UNICODE ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΕΣ

Για την προβολή στο Διαδίκτυο των αρχαίων ελληνικών κειμένων χρησιμοποιούνται διάφορες πολυτονικές γραμματοσειρές. Η ασυμβατότητα όμως μεταξύ τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα κατά την ανταλλαγή κειμένων. Για το λόγο αυτό άρχισε τελευταία να επικρατεί η χρήση γραμματοσειρών UNICODE που δεν δημιουργεί τέτοια προβλήματα, εφόσον όλες είναι συμβατές μεταξύ τους. Και είναι σκόπιμο να υιοθετήσουμε όλοι οι ενδιαφερόμενοι το σύστημα αυτό, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ μας. Η Ιστοσελίδα αυτή χρησιμοποιούσε μέχρι πρόσφατα τη γραμματοσειρά Wingreek, η οποία μολονότι διατίθεται δωρεάν στο διαδίκυο (shareware) και συνεπώς μπορεί να την προμηθευτεί όποιος ενδιαφέρεται, ωστόσο και προβλήματα εμφάνισης και μορφοποίησης των κειμένων παρουσιάζει και δεν είναι συμβατή με όλες τις άλλες γραμματοσειρές. Γι' αυτό το λόγο η νέα εμφάνιση της σελίδας μας, εκτός των άλλων αλλαγών και προσθηκών, υιοθετεί και τη χρήση γραμματοσειράς UNICODE για τα αρχαία ελληνικά κείμενα.

Πολυτονικές γραμματοσειρές Unicode υπάρχουν πολλές. Οι πιο γνωστές που διατίθενται ως shareware στο Διαδίκτυο είναι: Aisa Unicode, Aristarcoj, Athena, Cardo, Caslon, Code2000, Gentium, Georgia Greek, MgOldTimes UC Pol, Porson, Titus Cyberbit Basic, Vusillus Old Face, και η Palatino Linotype που διατίθεται με τα Windows και Office 2000/XP. Τις shareware μπορείτε να τις κατεβάσετε δωρεάν από το Διαδίκτυο στους εξής συνδέσμους:

http--www.komvos.edu.gr-arxaia-polytonikes.htm

Unicode Polytonic Greek Fonts

Polytonic Greek fonts - The Fonts

Links to Fonts and Keyboards

Όταν ανοίγετε ένα αρχείο Αρχαίων Ελληνικών ίσως στην αρχή να μην εμφανίζεται σωστά (κυρίως όταν δεν έχετε εγκατεστημένη στο σύστημά σας τη γραμματοσειρά στην οποία είναι γραμμένο το αρχείο). Για να εμφανιστεί σωστά, καταρχάς αντιγράφετε το κείμενο στο WORD (97 ή μεταγενέστερο) ή στο WORDPAD των WINDOWS (98 ή μεταγενέστερο) το επιλέγετε στο WORD και μετά οποιαδήποτε Unicode γραμματοσειρά έχετε εγκατεστημένη στον υπολογιστή σας. Εάν δεν είναι γραμμένο σε Unicode γραμματοσειρά, τότε πρέπει να επιλέξετε τη γραμματοσειρά στην οποία είναι γραμμένο ή κάποια συμβατή προς αυτή.

Για την εμφάνιση των Ελληνικών στην παλιά σελίδα του Perseus απαιτείται να προβείτε προηγουμένως σε κάποιες ρυθμίσεις της σελίδας. Στην άνω αριστερή γωνία της σελίδας γράφει Configure display. Κάνουμε κλικ επάνω του και στο παράθυρο που ανοίγει και στην ενότητα Greek display επιλέγουμε τη γραμματοσειρά που επιθυμούμε και έχουμε φυσικά εγκατεστημένη στον υπολογιστή μας. Από τις υπάρχουσες επιλογές τον έλληνα αναγνώστη εξυπηρετούν οι εξής: Greek keys (= γραμματοσειρά Athenian) Sgreek, SP Ionic, SuperGreek, Unicode (UTF-8), Unicode (UTF-8) with pre-combined accents. Αφού επιλέξουμε τη γραμματοσειρά μας πατάμε το κουμπί Set configuration. Η επιλογή μας αποθηκεύεται σε ένα cookie και διατηρείται μέχρι να την αλλάξουμε. Στον σύνδεσμο font help page της ιστοσελίδας υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες για τις γραμματοσειρές καθώς και παραπομπές για το "κατέβασμά" τους. Για να δούμε τα κείμενα πατάμε τον σύνδεσμο Classics στην αριστερή πάνω γωνία της σελίδας. Οι λέξεις των αρχαίων κειμένων της ιστοσελίδας αυτής έχουν υπογράμμιση συνδέσμου (link), ο οποίος παραπέμπει σε μορφολογικές και ερμηνευτικές πληροφορίες για κάθε υπογραμμισμένη λέξη. Η υπογράμμιση αυτή δυσχεραίνει την επεξεργασία των κειμένων στο WORD. Ωστόσο μπορούμε να την αφαιρέσουμε μέσω του Set configuration, επιλέγοντας "No" στο Word Study Links και στο Lookup Tool Links. Η επιλογή αυτή δεν υπάρχει στη νέα σελίδα του Perseus, όπου οι υπογραμμίσεις αφαιρούνται εύκολα στο WORD. Με τη νέα αυτή έκδοση εισερχόμαστε στα κείμενα πατώντας αρχικά το link Collections/Texts και έπειτα το link Greek and Roman Materials. Στο νέο παράθυρο που ανοίγει επιλέγουμε τον συγγραφέα, το κείμενο στη γλώσσα που μας ενδιαφέρει και τέλος το είδος της γραμματοσειράς μέσω του Display Preferences στην κάτω δεξιά γωνία. Δηλαδή πρώτα ανοίγουμε το ελληνικό κείμενο και έπειτα επιλέγουμε τη γραμματοσειρά. Εάν το κείμενο δεν εμφανίζεται σωστά, ακολουθείστε τις οδηγίες που υπάρχουν στην τρίτη παράγραφο του παρόντος.

Όσον αφορά τον TLG, στην αρχική σελίδα πατάμε τον σύνδεσμο Welcome to the Abridged Online TLG και έπειτα τον σύνδεσμο Try out the TLG. Στο παράθυρο που εμφανίζεται μας προτρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο κατηγορίες γραμματοσειρών: unicode και μη unicode. Κι εδώ υπάρχει παραπομπή για "κατέβασμα" γραμματοσειρών. Επιλέγουμε αυτή που επιθυμούμε και έχουμε εγκατεστημένη στο σύστημά μας και πατάμε το κουμπί ENTER. Εμφανίζεται ένα παράθυρο όπου μπορούμε ή να αναζητήσουμε τον συγγραφέα που μας ενδιαφέρει ή να πατήσουμε το Complete list για να εμφανιστεί ολόκληρος ο κατάλογος συγγραφέων, από τον οποίο επιλέγουμε τον συγγραφέα και στη συνέχεια το έργο του που μας ενδιαφέρει. Πατάμε Browse για να περιηγηθούμε στο κείμενο ή View text structure για να δούμε ολόκληρη τη διάρθρωση του κειμένου. Εάν το κείμενο δεν εμφανίζεται σωστά, ακολουθείστε τις οδηγίες που υπάρχουν στην τρίτη παράγραφο του παρόντος.

Προτιμητέες και στις δύο σελίδες οι γραμματοσειρές unicode with pre-combined accents, που έχουν τα πλεονεκτήματα που αναφέρονται πιο πάνω. Η άλλη μορφή Unicode (UTF-8), που βλέπουμε στον Perseus, απαιτεί γραμματοσειρά Lucida Sans Unicode, που υπάρχει στα Windows, η οποία δεν είναι απόλυτα συμβατή με τις άλλες Unicode γραμματοσειρές.

Περισσότερες πληροφορίες για τις γραμματοσειρές και τα προγράμματα πολυτονικής πληκτρολόγησης μπορείτε να βρείτε στην ενότητα "Γραμματοσειρές-Προγράμματα" της υπερσύνδεσής μας Ιστοσελίδες.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα μη διστάσετε να μας ζητήσετε βοήθεια!

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ