλαιολόγου 1424, άλλες Βενετσιάνικες από το 1450 και μετά. Μη γυρέψει ο προσκυνητής να την ασπαστεί. Είναι από εκείνα τα χρόνια στην Ιταλία, καρπός “ευγενών” πράξεων των Ευρωπαίων Χριστιανών.

Στη συνέχεια δέκα λεπτά δρόμο και μπροστά μας μια βαθυπράσινη πλαγιά και ανάμεσα στα ψηλόκορφα κυπαρίσσια προβάλλει η Ι. Μ. κάτασπρη με την κόκκινη κεραμοσκεπή. Μεγάλη, επιβλητική, θυμίζει ολοκληρωμένο Η γνήσια εικόνα της Παναγίας Οροκωστάςμοναστικό συγκρότημα. Περιβάλλεται γύρωθεν από διάφορα συνεχόμενα κτίσματα ανώγια και κατώγια με πυργίσκους, χαγιάτια που προσκυνούν στο κέντρο, στο καθολικό. Σταυροειδής ναός με τρούλο. Τον αγκαλιάζουν η κληματαριά, γλάστρες, παρτέρια, εύοσμα άνθη κομμάτι παραδείσου η αυλή. Τέμπλο απλό με άριστης τέχνης εικόνες. Τοιχογραφίες πρόσφατες. Στο Ιερό, κειμήλια και Λείψανα. Λείπει η Μεγάλη Κυρία Θεοτόκος, η Αρτοκωστά. Μέσα και έξω της Ι. Μ., στο δάπεδο του Ιερού Ναού υπάρχουν πολλές εντοιχισμένες επιγραφές που πληροφορούν τον ειδικό για το παρελθόν. Η Βιβλιοθήκη, τα σπουδαία έγγραφα και τα πατριαρχικά σιγίλια του ΙΗ΄ αιώνα και εξής ικανοποιούν την περιέργεια.

Μια συνοπτική ιστορική μνεία για τον βιαστικό επισκέπτη:

ΙΒ΄ αιώνα ιδρύεται η κάτω Παναγία. 1617 ιδρύεται η νέα μονή. 1727 ανακαινίζονται πύργος και κελιά. 1826 πυρπολείται από τον Ιμπραήμ, καταστρέφεται. 1865 αναγείρεται το υπάρχον καθολικό από Λενιδιώτες μαστόρους.

Από το 1982 είναι γυναικεία μονή. Το νοικοκυρεμένο και άψογο μοναστήρι της Αρτοκωστάς, οι φιλόξενες μοναχές, το δροσερό περιβάλλον και το κρυσταλλικό νερό της πηγής προσφέρουν πραγματική ανακούφιση στον κουρασμένο επισκέπτη και χαρίζουν ένα αξέχαστο προσκύνημα. Τηλ. 0755- 31250.

10. Αγιος Δημήτριος (Ρεοντινό)

Κρυμμένη μέσα στα ρέματα μετά την Παναγία της Ορθοκωστάς, είναι μετόχι της σήμερα, η παλιά Ι.Μ. Αγ. Δημητρίου του Ρεοντινού. (Από την αρχαία ονομασία του διπλανού όρους Οριόντας). Από τα ερείπια εύκολα καταλαβαίνει κανείς την αρχιτεκτονική του δομή. Ο Ναός μονόκλιτος σταυροειδής με τρούλο είναι σε ανεκτή κατάσταση. Σκεπασμένος με πλάκες διατηρεί τις τοιχογραφίες καθαρές (1698), αν και η υγρασία έχει κάνει τη δουλειά της. Τέμπλο όμορφα σκαλισμένο, μάρτυρας παλιάς αίγλης. Ακμάζει κατά τον ΙΗ΄ αιώνα και ακολουθεί η διάλυση κατά το 1834 όπως συμβαίνει με τα περισσότερα μοναστηράκια της Κυνουρίας. Απομονωμένος και ξεκομμένος από ανθρώπους τόπος μέσα σε δάσος από αγλαντινιές κάτω από τους απέναντι σπηλαιώδεις βράχους, προσφέρει δροσιά απ΄ το νεράκι στη ρίζα του γέρο - πλάτανου και ειρήνη μακριά από τον πολύβουο κόσμο. Πρέπει να συνεννοηθεί ο επισκέπτης με την Ι. Μ. Αρτοκωστάς για το πως θα πάει. Τηλ.: 0755 - 31250

11. Aγιος Ιωάννη ο Πρόδρομος (το εγκλειστούρι)

Έγκλειστο μεσ΄ το Θεόρατο βράχο θα δει από τον δρόμο Αγ. Ανδρέα - Πραστού μέσω Φούσκας ο οδοιπόρος τον πάλλευκο Ι.Ν. του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου και το παρακείμενο σπίτι- κελί. Από οδικό παρακλάδι φθάνει με τροχοφόρο στο προαύλιο του ασκηταριού. Τα κτίσματα εξωτερικά επιδιορθωμένα. Ο Ι. Ναός διατηρεί τοιχογραφίες καλής τεχνικής που ακολουθεί την Κρητική Τεχνοτροπία, αρχές του ΙΗ΄ αιώνα. Οι ιστορικές μνείες χάνονται στο παρελθόν γραπτές από το 1700 και εξής ακολουθεί η ακμή και η παρακμή- διάλυση του 1834. Για περισσότερες πληροφορίες Ι. Μ. Ορθοκωστάς τηλ. 0755-31250.

11. Aγιος Νικόλαος Καρυάς

Το μοναστήρι αυτό θυμίζει Αγιον Όρος όχι τόσο με την ονομασία του (έχει την ίδια με την πρωτεύουσα της Αθωνικής Πολιτείας) όσο από την μορφή του. Από τον αυτοκινητόδρομο μετά την Ορθοκωστά φαίνεται αναπαυμένο ψηλά σε κοντινή ρεματιά του μεσαιωνικού Άγιος Νικόλαος της Καρυάςκάστρου του Οριόντα. Συνηθισμένο Κυνουριάτικο τοπίο. Βαθυπράσινα χαμόκλαδα, ρεματιές, βράχοι, εδώ κι εκεί ισοτοπιές και εγκαταλελειμμένοι αγροί. Διατηρεί στο μεγαλύτερο μέρος την αρχική μορφή. Εκτός από την νότια πλευρά που ξανοίγεται μέχρι μακριά στον Πάρνωνα, περιβάλλεται από κελιά και άλλους βοηθητικούς χώρους σκεπασμένου με σχιστόλιθους του Μαλεβού , τα χαγιάτια υποκλίνονται προς το καθολικό. Ανήκει στον τρίκογχο ή αγιορείτικο αρχιτεκτονικό τύπο Ναού. Μοναδικός στη μοναστηριακή Κυνουρία. Κατάγραφος από τοιχογραφίες του Γεωργίου Μόσχου 1638, μερικές φθαρμένες από υγρασία. Θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο, λεπτής τέχνης με κατανυκτικές εικόνες, και άγια λείψανα στο Ιερό. Στον ομφαλό ο καλά διατηρημένοςΆγιος Νικόλαος της Καρυάς δικέφαλος αετός, (1734) με τις σχετικές πληροφορίες για το φιλομαθή επισκέπτη. Σήμερα είναι ανδρώα Μονή ανοικτή σχεδόν όλο το χρόνο.

13. Aγιος Νικόλαος - Παντελεήμων Κοντολινάς

Ξωκλήσι του ορεινού πανέμορφου χωριού της Καστάνιτσας άλλοτε η Μονή του Αγ. Νικολάου και Παντελεήμονος Κοντολινάς. Χωμένο στο λόγγο σε κατάφυτη περιοχή από καστανιές και έλατα (λίγο πιο πάνω) δίνει άλλο μοναστικό τόνο. Μόνο ο Ι. Ναός σώζεται και αυτός επισκευασμένος. Διατηρούνται λίγες τοιχογραφικές παραστάσεις του Κουλιδά (1767). Η ιστορία του καταγράφεται μεταξύ 1628 και 1834 οπότε διαλύεται. Φθάνει κανείς με χωματόδρομο από την Καστάνιτσα. Οι λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας μπορούν να΄ ρθούν από το μοναδικού κάλλους φαράγγι της Μαζάς και ύστερα από κοπιαστική πορεία τριών (3) ωρών δίπλα στο ρέμα ανάμεσα σε θεόρατα βράχια και πλατάνια.

14. Ιερά Μονή Λουκούς

Βρίσκεται επί του δρόμου Αστρους - Τριπόλεως, τέσσερα (4) χιλιόμετρα από το Αστρος. Μονή ΛουκούςΓια το όνομά της ¨Λουκού¨ υπάρχουν πολλές απόψεις, κυριότερη αυτή που θέλει να προέρχεται από το λατινικό Lucus (= Ιερό δάσος με θηράματα). Κτισμένη σε θέση με πανοραμική θέα στον κάμπο της Θυρέας και τον Αργολικό, δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο που δίδει πολλά και αξιόλογα ανασκαφικά ευρήματα. Έχει και από τις τέσσερις σχεδόν πλευρές κτίσματα, πυργίσκο, κελιά. Στο κέντρο ο Ναός, γύρω του απλώνεται ευρύχωρη αυλή με σιντριβάνι, παρτέρια με λουλούδια, δένδρα και σ΄ όλα αυτά ηγούμενος ο γερο - πλάτανος. Είναι κτίσμα του ΙΒ΄Μονή Λουκούς αιώνα με θαυμάσια κοκκινωπή εξωτερική όψη, θεμελιωμένος σε χριστιανικό του Ε΄ αιώνα. Σταυροειδής με τρούλο, εύκολα στους τοίχους του διακρίνονται ένθετα αρχαία ανάγλυφα και επιστύλια σαν πανωκάσσια κελιών. Είναι τετρακιόνιος με δάπεδο από θραύσματα πολύχρωμων μαρμάρων. Τοιχογραφίες, όσες δεν διαβρώθηκαν, άριστες, καθαρές άρχων του ΙΖ΄ αιών. Ιερά Λείψανα και τίμιο ξύλο στο Ιερό. Ακμάζει κατά τον ΙΖ΄ αιών. Και μέχρι σήμερα έχει πλούσια και συνεχή ιστορία. Αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Κυρίου εορτάζει στις 6 Αυγούστου. Είναι γυναικεία με υποδειγματική αδελφότητα. Τηλ. 0755-41260

15. Ι. Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιοπαναγιάς

Στις πρώτες στροφές του δρόμου Αστρους - Παναγίας Μαλεβής - Αγ. Πέτρου, αριστερά, εκεί που σμίγουν τα ρέματα της απέναντι βουνοπλαγιάς έχει θρονιάσει η Παναγία, η Αγία Ελεούσα κατά τα παλιά. Από κάποια κοντινή στροφή ξεκινά καλός χωματόδρομος μέχρι την αυλόπορτα. Διατηρεί τον αρχικό χαρακτήρα με λίγες σύγχρονες τσιμεντοεπεμβάσεις. Ο Ι. Ναός σταυρεπίστεγος τετρακιόνιος. Έργο του 1814. Η πρώτη ιστορική μνεία από το 1612 άλλοι τη θέλουν από το 1310. Διατηρεί σε κοντινή απόσταση μετόχι. Σήμερα είναι γυναικεία.

16. Αγία Τριάδα Μελιγούς

Ένα ξεχασμένο μοναστηριακό κτίσμα της Κυνουρίας είναι και η πάλαι ποτέ Ι. Μονή Αγίας Τριάδος. Τα ισοπεδωμένα γύρω κτίσματα αφήνουν να ξεπροβάλλει μέσ΄ από τον κρυψώνα του ο ογκωδέστατος Ναός. Στο εξωτερικό τύμπανο του τρούλου διακρίνονται όμορφα κεραμικά διακοσμητικά. Τέτοια είχαν προ μερικών χρόνων όλοι οι τοίχοι, όπως Αγία Τριάδακαι θραύσματα αρχαίων ανάγλυφων παραστάσεων, αλλά θεώρησαν καλύτερο να τα καλύψουν με τσιμεντοκονία. Και η σύγχρονη κεραμοσκεπή αντικατέστησε την αρχική εικόνα. Εσωτερικά ο πανύψηλος τρούλος προκαλεί θαυμασμό στηριγμένος σε τέσσερις πεσσούς διακρίνονται λαϊκές τοιχογραφίες του ΙΗ΄ αιώνα. Ένα μνημείο που μιλά μέσ΄ απ΄ τη σιωπή και την εγκατάλειψη. Ακμάζει τον ΙΗ΄ και στα μέσα του ΙΘ΄ αιώνα, το 1834 διαλύεται. Φθάνει κανείς ακολουθώντας τον αγροτικό χωματόδρομο που ξεκινά αριστερά του επαρχιακού δρόμου Αστρους - Αγίου Πέτρου πριν από τι διάσελο όπου διακλαδίζονται προς Αγ. Ιωάννη και Πλάτανο, Χάραδρο κ.λ.π. Εορτάζει την Δευτέρα της Πεντηκοστής εορτή του Αγ. Πνεύματος.

17. Aγιος Ιωάννης ο Θεολόγος

Απέναντι της αφετηρίας προς Αγία Τριάδα, δεξιά του επαρχιακού δρόμου Αστρους - Αγ. Πέτρου, αρχίζει ο αγροτικός χωματόδρομος που οδηγεί στα Χαντάκια. Ένα από τα παρακλάδια του μας φέρνει στη διαλελυμένη κατά το 1834 Ι. Μονή Ιωάννου του Θεολόγου. Μικρός ναός ανάμεσα σε ισοπεδωμένα ερείπια, κατάλευκος, σταυροειδής με τρούλο, σύγχρονη κεραμοσκεπή και αντηρίδες για στήριγμα από τις ρωγμές των τοίχων. Απομεινάρι ευλάβειας και αφιέρωσης ένθεων, μακάριων ψυχών. Εντυπωσιάζουν οι εκφραστικότατες λαϊκές τοιχογραφίες (1754) του Ιερέα Κουλιδά απ΄ τον Αγιο Ιωάννη και του γιου του. Ματώνουν την καρδιά τα βέβηλα χέρια εκείνων που θέλησαν να μείνει στον αιώνα το όνομά τους χαράσσοντάς το πάνω σε πρόσωπα, ενδύματα, μέλη σώματος αγίων και αλλού. Ακμάζει κατά το τέλος του ΙΗ΄ αιώνα και αρχές του ΙΘ΄ οπότε διαλύεται.

18. Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβής

Παλαιός ναός Μονής ΜαλεβήςΚτισμένη πάνω στο δρόμο Αστρους - Αγίου Πέτρου ξαφνιάζει καθώς ξεπροβάλει κάτασπρη μεσ΄ από το δάσος μαλεβίσιων κέδρων. Η πιο ακουσμένη Ι. Μονή της Κυνουρίας. Γνωστή στο πανελλήνιο και στο εξωτερικό. Πλήθη προσκυνητών συρρέουν ιδίως κατά τους Θερινούς μήνες. Όλα εδώ είναι επιδιορθωμένα. Σχεδόν τίποτε δεν θυμίζει το μοναστήρι. Εκτός από το καθολικό έναν μικρό, μονόκλιτο σταυρεπίστεγο με τρούλο ναό, αρμολογημένο με τσιμεντοκονία και κεραμίδια της εποχής μας. Σ΄ όλο το χώρο δεσπόζει ο νεόδμητος περικαλλής καταστόλιστος νέος Ναός της Παναγίας. Τα πάντα πλούσια, δείγμαΆποψη του συγκροτήματος Μονής Μαλεβής μοναστικής ευρωστίας. Μοναδικό κειμήλιο η Ιερή εικόνα της Παναγίας έργο του 1360 κατά πως λένε. Απ΄ εδώ ξεκίνησε και ο Νείλος ο Μυροβλήτης για να αγιάσει στο Αγιον Όρος. Στην ιστορική της πορεία απ' τον ΙΖ΄ αιώνα γνώρισε πολλές καταστροφές και αντίστοιχες ανακαινίσεις. Πρόσφερε πολλά στον αγώνα του ΄21 και γενικότερα στο έθνος.

19. Τίμιος Πρόδρομος - Καστρί Κυνουρίας

Μονή κοντά στο χωριό Περδικόβρυση του Καστριού Κυνουρίας. Σε τόσο απρόσιτη θέση είναι κτισμένη ώστε απέκρουσαν οι λίγοι υπερασπιστές τον φοβερό Ιμπραήμ και γλίτωσαν την καταστροφή. Τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Μια μεταγενέστερη επιγραφή θέλει την έναρξη της ιστορικής παρουσίας την ανεπιβεβαίωτη χρονολογία του 1126. Πάντως από άλλες επιγραφές φαίνεται ότι ανακαινίζεται κατά τον ΙΗ΄ αιώνα. Ακμάζει και ζει ως σήμερα. Αφιερωμένη στον Τίμιο Πρόδρομο εορτάζει στις 29 Αυγούστου. Δύσκολη πρόσβαση με μεγάλα οχήματα, μάλλον αδύνατη.