Ηλιακή Ενέργεια Μετεωρολογικός Σταθμός Δράση Comenius

Φωτοβολταϊκή Εγκατάσταση 6ου Ενιαίου Λυκείου Λάρισας

φωτοβολταϊκό άποψη Η εγκατάσταση του σχολείου μας αποτελείται από τα εξής μέρη :

 

 1. Φωτοβολταϊκή Γεννήτρια ΑΡ-1106 της Astropower.
 2. Ρυθμιστή-Ελεγκτή εγκατάστασης με Fuzzy-Logic Γερμανικής τεχνολογίας.
 3. Συστοιχία μπαταριών
 4. Κατανάλωση με τέσσερα παράλληλα κυκλώματα:
  1. κύκλωμα τριών ηλεκτρονικών πινάκων ένδειξης (ώρα-ημερομηνία-θερμoκρασία με led) συναρμολόγηση της ομάδας των μαθητών του σχολείου.
  2. Τροφοδοσία Εργαστηρίου Φυσικής-Χημείας, όπου έχει εγκατασταθεί πίνακας συνεχούς τάσης 12 volt DC για εκτέλεση πειραμάτων.
  3. Τροφοδοσία inverter ( μετατροπέας τάσης από 12 Volt DC σε 220 Volt AC) ο οποίος στη συνέχεια τροφοδοτεί πίνακα κατανομής ισχύος AC
  4. Τροφοδοσία φωτιστικών σημείων 12Volt DC μέσω διακόπτη.

Φωτοβολταϊκή Γεννήτρια ΑΡ-1106 της Astropower.

Η ηλιακή μονάδα ΑΡ-1106 έχει τοποθετηθεί στην πρόσοψη του κτιρίου στο στηθαίο της στέγης και σε ύψος περίπου 12m με κλίση μεταβλητή ως προς τον ορίζοντα,ορατή από τους μαθητές του σχολείου κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων,αλλά και από τους επισκέπτες του σχολικού χώρου. Με στόχο να προκαλέσει συζητήσεις μεταξύ των μαθητών και των επισκεπτών του σχολικού χώρου και να προβληματίζει γύρω από το ζήτημα παραγωγής ενέργειας, στόχος που κατά γενική ομολογία έχει επιτευχθεί.
Η ΑΡ-1106 χρησιμοποιεί μονοκρυσταλλικά ηλιακά κύτταρα 15,68cm υψηλής απόδοσης, τα μεγαλύτερα ηλιακά κύτταρα που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο σήμερα. φωτοβολταϊκό άποψη

Ρυθμιστής-Ελεγκτής εγκατάστασης με Fuzzy-Logic.

Γενικές λειτουργίες του ελεγκτή στο σύστημα PV
Ο ελεγκτής χρησιμοποιείται στο σύστημα PV μαζί με μπαταρίες για διάφορες χρήσεις.
Ο ελεγκτής τάσης επιβλέπει την κατάσταση της φόρτισης της μπαταρίας, ελέγχει τη διαδικασία φόρτισης καθώς και το άνοιγμα και κλείσιμο από τους χρήστες.

Συστοιχία Μπαταριών:
Έχουν τοποθετηθεί τέσσερις μπαταρίες παράλληλα συνδεδεμένες με χαρακτηριστικά 12V, 28Ah΄4=112Ah, είναι κλειστού τύπου gel (dryfit A 2000 Sonnenschein A2122866).
Οι παραπάνω μπαταρίες, όταν είναι πλήρως φοptισμένες διαθέτουν ενέργεια 1344 Wh ή 1,344 Κwh . Το βάθος εκφόρτισης των μπαταριών είναι θεωρητικό (μπαταρίες gel ) 70%, άρα η διαθέσιμη ενέργεια ,όταν δεν έχει ήλιο (νυχτερινές ώρες-συννεφιά) είναι 940,8 Wh ή 0,94 Kwh περίπου.

Κατανάλωση:
Έχουν κατασκευαστεί τέσσερα παράλληλα κυκλώματα, στη γραμμή τους επίσης υπάρχουν δύο ψηφιακά όργανα, βολτόμετρο και αμπερόμετρο, για να γίνονται μετρήσεις.
1ο Κύκλωμα τριών ηλεκτρονικών πινάκων ένδειξης (ώρα-ημερομηνία-θερμοκρασία με led) συναρμολόγηση της ομάδας των μαθητών του σχολείου ( από kit ηλεκτρονικών ).
Οι ηλεκτρονικοί πίνακες είναι τοποθετημένοι στους τρείς ορόφους του σχολείου και οι ενδείξεις τους παρέχουν πληροφορίες στους μαθητές μας ( ώρα-ημερομηνία-θερμοκρασία σε C )
2ο Τροφοδοσία Εργαστηρίου Φυσικής-Χημείας, όπου έχει εγκατασταθεί πίνακας συνεχούς τάσης 12 volt DC για εκτέλεση πειραμάτων
3ο Κύκλωμα inverter ( μετατροπέας τάσης από 12 Volt DC σε 220 Volt AC) ο οποίος στη συνέχεια τροφοδοτεί πίνακα κατανομής ισχύος AC. Τύπος μετατροπέα συνεχούς τάσης 12V σε εναλλασσόμενη ημιτινοειδή 220-230V και συχνότητα 50Hz.είναι ελβετικής κατασκευής JOKER J201.
4o Τροφοδοσία φωτιστικών σημείων 12Volt DC μέσω διακοπτών:

 1. Φωτιστικό σημείο τύπου σποτ 24W 12V με διακόπτη στο πίνακα ελέγχου της εγκατάστασης με στόχο την άμεση επίδειξη λειτουργίας του συστήματος στους μαθητές, αλλά και για εκτόνωση της υπερφόρτισης σε περίπτωση υπερπλήρωσης των μπαταριών
 2. Δύο φωτιστικά 11W 12V DC στο ισόγειο του σχολείου μέσω διακοπτών για άμεση επίδειξη των δυνατοτήτων της ηλιακής ενέργειας στους επισκέπτες του σχολικού χώρου.
Η αυτονομία λειτουργίας του συστήματος με συννεφιά είναι δύο ημέρες περίπου. Αν συνεχίζονται οι παραπάνω καιρικές συνθήκες διακόπτεται η λειτουργία του μετατροπέα τάσης και το σύστημα τροφοδοτεί μόνο τους πίνακες ενδείξεων που υπάρχουν, όπως προαναφέραμε, στους ορόφους του σχολείου με κανονική λειτουργία.

Οι στόχοι
Οι στόχοι της εργασίας μας πιστεύουμε ότι έχουν επιτευχθεί πλήρως. Έγινε χειροπιαστά γνωστό στους μαθητές μας, αλλά και στους επισκέπτες του σχολείου, ότι από τον ήλιο μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια.
Στα πλαίσια ημερίδας για το περιβάλλον επισκέφτηκαν το σχολείο και ξεναγήθηκαν στο χώρο της εγκατάστασης πολλοί μαθητές από διάφορα σχολεία της Λάρισας.
Στο πίνακα έλεγχου της εγκατάστασης μπορούν οι μαθητές να διαπιστώσουν την εφαρμογή των νόμων της Φυσικής (κανόνες Kirhhoff, νόμος Ohm ισχύς ενέργεια φόρτιση μπαταριών, αποδέκτες κυκλώματος, χαρακτηριστικές καμπύλες διπόλων κ.λ.π.).
Προοπτικές εργασίας
· Οργάνωση ημερίδων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο σχολείο μας, για μαθητές άλλων σχολείων, με αντικείμενο την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο
· Μετρήσεις σε καθημερινή βάση των δεδομένων του σταθμού παραγωγής από τις ομάδες εργασίας, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες και την κλίση του συλλέκτη ως προς τον ορίζοντα.

Στείλτε μας τις παρατηρήσεις σας